Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Συγκαλλιέργεια καρυδιάς με ελιά


Συγκαλλιέργεια καρυδιά με ελιάς στην κεντρική Κρήτη


Εδώ βλέπουμε καρυδιές μέσα σε ελαιώνα

Οι ελιές βγάζουν νέα δροσερά κλαδιά πηγαίνοντας προς την καρυδιά

Δεν υπάρχει κάποια ενόχληση στην βλάστηση

Σε αλλα μέρη τα δυο δένδρα συναντιόνται και βρίσκουν μόνα τους χώρο

Δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην συγκαλιέργεια ελιάς με καρυδιά.

Μάλιστα η καρυδιά μπορεί να είναι πάνω από την ελιά μια και λόγο του μεγέθους του δένδρου πάντα ανεβαίνει πολύ ψηλότερα από την ελιά.

Ο μεγάλος και δροσερός ίσκιος που φτιάχνει η καρυδιά μέσα στον ελαιώνα είναι κατάλληλος για την ανάπαυση ανθρώπων και ζώων.

Εναλλακτικά μπορείτε να κλαδέψετε τα κάτω κλαδιά της καρυδιάς για να σας αφήσουν περισσότερο χώρο και καλύτερη πρόσβαση στο κέντρο του δένδρου.

Δεν παρατηρήσαμε κάποιο πρόβλημα στην καρποφορία των δένδρων από την συγκαλλιέργεια
Η καρποφορία τόσο της καρυδιάς όσο και της ελιάς ήταν η ίδια τόσο στα κλαδιά που συναντιόνται όσο και σ αυτά που είναι μόνα τους.

Η καρυδιά είναι κατάλληλη για συγκαλλιέργεια με πολλά δένδρα και φυτά


Η παράλληλη καλλιέργεια (συγκαλλιέργεια) όχι μόνο επιτρέπετε αλλά και είναι πολλές φορές προτεινόμενη και εχει πολλά οφέλη.

Συχνά μάλιστα η συγκαλλιέργεια βοηθάει στη αντιμετώπιση ασθενειών και άλλων προσβολών δένδρων και φυτών.

Ειδικά στην συγκαλλιέργεια της καρυδιάς με την ελιά υπάρχει άλλος ενα παράγοντας που ευνοεί σημαντικά αυτή τη σχέση. Ο παράγοντας αυτός εχει να κάνει με το ριζικό σύστημα.
Η ελιά εχει ριζικό σύστημα που πηγαίνει περισσότερο πλάγια, ενω η καρυδιά κατεβάζει την ρίζα της κυριως κάθετα κάτω στο υπέδαφος. Αυτός ο λόγος ευνοεί τα δυο δένδρα στο να συνεργαστούν ομαλά και στο υπέδαφος συμπληρώνοντας το ενα το άλλο. Δηλαδή η ελιά επειδή δεν προσπαθεί να αξιοποιεί το υπέδαφος εχει σαν αποτέλεσμα αυτό να σκληραίνει, να μην κρατά πια νερά και ν αναγκάζει την ελιά να κινείται ολο και πιο επιφανειακά. Ετσι αν υπάρχουν δένδρα μέσα στον ελαιώνα, όπως την καρυδιά, που κατεβάζουν κάθετα ρίζα και τρυπούν το υπέδαφος, βοηθούν στο να κρατηθεί η πολύτιμη υγρασία αλλά και ευνοείται η ζωή κατω από το έδαφος.

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Προμηθευτείτε σπόρο από καρυδιές Καυκάσου η Ελληνικές για τον κήπο η το εξοχικό σας


ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΑΛΑΒΟΥΜΕ ΚΑΡΠΟΥΣ ΘΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΜΕ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ
(ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΚΥΡΙΑΚΗ ΒΡΑΔΥ)


-----------------------------------------------------------------------------------------------
 

Προμηθευτείτε σπόρο από Καυκασιανές καρυδιές η Ελληνικές για να φτιάξετε φυτά για τον κήπο η το εξοχικό σας





Αποστολή σ όλη την Ελλάδα σπόρων καρυδιάς ντόπιων Ελληνικών και Καυκάσου
Τιμή 1 ευρώ / καρπό (ελάχιστη ποσότητα 10 καρποί*).

*Οι παραγγελίες σας σε καρπούς αποστέλλονται τον Οκτώβριο-Νοέμβριο που είναι και η περίοδος συγκομιδής, όπου έχουν από πριν επιλεγεί οι καρποί και τα δένδρα που είναι κατάλληλα γι σας σύμφωνα με τις ανάγκες σας.

Δείτε εδώ μερικούς από τους τύπους (ποικιλίες) καρυδιών

Αν θελετε νεαρά φυτά, στοιχίζουν 3-5 ευρω (ανάλογα με την ποσότητα και την προέλευση) και ειναι πάντα απο καρπούς με φυσιολογική αναπαραγωγή και οχι εμβολιασμένα.
Η παράδωση σ αυτή την περίπτωση γίνεται ολο το χρόνο.
Τα φυτά αυτά είναι μικρά -πρώτου έτους- περίπου 20 εκ ύψος.

Η φυσιολογική αναπαραγωγή της καρυδιάς έχει σαν μειονέκτημα ότι δεν ξέρεις από πριν τα χαρακτηριστικά του νέου δένδρου.
Αυτό δεν σημαίνει ότι θα βγουν κακές καρυδιές επειδή είναι απο σπόρο και οχι κλονοποιημένες (εμβολιασμένες), απλά δεν μπορεί ποτέ κάποιος να προβλέψει η να εγγυηθεί για τα χαρακτηριστικά τους. (γι αυτό δεν συνίσταται για επαγγελματίες).
Η φυσική αναπαραγωγή της καρυδιάς -όπως και κάθε ζωντανού οργανισμού- έχει σαν αποτέλεσμα το δένδρο να πάρει στοιχεία από τα γονίδια του και παράλληλα να συμπεριφερθεί ανάλογα και με το περιβάλλον και τις συνθήκες που του παρέχουμε για αναπτυχθεί.
Όπως αντίστοιχα η γέννηση των παιδιών όπου θα πάρουν γονίδια αλλά θα εξαρτηθούν πολλά στην συμπεριφορά τους και από το περιβάλλον τους

Στην Ελλάδα οι περισσότερες ποικιλίες καρυδιάς που προμηθεύουν τα οργανωμένα φυτώρια, έρχονται από Αμερική και Γαλλία.
Συνήθως απευθύνονται σε επαγγελματίες παραγωγούς που θέλουν εντατική καλλιέργεια με μεγάλη παραγωγή και γρήγορα.

Αυτό προϋποθέτει μερικές παραβιάσεις των νόμων της φύσης κατά την γνώμη μας και με κόστος στην συνέχεια την συνεχή παρακολούθηση του δένδρου με ψεκασμούς, λιπάσματα, φυτοφάρμακα κ.α.

Εμείς παραμένουμε πιστοί στο παραδοσιακό.

Αριστερά βλέπουμε ενα καρύδι Καυκασου
κατηγορίας Π5 36γραμαρίων
και δεξιά ενα τυπικό καρύδι 13 γρ.
Περισσότερα εδώ


Στέλνουμε σε όλο τον κόσμο:

Παραδοσιακές Καρυδιές Καυκάσου
(οι οποίες έρχονται από τον Καύκασο κάθε φθινόπωρο και αποστέλλονται αμέσως)

Παραδοσιακές Ελληνικές καρυδιές
(από διάφορα μέρη της Ελλάδος, αλλά μόνο από παραδοσιακές ποικιλίες που διμοιουργήθικαν από την φύση και όχι από την παρέμβαση του ανθρώπου).

Οι παραδοσιακές ποικιλίες έχουν προσαρμοστεί μόνες τους στον τόπο και στα χαρακτηριστικά τους.

Οι γνήσιες καρυδιές είναι φυτά πολύ προσαρμοστικά, με νοστιμότατους καρπούς, χρειάζονται ελάχιστη περιποίηση που μπορεί να γίνει από οποιονδήποτε, αφού μέχρι τώρα τον ρόλο αυτό σε πολλές από αυτές τον είχε η φύση.

Συνήθως ένα κλάδεμα για την διαμόρφωση που θέλετε (π.χ. κόβετε -άπαξ- τα χαμηλά κλαδιά για να έχετε καλύτερη επισκεψιμότητα στα δένδρα σας αλλά και για να εκμεταλλευτείτε την μεγάλης επιφάνειας καλού μικροκλίματος σκιά  τους, για τις ανάγκες σας η για να φυτέψετε αλλα δένδρα).

Τους καρπούς μπορείτε να μεγαλώσετε αρχικά σε γλάστρες για την μελλοντική μεταφύτευση αλλά και να βάλετε άμεσα στο χώμα -με λίγη κοπριά- στα σημεία της μόνιμης θέσης τους.

Είναι πολύ απλή η διαδικασία της φύτευσης της καρυδιάς και δεν χρειάζονται ειδικές γνώσεις.
Στην γλάστρα οποιουδήποτε μεγέθους βάζετε λίγη σβησμένη κοπριά, φυτόχωμα και χώμα και παραχώνετε τον καρπό της καρυδιάς σε βάθος περίπου 2-4 πόντους. Μπορείτε να αφήσετε τις γλάστρες στο μπαλκόνι για να συντηρούνται υγρές από τις χειμερινές βροχές. Την άνοιξη ξεπροβάλουν τα νεαρά δένδρα σας.

Η όποια περιποίηση αν θέλετε να κάνετε στα δένδρα σας μπορεί να περιοριστεί σε τακτικό πότισμα σταγόνα - σταγόνα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. (Το πότισμα της καρυδιάς είναι απαραίτητο να γίνεται σιγά - σιγά ώστε το νερό να κατεβαίνει στο υπέδαφος και να βοηθάει το ριζικό σύστημα να κατέβει βαθιά).

Λίγο νερό κάθε τρεις μέρες έως μια εβδομάδα αρχικά και από τον δεύτερο χρόνο μπορείτε να κάνετε ένα πότισμα αν εβδομάδα η ανά δυο εβδομάδες. ΠΑΝΤΑ ΣΤΑΓΟΝΑ - ΣΤΑΓΟΝΑ ΟΣΤΕ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΥΠΕΔΑΦΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΒΟΗΘΙΣΕΙ ΤΟ ΡΙΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Ν ΑΝΑΠΤΥΧΘΕΙ ΕΥΚΟΛΑ.

ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΡΟΜΥΘΕΤΕΙΤΕ ΕΝΑ ΟΡΓΑΝΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΥΓΡΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΠΟΤΙΖΕΤΕ ΑΣΚΟΠΑ (ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΕΞΑΣΘΕΝΕΙ ΤΑ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΕΝΔΡΑ ΣΑΣ) ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΝΟΥΝ ΜΕΓΑΛΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ ΧΩΡΙΣ ΥΓΡΑΣΙΑ. ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ ΑΥΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΧΑΜΗΛΟ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΓΙΑ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΦΥΤΟ Η ΔΕΝΔΡΟ
ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ:





Αν δεν είσαστε κοντά στο δένδρο σας και δεν είναι εύκολο να ποτίζεται το καλοκαίρι τακτικά, τότε φροντίστε να μην το βλέπει ο ήλιος το καλοκαίρι (όταν τα δένδρα έχουν άμεση έκθεση στις ηλιακές ακτίνες έχουν περισσότερες ανάγκες για νερό). Έτσι εναλλακτικά μπορείτε να μεγαλώσετε το δένδρο ένα η δυο χρόνια σε γλάστρα και μετά να το φυτέψετε σε βαθύ λάκκο τον οποίο μάλιστα να έχετε σκάψει όσο το δυνατό βαθύτερα και να έχετε βάλει κάτω από τις ρίζες του δένδρου, κοπριά η κομπόστ ώστε να ευκολυνθεί το δένδρο να προχωρήσει άμεσα βαθιά. Η φύτευση της καρυδιάς σας σ αυτή την περίπτωση θα πρέπει να γίνεται το φθηνόπορο όταν έχουν πέσει τα φύλλα της ώστε να έχει την δυνατότητα τους χειμερινούς μήνες να προσαρμοστεί στον τόπο οριστικής φύτευσης.

Όταν αρχίζει να διαμορφώνεται ο κορμός της καρυδιάς σας καλό είναι ν ασπρίζεται με ασβέστη την άνοιξη. Αυτό θα προστατέψει το δένδρο σας από ζωύφια που ανεβαίνουν πάνω σ αυτό και προκαλούν ασθένειες. Αυτός είναι και ο παραδοσιακός τρόπος περιποίησης στον τόπο καταγωγής της καρυδιάς σας.

Καρυδιά Κρήτης 15 ετών.
Έχει ήδη περάσει τα καλώδια της ΔΕΗ.
Κάτω από το δένδρο υπάρχουν μια μανταρινιά και δυο λεμονιές.
Η καυκασιανή καρυδιά είναι πλατύφυλλη και δροσερή,
προσφέρει άψογη σκιά για αυτοκίνητα και σπίτια.


 
Περισσότερες πληροφορίες στο ε-μαιλ : index [@] otenet.gr


ΠΡΟΣΟΧΗ: ΤΑ ΚΑΡΥΔΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΡΥΔΙΕΣ ΕΞΑΝΤΛΗΘΗΚΑΝ,
ΛΟΓΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΦΕΡΟΥΜΕ,
ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ E-MAIL ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΜΕ
ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΟΠΟΤΕ ΦΕΡΟΥΜΕ ΞΑΝΑ



Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Καρυδιές ανάμεσα σε πλατάνια

Καρυδιές ανάμεσα σε πλατάνια και άλλα ψηλά δένδρα στην Κρήτη

Εδώ βλέπουμε τις καρυδιές να συναγωνίζονται τα πλατάνια

Η φωτογραφία δεν μπορεί να αποδοθεί καλύτερα λόγο της πυκνής βλάστησης

Η καρυδιά περίπου 20 μέτρων, είναι σε ποτάμι της Κρήτης ανάμεσα σε πλατάνια και πυκνή βλάστηση.

Γύρω υπάρχουν πορτοκαλιές και λεμονιές αλλά η καρυδιά δεν καλλιεργείται ούτε την φροντίζει κάποιος.

Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι ανεβαίνει κάθετα επάνω στο ύψος που είναι τα γύρω της πλατάνια.

Στο κάτω της μέρος έχεις τυλιχτεί από αγκαθωτά βάτα και αυτό δίνει μια ενδιαφέρουσα ιδέα για την συνύπαρξη με τα βάτα όπου μπορούμε να φυτέψουμε βατόμουρα χωρίς αγκάθια κάτω από την καρυδιά ώστε τα βατόμουρα να βρίκσουν ενα καλό μικροκλίμα, να προστατεύονται και να μην αφυδατώνονται και έτσι να έχουμε τους γευστικούς τους καρπούς το καλοκαίρι και τέλος του καλοκαιριού τους καρπούς της καρυδιάς.

Πολύ καλή συνήπαρξη της καρυδιάς ειδικά κοντά σε ποτάμια.

Επίσης πολύ ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι παρ όλο που η καρυδιά είναι δίπλα ακριβώς από το ποτάμι και σε χαμηλό υψόμετρο με έντονη δράση και ποικιλία μικροοργανισμών και εντόμων, εντούτοις δεν έχει ανθράκωση η οποιαδήποτε άλλη ασθένεια.

Ασφαλώς δεν καλλιεργείται και δεν ασβεστώνεται ο κορμός όπως γίνεται στην φυσική προστασία του δένδρου στις περισσότερες χώρες, όπως είδαμε.

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Οι Χωρες της καρυδιάς - καταγωγή - ιστορία

Οι Χωρες της καρυδιάς - καταγωγή - ιστορία

Η καρυδιά είναι ένα μεγάλο και ωραίο δέντρο γνωστό από την αρχαία Ελλάδα για την ευεργετική συμβολή στην υγεία του ανθρώπου αλλά και στην διατροφή του.

Η καρυδιά (επιστ: Καρυά, Juglans) ανήκει στην οικογένεια των Καρυοειδών (Juglandaceae) με 20 είδη φυλλοβόλων δέντρων. Είναι αυτοφυές, αγγειόσπερμο, μονοχλαμυδικό φυτό.

Η καρυδιά δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα προσαρμογής και καλλιεργείται σε διάφορους τύπους κλιμάτων και περιβάλλοντος. Όμως αποδίδει περισσότερο σε περιοχές με θερμό και υγρό κλίμα, όπως της Ελλάδας.

Η καρυδιά παίρνει την ονομασία της στα λατινικά του γένους Juglans η οποία προέρχεται από τις λέξεις Jovis glans, που σημαίνουν Διος βάλανος.

Η καρυδιά είναι ιθαγενές δένδρο των Καυκασίων από τα νότια της Ρωσίας έως τα βόρεια της Ινδίας. (εκεί που συναντάμε αρχαίους Ελληνικής καταγωγής  πληθυσμούς όπως την φυλή των Καλάς).

Στην Γεωργία, Αρμενίας, Περσία, συναντάμε σήμερα άγριες καρυδιές.

Η καρυδιά απαντάται σήμερα ως αυτοφυές στην περιοχή του Νότιου Καυκάσου και της Κασπίας θάλασσας, στα βόρεια όρη της Ινδίας και στις χώρες της Βιρμανίας. Ακόμη, βρίσκουμε καρυδιές στην Ανατολική Μεσόγειο, πολλές ποικιλίες στην Κρήτη, στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στην Ελλάδα.

Η καρυδιά φυτρώνει μόνη της κυρίως στα ηπειρωτικά μέρη και στη Θεσσαλία.

Τα καρύδια είναι αγαπημένος καρπός σε μεγάλα πουλιά τα οποία παίρνοντας τον και προσπαθώντας να τον σπάσουν τον ταξιδεύουν μακρύτερα και έτσι μεταφυτεύουν το δένδρο συχνά με τους καρπούς που χάνουν.

Η καρυδιά καλλιεργείται παντού σήμερα για το ξύλο και τους καρπούς της.
Η καρυδιά είναι ένα δέντρο ύψους 10- 30 μέτρων, με φλούδα τεφρή, και κόμη μεγάλη και απλωτή.

Τα φύλλα της καρυδιάς είναι σύνθετα με μακριούς μίσχους.

Τα αρσενικά και τα θηλυκά άνθη της καρυδιάς βγαίνουν χωριστά πάνω στο ίδιο δέντρο (Η καρυδιά είναι φυτό μόνοικο με δίκλινα άνθη).

Ο καρπός της καρυδιάς είναι το γνωστό σε όλους μας καρύδι.

Η εποχή άνθησης της καρυδιάς είναι ο Μάιος, η εποχή της συλλογής η άνοιξη (για τα φύλλα), ο Μάιος (για τα άνθη και τα μπουμπούκια) και ο Ιούλιος (για την πράσινη εξωτερική φλούδα των καρυδιών).

Χρησιμοποιούμενα μέρη της καρυδιάς για θεραπευτικούς σκοπούς είναι τα φύλλα (Fol. juglandis), που πρέπει να φυλάγονται με προσοχή, για να διατηρήσουν τη μυρωδιά και τη γεύση και τις πολύτιμες ουσίες τους (100 μέρη φρέσκων φύλλων, πρέπει να δίνουν 47 μέρη ξερών), καθώς και η πράσινη εξωτερική φλούδα των καρπών (εξωκάρπιο).

Ιστορικά η καρυδιά αναφέρετε από τις γραφές της αρχαίας Ελλάδας

Φαίνεται ότι η καρυδιά είναι γνωστή από την αρχαιότητα ιδιαίτερα στην Ινδία όπου την ανέφεραν με τα σανσκριτικά ονόματα Akschoda, Α khoda ή Αkhota, κι απ' όπου μεταφέρθηκε στην Κίνα γύρω στο 150-140 π. Χ. Οι καρποί της καρυδιάς (κάρυα, κοινά καρύδια) πήραν κατά τον Πλούταρχο το όνομα τους από το «κάρος», γιατί εκείνοι που κοιμούνται κάτω από καρυδιά εισπνέουν τη βαριά μυρωδιά της και πέφτουν σε βαθύ ύπνο.

Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

Καρυδιές χώρους στάθμευσης και προαύλια κατοικιών


Οι μεγάλες καρυδιές είναι ιδιαίτερα χρήσιμες σε προαύλια και χώρους στάθμευσης

Καρυδιές για σκιά και δροσιά στον χώρο στάθμευσης του αυτοκινήτου μας αλλά και στον δρόμο που οδηγεί στο σπίτι μας

Η καρυδιά είναι επίσης πολύ καλό δένδρο για να φυτευτεί στις άκριες του δρόμου που οδηγεί στο σπίτι η το εξοχικό μας. Στην περίπτωση αυτή ένας μικρός δρόμος από καρυδιές φτιάχνει μια δροσερή αλλά φωτεινή υποδοχή γι μας η τους επισκέπτες μας.
Στις ψηλότερες ποικιλίες της καρυδιάς μπορούμε κλαδεύοντας τα κατώτερα κλαδιά της να αφήνουμε αρκετό χώρα κάτω από αυτό το φυσικό στέγαστρο να περνάνε η να σταθμεύουν ΙΧ αυτοκίνητα, Jeep, Van, ακόμα και φορτηγά.

Η καρυδιά στον χώρο στάθμευσης.
Μια μεγαλόσωμη ποικιλία καρυδιάς μπορούμε να φυτέψουμε πολύ αποδοτικά και στον χώρο στάθμευσης των αυτοκινήτων μας.
Π.χ. Μια Καυκασιανή καρυδιά αφήνοντας 5+ μέτρα σκιά το κάθε δένδρο έχουμε 10 μέτρα απόσταση μεταξύ των κορμών τους αν τοποθετήσουμε δυο καρυδιές στον χώρο στάθμευσης του αυτοκινήτου μας, με αδιατάρακτη σκιά ανάμεσα τους όλες τις ώρες της ημέρας.
Οι λύσεις εδώ είναι πολλές. Αρχικά λόγο της μεγάλης σκιάς που κάνει μια μεγαλόσωμη καρυδιά όπως η Καυκασιανή, μας αφήνει και μεγάλο χώρο ανάμεσα στην σκιά των δένδρων και τους κορμούς τους. Έτσι η φυτέψει της καρυδιάς διευκολύνει πολύ την στάθμευση των αυτοκινήτων υπό σκιά για όλες τις ώρες της ημέρας. Κατά τους μήνες Σεπτέμβριο – Οκτώβριο πρέπει να λάβουμε υπ όψιν μας ότι όλες οι ποικιλίες της καρυδιάς ρίχνουν τους καρπούς τους και η περίοδος αυτή δεν είναι κατάλληλη για να σταθμεύουν τα αυτοκίνητα ακριβώς από κάτω από τις καρυδιές μας, αλλά να εκμεταλλεύονται την σκιά που κάνει το δένδρο γύρω του και όχι ακριβώς από κάτω από τα φύλα του. Μια άλλη πολύ καλή εφαρμογή για τον χώρο στάθμευσης είναι που μπορεί να προστατεύει τα ακριβά σκίαστρα που μπορεί να έχουμε τοποθετήσει στον χώρο στάθμευσης. Για παράδειγμα τα περισσότερα σκίαστρα για χώρους στάθμευσης έχουν πλαστική στέγη η οποία είναι ιδιαίτερα ευπαθής στις ακτίνες του ήλιου. Η καρυδιά προστατεύει τα σκίαστρα αυτά ώστε να βρίσκονται υπό σκιά και δροσιά τόσο αυτά όσο και τα αυτοκίνητα μας. Αυτό χαρίζει μεγάλη διάρκεια ζωής για τα σκίαστρα καθώς και για το χρώμα αλλά και τον εσωτερικό εξοπλισμό του αυτοκινήτου μας.

Επίσης είναι εύκολο πολύ να φτιάξουμε ένα αυτοσχέδιο στέγαστρο χρησιμοποιώντας απλά και μόνο ένα πανί το οποίο μπορούμε ν απλώσουμε ανάμεσα σε 4 καρυδιές και να το δέσουμε στους κορμούς τους.

Οι λύσεις αυτές μας προστατεύουν και την περίοδο του φθινοπώρου που οι καρυδιές μας ρίχνουν τους καρπούς τους.

Καρυδιά για βιοκλιματικό σχεδιασμό κατοικιών

Καρυδιά για βιοκλιματικό σχεδιασμό στο σπίτι μας η το εξοχικό μας

Η καρυδιά μπορεί να μας βοηθίσει σε πολλά στο να προστατευσουμε το σπίτι μας και να φτιάξουμε καλύτερο κλίμα γι αυτό και αυτούς που φιλοξενεί.


Μι καλή καρυδιά μπορεί να βοηθίσει στην ρύθμιση του ανέμου, στο καλύτερο και υγιεινότερο κλίμα και στην βελτίωση του εδάφους.

Η καρυδιά και ιδιαίτερα μεγάλες αυθεντικές καρυδιές όπως οι καρυδιές του Καυκάσου λειτουργούν σαν πολύ καλός ρυθμιστής της έντασης του ανέμου.

Λόγο της μεγάλης μάζας αδρανείας, το μεγάλο της φύλλωμα και το ύψος της είναι κατάλληλη σαν ρυθμιστής της έντασης του ανέμου όπου δημιουργεί μια ανεμοβαθμίδα. Δηλαδή φρενάρει την ένταση του ανέμου στα χαμηλά στρώματα.

Η ελαστικότητα του δένδρου έχει σαν πλεονέκτημα να μην παραμορφώνεται μόνιμα το δένδρο από τον αέρα. Πολλά δένδρα έχουν την κακή ιδιότητα να κρατούν την φόρμα που πήραν όταν ο αέρας τα κράτησε λυγισμένα για πολύ ώρα. Το πεύκο είναι ένα από αυτά. Το πεύκο είναι από τα χειρότερα δένδρα στον βιοκλιματικό σχεδιασμό. Η καρυδιά και ο ευκάλυπτος έχουν την ιδιότητα να επανέρχονται. Η  διαφορά στα δυο αυτά δένδρα είναι ότι η καρυδιά ρίχνει τα φύλλα της το χειμώνα, ο ευκάλυπτος γίνεται ακόμα πιο ψηλός από την καρυδιά και συναγωνίζεται τα κοντινά του κτήρια. π.χ. αν τον φυτέψετε δίπλα σε μια πολυκατοικία ο ευκάλυπτος θα προσπαθήσει να ξεπεράσει στο ύψος την πολυκατοικία.

Η παραγωγή οξυγόνου και ο καθαρισμός της ατμόσφαιρας είναι δυο ακόμα δυνατά στοιχεία της καρυδιάς.
Μια Καυκασιανή καρυδιά παράγει πολύ οξυγόνο -λόγο του ότι είναι δένδρο πλούσιο και πλατύφυλλο ακόμα και στο εσωτερικό του. Γι αυτό άλλωστε μπορεί να συμβιώνει αρμονικά παρά τον όγκο του σε μικρούς κήπους μαζί με άλλα δένδρα.

Στην περίπτωση του βιοκληματικού σχεδιασμού συνίσταται η αρχική πυκνή φύτευση στα 5 μέτρα απόσταση των δένδρων και αργότερα αραιώνουμε η κλαδεύουμε τις καρυδιές μας ανάλογα με το πως θέλουμε να διαμορφώσουμε τον χώρο μας.

Η καρυδιά μπορεί να μας κάνει σκιά στον κήπο μας για να μην βασανίζει πολλές ώρες ο ήλιος τα κηπευτικά ή τα δένδρα μας.
Τα περισσότερα φυτά και δένδρα θέλουν ηλιοφάνεια αλλά η απευθείας έκθεση στις ηλιακές ακτίνες συχνά προκαλεί αφυδάτωση και εγκαύματα.
Η καρυδιά βοηθάει πολλαπλάσια σ αυτό. Τόσο με την μεγάλη σκιά της καρυδιάς στο έδαφος το προστατεύει από την εξάτμιση και την νέκρωση, όσο και με το πλούσιο φύλλωμα που ρίχνει τον χειμώνα φτιάχνει ένα μαλακό έδαφος γύρω της ώστε να μπορεί να κρατήσει την κατάλληλη υγρασία το καλοκαίρι.

Τα δένδρα, τα λουλούδια και τα κηπευτικά μας θέλουν ηλιοφάνεια αλλά όχι και την απευθείας έκθεση στον ήλιο για πολλές ώρες γιατί αφιδατόνονται και επιτυγχάνουμε το αντίθετο αποτέλεσμα. Αντί να κυκλοφορούν οι χυμοί τους για να θρέψουν τους καρπούς τους εξατμίζονται και λειτουργούν υποστηρικτικά για να ζήσει το φυτό.

Συνίσταται πάντα να κλαδεύονται τα χαμηλά κλαδιά της καρυδιάς ώστε να αφήνει κάτω από αυτήν αρκετό χώρο για να περπατήσουμε η για να τοποθετήσουμε διάφορα αντικείμενα π.χ. παιδική χαρά η καθιστικό, αυτοκίνητα, μικρό σπιτάκι κήπου κ.α.

Ενδιαφέρον είναι επίσης το γεγονός ότι δεν καίγεται εύκολα από κάποια πυρκαγιά η Καρυδιά, μια και τόσο τα λεπτά δροσερά φύλλα της όσο και ο πλούσιος σε χυμούς κορμός και κλαδιά της δεν είναι εύφλεκτα. Όπως εν αντιθέσει το πεύκο που όχι μόνο καίγεται αλλά και μεταδίδει την φωτιά σε μεγάλη απόσταση.
Λόγο του ότι οι πευκοβελόνες είναι ελαφριές και ταξιδεύουν μαζί με την φωτιά αλλά και τα κουκουνάρια του που σπάζοντας εκσφεντονίζουν φωτιά και κάρβουνα σε μεγάλη απόσταση.

Η καρυδιά στον βιοκλιματικό σχεδιασμό είναι και χρήσιμη εργονομικά αφού με λίγα δένδρα καλύπτουμε μεγάλη έκταση. Έτσι έχουμε αρκετούς -ουσιαστικά ημιστεγασμένους χώρους, απαλλαγμένους πλήρως αν το θέλουμε από τις ακτίνες του ήλιου κυρίως κατά τις μεσημβρινές ώρες.
Η Καρυδιά είναι κάτι σαν φυσική δόμηση με μεγάλα ανοίγματα.
Για να δοιμιουργήοσυμε ένα χώρο φυλλοσκεπή συνήθως είναι αρκετά 4-6 δένδρα. Το ίδιο ισχύει και για το μικροκλίμα. Με ένα δένδρο δεν είναι εύκολη η δημιουργία μικροκλίματος αφ ενός γιατί το βάρος που επωμίζεται το δένδρο είναι πολύ αφ εταίρου ο χώρος που σκεπάζει συνεχώς αλλάζει επειδή γυρίζει ο ήλιος. Αν τα δένδρα είναι 4 υπάρχει πάντα χώρος κάτω από αυτά που δεν φτάνει ο ήλιος αλλά μόνο ο φωτισμός.

Το κλάδεμα των χαμηλών κλώνων μιας οικιακής καρυδιάς βοηθάει επιπλέον στην ασφάλεια των παιδιών που δυσκολεύονται ν ανέβουν στον κορμό της. Μια και οι περισσότερες ποικιλίες έχουν λείο κορμό και μόνο τα χαμηλά κλαδιά θα μπορούσαν να βοηθήσουν κάποιον ν ανέβει στο δένδρο. Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι η διαμόρφωση που κάνουμε κλαδεύοντας το κάτω μέρος της καρυδιάς συνήθως δεν χρειάζεται να επαναληφθεί.

Συνήθως αν τοποθετηθούν οι καρυδιές σε σημείο του σπιτιού που να εγκλωβίζουν λίγο τον αέρα μπορούν να δημιουργήσουν ένα ευχάριστο δροσερό μικροκλίμα στον χώρο εκείνο. Ο λόγος είναι γιατί αντλούν νερό μέσα από την γη όπου και βρίσκεται σε χαμηλή θερμοκρασία
και το εξατμίζουν παράγοντας οξυγόνο και δροσιά.

Η καρυδιές επίσης έχουν το πλεονέκτημα ότι ρίχνουν τα φύλα τους μια μόνο φορά τον χρόνο και όχι όλο το χρόνο με αποτέλεσμα να χρειάζεται ελάχιστη έως καθόλου φροντίδα όλο το καλοκαίρι που θέλουμε ν απολαύσουμε ξεκούραστα της σκιά τους.

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Καρυδιές Καυκάσου


Καρυδιές Καυκάσου



Ο Καύκασος βρίσκεται στην Νοτιοανατολική Ρωσία και πάνω από την μαύρη θάλασσα.

Είναι περιοχή καθαρή μέσα σε μια φυσική ομορφιά που δεν έχει γνωρίσει ακόμα την καταστροφή της ανθρώπινης παρέμβασης.

Οι καρυδιές Καυκάσου είναι δένδρα αυτοφυή τα οποία γίνονται περιζήτητα διεθνώς τόσο για τον νοστιμότατο καρπό τους, για την καταπληκτική ξυλεία τους, αλλά και σαν δένδρα τα τελευταία χρόνια ζητούνται τόσο από τον επιστημονικό κόσμο όσο και από ιδιώτες συλλεκτικά.

Καρυδιές Καυκάσου και βιοκλιματικός σχεδιασμός οικιών
Οι Καρυδιές Καυκάσου είναι περιζήτητες στον βιοκλιματικό σχεδιασμό οικιών  γιατί έχουν το ιδίωμα να βγαίνουν ψηλά και έτσι κλαδεύοντας τες μπορούμε να σκεπάσουμε περιμετρικά την οικία μας δημιουργώντας ένα άριστο κλίμα για το καλοκαίρι με καθαρό οξυγόνο και τον χειμώνα ρίχνοντας τα φύλα τους αφήνουν τον λιγοστό ήλιο να ζεστάνει το σπίτι αλλά και δεν προσθέτουν υγρασία σ αυτό (αντιθέτως την τραβούν). Ένα ακόμα πλεονέκτημα είναι ότι δεν καίγονται εύκολα γιατί είναι ιδιαίτερα τρυφερό και δροσερό δένδρο όσο είναι ζωντανό. Ένα πρόβλημα υπάρχει αν έχουμε υπόγεια όπου δεν πρέπει να φυτέψουμε το δένδρο πιο κοντά από τα δυο μέτρα για ν αποφύγουμε τυχόν προβλήματα με το ριζικό σύστημα.

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες αλλά πιο γνωστές και ποιο περιζήτητες είναι οι ψηλότερες που κάνουν τους περισσότερους και μεγαλύτερους καρπούς.

Μια καρυδιά Καυκάσου μπορεί ανάλογα με τις συνθήκες περιβάλλοντος και εδάφους να περάσει τα 30 μέτρα στο ύψος.

Οι καρυδιές Καυκάσου συμβιώνουν αρμονικά με πολλά δένδρα και τις συναντάμε στο φυσικό τους περιβάλλον και στους κήπους μαζί με κερασιές και διάφορα βατόμουρα. Η καρυδιές Καυκάσου κλαδεύονται εύκολα τον χειμώνα που έχουν ρίξει τα φύλα τους και έτσι μπορούμε να τις διαμορφώσουμε τόσο στα πλάγια όσο και στο ύψος.

Σε βάθος χρόνου παράγουν πολύ και καλής ποιότητας ξυλεία η οποία μετά από την κατάλληλη ξήρανση τουλάχιστον 2 ετών είναι κατάλληλη για έπιπλα αλλά και για εργαλεία η διακοσμητικά.

Ο χρόνος ζωής μια καυκασιανής καρυδιάς μπορεί να περάσει και τα 200-300 χρόνια και η παραγωγής της σε καρύδια κυμαίνεται από 1.000 έως 3.000 καρπούς.

Πολαπλασιαμός Καυκασιανής Καρυδιάς
Αξίζει ν αναφερθεί ότι οι καρυδιές Καυκάσου αναπαράγονται με τους καρπούς τους πολύ εύκολα. Δηλαδή για αναπαραγωγή μαζεύουμε τα μεγαλύτερα και καλοσχηματισμένα καρύδια προσεκτικά επιλεγμένα ενήλικα υγιή δένδρα.
Πριν αυτά ξεραθούν τα κρατάμε στην θερμοκρασία και την υγρασία που θα βρίσκονταν στην γη και τα φυτεύουμε αμέσως στο μέρος που θέλουμε να φυτρώσουν. Ανοίγουμε ένα λάκκο όπου ρίχνουμε μέσα λίγο φυτόχωμα (δηλαδή χώμα που δημιουργήθηκε από φύλλα που σάπισαν) έτσι αυτό είναι μαλακό και κρατά την σωστή υγρασία για να βγει μετά από 4-5 μήνες το νεαρό δένδρο μας.

Μια καυκασιανή καρυδιά θα βγει γρήγορα ψηλά αλλά θα αργήσει να δώσει μεγάλη παραγωγή τα πρώτα χρόνια. Αν βιάζεστε οι καρυδιές Καλιφόρνιας είναι για σας.(Αμερικάνικες). Οι Καυκασιανές καρυδιές είναι για υπομονετικούς ανθρώπους που ανταμείβονται σε βάθος χρόνου τόσο με την ποιότητα του καρυδιού όσο και με την παρουσία του επιβλητικού αυτού δένδρου στον κήπο τους. Οι Καυκασιανές καρυδιές δεν σταματούν να μεγαλώνουν ποτέ.

Καρποφορία της Καυκασιανής καρυδιάς.
Οι καυκασιανές καρυδιές καρποφορούν κάθε χρόνο και αυτογονιμοποιούνται. Συνήθως τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο οι άνθρωποι μαζεύουν τα καρύδια τους από το έδαφος όπου γίνονται στρώμα από τον δυνατό αέρα που συνήθως έρχεται να τους βοηθήσει στην συγκομιδή. Πολύ συχνά ανεβαίνουν πάνω στο δένδρο και με μεγάλα ξύλινα ραβδιά βοηθάνε να πέσουν στο έδαφος όσα καρύδια δεν έπεσαν από τον αέρα. Στην συνέχεια τα απλώνουν στον ήλιο η σε στεγνό και ξυρό μέρος για να στεγνώσουν και τ αφήνουν άσπαστά σε κάποιο χώρο του σπιτιού τους συνήθως σε κάποιο μπαλκόνι. Από εκεί λίγα - λίγα τα καρύδια σπάνε για να καταναλώνονται στην εβδομαδιαία διατροφή τους. Αξιοσημείωτο είναι εδώ ότι οι καυκάσιοι καταναλώνουν καρύδια όλο το χρόνο στην διατροφή τους. Τα καρύδια γι αυτούς δεν συνοδεύουν τα ποτό αλλά περιλαμβάνονται στις σούπες, τα φαγητά και τις σαλάτες τους.

Οι καρυδιές Καυκάσου είναι διάφορες ποικιλίες που δημιουργούνται αναπαραγόμενες πάνω στα βουνά ελεύθερα χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση.
Στα αραιοκατοικημένα τους χωριά δεν υπάρχουν γεωπόνοι και η σύγχρονη τεχνολογία με τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα. Οι ίδιοι προστατεύουν και περιποιούνται τα δένδρα τους όπως μάθανε από τους προγόνους τους.

Η προστασία μιας Καυκασιανής Καρυδιάς
Στο φυσικό της περιβάλλον η καυκασιανή καρυδιά το μόνο που χρειάζεται είναι να ασβεστώνεται ο κορμός πριν ανοίξει τους οφθαλμούς της από την χειμερία νάρκη της. Περίπου τον Μάρτιο - Απρίλιο.

Η όποια λίπανση του δένδρου είναι από τα οικόσιτα ζώα.

Αν θέλουμε να περιποιηθούμε μια καυκασιανή καρυδιά και να της προσφέρουμε καλύτερες συνθήκες για ν αναπτυχθεί πρέπει να γνωρίζουμε ότι αγαπά το Άζωτο και κατά τα πρώτα χρόνια τον φώσφορο όπως όλα τα δένδρα.

Αυτά μπορούμε να τα προσφέρουμε εύκολα με λίγη κοπριά ζωικής προέλευσης.

Όσο είναι νεαρό το δένδρο μπορούμε αν το επιθυμούμε να ρίξουμε λίγη κοπριά σε ένα κύκλο αλλά σε απόσταση από τον κορμό τουλάχιστον 50 πόντους. Έτσι αποφεύγουμε να κάψουμε τις ρίζες από υπερβολική λίπανση.
Συνήθως το φθινόπωρο είναι κατάλληλη για να απλώσουμε την κοπριά μας ώστε με το νερό του χειμώνα αυτό θα κατεβεί χαμηλά και θα γίνει διαθέσιμο από το ριζικό σύστημα.

Το ριζικό σύστημα μιας καυκασιανής καρυδιάς κατεβαίνει χαμηλά, αν βρει μαλακό έδαφος, που στραγγίζει και βοηθάει το δένδρο ν αναπτυχθεί ευκολότερα.
Αν το έδαφος στο οποίο φυτέψαμε μια καυκασιανή καρυδιά δεν στραγγίζει, τότε ν αποφεύγουμε να ποτίζουμε την καρυδιά μας συχνά νομίζοντας ότι θα την βοηθήσουμε να μεγαλώσει. Αντιθέτως το νεαρό δένδρο μας κινδυνεύει να γεμίζει ζιζάνια και να ξεραθεί.
Οι καυκασιανές καρυδιές δεν χρειάζονται υπερβολές στο πότισμα. Αν το καλοκαίρι έχει πολύ ήλιο εκεί που θα την φυτέψουμε καλύτερα να προστατέψουμε τα νεαρά δένδρα μας από τον πολύ ήλιο από το να την ποτίζουμε υπερβολικά για ν αντιμετωπίσει την αφυδάτωση από τον πολύ ήλιο.

Η καυκασιανή καρυδιά θέλει νερό αλλα όχι πολύ.

Αν δεν ξέρουμε καλά τα χαρακτηριστικά του εδάφους στο οποίο θα φυτέψουμε την καρυδιά μας καλό είναι να σκάβουμε λίγο κάτω από την επιφάνεια για να βλέπουμε σε τι κατάσταση είναι η υγρασία κάτω από αυτή. Συνήθως λίγο νερό μια φορά την εβδομάδα είναι αρκετό για τα νεαρά δένδρα και μια φορά κάθε 15 μέρα για τα μεγαλύτερα. Αν το έδαφος στραγγίζει θα εξισορροπήσει τυχόν υπερβολές.
Η καρυδιά Καυκάσου εύκολα φυτρώνει και σε επικλινή έδαφος, επιχωματώσεις, πλαγιές δρόμων όπου συνήθως το έδαφος είναι πιο μαλακό και επιπλέον φτιάχνει με την σκιά της ένα καταπληκτικό διάκοσμο με την δροσιά της και τις φωνές των πουλιών. Οι καρυδιές Καυκάσου είναι το ιδανικό δένδρο που μπορούμε να φυτέψουμε στον δρόμο που οδηγεί στο σπίτι μας η το εξοχικό μας. Ακόμα έχουν περίοπτη θέση γύρω από το σπίτι μας η στην είσοδο του. Στις γωνιές και στα σύνορα του κτήματος μας. κ.τ.λ.

Αποστάσεις φύτευσης μιας καυκασιανής καρυδιάς.
Καλό είναι ν αφήνουμε μια απόσταση περίπου 10 μέτρων ανάμεσα στα δένδρα (καρυδιές) ώστε να αφήνουμε χώρο και για άλλα δένδρα (οτιδήποτε) που τυχών θα φυτέψουμε ανάμεσα τους.

Οι Καυκασιανές καρυδιές είναι γενετικά καθαρά δένδρα τα οποία κάνουν καρπούς κατάλληλους για αναπαραγωγή και προσαρμόζονται εύκολα σε διάφορα κλίματα.
(Γενικά η καρυδιά είναι σκληρό και προσαρμοστικό δένδρο)
Αριστερά και δεξιά καρύδια καυκάσου
Τα καρύδια Καυκάσου είναι μεγαλύτερα και γευστικότερα
απο τα συνηθισμένα καρύδια

Οι συνηθισμένες διαστάσεις του ημισφαιρίου
ενός μεγάλου καρυδιού Καυκασιανής καρυδιάς
είναι 4 εκ μήκος Χ 3 εκ. πλάτος



Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να μας κεράστε ένα καφέ, παρακαλούμε χρησιμοποιήστε το κάτωθι button η απευθυνθείτε στο μαιλ: index@otenet.gr