Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Τρόποι φύτευσης της καρυδιάς

Πως να φτιάξουμε (φυτά) καρυδιές από καρύδια

Ο φυσικός πολλαπλασιασμός της καρυδιάς είναι εύκολος και με μεγάλο ποσοστό επιτυχίας χωρίς ειδικές γνώσεις και πολύπλοκες διαδικασίες γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η γνήσια καρυδιά είναι ένα δένδρο δασικό, σκληρό με πολύ καλή προσαρμοστικότητα.
Παρακάτω περιγράφω λεπτομερώς τις δύο πιο συνηθισμένες μεθόδους και με κάποιες αναλυτικές οδηγίες που κάνουν την σπορά των καρυδιών ακόμα πιο απλή και αποτελεσματική.

Παραδοσιακά σ όλο τον κόσμο ακολουθούν την μέθοδο με την οποία δουλεύει η φύση.

Στην φύση πολύ απλά από την καρυδιά παίρνουν καρπούς τα μεγάλα πουλιά και τα ρίχνουν στο έδαφος λίγο αργότερα προσπαθώντας να τα σπάσουν.
Αν τα καρύδια δεν σπάσουν απογοητεύονται και τα εγκαταλείπουν η τα χάνουν κρυμμένα στα χόρτα και έτσι εκεί που μένουν τα καρύδια αν βρουν τις κατάλληλες συνθήκες φυτρώνουν μετά από μερικούς μήνες. (Μάρτιο - Απρίλιο).

Οι κατάληλες συνθήκες για να ανοίξει ο καρπός του καρυδιού είναι να μην είναι πολύ υγρασία αλλά και να μην ξεραίνεται τελείως το έδαφος από τον ήλιο. (Ετσι συνήθως ανάμεσα στα αγροιχορτα βρίσκουν εύκολα τις συνθίκες αυτές και ριζώνουν. Τα καρύδια δεν χρειάζεται καν να είναι θαμένα μέσα στην γη για να φυτρώσουν).

Η πολύ υγρασία θα μουχλιάσει τα καρύδια σας και αν εκτίθενται σε δυνατό ήλιο θα ξεραθούν πολύ και δεν θα μπορέσουν να καρποφορήσουν.

Αν αγαπάμε την φύση πρέπει να μπουμε στην λογική της.

Αν λοιπόν θέλουμε να φτιάξουμε καρυδιές με φυσικό τρόπο έχουμε πολλές απλές μεθόδους λαμβάνοντας υπ οψιν μας αυτά που προανέφερα.

Πρώτα από όλα χρειαζόμαστε καρύδια που να μην έχουν περάσει κάποια βιομηχανική επεξεργασία π.χ. λεύκανση, ξήρανση κ.τ.λ.

Συνήθως αυτά που παίρνουμε από χωριά από εκλεκτές καρυδιές μας κάνουν.
(Σημειώστε ότι δεν είναι σίγουρο η νεαρή καρυδιά να έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με την μητρική, γιατί σε μεγάλο βαθμό η συμπεριφορά της νέας καρυδιάς θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες τις οποίες θα βρει για να αναπτυχθεί. π.χ. αέρας, έδαφος σκληρό με βράχια στο υπέδαφος, έλλειψη υγρασίας το καλοκαίρι κ.τ.λ.τα γονίδια επίσης θα βάλουν και αυτά την δική τους πινελιά στο νεαρό φυτό, όπως ακριβώς γίνεται και με τους ανθρώπους αλλά και οτιδήποτε άλλο πολαπλασιάζεται φυσιολογικά).

Πρώτη Μέθοδος: 
Φύτεμα καρυδιών σε τελάρα, γλάστρες, ζαρντινιέρες για μελλοντική μεταφύτευση
Αφού λοιπόν προμυθευτείτε τα καρύδια της αρεσκείας σας μπορείτε να τα φυτέψετε κατευθείαν στο σημείο που θέλετε να βάλετε τις καρυδιές σας, αλλά είναι ακόμα καλύτερα να φυτέψετε τα καρύδια σας σε γλάστρες η σε σακουλάκια φυτωρίου κ.α.
Μια ακόμα πολύ αποδοτική και εύκολη μέθοδος για να φυτρώσουν τα καρύδια σας είναι οι ξύλινες ψαροκασέλες που πετάνε τα ψαράδικα μαγαζιά.

Μέσα στα ξύλινα τελάρα μπορείτε να βάλετε οτιδήποτε φυτόχωμα
. π.χ. χώμα που πήρατε κάτω από καρυδιές ή αλλα δένδρα.
Ακόμα και αυτό που βρίσκεται στις άκριες των δρόμων
και έχει γίνει από τα σάπια φύλλα.

Το υλικό που θα βάλετε σαν χώμα φύτευσης παίζει επίσης ρόλο.

Π.χ. αν βρείτε φυτόχωμα από σάπια φύλλα μπορείτε να το αναμείξετε με χώμα.
Σάπια άχυρα, τύρφη, κομπόστ και άλλα πολλά είναι κατάλληλα για να δεχθούν αρχικά τα καρύδια που θέλετε να φυτρώσουν.

Αυτό που χρειάζεται από το αρχικό χώμα είναι να μην πετρώνει και να μην λασπώνει γιατί έτσι θα δυσκολέψει τα καρύδια σας ν ανοίξουν.
Το φυτόχωμα και ειδικά αυτό που παίρνουμε κάτω από την καρυδιά και έχει δημιουργηθεί από σάπια φύλα καρυδιάς είναι πολύ κατάλληλο γιατί δεν κρατά πολύ υγρασία και δεν σαπίζει τα φυτεμένα καρύδια σας.

Το ίδιο συμβαίνει και με οποιοδήποτε άλλο φυλλοβόλο δένδρο κάτω από το οποί θα βρείτε μαλακό χώμα που έχει δημιουργηθεί από τα σάπια φύλα του δένδρου

Με την ίδια ευκολία μπορούμε απλά να καρφώσουμε στο έδαφος (0-5εκ) τα καρύδια που θέλουμε να φυτρώσουν, κάτω απο φυλοβόλα δένδρα που εχουν μαλακό,υδροπερατό φυτόχωμα. Τον Μαρτιο - Απρίλιο θα εχουν βγεί οι νεαρές καρυδιές τις οποίες μπορούμε να μεταφυτέψουμε σε γλάστρες η στον τόπο της τελικής τους φύτευσης.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αυτά που παίρνετε από κάποιο φυτώριο η γεωπόνο σπάνια είναι με τον φυσικό τρόπο φυτρωμένα καρύδια, συνήθως είναι εμβολιασμένα (κλωνοποιημένα) με την δικαιολογία της πιστής αντιγραφής της μητρικής καρυδιάς. Οπότε πρώτα από όλα πρέπει να έχετε καταλάβει τι καρυδιές θέλετε και με ποια μέθοδο να έχουν δημιουργηθεί. (Περισσότερες πληροφορίες γι αυτό θα βρείτε σε άλλα άρθρα αυτού του ιστοχώρου)

Δείτε περισσότερες χρήσιμες πληροφορίες για το φυσιολογικό φύτρωμα των καρυδιών στην κατηγορία:
http://karydies.blogspot.com/search/label/Πολαπλασιασμός καρυδιάς
Και ιδιαίτερα στο άρθρο:
ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΚΑΡΥΔΙΑΣ ΜΕ ΣΠOPA:ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ



Δευτερη Μέθοδος: 
Φύτεμα καρυδιών κατευθείαν στον τόπο της τελικής τους θέσης
Το να φυτέψουμε τα καρύδια μας κατευθείαν στην τελική τους θέση στο κτήμα μας είναι μια επίσης απλή, ξεκούραστη και ευχάριστη, διαδικασία. Όμως πρέπει να διαβάσουμε και να προσέξουμε κάποια πράγματα για να έχουμε την μέγιστη δυνατή επιτυχία. (Ασφαλώς είναι πάντα χρήσιμο να δουλέψουμε συνδυαστικά και για λόγους ασφαλείας να έχουμε βάλει και σε γλάστρες η σε ξύλινα τελάρα μερικά καρύδια ώστε να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε και από αυτά την άνοιξη, σε περίπτωση που δεν έχουν επιτύχει αυτά που φυτέψαμε κατευθείαν στο κτήμα).
Άλλωστε το κόστος είναι ιδιαίτερα μικρό και ακόμα και αν φυτρώσουν πολύ περισσότερες καρδιές από όσες χρειαζόμαστε πάντα θα είναι εύκολο να βρούμε κάποιο φίλο να τις δωρίσουμε η να τις πουλήσουμε.

Πάμε λοιπόν στις γενικές οδηγίες της μεθόδου που προτείνω για την φύτευση καρυδιών κατευθείαν στο κτήμα αφού δούμε πρώτα προσεκτικά την φωτογραφία του φυτού στο ξεκίνημα του τους πρώτους μήνες της ζωής του, για να καταλάβουμε την φυσιολογία της καρυδιάς.

Κοιτάξτε προσεκτικά μια λεπτομέρεια
. Η ρίζα της νεαρής καρυδιάς είναι κάθετη και σε μέγεθος όσο και το ορατό νεραό φυτό που βλέπουμε πάνω απο το έδαφος. Αυτη την λεπτομέρεια πρεπει να έχετε υπ οψιν σας οταν βλέπετε μια καρυδιά σε γλάστρα σε ενα φυτώριο. Είναι μέσα στη γλάστρα τόσο μεγάλη η ρίζα οσο το ορατό μέρος της καρυδιάς που βλέπουμε εξω απο την γλάστρα;
Αν λοιπόν μας προσελκύει ενα μεγάλο φυτό με μικρή ρίζα (όπως συμβαίνει συχνά με τα εμβολιασμένα) υπάρχει η περίπτωση της αποτυχίας γιατί το ορατό μέρος του φυτού ζητά μεγάλη ποσότητα στοιχείων και θρεπτικών συστατικών, η ρίζα δεν μπορεί ν ανταπεξέλθει στην ζήτηση αυτή οταν είναι μικρότερη απο οσο στην αντοίστοιχη φυσιολογική καρυδιά με αποτέλεσμα πολλές φορές οι φυσιολογικές καρυδιές να επιτυγχάνουν και ν αναπτύσονται τελικά πολύ πιο γρήγορα και πιο σωστά απο τις εμβολιασμένες..

Το ότι η ρίζα της καρυδιάς κατεβαίνει κάθετα μας χρειάζεται επίσης σαν πολύ σημαντική γνώση για να καταλάβουμε καλύτερα άλλο ένα καταπληκτικό πλεονέκτημα που έχουμε με τις καρυδιές που είναι αυτό την συγκαλιέργειας με άλλα δένδρα (π.χ. εσπεριδοειδή: Λεμονιές πορτοκαλιές, μανταρινιές κ.α.) η ρίζα των οποίων πάει πλάγια. Έτσι ο καταπληκτικός αυτός συνδυασμός αυτών των δυο δένδρων δεν αφήνει το υπέδαφος να σφίγγει και έχει μια σειρά εκπληκτικά πλεονεκτήματα που αξίζει να δείτε στο ειδικό χώρο που έχω αφιερώσει για την συγγαλιέργεια της καρυδιάς με άλλα δένδρα.

Αφού κατανοήσαμε πλέον αυτή την σημαντική λεπτομέρεια για την ανατομία του δένδρου, τώρα μπορούμε να αρχίσουμε με την φύτευση της καρυδιάς μας κατευθείαν στο κτήμα.

Αυτό που χρειάζεται πρώτα από όλα είναι να σκάψουμε τον λάκκο που θα βάλουμε τα καρύδια που θέλουμε να σπείρουμε. Εγώ θεωρώ άδικο κόπο τον λάκκο που συνήθως σκάβουμε για τα άλλα δένδρα και συνιστώ μια πολύ πιο απλή μέθοδο που θα περιγράψω αναλυτικά για να καλύψω όσο περισσότερες περιπτώσει εδαφών έχουμε. Ακόμα και άγονων προβληματικών εδαφών.

Η μέθοδος μου αφορά απλά και μόνο μια τρύπα που ανοίγουμε στο έδαφος τους χειμερινούς μήνες, συνήθως αμέσως μετά από έντονες βροχές, που έχουν κάνει το έδαφος ιδιαίτερα μαλακό (όσο σκληρό και αν είναι αυτό όταν στεγνώνει). Έτσι με ένα σιδερένιο λοστό, ένα σιδερένιο πάσαλο η οτιτιδήποτε άλλο σίδερο μπορούμε ν ανοίξουμε μια τρύπα στην γη ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟ ΒΑΘΥΤΕΡΑ


Όσο άγονο και να είναι ένα έδαφος όταν είναι βρεγμένο μπορεί να μετατρέπεται σε μαλακή εύπλαστη λάσπη. Στην φωτογραφία που βλέπετε το έδαφος αυτό, το καλοκαίρι δεν σκάβεται ούτε με το βενζινοκίνητο αρίδι, είναι σκληρό και άγονο σαν πέτρα. Τον χειμώνα χωρίς καμία δυσκολία η κόπο, άνοιξα σε ένα μόνο λεπτό τον λάκκο 60 εκατοστών που βλέπετε.!!! (Συμβουλή: Αν θέλετε να πετύχετε το ίδιο αποτέλεσμα το καλοκαίρι, θα πρέπει απλά να χρησιμοποιήσετε τον πολύτιμο συνεργάτη του χειμώνα, το νερό, αφήνοντας για παράδειγμα ένα τρύπιο δοχείο η τενεκέ με νερό πάνω από το σημείο που θέλετε να κάνετε την τρύπα φύτευσης. Αυτό θα τροφοδοτεί σταγόνα-σταγόνα το έδαφος στο σημείο εκείνο για πολλές ώρες, ώστε σε λίγες ώρες να είναι το ίδιο μαλακό και εύπλαστο το καλοκαίρι κατά την διάνοιξη των οπών).

Αυτό το δύσκολο η ακατάλληλο για καλλιέργειες έδαφος πρέπει να κρατήσετε σε μια άκρη επίσης του μυαλού σας ότι θα το βελτιώσει η ΦΥΣΙΚΗ ΓΝΗΣΙΑ καρυδιά και δεν θα το πιστεύετε μετά από μερικά χρόνια πόσο θα έχει μεταμορφωθεί. ΤΟΣΟ ΣΤΟ ΥΠΕΔΑΦΟΣ ΜΕ ΤΟ ΒΑΘΥ ΡΙΖΙΚΟ ΤΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑ, ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΟ ΕΔΑΦΟΣ ΜΕ ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΠΟΥ ΘΑ ΡΙΧΝΕΙ ΚΑΘΕ ΧΕΙΜΩΝΑ, ΑΝ Τ ΑΦΗΝΕΤΕ ΝΑ ΣΑΠΙΖΟΥΝ ΟΜΑΛΑ ΠΑΝΩ Σ ΑΥΤΟ, ΕΜΠΛΟΥΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΟΥΣΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΡΙΣΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΔΕΝΔΡΑ ΣΑΣ. Τονίζω ότι τόσο το υπέδαφος όσο και το έδαφος θα τα βελτιώσει η γνήσια, φυσική από σπόρο καρυδιά γιατί αυτά τα έχω δει στην πράξη. Οι εμβολιασμένες καρυδιές δεν ξέρω τι συμπεριφορά έχουν, μια και απευθύνονται σε επαγγελματίες οι οποίοι αρέσκονται να ρίχνουν τόνους φυτοφάρμακα, λιπάσματα και άλλα δηλητήρια προς τέρψιν των εβραίων τραπεζιτών, ιδιοκτητών των φαρμακευτικών εταιρειών (βλέπε Monsanto) καταστρέφοντας και την λίγη εναπομείνασα ζωή του ήδη ταλαιπωρημένου εδάφους.

Για να καταλάβετε πόσο σπουδαίο έργο επιτελέσατε μέσα σε ένα μόνο λεπτό ανοίγοντας την τρύπα φύτευσης 60 εκ βάθος, απλά και μόνο με ένα σιδηρολοστό, προσπαθήστε να κάνετε το ίδιο πράγμα σκάβοντας με την τσάπα (όπως θα έκαναν οι περισσότεροι ακόμα και κατ επάγγελμα αγρότες και θα καταλάβετε την διαφορά).
Το επόμενο σημαντικό τώρα είναι το υλικό που θα βάλετε στην τρύπα φύτευσης να είναι μαλακό ώστε να αφήσει την ρίζα της καρυδιάς να κατέβει γρήγορα χαμηλά. Έτσι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φυτόχωμα, κοπριά, κομπόστ, άχυρα η φύλλα σάπια και πολλά άλλα υλικά. Το υλικό αυτό δεν χρειάζεται να αγοράσουμε, υπάρχει έτοιμο παντού κάτω από φυλλοβόλα δένδρα ακόμα και στις πόλεις και στα πάρκα, στα δάση, στα ποτάμια κ.α. Οι οδοκαθαριστές σκουπίζουν από αυτό χιλιάδες κιλά καθημερινά από τις άκριες των δρόμων στις πόλεις. Το φυτικό κομπόστ αυτό είναι συνήθως σκουρόχρωμο και έχει την ιδιότητα να μην λασπώνει όπως το χώμα ούτε και σφίγγει. Έτσι αφήνει την ρίζα να προχωρήσει γρήγορα, πράγμα που είχε απόλυτη ανάγκη στο ξεκίνημα της η καρυδιά.
Ο πολύ κόσμος βλέπει το ορατό μέρος του φυτού, αλλά το αόρατο (ριζικό σύστημα) είναι πιο σημαντικό μια και αυτό θα βοηθήσει το φυτό ν αναπτυχθεί και να δίνει γρήγορα μια μεγάλη και παραγωγική καρυδιά. Όσο πιο βαθιά είναι η τρύπα φύτευσης τόσο πιο γρήγορα θα μπει και στην παραγωγή η καρυδιά μας.

Μερικά πράγματα που πρέπει να λάβουμε υπ όψιν μας επίσης εδώ είναι το βάθος στο οποίο θα φυτέψουμε τα καρύδια μας. Αν για παράδειγμα το καλοκαίρι είναι δύσκολο και δεν μπορούμε να πηγαίνουμε συχνά για να ποτίζουμε τις νεαρές καρυδιές μας τότε καλύτερα να φυτέψουμε όσο μπορούμε πιο βαθιά τα καρύδια και να μην βάλουμε πολύ φυτόχωμα από εκεί και πάνω, αφήνοντας έτσι ένα χώρο για φυσική σκίαση και δροσιά που θα χρειαστεί στο ξεκίνημα του το νέο φυτό.
Δεν χρειάζεται να δει ήλιο η νεαρή καρυδιά και έτσι αν είναι φυτεμένη 30 εκ βαθιά θα είναι προστατευμένη και από τον άνεμο αλλά και την επιφανειακή ξηρασία.

Αν μπορούμε να επισκεφτόμαστε το πρώτο καλοκαίρι τις νεαρές καρυδιές μας μια φορά τον μήνα για λίγο πότισμα είναι πολύ καλό για τις βοηθήσουμε να μεγαλώσουν πολύ γρηγορότερα.

Αν στο φυτόχωμα έχουμε συμπεριλάβει μερικά μικρά κομμάτια ελαφρόπετρας η περλίτη (ένα πέτρωμα υδρόφιλο σαν την ελαφρόπετρα) ίσως και να χρειάζεται ακόμα λιγότερο έως και καθόλου πότισμα (θα κάνω αυτές τις δοκιμές σε δύσκολες ορεινές περιοχές χωρίς καθόλου πότισμα και θα επανέλθω μελλοντικά με περισσότερες πληροφορίες για ακραίες συνθήκες φύτευσης).

Στον λάκκο φύτευσης δεν πρέπει να σκεπάσουμε καθόλου με χώμα της περιοχής το οποίο κινδυνεύουμε να είναι σκληρό και να μην αφήνει τον επίσης ευαίσθητο βλαστό της καρυδιάς να μεγαλώσει. Χρησημοπιουμε μόνο φυτόχωμα. Δηλαδή χώμα που δημιουργήθηκε μόνο από σάπια φυτά, τρόφιμα η κοπριά. Άλλωστε χρειαζόμαστε πολύ λίγο με την μέθοδο που σας περιέγραψα και είναι πολύ εύκολο να το βρούμε οπουδήποτε.

Αυτό που θέλει προσοχή είναι να πατήσουμε πρώτα ελαφρά το φυτόχωμα που θα βάλουμε κάτω από το η τα καρύδια που θα σπείρουμε ώστε να μην βρει κενά τουλάχιστον να μην βρει μεγάλα κενά η ρίζα κατεβαίνοντας.

Η τρύπα φύτευσης όσο βαθύτερη είναι τόσο το καλύτερο, πάντως τουλάχιστον 50-60 εκ.

Το σκεπτικό μας είναι ότι όσο πιο αντίξοες οι συνθήκες της περιοχής και του εδάφους, τόσο βαθύτερη τρύπα φύτευσης χρειαζόμαστε τόσο βαθύτερα πρέπει να φυτέψουμε τα καρύδια μας.
Αν δεν έχουμε νερό στην περιοχή που φυτεύουμε τις καρυδιές μας να μην επιλέγουμε μεγαλόκαρπες καρυδιές. Οι μικρότερες πιστεύω ότι θα έχουν καλύτερη αντοχή στην λειψυδρία.

Πράγμα που θα κάνει και η ίδια η καρυδιά σας στην συνέχεια. Δηλαδή αν εσείς έχετε επιλέξει μια μεγαλόκαρπη καρυδιά πιστεύω ότι θα προσαρμοστεί στις συνθήκες της έλλειψης νερού και δεν θα μεγαλώσει αρκετά τα καρύδια της.

Προτιμήστε να βάζετε περισσότερα από ένα καρύδια στον λάκκο φύτευσης ώστε να έχετε περισσότερο ποσοστό επιτυχίας. (Στην συνέχεια μπορείτε να ξεριζώσετε τα παραπάνω και να τα μεταφυτέψετε αλλού ή να τα κόψετε).

Το πρόβλημα με τα φυτώρια είναι εδώ.
Συνήθως τα δένδρα που φτιάχνονται στα περισσότερα φυτώρια δεν έχουν φυσιολογικό ριζικό σύστημα ώστε να υποστηρίξουν μια υγιή πορεία και μακροζωία.
Στην εικόνα βλέπουμε το δυσανάλογο της καρυδιάς από φυτώριο
που είναι δυο μέτρα δένδρο με μόλις μερικά εκατοστά
ριζικό σύστημα.


Παύλος Κριαράς

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να μας κεράστε ένα καφέ, παρακαλούμε χρησιμοποιήστε το κάτωθι button η απευθυνθείτε στο μαιλ: index@otenet.gr