Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Καρυδιές: Η καρυδιά στην πυρκαγιά

Είναι ενδιαφέρον να δούμε την συμπεριφορά της καρυδιάς μετά από φωτιά πράγμα που στην Ελλάδα έχει καταστρέψει πλέον μεγάλο μέρος της χώρας με τις φωτιές που ανάβουν κάθε χρόνο μεθοδικά εδώ και πολλά χρόνια, με αποτέλεσμα να λιγοστεύουν οι βροχοπτώσεις. Αυτό με την σειρά του φέρνει μια σειρά από επιβλαβείς αλλαγές σε όλη την Ελλάδα όπως να αυξάνονται οι ασθένειες στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις, αύξηση της θερμοκρασίας στις πόλεις, στερεύουν οι πηγές και τα ποτάμια κ.τ.λ.

Επειδή λοιπόν βλέπουμε το δασαρχείο να επιμένει στην φύτευση πεύκων και να τα εκθειάζουν σαν την λύση στην παραγωγή οξυγόνου, τα οποία έχουν ενεργό συμμετοχή στην διάδοση των πυρκαγιών και στην μετατροπή μιας απλή φωτιάς σε σοβαρό πρόβλημα για δασικές και καλλιεργήσιμες εκτάσεις παραθέτουμε εδώ κάποια στοιχεία που συγκεντρώσαμε για την συμπεριφορά της καρυδιάς στην πυρκαγιά.

Ψάξαμε και βρήκαμε μια καμένη έκταση που έχει μέσα καρυδιές και άλλα δένδρα ώστε να δούμε την συμπεριφορά της καρυδιάς μετά την καταστροφική φωτιά.

Έτσι όπως δείχνουν και οι φωτογραφίες, ενω τα υπόλοιπα δένδρα καικαν ολοσχερώς βλέπουμε η καρυδιά να έχει καμένα φύλλα αλλά τα κλαδιά της παραμένουν δροσερά.

Αξιόλογο είναι ότι το καμένο δένδρο που βρέθηκε στο κέντρο της καμένης έκτασης είναι νεαρό και κατ επέκταση ακόμα πιο ευαίσθητο στην φωτιά.

Οι καρυδιές δε που βρίσκονταν στο τέλος της καμένης έκτασης έχουν ελαφρά καεί στο σημείο που σταμάτησε η φωτιά (προφανώς από την ανθρώπινη επέμβαση).
Το ότι δεν έχουν καεί οι καρυδιές στο σημείο που τελειώνει η καμένη έκταση βγάζει πολλά συμπεράσματα επίσης που δείχνουν και την ευκολία κατάσβεσης όταν υπάρχουν καρυδιές ακόμα και όταν αυτές καίγονται.

Άλλο ένα στοιχείο πολύ σημαντικό είναι ότι αν υπάρχει δάσος με καρυδιές δεν υπάρχουν κάτω από αυτές μεγάλα αγριόχορτα αλλά συνήθως συναντάμε χαμηλού ύψους τρυφερή και συνήθως πράσινη χλόη η οποία επίσης δεν συμβάλει στην διάδοση της φωτιάς (τουλάχιστον με τον ρυθμό που η φωτιά μεταδίδεται από το στρώμα με τις πευκοβελόνες που βρίσκουμε κάτω από τα πεύκα). 

Επίσης πρέπει να σημειώσουμε εδώ ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που έχει σχέση και πάλι με την πολιτική φύτευσης νέων δένδρων από το δασαρχείο που υποτίθεται είναι γνώστης όλων αυτών των θεμάτων πολύ καλύτερα από εμάς που ερασιτεχνικά και με πενιχρά έσοδα κάνουμε έρευνες.

Το δασαρχείο έχει βρεθεί σε πολλές πυρκαγιές και γνωρίζουν καλλίτερα από εμάς την συμπεριφορά των πεύκων σ αυτές, από την άλλη μεριά έχουν δει και ευκαλύπτους και αλλά δένδρα τα οποία ακόμα και να καούν στην πυρκαγιά πολύ γρήγορα ξανανοίγουν ακόμα και να έχουν καεί σχεδόν μέχρι την ρίζα, σε αντίθεση με το πεύκο που αν καούν τα φύλλα του ακόμα και με μια μικρής έντασης φωτιά, ξεραίνεται.

Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα όταν πολιτιστικοί σύλλογοι, εκκλησίες και μοναστήρια προμηθεύονται από το δασαρχείο δένδρα για τον περιβάλλοντα χώρο τους.
π.χ. Για δενδροφύτευση σε χώρους που γίνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις και μαζεύεται πολύς κόσμος, στον περιβάλλοντα χώρο μνημείων, εκκλησιών, μοναστηριών κ.α.

Δυστυχώς σε έρευνα μας βρίσκουμε ότι ενω έχει την καρυδιά εντάξει σαν δασικό δένδρο και φαίνεται να διατίθεται στους καταλόγους των δένδρων του δασικού φυτωρίου, στα περισσότερα δασικά φυτώρια που ψάξαμε δεν είχαν καρυδιές και ακόμα χειρότερα δεν είχαν καν ευκαλύπτους (ένα επίσης πολύ ωφέλιμο και μεγάλο  δένδρο με καλή συμπεριφορά μετά την πυρκαγιά). Πεύκα, πεύκα, πεύκα... παντού...

Με αποτέλεσμα μετά από κάποια χρόνια να κλαίμε που καίγονται οι εκκλησίες μας και τα μοναστήρια, μαζί με την πλούσια κληρονομιά τους σε εικόνες και άλλα ιερά αντικείμενα, να κινδυνεύουν η να καίγονται άνθρωποι, απλά και μόνο γιατί κάποιοι δεν σκέφτονται ότι στον περιβάλλον χώρο κτηρίων και μνημείων είναι εγκληματικό να φυτεύουμε οτιδήποτε δένδρο αντί να φυτεύουμε καρυδιές.

Για τους παραπάνω λόγους προτείνουμε όσοι αναγνώστες του blog http://karydies.blogspot.com είσαστε πραγματικά ευαισθητοποιημένοι με την κοινή περιουσία μας και ενεργοί πολίτες, να συγκεντρώσετε περισσότερα στοιχεία και να παραθέσετε στους δήμους σας και σε οποίους υπεύθυνους πολιτιστικών συλλόγων και ιερείς, ώστε να συμπεριλάβουν την περίπτωση φύτευσης καρυδιών όπου αυτό είναι δυνατό.

Και πάντα θυμίζουμε ότι η φύτευση καρυδιάς είναι η απλούστερη φύτευση δένδρου γιατί συνήθως αρκεί ένα-δυο καρύδια τον Σεπτέμβριο να βάλουμε στα σημεία που θέλουμε στο μέλλον τα δένδρα μας και τα υπόλοιπα θα τα φροντίσει η φύση.






Δείτε προσεκτικά την μεγένθυση της φωτογραφίας
Τα φυλλα ειναι καμμένα αλλα τα κλαδιά παραμένουν πράσινα και σε λιγο θ ανοίξουν ξανά
 




Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Συγκαλλιέργεια καρυδιάς με φράουλες

Την συνύπαρξη της φραουλιάς με την καρυδιά βρίσκουμε αρκετά μακριά από την Ελλάδα.

Σε κήπο στην κεντρική Μολδαβία κοντά στο Φλορέστι, βλέπουμε φράουλες κάτω από καρυδιές
(Είναι ενδιαφερον ότι είδαμε αντίστοιχα πολλές και κάτω από μηλιές, αχλαδιές, κερασιές)

Τα δένδρα είναι αραιά μεταξύ τους και έτσι υπάρχει ηλιοφάνεια αρκετή αλλά οι ισχυρισμοί ότι οι φράουλες απαιτούν πολύ ήλιο η ότι δεν φυτρώνει  τίποτα κάτω από τις καρυδιές δεν ευσταθούν και το αποδεικνύουν οι φωτογραφίες που βλέπουμε.



Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι η καρυδιά -γενικότερα σαν δένδρο- έχει σχετικά αραιό φύλλωμα με αποτέλεσμα ν αφήνει το φως να φτάνει στην βάση της και δεν σκοτεινιάζει τελείως.

Και τα ίδια τα φύλλα της καρυδιάς συμβάλουν σ αυτό μια και παρ όλο που είναι πολύ πλατιά, δεν είναι χονδρά, έτσι η ηλιοφάνεια μπαίνει και στο εσωτερικό της καρυδιάς και ενεργοποιεί τους φωτοχημικούς μηχανισμούς και των φύλων της ίδιας της καρυδιάς που βρίσκονται στο εσωτερικό της.

Όλοι οι κήποι που βλέπουμε στην Μολδαβία είναι με μαυρόχωμα και σπάνια βλέπουμε να ποτίζονται, μια και οι βροχοπτώσεις εδώ είναι συνηθισμένες το καλοκαίρι.

Αυτό που παρατηρήσαμε επίσης είναι ότι οι φράουλες που βρίσκονται κάτω από τις καρυδιές (και τ αλλά δένδρα που προαναφέραμε) έχουν ζωηρή βλάστηση παρ όλο που δεν ποτίζονται συστηματικά και το καλοκαίρι είναι ζεστό και εδώ.

Οι φραουλιές που είναι κάτω από την καρυδιά της φωτογραφίας μας βγάζουν στολόνες και αναπαράγονται ζωηρά κάτω από την καρυδιά ενω οι φραουλιές που βρίσκονται έξω από την προστατευτική σκιά της καρυδιάς δείχνουν να υποφέρουν από τη ζέστη του καλοκαιριού.

Οι φράουλες που βρήκαμε εδώ στους περισσότερους κήπους είναι ποικιλίας που καρποφορούν μόνο την άνοιξη.
Τον Σεπτέμβριο θα φυτέψουμε κάτω από καρυδιές, φράουλες οι οποίες καρποφορούν ανοιξη, καλοκαίρι, φθινόπωρο και θα δούμε τ αποτελέσματα τόσο κάτω από τις καρυδιές όσο και στον περιβάλλοντα χώρο μακριά από αυτές.

Ο λόγος είναι για να δούμε και το φυτόχωμα που βρίσκεται κάτω από την καρυδιά για πόσο καιρό θα επαρκεί θρεπτικά για τις φράουλες που θα φυτέψουμε κάτω από τις καρυδιές.
Είναι μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση γιατί οι φραουλιές που καρποφορούν όλο το καλοκαίρι είναι ιδιαίτερα απαιτητικές σε τροφή. Έτσι θα δούμε αν εξαντλούνται τα θρεπτικά συστατικά κάτω από την καρυδιά και πόσο γρήγορα γίνεται αυτό.

Θα χρειαστεί όμως χρόνος για το ενδιαφέρον αυτό πείραμα και επισκέψεις στην Ελλάδα, ενδεχόμενα προβλήματα στα σύνορα γιατί δεν θα δέχονται να περάσουμε τις Ελληνικές φραουλιές, έτσι θα προσπαθήσουμε να πραγματοποιήσουμε το ίδιο πείραμα και στην Ελλάδα. (που όμως δεν βρίσκουμε εύκολα τα γόνιμα και πλούσια μαυροχώματα των χωρών της πρώην σοβιετικής ένωσης, (βόρειο ανατολικών χωρών)).

Αν κάποιος αναγνώστης έχει αντίστοιχες πληροφορίες σχετικά με την συμπεριφορά της φράουλας κάτω από την καρυδιά στους Ελληνικούς κήπους παρακαλείται να στείλει φωτογραφίες και πληροφορίες για την τοποθεσία και την σύσταση του εδάφους, ώστε ν αποφύγουμε τις χρονοβόρες και κοστοβόρες έρευνες.

Η φράουλα είναι ένα θρεπτικό φρούτο που υπάρχει σε πολλούς κήπους και αν τελικά ευνοείται από την συμβίωση της με την καρυδιά είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να επαληθευτεί και στην Ελλάδα.


Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

Συγκαλλιέργεια καρυδιάς με κερασιά

Συγκαλλιέργεια καρυδιάς με κερασιά και μάλιστα σε ιδιαίτερα μικρή απόσταση

Η συμβίωση στον ίδιο χώρο καρυδιάς με κερασιά είναι μάλλον εφικτή όπως αποδεικνύεται και από την φωτογραφία που βλέπουμε να απεικονίζει δυο μεγάλα δένδρα καρυδιάς και κερασιάς.

Είναι μάλιστα εντυπωσιακό ότι στις 22-7-2012 η κερασιά έχει ακόμα κεράσια ενω οι κερασιές που βρήκαμε στους γύρω κήπους δεν είχαν.

Τα φύλα τόσο στην κερασιά όσο και στην καρυδιά δεν δείχνουν κάποιο σημάδι ενόχλησης του ενός δένδρου από το άλλο.



Αν θέλετε να δείτε την φωτογραφία σε μεγένθυση
να την σείρετε πάνω στο URL του explorer σας

Είναι επίσης ενδιαφέρον η απόσταση των δυο δένδρων που δεν ξεπερνά το μισό μέτρο.!!! Αυτό σημαίνει ότι η κερασιά υπήρχε (αν κρίνουμε από το μέγεθος του κορμού) και η καρυδιά φύτρωσε μόνη της.


Σε τέτοια περίπτωση που είναι συχνή (να φυτρώνει μια καρυδιά μόνη της) συνίσταται η μεταφύτευση της κατά το φθινόπωρο που πέφτουν τα φύλα της και είναι ευκολότερη η μεταφύτευση των φυλλοβόλων δένδρων.

Η μεταφύτευση είναι πολύ απλή και δεν χρειάζεται περισσότερες οδηγίες από αυτές που γράφουμε παρακάτω (φροντίζουμε να είναι καλά μουσκεμένο το έδαφος και μαλακό. Τραβάμε προσεκτικά την καρυδιά από το έδαφος η οποία βγαίνει συνήθως με ευκολία. Στην συνέχεια στο μέρος που θέλουμε να την μεταφυτέψουμε αρκεί να έχουμε κάνει μια τρύπα στο έδαφος (δεν χρειάζεται λάκκος γιατί η κεντρική ρίζα της καρυδιάς είναι σαν πάσσαλος) και η μεταφύτευση τέλειωσε.

Τις παραπάνω απλές οδηγίες μεταφύτευσης της καρυδιάς παραθέσαμε εδώ για να δείξουμε πόσο απλό είναι να μεταφυτεύσουμε μια καρυδιά και το ποσοστό επιτυχίας είναι πάντα υψηλό.

Έχουμε δει καρυδιές σε λαχανόκηπους σε αμπέλια και κήπους να φυτρώνουν μόνες τους και οι καλλιεργητές συνήθως τις αφήνουν στον τόπο που φύτρωσαν. Σε μια τέτοια περίπτωση έχετε ένα το πολύ δυο χρόνια να σκεφτείτε αν θέλετε να μεταφυτέψετε την καρυδιά σας, αλλιώς θα έχει κατέβει βαθιά η ρίζα και η μεταφύτευση είναι δύσκολη.

Ναι στην συγκαλλιέργεια λοιπόν αλλά να τηρούμε κάποιες αποστάσεις ώστε να υπάρχει ευκολία στο ν αναπτύξουν τα δένδρα μας το περιμετρικό τους φύλλωμα και να είναι εύκολη και η συγκομιδή τόσο των καρυδιών όσο και των κερασιών.

Βέβαια όπως είδαμε στην πράξη τα δυο δένδρα μαζί σε μια τόσο μικρή απόσταση δεν είδαμε δυσκολία να συλλεχθούν τα κεράσια, που είναι και τα πιο δύσκολα στην περισυλλογή τους. Και όχι μόνο αυτό, επειδή ο κορμός και το φύλλωμα της καρυδιάς είναι πιο φιλόξενα για τον άνθρωπο είναι πιο εύκολο να ανέβεις στην καρυδιά και να τρως η να μαζεύεις κεράσια...


Εδω βλέπουμε δυο μεγάλα δένδρα κυριολεκτικά το ένα μέσα στο άλλο.
Αριστερά είναι μια καρυδιά και δεξιά μια κερασιά.
Η βλάστηση τους είναι ζωηρή και η καρποφορία τους καλή.
Απο το μέγεθος του κορμού υπολογίζουμε να είναι νεαρά δένδρα
(ειδικά η καρυδιά που μεγαλώνει και πιο γρήγορα).


Η επιλογή είναι δική σας...

Ντάρια-Αθηνά

Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Συγκαλιέργεια Καρυδιές και Σμέουρα (Μαλίνα, Raspberry)


Στην φωτογραφία βλέπουμε μια καρυδιά αρκετά μεγάλη (την υπολογίζω πάνω από 50 ετών) όπου κάτω από αυτήν βλέπω να έχουν φυτέψει μαλίνα (ρώσικη ονομασία του σμέουρου η στα αγγλικά Raspberry) ένα από τα πιο γευστικά και γνωστά βατόμουρα διεθνώς.


Αυτό αποδεικνύει ότι η μαλίνα (στην Ελλάδα γνωστή ως σμέουρο) ευδοκιμεί και βλαστάνει ζωηρά κάτω από την καρυδιά.

Εδω βλέπουμε φρούτα μαλίνας πάνω στο φυτό

Πολλοί κάνουν μια προσπάθεια να φυτέψουν κάποια κηπευτικά κάτω από τις καρυδιές τους, αν αυτά δεν πετύχουν συχνά απογοητεύονται και δεν προσπαθούν με κάτι άλλο ούτε ερευνούν επικοινωνώντας με άλλους για το ποια είδη ευδοκιμούν κάτω από καρυδιές.

Αλλά αν έτσι σκέφτονταν οι άνθρωποι από το παρελθόν δεν θα είχαμε σήμερα ούτε κρασί, ούτε μπύρα, ούτε γιαούρτι, τυριά και άλλα πολλά.

Οι άνθρωποι με έρευνες βρήκαν πολλά ανα τους αιώνες και μας άφησαν μια πλούσια κληρονομιά με θρεπτικά ωφέλημα τρόφιμα και τεχνικές καλλιέργειας.

Γι αυτό δεν πρέπει να απογοητευόμαστε στην πρώτη προσπάθεια που κάνουμε να συνδυάσουμε κάποια δένδρα η φυτά.


Και πάνω απο ολα την γνώση μας πρέπει να την κάνουμε κτήμα ολων, γιατί εμεις θα φύγουμες αλλά η γνώση μένει.


Το ίδιο είδα και σε άλλους κήπους εκεί κοντά όπως βλέπουμε παραπάνω με νεότερη καρυδιά περίπου 10-13 ετών.
(Η ώρα ήταν περασμένη για φωτογραφίες και ισως δεν φαίνεται καλά)

Ντάρια-Αθηνά

Καρυδιές: Το ύψος της καρυδιάς

Οι καρυδιές είναι ψηλά δένδρα και το ύψος τους εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Το έδαφος στο οποίο πατά μια καρυδιά θα την τροφοδοτήσει σε ύψος ανάλογα με το πόσο διαπερατό είναι για τις ρίζες της που κατεβαίνουν κυρίως κάθετα.
Γενικά η καρυδιά είναι βαθύρριζο δένδρο.
Μην μπερδευόμαστε όμως εδώ στο αν υπάρχει νερό κάτω από το έδαφος η όχι.
Το πότισμα είναι απαραίτητο ακόμα και να υπάρχει νερό μέσα στο έδαφος (π.χ. ποτάμια) γιατί η φυσική κυκλοφορία της υγρασίας από πάνω προς τα κάτω θα την τροφοδοτήσει με θρεπτικά στοιχεία.


Τα δένδρα γύρω της επίσης συμβάλουν στο ύψος της καρυδιάς.
Η καρυδιά συναγωνίζεται τα δένδρα γύρω της. Δηλαδή αν υπάρχουν ψηλά δένδρα π.χ. ευκάλυπτοι, πλατάνια. Λεύκες και άλλα ψηλά δένδρα η καρυδιά θα τα συναγωνιστεί σε ύψος και έτσι θ ανέβει πολύ ψηλά γρήγορα.

Αριστερά βλέπουμε ενα ψηλό ευκάλυπτο και δεξιά μια καρυδιά
 
Η καρυδιά συναγωνίζεται κατά τον ίδιο τρόπο και τα ψηλά κτήρια.
Δηλαδή αν φυτέψουμε καρυδιές στον ακάλυπτο χώρο πολυκατοικίας η καρυδιές μας θα συναγωνιστούν σε ύψος το κτήριο, προσφέροντας σε όλους του ορόφους ένα όμορφο πλούσιο θέαμα και δροσιά.


Γι αυτό η καρυδιά είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στον βιοκλιματικό σχεδιασμό κατοικιών και συμβάλει βιοκληματικα βελτιόνοντας το κλίμα στα κτήρια από την αρχαιότητα.




Οι καιρικές συνθήκες όμως πρέπει να είναι ευνοϊκές για ν ανέβει ψηλά μια καρυδιά.
Δηλαδή αν επικρατούν ισχυροί άνεμοι συχνά δεν θα μπορέσει ν ανέβει ψηλά η καρυδιά μας και επειδή έχει πολύ δροσερό και μαλακό κορμό, είναι πολύ πιθανόν στην περίπτωση της επιρροής του ισχυρού ανέμου να πάρει φόρμα αντοίστοιχη.

Σε τέτοια περίπτωση ίσως ενδείκνυται η πολύ πυκνή φύτευση αρχικά, δηλαδή πολλές καρυδιές μαζί πολύ πυκνά φυτεμένες η διάφορα άλλα δένδρα ανάμεσα στις καρυδιές μας.

Με την μέθοδο αυτή τα πρώτα χρόνια όλα μαζί τα δένδρα ανέβουν σε κάποιο ύψος έχοντας τις λιγότερες δυνατές επιρροές από τους ανέμους, και στην συνέχεια μπορούμε να τα αραιώσουμε αντίστοιχα.


Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Η καρυδιά: Ένα φυσικό κλιματιστικό των πόλεων


Οι ανατολικές χώρες λιάζονται από τον ίδιο ήλιο που λιάζεται και η Ελλάδα. Όμως η δροσιά των πόλεων στις χώρες αυτές είναι εκπληκτική.

Ίσως το δροσερό καλοκαιρινό κλίμα να οφείλεται σε κάποιο βαθμό και στις καρυδιές που φυτεύουν οι άνθρωποι έξω από τα σπίτια τους.

"Το τερπνόν μετά του ωφελίμου" έλεγαν πολύ σωστά οι αρχαίοι Έλληνες, πράγμα που δείχνει σε μεγάλο βαθμό να ξεχνούν οι σημερινοί.

Τα περισσότερα δένδρα στις Ελληνικές πόλεις είναι περισσότερο διακοσμητικά και ωφέλημα. Γίνονται μάλλον επιβλαβή για το κλίμα των πόλεων αν συνυπολογίσουμε την σπατάλη σε καύσιμα, εργατικά, νερό, καθαριότητα και αλλά που απαιτούν χωρίς να προσφέρουν τίποτα.

Η σημερινή Ελληνική κοινωνία χαρακτηρίζεται από την εκπαίδευση της στην σπατάλη του κοινού χρήματος και το θέμα των δένδρων στις πόλεις είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα αυτής.

Στην φωτογραφία βλέπουμε μια τυπική πόλη της Μολδαβίας κοντά στην μαύρη θάλασσα σε υψόμετρο μόλις 100 μέτρων.

Όλοι οι δρόμοι αλλά και οι χώροι έξω από τις πολυκατοικίες είναι φυτεμένοι με καρυδιές.

Τα δένδρα αυτά δεν χρειάζονται φροντίδα αφού όλο το καλοκαίρι μέχρι το φθινόπωρο κρατούν τα φύλα τους.

Γίνονται ψηλά και κάνουν μια εκπληκτική σκιά και δροσιά στους περαστικούς που αντίστοιχα στην Αθήνα υποφέρουν από δύσπνοια και ηλίαση.

Παράγουν τεράστιες ποσότητες οξυγόνου προς όφελος της υγείας όλων των πολιτών.

Κατεβάζουν πολύ βαθιά το ριζικό τους σύστημα και δεν χρειάζεται να τα ποτίζουν.

Αν λοιπόν κάποιοι είναι ευεσθητοποιημένοι με το πράσινο της πόλης τους καλό είναι να θέσουν εις γνώση των υπευθύνων στον δήμο τους την ενδεχόμενη φύτευση καρυδιών που χωρίς κόστος θα δροσίσουν την πόλη τους.

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΑΙ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

Και ασφαλώς όλα τα δένδρα στις χώρες αυτές είναι φυσικά δένδρα (σπορόφυτα με μηδενικό κόστος) που δημιουργήθηκαν από καρπό, όπως γίνεται στην φύση, και καμία σχέση δεν έχουν με τις καρυδιές που βρίσκουμε στα περισσότερα φυτώρια οι οποίες συχνά είναι εμβολιασμένες πάνω σε νανα υποκείμενα για να μην ανεβαίνουν πολύ ψηλά κ.τ.λ.




Όποιοι λοιπόν ξέρει σε ποια οτα ν απευθυνθεί ας το πράξει άφοβα και οι επόμενες γενιές θα τον ευγνωμονούν.

Παύλος Κριαράς

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να μας κεράστε ένα καφέ, παρακαλούμε χρησιμοποιήστε το κάτωθι button η απευθυνθείτε στο μαιλ: index@otenet.gr