Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Φυτέψτε καρυδιές για φυσική λίπανση εδάφους

Οι καρυδιές φτιάχνουν ένα παχύ στρώμα από φύλλα τον χειμώνα που εμποδίζει τα ζιζάνια και αγριόχορτα, ενώ αυξάνεται η οργανική ουσία του εδάφους και διατηρούν το έδαφος υγρό, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.

Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι το στρώμα των φύλλων κάνει ένα μονωτικό στρώμα επιφανειακά του εδάφους κάτω από την καρυδιά και δεν αφήνει το έδαφος να παγώσει, βοηθά την ωφέλιμη ζωή να αναπτυχθεί και να δραστηριοποιηθεί. Το έδαφος να κρατά την σωστή υγρασία για μεγάλο διάστημα ακόμα και να φτάνει στους καλοκαιρινούς μήνες σε κάποιες περιπτώσεις.

Ακόμα σταματά την απόπλυση του εδάφους από το χώμα του, φτιάχνοντας και διατηρώντας ένα παχύ στρώμα μαλακού εδάφους κάτω και γύρω από το δένδρο.

Προσέξτε ότι στα βουνά που ευδοκιμούν οι αυτοφυής καρυδιές δεν βλέπετε πέτρες κάτω από αυτές. Όχι γιατί δεν υπάρχουν, αλλά γιατί φτιάχνουν ένα παχύ στρώμα από μαλακό φυτόχωμα και τις καλύπτουν.

Επίσης το έδαφος που θα πάρουμε κάτω από την καρυδιά είναι καλό και για να το βάζουμε στον λάκκο σε νεαρά φυτά που φυτεύουμε αλλά και για οποιεσδήποτε λιπάνσεις.

Τα φύλλα που στρώνονται το χειμώνα κάτω από την καρυδιά μέχρι το καλοκαίρι έχουν γίνει φυτόχωμα και είναι κατάλληλο πλέον για να το χρησιμοποιήσουμε σε άλλες καλλιέργειες.

Και πάντα παραμένει το καλύτερο υπόστρωμα για να φυτέψουμε καρύδια με φυσική σπορά.
Στην περίπτωση αυτή μπορούμε να φυτέψουμε  τα καρύδια κατευθείαν κάτω από την καρυδιά (καρφώνουμε απλά τα καρύδια μέσα στο έδαφος) και τα νεαρά φυτά που θα βγουν την άνοιξη τα μεταφυτεύουμε μαζί με το χώμα τους οπουδήποτε.
(αρκεί τα καρύδια μας να μην έχουν περάσει από ξηραντήρια και έχουν καταστραφεί γενετικά)

Το έδαφος που θα πάρουμε κάτω από την καρυδιά μπορούμε να το αναμείξουμε με κοπριά, τύρφη, κομπόστ, άχυρο και πολλά άλλα συστατικά για να φτιάξουμε το κατάλληλο μίγμα για άλλες καλιέργειες.

Ακόμα καλύτερα όταν κάνουμε συγκαλλιέργεια της καρυδιάς με άλλα δένδρα, μια και ανάμεσα στις καρυδιές μπορούμε να έχουμε φυτέψει άλλα δένδρα των οποίων οι ρίζες πάνε πλάγια (συνιστούμε εσπεριδοειδή όπως λεμονιές όπου και αυτές ευδοκιμούν) και τα οποία ωφελούνται άμεσα και επιτόπου από την φυσική λίπανση του εδάφους γύρω από την καρυδιά.

Η συγκαλιέργεια της καρυδιάς με άλλα δένδρα δεν μας στερεί τίποτα από το ένα η το άλλο είδος.
π.χ. αν φυτέψουμε τις καρυδιές μας σε απόσταση 10 χ 10 τότε ανάμεσα στις καρυδιές μας έχει χώρο για να βάλουμε τις λεμονιές που προαναφέραμε.

http://karydies.blogspot.com/search/label/Συγκαλλιέργεια καρυδιάς





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να μας κεράστε ένα καφέ, παρακαλούμε χρησιμοποιήστε το κάτωθι button η απευθυνθείτε στο μαιλ: index@otenet.gr