Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Συγκαλιέργεια δένδρων με την καρυδιά.



Η συγκαλιέργεια δένδρων με την καρυδιά όχι μόνο δεν είναι πρόβλημα για αμφότερα τα δένδρα αλλά εχει και μια σειρά απο ευεργετικά αποτελέσματα πάμε όμως να τα δούμε ενα - ενα.

Δεν θέλουν ήλιο. Ηλιοφάνεια θέλουν...Παντού βλέπω οδηγίες σε φυτά και δένδρα: Θέλει, πολύ ήλιο. Θέλει, πολύ ήλιο. Θέλει, πολύ ήλιο.
Στην πράξη όμως βλέπω ότι αυτό είναι λάθος.
Δεν βλέπω να θέλουν ήλιο. Ηλιοφάνεια θέλουν.
Και η ηλιοφάνεια είναι κάτι διαφορετικό.
Πολλοί φοβούνται να φυτέψουν άλλα δένδρα ανάμεσα στις καρυδιές τους, γιατί νομίζουν ότι οι καρυδιές θα τους κρύψουν τον ήλιο και δεν θα έχουν παραγωγή.
Το δοκιμάσατε φίλοι μου;
Τι σας στοιχίζει να το δοκιμάσετε;
Πάμε όμως να δούμε τι γίνεται εκεί που υπάρχουν δένδρα μαζί κάτω από τις καρυδιές.
Στην φωτογραφία βλέπουμε μια μανταρινιά η οποία το καλοκαίρι είναι σκεπασμένη πλήρως από την καρυδιά που βλέπουμε να έχει απλώσει τα κλαδιά της από πάνω της. Από την ανατολή και δύση του ηλίου έχει κτήρια.

Έτσι ο ήλιος δεν την βλέπει ουσιαστικά αλλά έχει κανονική ηλιοφάνεια.
Εχουμε πολλά τέτοια παραδείγματα και φωτογραφίες απο συγκαλιέργεια εσπεριδοειδών με καρυδιές, αυτό που θα αναζητήσω άμεσα είναι την σιγκαλιέργεια πυρινόκαρπων με την καρυδιά, μέχρι τότε όμως δείτε προσεκτικά τα επιχειρήματα που αναφέρω παρακάτω γιατί χρείζουν μεγάλης προσοχής και περεταίρω έρευνας.

Το ότι καλύπτουν τα φύλα των ψηλών δένδρων τα φύλα των δένδρων που βρίσκονται πιο χαμηλά δεν σημαίνει ότι είναι στα σκοτεινά τα δένδρα που είναι κάτω.
Η παραγωγή του δένδρου είναι άριστη χωρίς να λιπαίνεται και χωρίς να ραντίζεται για φυτοπροστασία.
Προφανώς τα πουλιά που είναι σε πιο ψηλό επίπεδο από την λεμονιά είναι ενοχλητικά για έντομα όπως ο φυλοκνίστης που καταστρέφει τα φύλα των εσπεριδοειδών.
Λάβετε υπ όψιν σας επίσης ότι δεν χρειάζονται πολλά σκαψίματα για τα δένδρα που είναι κάτω από καρυδιά γιατί το επιφανειακό ριζικό σύστημα της καρυδιάς κάνει μια επιφανειακή κάλυψη του εδάφους και δεν αφήνει αρκετό χώρο στα αγριόχορτα.
Την λίπανση επίσης αναλαμβάνει η καρυδιά αφού με τα φύλα που ρίχνει κάθε χειμώνα κάνει ένα καταπληκτικό αφράτο χούμο για να φάνε τα δένδρα που είναι κοντά της.
Το ακόμα πιο σημαντικό εδώ είναι ότι το καλοκαίρι όσο ζέστη και να κάνει επειδή δεν αφήνει τις ακτίνες του ήλιου να έρχονται σε άμεση επαφή με το έδαφος, το χούμο έδαφος παραμένει έτσι η οργανική ουσία είναι δραστήρια και διαθέσιμη για τα δένδρα που την χρειάζονται τόσο πολύ το καλοκαίρι.
Έτσι το έδαφος συνεχώς ανανεώνεται και εμπλουτίζεται και το ισοζύγιο με θρεπτικά στοιχεία του εδάφους είναι πάντα θετικό για τα δένδρα, ενώ γίνεται αρνητικό για τα αγριόχορτα.
  

ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΡΓΩΣ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΟΤΙ ΤΑ ΕΚΤΕΘΕΙΜΕΝΑ ΣΤΟΝ ΚΑΥΤΟ ΗΛΙΟ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΔΕΝΔΡΑ, ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΟΞΥΓΟΝΟ, ΥΠΟΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ, ΑΝΑΣΤΕΛΛΟΝΤΑΣ ΟΛΕΣ ΤΟΥΣ ΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ.

Η επιστημονική βιβλιογραφία (Sams and Flore, 1982; Hancock et al., 1992) αναφέρει την αρνητική επίδραση της ψηλής θερμοκρασίας στη φωτοσυνθετική ικανότητα των φυτών.
Γενικά (Fernandez and Pritts, 1994; Percival et al., 1996) θερμοκρασίες γύρω στους 25 οC είναι κατάλληλες για βέλτιστη φωτοσύνθεση και αύξηση των περισσότερων φυτών και δένδρων.

Οι Fernandez and Pritts (1994) παρατήρησαν ότι ο ρυθμός φωτοσύνθεσης μειώνεται αντί ν αυξάνεται, με την άνοδο της θερμοκρασίας στους 40 οC…

Και ακόμα χειρότερα η παραγωγή οξυγόνου μειώνεται αντί ν αυξάνεται στις υψηλές θερμοκρασίες.
Ο Prive et al. (1997) και ο ο Stafne et al. (2001) βρήκαν για φυτά τους υψηλότερους ρυθμούς μεταβολισμού του άνθρακα (net carbon exhange rates) σε θερμοκρασίες περίπου 26 οC.

Άρα η ζέστη γεννά ζέστη και το φαινόμενο του θερμοκηπίου στην έξαρση του αντί να προκαλεί υπερδιέγερση στα απροστάτευτα φυτά και δένδρα που μπορούν να το μειώσουν τα αδρανοποιεί.!!! Έως και του σημείου που μπορεί να τα καταστρέψει τελείως...

Αυτά είναι πολύ σοβαρά πράγματα, και δεν επικαλούμε υποθέσεις αλλά σοβαρές επιστημονικές μελέτες. Ο κόσμος είναι παραπληροφορημένος και σ αυτό τον τομέα, ενώ οι έρευνες υπάρχουν τα ΜΜΕ και τα σχολεία δεν κάνουν τον κόπο να δώσουν απλές οδηγίες για το πώς λειτουργούν τα φυτά.
Την συγκαλιέργεια για την αλληλοπροστασία και συνεργασία σ όλα τα επίπεδα ενώ την γνωρίζουν οι αρχαίοι Έλληνες οι σύγχρονοι την αγνοούν.

Δηλαδή με απλά λόγια αν δεν προσέξουμε και δεν ασχοληθούμε σοβαρότερα με την συγκαλιέργεια εκεί που η φυσική μηχανή για την ψύξη της γης θα πρέπει να δουλέψει για να μας προστατέψει κάνει μπαμ και κλατάρει…έγινα κατανοητός;

Οπότε όταν τα φυτά και τα δένδρα μας είναι εκτεθειμένα ολη μέρα, απευθείας στον καυτό ήλιο του καλοκαιριού, περισσότερες πιθανότητες έχουν να αναστείλουν τις λειτουργίες τους (όπως κάθε ζωντανός οργανισμός) παρά να λειτουργούν κανονικά.
Έτσι προστατευμένα τα δένδρα μας από την απευθείας έκθεση στον καυτό μεσογειακό ήλιο, ολη την μέρα, κοντά ή κάτω από ψηλότερα δένδρα όπως καρυδιές, δεν υστερούν σε απόδοση, μια και το φως της μέρας όπως διαχέεται παντού και αντανακλάται είναι αρκετό για τις φωτοσυνθετικές τους λειτουργίες. Παράλληλα η θερμοκρασία μειώνεται πράγμα που επίσης είναι ευεργετικό για όλους.
Όταν έχουμε 40 οC υπο σκιάν, πόσο έχουν τα ευαίσθητα φύλλα των δένδρων μας με την απευθείας έκθεση στον ήλιο όλη την μέρα;

Έτσι λοιπόν οι στερεότυπες οδηγίες του τύπου "θέλει πολύ ήλιο" για τα περισσότερα φυτά και δένδρα των  μεσογειακών λαών, ίσως είναι μια παπαγαλία της μετάφρασης δοκιμίων από χώρες του βορά που ο ήλιος και ο αέρας της ατμόσφαιρας ίσως δεν είναι τόσο καυτά τους καλοκαιρινούς μήνες.


Φωτογραφία που μας έστειλε ο φίλος του σιτε
Παπαδάκης Ευάγγελος (Απομαρμά / Κρήτης)
Δείχνει οτι το ξινόδενδρο που βρίσκεται κοντά στις καρυδιές
Είναι φορτωμένο καρπούς.

Τι έχετε να χάσετε για να το δοκιμάσετε κύριοι;

Οι μεγαλύτερες ανακαλύψεις με δοκιμές γίνανε.

Και εδώ θυμηθείτε ότι δεν έχετε να ανακαλύψετε κάτι καινούριο.
Η συγκαλιέργια είναι γνωστή και απαραίτητη για την αρμονική εξέλιξη του βιολογικού κύκλου, που φτιάχνει υγιή φυτά και δένδρα, με λιγότερα έως καθόλου φάρμακα και λιπάσματα.
Η καλλιεργητική δουλειά σας γίνεται πολύ πιο απλή, τα προϊόντα που παράγετε χαρίζουν υγεία και είναι πλούσια σε συστατικά για όποιον τα καταναλώνει.
Και δεν έχει καμιά σημασία αν δεν είστε εσείς οι ίδιοι οι καταναλωτές των προϊόντων σας, να θυμάστε ότι και εσείς κάποιων άλλων τα προϊόντα καταναλώνετε.
Αν όλοι μας πράττουμε το σωστό πάμε και στον σωστό δρόμο.
Απλά χρειάζεται να ψάξετε, να ρωτήσετε τους παλιούς, να σκεφτείτε και να δοκιμάσετε.
Μην στέκεστε στις συμβουλές του γεωπόνου σαν την μόνη σας βοήθεια.
Εδώ πρέπει να σκεφτείτε ότι τον γεωπόνο τον πληρώνετε όποτε αρρωσταίνουν τα φυτά σας και όχι για να μην αρρωσταίνουν. Αν πληρώνατε το γεωπόνο σας για να μην αρρωσταίνουν τα φυτά και να μην χρειάζονται λιπάσματα ούτε πολύ φροντίδα ίσως τότε άλλα να έλεγε και οι σχολές ίσως άλλες έρευνες να έκαναν.
Και δεν σας είπα να εμπιστεύεστε οποιονδήποτε και ειδικά κάποιον άσχετο η τυχάρπαστο.
Να εμπιστευτείτε την φύση σας λέω και ν ανοίξετε τα μάτια σας στα παραδείγματα που σας δείχνουν τον σωστό δρόμο.
Επιμένω να ψάξετε και να δοκιμάσετε και στην συνέχεια να κάνετε τα αποτελέσματα των ερευνών σας κτήμα όλων.

Αυτοί είναι οι άνθρωποι που κοιτούν τον θεό στα μάτια και κοιμούνται ήσυχοι τα βράδια.





Οι μανταρινιές και τα ξυνόδενδρα στ αριστερά του δρόμου έχουν φυτευτεί ταυτόχρονα και εχουν την ίδια ηλικία.
Βλέπουμε ότι μόνο η μανταρινιά που είναι κάτω από την καρυδιά έχει μεγάλη ανάπτυξη, είναι υγιέστερη από όλες και έχει πολύ καρποφορία.
Στην φωτογραφία δυστυχώς μόλις έχουν μαζευτεί τα μανταρίνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να μας κεράστε ένα καφέ, παρακαλούμε χρησιμοποιήστε το κάτωθι button η απευθυνθείτε στο μαιλ: index@otenet.gr