Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Πως διαλέγουμε καρύδια

ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΚΑΡΥΔΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΡΥΔΟΨΙΧΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ
ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΧΡΥΣΟΣ

Πολλοί παραπληροφορημένοι η κακόβουλοι δημοσιογράφοι και διαιτολόγοι -κυρίως αναπαράγοντας άρθρα του εξωτερικού- έχουν γράψει ότι πρέπει να διαλέγουμε τα άσπρα καρύδια και έτσι νομίζει ο κόσμος ότι το εσωτερικό του καρυδιού -καρυδόψιχα- είναι αρχικά άσπρο και μετά παίρνει σκούρες αποχρώσεις.
Η πραγματικότητα είναι ότι άσπρα είναι καρύδια από συγκεκριμένες εισαγόμενες ποικιλίες συνήθως Αμερικάνικες και Γαλλικές (τις οποίες προσωπικά επέλεξα ν αποφεύγω) και αυτό συνοδευόμενο με την προπαγάνδα των ΜΜΕ έχουν κάνει τον παραπληροφορημένο καταναλωτή να νομίζει ότι τα λευκά καρύδια υπερτερούν.
Η αλήθεια είναι ότι ο χρωματισμός δεν αλλάζει στα καρύδια στο πέρασμα του χρόνου άρα και δεν είναι ΚΡΙΤΗΡΙΟ για την επιλογή του φρέσκου και θρεπτικού καρυδιού -αν αυτό είναι το ζητούμενο-. Αυτό που μπορεί ν αλλάξει είναι η λαμπρότητα της ΚΑΡΥΔΟΨΙΧΑΣ αλλά το χρώμα μένει το ίδιο.

Δηλαδή τα παραδοσιακά ντόπια φρέσκα καρύδια που έχουν ΟΛΑ ανταύγειες του καφέ και είναι γευστικότατα δεν είναι τόσο θρεπτικά όσο τα Αμερικάνικα ή τα Γαλλικά; Τα οποία μάλιστα εισαγόμενα δεν ξέρουμε με ποιο τρόπο τα μεγαλώνουν, τι τα ταΐζουν και πως τα συντηρούν;;;
Αν είναι γενετικά τροποποιημένα για να πετύχουν αυτό το χρωματισμό, αν τον κάνουν τεχνικά κ.τ.λ.

Ίσα - Ίσα που η γνώμη μου είναι ότι τα ντόπια καρύδια με τις καφέ ανταύγειες είναι πιο πλούσια σε γεύση από τα εισαγόμενα λευκά καρύδια τα οποία εμένα μου φαίνονται λιγότερο γευστικά. (ασφαλώς το θέμα αυτό είναι και υποκειμενικό).
Συμπεριλαμβανομένου ότι υπάρχει και τρόπος η βιομηχανία με ειδικά χημικά να πετύχει την λεύκανση τόσο του καρυδιού όσο και της ΚΑΡΥΔΟΨΙΧΑΣ, με κάνει επιφυλακτική απέναντι στα φυσικά γνωστά παραδοσιακά καρύδια.

Γι αυτό όταν επιλέγουμε καρύδια -όπως και όλα τ αλλα τρόφιμα- καλό είναι να ξέρουμε την προέλευση τους από πρώτο χέρι, το καλύτερο να ξέρουμε τον παραγωγό και τον τρόπο καλλιέργειας των δένδρων του.

Μπορούμε μάλιστα να προμηθευόμαστε κάθε φθινόπωρο τα περισσότερα από τα καρύδια που θα καταναλώσουμε όλη την χρονιά κατευθείαν από τον παραγωγό. Σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν παραγωγοί καρυδιών και στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχουν ακόμα ντόπιες ποικιλίες στα Ελληνικά χωριά. (Μέχρι που σιγά - σιγά θα διαβρωθούν από τα φυτώρια, τα οποία τα περισσότερα αρνούνται ν ασχοληθούν με τις απλές παραδοσιακές μεθόδους φύτευσης της καρυδιάς και πολύ περισσότερο με τις ντόπιες ποικιλίες).
Από τον Οκτώβριο συνήθως όλοι οι παραγωγοί έχουν διαθέσιμα καρύδια προς πώληση.
έτσι πετυχαίνουμε καλύτερες τιμές και έχουμε χρόνο να τα καθαρίζουμε σιγά - σιγά και να τ αποθηκεύουμε στο ψυγείο (συντήρηση η κατάψυξη).
Ακόμα καλύτερα αν έχουμε ένα σκιερό μέρος με σταθερή χαμηλή θερμοκρασία στο σπίτι να τ αποθυκεβουμε εκεί άσπαστα με το τσόφλι τους.
(Αν είναι υγρός ο χώρος αποθήκευσης θα σκουληκιάσουν.
Αν επιλέξουμε ν αγοράσουμε καρύδια από τον παραγωγό το φθινόπωρο κατά την περισυλλογή τους και δεν θέλουμε να τα σπάσουμε άμεσα για κατανάλωση ή αποθήκευση καθαρισμένα, τότε πρέπει ν τα απλώσουμε στον ήλιο λίγες μέρες να στεγνώσουν. Αυτήν την διαδικασία καλό είναι να την εμπιστευόμαστε στους παραγωγούς γιατί θέλει μια μικρή εξοικείωση. Οπότε στην περίπτωση πρέπει να ξέρουμε αν τα καρύδια μας έχουν στεγνώσει η όχι. Και ασφαλώς η διαφορά στην γεύση είναι μεγάλη. Το φρέσκο καρύδι που δεν έχει περάσει από φυσική η τεχνητή ξήρανση είναι ασύγκριτα πιο γευστικό και σίγουρα ακόμα πιο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Όχι μόνο σε ποσότητες θρεπτικών συστατικών αλλά κυρίως στην ποικιλία θρεπτικών συστατικών, μια και από την ξήρανση καταστρέφονται η ελαττώνονται μεγάλες ομάδες μικροθρεπτικών ουσιών οι οποίες είναι και σε περισσότερη έλλειψη στον σημερινό άνθρωπο, θύμα των πόλεων. Οπότε οι επιλογές εξαρτώνται καθαρά από εμάς.

ΔΙΑΛΕΓΟΥΜΕ ΚΑΡΥΔΙΑ ΜΕ ΤΟ ΤΣΟΦΛΙ
Επίσης καλό είναι να διαλέγουμε άσπαστα καρύδια με τον φλοιό τους γιατί αυτό είναι ένας φυσικός τρόπος για να διατηρούνται για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Αν θέλουμε ακόμα καλύτερη διατήρηση στα άσπαστα καρύδια μας καλό είναι να ξέρουμε ότι μπορούμε να τα διατηρούμε μέσα σε άμμο όπου έτσι δεν έχει επαφή με το περιβάλλον και κρατάνε τις συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας που θέλουν.
Αγοράζοντας καρύδια με το τσόφλι τους ή καθαρισμένα (καρυδόψιχα) το κόστος είναι περίπου το ίδιο με ελαφρά πιο συμφέρον την τιμή του άσπαστου σε σχέση με την καρυδόψιχα, μια και περίπου πρέπει να υπολογίζουμε ότι το κέλυφος σε σχέση με την καρυδόψιχα έχουν μια σχέση βάρους περίπου 50-50.

Ντάρια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να μας κεράστε ένα καφέ, παρακαλούμε χρησιμοποιήστε το κάτωθι button η απευθυνθείτε στο μαιλ: index@otenet.gr