Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Φτιάξτε φυσικά λιπάσματα (χούμο) δωρεάν για τις καλλιέργειες σας από τα φύλλα και το χώμα της καρυδιάς


Σας άρεσε ο τίτλος; Στην πραγματικότητα χρησιμοποίησα την λέξη "λιπάσματα" αλλά για να το ξεκαθαρίσω από την αρχή αν τροφοδοτείτε με χούμο την γη σας χρειάζεστε λίγα ή καθόλου λιπάσματα. Το χούμο δεν είναι λίπασμα.! Το ΧΟΥΜΟ είναι η καλύτερη και η πιο φυσική και αγνή τροφή για φυτά και δένδρα. Αν τώρα σας αρέσει καλύτερα προχωρήστε με προσοχή στην ανάγνωση του άρθρου μια και το θέμα της συμβολής της απο χιλιάδες χρόνια Ελληνικότατης καρυδιάς καθώς και του γνωστού από την αρχαία Ελλάδα χούμο είναι απαραίτητα για την σωστή καλλιέργεια και όχι μόνο.

Πρώτα από όλα επειδή όταν αναφέρομαι στο χούμο οι περισσότεροι άνθρωποι με ρωτούν τι είναι αυτό; Θα συγκεντρώσω μερικές απαραίτητες γνώσεις όσο μπορώ πιο περιληπτικά για το χούμο και για να καταλάβουμε πόσο απαραίτητος είναι για τις καλλιέργειες και την υγεία:

ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ, 

ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ, 

ΤΩΝ ΔΕΝΔΡΩΝ, 

ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ, 

ΤΟΥ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ 

ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ.

Αυτό που είναι απαραίτητο για την σωστή θρέψη φυτών και δένδρων δεν είναι οι ορμόνες και τα συνθετικά, χημικά λιπάσματα της βιομηχανίας που τα τελευταία χρόνια τα παγκόσμια οικονομικά συμφέροντα έχουν βάλει στο μυαλό τόσο του καλλιεργητή όσο και του γεωπόνου, αλλά ένα φυσικό συστατικό που λέγετε ΧΟΥΜΟ.

Το Χούμο είναι γνωστό από την αρχαία Ελλάδα το πόσο απαραίτητο είναι στην καλλιέργεια. 

Αν δεν γνωρίζετε για το χούμο είναι πολύ σημαντικό να μάθετε περισσότερα μια και στην πραγματικότητα είναι η βάση της υγείας της φύσης γενικότερα.

Τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν από αυτό είναι πολλά, ενδεικτικά αναφέρω:

Προστατεύει το έδαφος από την διάβρωση, την νέκρωση, την απόπλυση του απο τα θρεπτικά συστατικά και το χώμα.

Χωρίς χούμο το ωφέλιμο χώμα απομακρύνεται από την στεριά προς την θάλασσα και σ εμάς μένουν τα βράχια για να φυτεύει το δασαρχείο πεύκα.!! και στο τέλος οι Έλληνες να παίρνουν μια καμένη γη...

Στην πραγματικότητα το Χούμο είναι το αφράτο καλλιεργήσιμο έδαφος το οποίο είναι πλούσιο σε συστατικά, γεμάτο ζωή και ωφέλιμους αερόβιους μικροοργανισμούς που καταπολεμούν τους αναερόβιους παθογόνους και δίνουν τροφή σε φυτά και δένδρα τα οποία με την σειρά τους παράγουν καρπούς γεμάτους υγεία για μας και τους άλλους ζωντανούς οργανισμούς στην γη.

Γενικά το έδαφος που είναι πλούσιο σε οργανική ουσία (ΧΟΥΜΟ) είναι σκουρόχρωμο και ποτέ ανοιχτόχρωμο π.χ. σκούρο καφέ. Όσο πιο αφράτο είναι στεγνό -σε σημείο του να σκάβεται με το χέρι και όχι με οποιοδήποτε εργαλείο- τόσο πιο πλούσιο είναι σε ΧΟΥΜΟ.

Στην πραγματικότητα έτσι έπρεπε να είναι κάθε καλλιεργήσιμο έδαφος, μια και στην Αρχαία Ελλάδα ΧΟΥΜΟ έλεγαν το καλλιεργήσιμο έδαφος η το χώμα από το καλλιεργήσιμο έδαφος.


Για να καταλάβουμε λοιπόν καλύτερα είναι ανάγκη ο άνθρωπος να φροντίζει να διατηρεί ζωντανό το καλλιεργήσιμο έδαφος και η ίδια η καρυδιά με την παρουσίας της αλλά και άλλα μεγάλα φυλλοβόλα δένδρα που ταιριάζουν και καλλιεργούνται ανάμεσα στην όποια καλλιέργεια και εκμετάλλευση κάνουμε στην γη μας βοηθούν στην συνεχή ανανέωση της οργανικής ουσίας που οδηγεί τον φυσικό εμπλουτισμό του εδάφους με χούμο.

Το έδαφος αν δεν φροντίζεται και δεν καλλιεργείται έχει σαν αποτέλεσμα σιγά - σιγά να νεκρώνεται (όπως νεκρώνονται ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες οι ωφέλιμοι μικροοργανισμοί μέσα σ αυτό), να ελαττώνεται η οργανική ουσία (δηλαδή οι ωφέλιμοι μικροοργανισμοί) και να γίνεται μια άχρηστη λάσπη που σιγά - σιγά εξαφανίζεται και αυτή αφήνοντας πίσω της μόνο άγονα βράχια.

Έτσι λοιπόν εκεί που σήμερα βλέπετε καμένη γη και άγονα βράχια στην ταλαιπωρημένη Ελληνική επαρχία κάποτε ίσως ήταν τα κτήματα των προγόνων μας, τα οποία με διάφορες μεθοδεύσεις το "Ελληνικό" κράτος και οι υπάλληλοι του, φρόντισαν οι ιδιοκτήτες τους να εγκαταλείψουν και να στοιβαχτούν στις μεγαλουπόλεις.

Αυτά ίσως τα γνωρίζουν πολύ καλύτερα από εσάς οι κύριοι του δασαρχείου που κρατούν μακριά τους Έλληνες από την γη τους με την πρόφαση της προστασίας των δασών.

Ενώ έπρεπε να προτρέπουν για το αντίθετο, μια και η παραγωγή οξυγόνου και η προστασία του περιβάλλοντος γίνεται πολύ περισσότερο και πολύ καλύτερα από τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις πάνω σε έδαφος γεμάτο χούμο παρα από τις μικρές πευκοβελόνες των πεύκων πάνω στα βράχια που περιμένουν την επόμενη πυρκαγιά.

Για να καταλάβετε καλύτερα τι συμβαίνει αρκεί ν αναφέρω ότι σε άλλες γειτονικές μας χώρες το κράτος φυτεύει φυσικές και παραγωγικές καρυδιές στις άκρες εκεί που ανοίγει νέους δρόμους, όταν στην Ελλάδα φυτεύουν πεύκα.!!! Τους καρπούς των καρυδιών αυτών μαζεύουν οι φτωχοί πολίτες της χώρας και έχουν τροφή και ένα μικρό εισόδημα από αυτό όταν στην Ελλάδα ψάχνουν στους σκουπιδοτενεκέδες για την τροφή τους.
ΟΠΟΙΟΣ ΞΥΠΝΑΕΙ ΠΡΩΤΟΣ ΝΑ ΞΥΠΝΑΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ...ΝΑ ΜΗΝ ΦΕΥΓΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΑΦΗΝΕΙ ΝΑ ΚΟΙΜΟΜΑΣΤΕ...

Η καλλιεργήσιμη γη θα κάνει την Ελλάδα παράδεισο και όχι τα πεύκα του δασαρχείου.

ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΡΙΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΙΣ ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΥΣΕΙΣ ΠΕΥΚΩΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΘΟΥΝ ΠΡΩΤΑ ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΜΕ ΑΠΛΟ ΚΑΙ ΑΝΕΞΟΔΟ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΕΨΟΥΝ ΤΗΝ ΤΑΡΑΤΣΑ ΤΟΥΣ ΣΕ ΜΟΝΙΜΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΜΕΝΟ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΟΞΥΓΟΝΟΥ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ, Η ΝΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΚΗΠΟ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ, ΤΗΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΤΟΥΣ Η ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΤΟΥΣ, ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΓΝΩΜΟΝΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΝΕΚΡΗΣ ΓΗΣ ΣΕ ΧΟΥΜΟ.
Αλλα επειδή το "Πόσο Ελληνικό και πόσο δημόσιο είναι το “Ελληνικό Δημόσιο”, υπάλληλοι του οποίου είναι οι γνωστοί δασοφύλακες και άλλοι "δημόσιοι" λειτουργοί, είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο το οποίο ξεκινά από το 1833 που έφεραν οι δανειστές και δυνάστες μας ένα παιδί-υπάλληλο τους για βασιλιά της Ελλάδας σας παραπέμπω να διαβάσετε περισσότερα αλλού:
Read more at: http://kataggelies.com/kataggelies/?page_id=668
και συνεχίζω στο θέμα μου

Η φυσική καρυδιά λόγο του ότι γίνεται μεγάλο δένδρο έχει μια τεράστια ποσότητα μεγάλων, πλατιών και λεπτών φύλλων που ρίχνει κάθε χειμώνα στο έδαφος.

Αυτά τα φύλα φτιάχνουν ένα στρώμα στην γη που κρατά υγρασία και βοηθάει στο να μην στραγγίζει το έδαφος ανάμεσα στα ποτίσματα από τις βροχές. Χωρίς τα φυλλοβόλα δένδρα συχνά το έδαφος νεκρώνεται και μένει μια αδρανείς λάσπη που είναι σκληρή σαν πέτρα το καλοκαίρι.

ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΥΓΡΟΥ ΧΟΥΜΟ
Πάμε τώρα σε μερικούς εύκολους μεθόδους παραγωγής δωρεάν χούμο με τα φύλα και το χώμα της καρυδιάς.

Σε ένα βαρέλι με βρόχινο νερό κατα προτίμηση (Το ίδιο περίπου αποτέλεσμα θα έχουμε και αν το νερό είναι από απόβλητα της κουζίνας η νερό από πηγάδια κ.τ.λ. Απλά το βρόχινο νερό έχει πολλά πλεονεκτήματα. Είναι πολύ εύκολο να το μαζέψουμε το χειμώνα από τις υδροροές των σπιτιών, είναι ελαφρύ, γεμάτο αέρια -βλέπε άζωτο- και ιδιαίτερα ωφέλιμο στην καλλιέργεια, γι' αυτό το βάζω σαν πρώτη σας επιλογή).

Ρίχνουμε μέσα στο νερό αρκετά ξερά φύλλα καρυδιάς. (προφανώς κάνουν ξερά φύλα από όλα τα φυτά και δένδρα, ιδιαίτερα τα φυλλοβόλα που μας δίνουν απλόχερα αυτό το ευεργετικό υλικό έτοιμο -κάθε φθινόπωρο έως την άνοιξη).
Δεν χρειάζονται τεράστιες ποσότητες από φύλλα -προσπαθώ να εξασφαλίσω τους πόρους που θα με βοηθήσουν να έχω τα κατάλληλα μηχανήματα για να κάνω σχετικές έρευνες για τις ποσότητες και τις αναλογίες, αλλά μέχρι τότε βασισθείτε και στις δικές σας εκτιμήσεις και δοκιμές καθώς και στις γνώσεις των παλιών γεωργών που χρησιμοποιούσαν αυτή την μέθοδο πριν πολιορκηθούν από τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα.
Συνιστώ τα φύλλα καρυδιάς, γιατί τα πειράματα που κάνω είναι με την καρυδιά, η οποία σίγουρα έχει κάποια γνωστά ευεργετήματα, ενώ τα φύλλα της είναι μεγάλα και πολύ λεπτά πράγμα που διευκολύνει σημαντικά την όλη διαδικασία.

Το υγρό χούμο που θα φτιάξετε είναι διαθέσιμο για χρήση από την πρώτη στιγμή που το νερό χρωματίζεται και σκουραίνει έντονα.
Αφαιρούμε υγρό χούμο προσεκτικά από το βαρέλι και συμπληρώνουμε με νερό ώστε γρήγορα να αναπληρώνεται αυτό που αφαιρέσαμε.

Ασφαλώς οι προτάσεις σας παρακάτω είναι απαραίτητες για τον εμπλουτισμό του άρθρου.

Το νερό αυτό με τα σάπια ξερά φύλλα, σε λίγο χρόνο θα αρχίσει να χρωματίζεται ελαφρά προς το σκούρο καφέ η το χρώμα που εχει ο κάστανο και θα γίνεται όλο και πιο σκούρο.

Κάτι που μου έκανε επίσης εντύπωση ήταν ότι το νερό αυτό ενώ είναι γεμάτο σάπια φύλλα και τροφή για ωφέλιμους μικροοργανισμούς, φυτά και δένδρα, δεν έκανε τα γνωστά σκουλήκια, βδέλλες, γυρίνους κ.α. που κάνει το νερό από σκουπίδια, βρομόνερα και κοπριά.

Με αυτό το νερό μπορούμε να ποτίζουμε το έδαφος γύρω από τα δένδρα μας η το έδαφος το οποίο θέλουμε να ζωντανέψουμε ενισχύσοντας το με χούμο. Μετατρέποντας το ίδιο το έδαφος σε χούμο.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα θρεπτικά συστατικά να εισχωρούν βαθιά στο έδαφος και κυρίως στο υπέδαφος.
Έτσι αφ ενός δεν είναι εύκολο να τρώγονται και να σπαταλιόνται από τα επιφανειακά αγριόχορτα με το ρηχό ριζικό σύστημα και έτσι δίνει ευεργετικά, μακροχρόνια αποτελέσματα.
Επίσης έτσι το έδαφος και η πολύτιμη θρεπτική οργανική ουσία δεν καταστρέφονται το ίδιο γρήγορα από την καλοκαιρινή ζέστη που νεκρώνει -αφυδατώνοντας τον- περισσότερο τον επιφανειακό φλοιό της γης.

Είναι σημαντικό εδώ να κατανοήσουμε ότι το υγρό χούμο στο πέρασμα του προς το υπέδαφος τροφοδοτεί όλο το χώμα που θα βρεί στην διαδρομή του, με ωφέλημα συστατικά και το ανανεώνει, φτιάχνοντας την συνοχή του, κάνοντας το να κρατά τα νερά της βροχής και να μην κάνει νεροφαγώματα και σκασίματα. 

Σε λίγους μήνες θα ανεβάσω φωτογραφίες από λεμονιές που ποτίζω με χούμο από φύλλα καρυδιάς και μέχρι σήμερα σε μόλις 2-3 μήνες έχουν δείξει μια εντυπωσιακή ανθοφορία και βλάστηση, περιμένω την καρπόδεση για να έχω πιο σίγουρα αποτελέσματα και θα επανέλθω με φωτογραφίες και περισσότερες πληροφορίες.

Μέχρι τότε εκμεταλλευτείτε τα νερά της βροχής και τα φύλα του χειμώνα που υπάρχουν παντού γύρω μας και κάντε τις δικές σας δοκιμές στέλνοντας αντίστοιχα και τις δικές σας παρατηρήσεις.

Εκτός από το υγρό χούμο που προανέφερα είναι επίσης εύκολο να φτιάξουμε στερεό χούμο η να βρούμε έτοιμο.
Ένας επίσης απλός τρόπος είναι να μαζέψουμε φύλλα καρυδιάς και απο άλλα φυλλοβόλα δένδρα, το φθηνόπορο.
Τα βάζουμε σε ένα μεγάλο βαρέλι τρύπιο από κάτω και ανοικτό από επάνω ώστε να βρέχονται τον χειμώνα και να φεύγει το νερό (ακόμα καλύτερα το νερό που θα φεύγει να το κρατάμε κάπου η να πηγαίνει άμεσα στα δένδρα η το χώμα που θέλουμε να βελτιώσουμε). Έτσι την άνοιξη στο βαρέλι η στα βαρέλια μας (τα οποία μπορεί και να είναι πολλά διασκορπισμένα μέσα στο κτήμα μας) θα βρούμε καταπληκτικό στερεό χούμο, (φυτόχωμα). Εναλλακτικά στο βαρέλι μπορούμε να πετάξουμε καθαρίσματα από τον κήπο μας, αποφάγια τα οποία αλλιώς θα πήγαιναν στα σκουπίδια μολύνοντας το περιβάλλον, κοπριά κ.α. υλικά. Όμως φροντίζουμε αν συμπληρώσουμε και άλλα υλικά να μην έχουν χονδρά μεγάλα κομμάτια π.χ. κλαδιά γιατί αυτά δεν θα έχουν χουμοποιηθεί μέχρι την άνοιξη.

Και πάντα το φυτόχωμα που βρίσκουμε κάτω από την καρυδιά και είναι τρυφερό, σκουρόχρωμο είναι άμεσα διαθέσιμο προς χρήση μόνο του η με πρόσμιξη με άλλα εδαφοβελτιωτικά υλικά.

Ενώ γενικά ο χώρος εδώ απευθύνεται στους ερασιτέχνες καλλιεργητές συμπληρωματικά αναφέρω κάποιες γνώσεις που νομίζω πρέπει να γνωρίζουν όλοι.

Εμείς οι ίδιοι ως καταναλωτές έχουμε κάνει μεγάλη ζημιά στην αγροτική μας παραγωγή.
Εμείς έχουμε οδηγήσει σε κάποιο βαθμό στην καταστροφή του εδάφους και ανοίξαμε την πόρτα στην βιομηχανία λιπασμάτων που έχουν πλημμυρίσει την Ελληνική επαρχία.

Απ άκρη σε άκρη της Ελλάδας όπου πηγαίνω βλέπω βουνά τα λιπάσματα ακόμα και σε μινι μάρκετ, βενζινάδικα κ.τ.λ.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΑΛΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.


Πως το καταφέραμε αυτό;
Με την έλλειψη γνώσεων μας για το τι αγοράζουμε.
Κοιτάμε να βρούμε αψεγάδιαστα φρούτα και λαχανικά, όλα στο ίδιο συνήθως μεγάλο μέγεθος κ.τ.λ. Αυτό οδήγησε τους παραγωγούς να κάνουν τα κτήματα τους εργοστάσια και ο παράγοντας φύση παραγκωνίζεται γιατί τα φυσικά τρόφιμα στο σύνολο τους δεν είναι τόσο μεγάλα, δεν είναι τόσο γλυκά, δεν είναι τόσο καθαρά στον φλοιό τους. Αλλά είναι καθαρά, αγνά, ενεργειακά και ωφέλημα στο ΠΕΡΙΕΧΌΜΕΝΟ τους.

Αν πάμε πάνω από την Ελλάδα δεν τα γνωρίζουν τα λιπάσματα που έχουν καταστρέψει την χώρα μας, ενώ για το χούμο γνωρίζουν όλοι. Στην Ελλάδα συμβαίνει το ανάποδο.

Το ότι εξάγουμε σε χώρες όπως Ρωσία π.χ. τρόφιμα τα οποία παράγουν και οι ίδιες αλλά με φυσικό τρόπο π.χ. φράουλες, Ροδάκινα, κεράσια κ.α. είναι γιατί ακόμα δεν ξέρουν στις πρωτεύουσες των χωρών αυτών που πάνε τα προϊόντα μας ότι τα δικά μας τρόφιμα είναι βιομηχανοποιημένα και τα κτήματα μας έχουν γίνει εργοστάσια, έτσι νομίζουν ότι είναι με τον ίδιο τρόπο που καλλιεργούν τα δικά τους αλλά τα δικά μας γίνονται μεγαλύτερα, γλυκύτερα, πιο γυαλιστερά από τα δικά τους λόγο κλίματος κ.α..

Πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει αυτό το χάλι που υπάρχει εδώ σ αυτό το βαθμό και αυτός που μπορεί να το αλλάξει αυτό είναι ο ίδιος ο καταναλωτής.


Κάποτε στο εξωτερικό θα μάθουν γι αυτό που γίνεται εδω...
κοιτάξτε την Ελληνική επαρχία...

Αυτές οι παλέτες που βλέπετε εδω δεν είναι οικοδομικά υλικά...
Είναι λιπάσματα για να φτιάξουν τους καρπούς που καταναλώνουμε αψεγάδιαστους...
Είναι όμως πράγματι αψεγάδιαστοι... η μήπως τα κριτήρια μας θέλουν επαναξιολόγηση.



Αυτά τα χημικά κατασκευάσματα δεν τα είδα πουθενά στον κόσμο.
Σταματούν τα λιπάσματα άραγε στο δένδρο ή μήπως περνάνε στα νερά της Ελλάδας;
Σταματούν
τα λιπάσματα στο δένδρο ή περνάνε και στους καρπούς που τρώμε;


Σήμερα είχα μια συνέντευξη με ένα φίλο γεωπόνο που ζούσε στην Σκοτία...
Μου είπε λοιπόν ότι οι άνθρωποι εκεί κάνουν οικιακά κομπόστ
τα απορρίμματα της κουζίνας ακόμα και στις πόλεις
και το λίπασμα δεν το ξέρουν...


Προτιμάμε τα Ελληνικά προϊόντα όταν είναι αγνά και δικαιολογούν την καλή τους φήμη.
Δεν φοβόμαστε τα φρούτα όταν δεν είναι καλοσχηματισμένα και έχουν σημάδια στο εξωτερικό τους.
Το μέγεθος δεν είναι πάντα το κριτήριο γιατί μπορεί να γίνουν και μεγάλοι οι καρποί όταν τους αραιώνουν και ποτίζουν το δένδρο.
Φροντίζουμε να ενημερωνόμαστε περισσότερο για το περιεχόμενο αυτών που καταναλώνουμε και να μην αρκούμαστε στην εμφάνιση που κάποιες φορές ξεγελάει.

Ευχαριστώ
Παύλος Κριαράς
Ερευνητής δημοσιογράφος

Δείτε περισσότερα στις ακόλουθες πηγές:
http://www.frelectra.gr/pdf/sessiongr/Session22.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να μας κεράστε ένα καφέ, παρακαλούμε χρησιμοποιήστε το κάτωθι button η απευθυνθείτε στο μαιλ: index@otenet.gr