Καρυδιές Καυκάσου
Ο Καύκασος βρίσκεται στην Νοτιοανατολική Ρωσία και πάνω από την μαύρη θάλασσα.
Είναι περιοχή καθαρή μέσα σε μια φυσική ομορφιά που δεν έχει γνωρίσει ακόμα την καταστροφή της ανθρώπινης παρέμβασης.
Οι καρυδιές Καυκάσου είναι δένδρα αυτοφυή τα οποία γίνονται περιζήτητα διεθνώς τόσο για τον νοστιμότατο καρπό τους, για την καταπληκτική ξυλεία τους, αλλά και σαν δένδρα τα τελευταία χρόνια ζητούνται τόσο από τον επιστημονικό κόσμο όσο και από ιδιώτες συλλεκτικά.
Καρυδιές Καυκάσου και βιοκλιματικός σχεδιασμός οικιών
Οι Καρυδιές Καυκάσου είναι περιζήτητες στον βιοκλιματικό σχεδιασμό οικιών γιατί έχουν το ιδίωμα να βγαίνουν ψηλά και έτσι κλαδεύοντας τες μπορούμε να σκεπάσουμε περιμετρικά την οικία μας δημιουργώντας ένα άριστο κλίμα για το καλοκαίρι με καθαρό οξυγόνο και τον χειμώνα ρίχνοντας τα φύλα τους αφήνουν τον λιγοστό ήλιο να ζεστάνει το σπίτι αλλά και δεν προσθέτουν υγρασία σ αυτό (αντιθέτως την τραβούν). Ένα ακόμα πλεονέκτημα είναι ότι δεν καίγονται εύκολα γιατί είναι ιδιαίτερα τρυφερό και δροσερό δένδρο όσο είναι ζωντανό. Ένα πρόβλημα υπάρχει αν έχουμε υπόγεια όπου δεν πρέπει να φυτέψουμε το δένδρο πιο κοντά από τα δυο μέτρα για ν αποφύγουμε τυχόν προβλήματα με το ριζικό σύστημα.
Υπάρχουν πολλές ποικιλίες αλλά πιο γνωστές και ποιο περιζήτητες είναι οι ψηλότερες που κάνουν τους περισσότερους και μεγαλύτερους καρπούς.
Μια καρυδιά Καυκάσου μπορεί ανάλογα με τις συνθήκες περιβάλλοντος και εδάφους να περάσει τα 30 μέτρα στο ύψος.
Οι καρυδιές Καυκάσου συμβιώνουν αρμονικά με πολλά δένδρα και τις συναντάμε στο φυσικό τους περιβάλλον και στους κήπους μαζί με κερασιές και διάφορα βατόμουρα. Η καρυδιές Καυκάσου κλαδεύονται εύκολα τον χειμώνα που έχουν ρίξει τα φύλα τους και έτσι μπορούμε να τις διαμορφώσουμε τόσο στα πλάγια όσο και στο ύψος.
Σε βάθος χρόνου παράγουν πολύ και καλής ποιότητας ξυλεία η οποία μετά από την κατάλληλη ξήρανση τουλάχιστον 2 ετών είναι κατάλληλη για έπιπλα αλλά και για εργαλεία η διακοσμητικά.
Ο χρόνος ζωής μια καυκασιανής καρυδιάς μπορεί να περάσει και τα 200-300 χρόνια και η παραγωγής της σε καρύδια κυμαίνεται από 1.000 έως 3.000 καρπούς.
Πολαπλασιαμός Καυκασιανής Καρυδιάς
Αξίζει ν αναφερθεί ότι οι καρυδιές Καυκάσου αναπαράγονται με τους καρπούς τους πολύ εύκολα. Δηλαδή για αναπαραγωγή μαζεύουμε τα μεγαλύτερα και καλοσχηματισμένα καρύδια προσεκτικά επιλεγμένα ενήλικα υγιή δένδρα.
Πριν αυτά ξεραθούν τα κρατάμε στην θερμοκρασία και την υγρασία που θα βρίσκονταν στην γη και τα φυτεύουμε αμέσως στο μέρος που θέλουμε να φυτρώσουν. Ανοίγουμε ένα λάκκο όπου ρίχνουμε μέσα λίγο φυτόχωμα (δηλαδή χώμα που δημιουργήθηκε από φύλλα που σάπισαν) έτσι αυτό είναι μαλακό και κρατά την σωστή υγρασία για να βγει μετά από 4-5 μήνες το νεαρό δένδρο μας.
Μια καυκασιανή καρυδιά θα βγει γρήγορα ψηλά αλλά θα αργήσει να δώσει μεγάλη παραγωγή τα πρώτα χρόνια. Αν βιάζεστε οι καρυδιές Καλιφόρνιας είναι για σας.(Αμερικάνικες). Οι Καυκασιανές καρυδιές είναι για υπομονετικούς ανθρώπους που ανταμείβονται σε βάθος χρόνου τόσο με την ποιότητα του καρυδιού όσο και με την παρουσία του επιβλητικού αυτού δένδρου στον κήπο τους. Οι Καυκασιανές καρυδιές δεν σταματούν να μεγαλώνουν ποτέ.
Καρποφορία της Καυκασιανής καρυδιάς.
Οι καυκασιανές καρυδιές καρποφορούν κάθε χρόνο και αυτογονιμοποιούνται. Συνήθως τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο οι άνθρωποι μαζεύουν τα καρύδια τους από το έδαφος όπου γίνονται στρώμα από τον δυνατό αέρα που συνήθως έρχεται να τους βοηθήσει στην συγκομιδή. Πολύ συχνά ανεβαίνουν πάνω στο δένδρο και με μεγάλα ξύλινα ραβδιά βοηθάνε να πέσουν στο έδαφος όσα καρύδια δεν έπεσαν από τον αέρα. Στην συνέχεια τα απλώνουν στον ήλιο η σε στεγνό και ξυρό μέρος για να στεγνώσουν και τ αφήνουν άσπαστά σε κάποιο χώρο του σπιτιού τους συνήθως σε κάποιο μπαλκόνι. Από εκεί λίγα - λίγα τα καρύδια σπάνε για να καταναλώνονται στην εβδομαδιαία διατροφή τους. Αξιοσημείωτο είναι εδώ ότι οι καυκάσιοι καταναλώνουν καρύδια όλο το χρόνο στην διατροφή τους. Τα καρύδια γι αυτούς δεν συνοδεύουν τα ποτό αλλά περιλαμβάνονται στις σούπες, τα φαγητά και τις σαλάτες τους.
Οι καρυδιές Καυκάσου είναι διάφορες ποικιλίες που δημιουργούνται αναπαραγόμενες πάνω στα βουνά ελεύθερα χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση.
Στα αραιοκατοικημένα τους χωριά δεν υπάρχουν γεωπόνοι και η σύγχρονη τεχνολογία με τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα. Οι ίδιοι προστατεύουν και περιποιούνται τα δένδρα τους όπως μάθανε από τους προγόνους τους.
Η προστασία μιας Καυκασιανής Καρυδιάς
Στο φυσικό της περιβάλλον η καυκασιανή καρυδιά το μόνο που χρειάζεται είναι να ασβεστώνεται ο κορμός πριν ανοίξει τους οφθαλμούς της από την χειμερία νάρκη της. Περίπου τον Μάρτιο - Απρίλιο.
Η όποια λίπανση του δένδρου είναι από τα οικόσιτα ζώα.
Αν θέλουμε να περιποιηθούμε μια καυκασιανή καρυδιά και να της προσφέρουμε καλύτερες συνθήκες για ν αναπτυχθεί πρέπει να γνωρίζουμε ότι αγαπά το Άζωτο και κατά τα πρώτα χρόνια τον φώσφορο όπως όλα τα δένδρα.
Αυτά μπορούμε να τα προσφέρουμε εύκολα με λίγη κοπριά ζωικής προέλευσης.
Όσο είναι νεαρό το δένδρο μπορούμε αν το επιθυμούμε να ρίξουμε λίγη κοπριά σε ένα κύκλο αλλά σε απόσταση από τον κορμό τουλάχιστον 50 πόντους. Έτσι αποφεύγουμε να κάψουμε τις ρίζες από υπερβολική λίπανση.
Συνήθως το φθινόπωρο είναι κατάλληλη για να απλώσουμε την κοπριά μας ώστε με το νερό του χειμώνα αυτό θα κατεβεί χαμηλά και θα γίνει διαθέσιμο από το ριζικό σύστημα.
Το ριζικό σύστημα μιας καυκασιανής καρυδιάς κατεβαίνει χαμηλά, αν βρει μαλακό έδαφος, που στραγγίζει και βοηθάει το δένδρο ν αναπτυχθεί ευκολότερα.
Αν το έδαφος στο οποίο φυτέψαμε μια καυκασιανή καρυδιά δεν στραγγίζει, τότε ν αποφεύγουμε να ποτίζουμε την καρυδιά μας συχνά νομίζοντας ότι θα την βοηθήσουμε να μεγαλώσει. Αντιθέτως το νεαρό δένδρο μας κινδυνεύει να γεμίζει ζιζάνια και να ξεραθεί.
Οι καυκασιανές καρυδιές δεν χρειάζονται υπερβολές στο πότισμα. Αν το καλοκαίρι έχει πολύ ήλιο εκεί που θα την φυτέψουμε καλύτερα να προστατέψουμε τα νεαρά δένδρα μας από τον πολύ ήλιο από το να την ποτίζουμε υπερβολικά για ν αντιμετωπίσει την αφυδάτωση από τον πολύ ήλιο.
Η καυκασιανή καρυδιά θέλει νερό αλλα όχι πολύ.
Αν δεν ξέρουμε καλά τα χαρακτηριστικά του εδάφους στο οποίο θα φυτέψουμε την καρυδιά μας καλό είναι να σκάβουμε λίγο κάτω από την επιφάνεια για να βλέπουμε σε τι κατάσταση είναι η υγρασία κάτω από αυτή. Συνήθως λίγο νερό μια φορά την εβδομάδα είναι αρκετό για τα νεαρά δένδρα και μια φορά κάθε 15 μέρα για τα μεγαλύτερα. Αν το έδαφος στραγγίζει θα εξισορροπήσει τυχόν υπερβολές.
Η καρυδιά Καυκάσου εύκολα φυτρώνει και σε επικλινή έδαφος, επιχωματώσεις, πλαγιές δρόμων όπου συνήθως το έδαφος είναι πιο μαλακό και επιπλέον φτιάχνει με την σκιά της ένα καταπληκτικό διάκοσμο με την δροσιά της και τις φωνές των πουλιών. Οι καρυδιές Καυκάσου είναι το ιδανικό δένδρο που μπορούμε να φυτέψουμε στον δρόμο που οδηγεί στο σπίτι μας η το εξοχικό μας. Ακόμα έχουν περίοπτη θέση γύρω από το σπίτι μας η στην είσοδο του. Στις γωνιές και στα σύνορα του κτήματος μας. κ.τ.λ.
Αποστάσεις φύτευσης μιας καυκασιανής καρυδιάς.
Καλό είναι ν αφήνουμε μια απόσταση περίπου 10 μέτρων ανάμεσα στα δένδρα (καρυδιές) ώστε να αφήνουμε χώρο και για άλλα δένδρα (οτιδήποτε) που τυχών θα φυτέψουμε ανάμεσα τους.
Οι Καυκασιανές καρυδιές είναι γενετικά καθαρά δένδρα τα οποία κάνουν καρπούς κατάλληλους για αναπαραγωγή και προσαρμόζονται εύκολα σε διάφορα κλίματα.
(Γενικά η καρυδιά είναι σκληρό και προσαρμοστικό δένδρο)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου