Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

Μεταφύτευση καρυδιάς που φύτρωσε από καρπό. (σποριόφυτο, φυσιολογικός πολλαπλασιασμός καρδιά)

Την άνοιξη κάτω από τις καρυδιές μας συνήθως θα δούμε πολλά νεαρά φυτά (αν δεν έχουμε μαζέψει όλα τα καρύδια το προηγούμενο Φθινόπωρο).

Τα καρύδια που έπεσαν στο έδαφος και κρύφτηκαν ανάμεσα στα φύλλα βρήκαν ιδανικές συνθήκες τον χειμώνα ώστε να μην σαπίσουν από την υπερβολική υγρασία και να βλαστίσουν την πρώτη άνοιξη.

Στην παρακάτω φωτογραφία βλέπουμε ένα νεαρό φυτό στις 16 Απριλίου το οποίο μεταφυτέψαμε.


Αν προσέξουμε στην ρίζα της νεαρής καρυδιάς,
ανάμεσα στα πεσμένα ξερά φύλλα 
βλέπουμε το καρύδι απο το οποίο προήλθε το νεαρό μας φυτό.

 Την καρυδιά εντοπίσαμε σε επικλεινές έδαφος ανάμεσα σε πεσμένα φύλλα, κάτω απο μια λαμαρίνα.
 Κόψαμε προσεκτικά το έδαφος γύρω απο αυτήν όστε να σηκώσουμε οσο το δυνατόν την ρίζα μαζί με το χώμα της, χωρίς να διαχωριστεί απο αυτό. (Αυτό είναι ιδιαίτερα εύκολο και στο μέλλον θα το δείξουμε με περισσότερες λεπτομέρειες.)


 Τον λάκο φύτευσης πρέπει να τον έχουμε ανοίξει πριν βγάλουμε το νεαρό φυτό απο το έδαφος όστε να μείνει τον λιγότερο κατα το δυνατό χρόνο εξω απο την γη.
Την ανοιξη η γή είναι ακόμα βρεγμένη και ετσι σκάβουμε εύκολα ακόμα και με ενα φτυάρι. (αν το έδαφος εχει αρχίσει να σφύγγει, για να μην κουραζόμαστε περιμένουμε μια βροχερή μέρα ή ποτίζουμε το χώρο εκσκαφής απο την προηγούμενη με νερό σταγόαν - σταγόνα όστε να μαλακώσει το έδαφος).
Αν σκάψουμε με το φτυάρι εχουμε το πλεονέκτημα οτι κάνουμε βαθύ λάκο και οχι πλατύ. Πράγμα που με την τσάπα είναι αδύνατο.
Δεν θελει κόπο, θέλει τρόπο


 Στην συνέχεια για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα στην ανάπτυξη της νεαρής καρυδιάς, είναι καλό να κάνουμε μια τρύπα στον πάτο του λάκου με ενα λοστό. Αυτό εχε ενα μεγάλο πλεονέκτημα γιατί αν γεμίσουμε την μικρή τρύπα αυτή με φυτόχωμα (χώμα που βρίσκουμε κάτω απο φυλοβόλα δένδρα και κατα προτίμηση καρυδιές) θα βοηθίσουμε την πρώτη και βασική ρίζα που κατεβαίνει κάθετα κάτω να προχωρήσει γρήγορα, πράγμα που θα μας αναταμείψει με καλή, γρήγορη και υγιή ανάπτυξη του φυτού και λιγότερα ποτίσματα. Μια και ακόμα και το λίγο νερό θα συγκεντρώνεται σ αυτή την τρύπα και θα αξιοποιήται στο σύνολο του απο την νεαρή καρυδιά μας.



Στο βάθος του λάκκο 60 εκ διακρίνουμε επίσης τρύπα
άλλους 50-60 πόντους που ανοίξαμε με σιδηρολοστό.
Αν έχουμε πρόβλημα στο να ποτίζουμε το νεαρό δένδρο μας, πιθανά λόγο απομακρυσμένης φύτευσης, μπορούμε ν ακολουθήσουμε και άλλες τεχνικές, όπως το να βάλουμε στο χώμα που θα συμπληρώσουμε μαζί με το φυτό, μικρά πετραδάκια τα οποία δεν θ αφήνουν το χώμα να σφίγγει και θα κρατούν υγρασία για μεγάλο χρονικό διάστημα. (Ο περλίτης είναι ένα φυσικό προϊόν το οποίο μπορούμε ν αγοράσουμε και να προσθέσουμε. Θα συμφωνούσαμε στην χρήση του αν τα χρήματα που δίνουμε πήγαιναν στην χώρα μας και όχι σ αυτούς που αδειάζουν την χώρα μας από τον φυσικό της πλούτο. Οπότε και η επιλογή είναι δική σας στα υλικά που θα προσθέσετε).
Βλέπε περισσότερα για την αφαίμαξη του Ελληνικού περλίτη στο ακόλουθο άρθρο:
Ζω στην πιο πλούσια χώρα με τους πιο φτωχούς πολίτες
http://kataggelies.com/kataggelies/?p=58

Αλλα υλικά που μπορούμε να προσθέσουμε είναι κομμάτια ξύλο από παλιές σπασμένες παλέτες, σάπια ξερά κλαδιά από δένδρα, τα οποία θα κρατούν υγρασία και θα σαπίζουν σιγά - σιγά τα επόμενα χρόνια δίνοντας τροφή και νερό στη νεαρή καρυδιά μας.

Τον λάκκο πρέπει να κάνουμε όσο το δυνατό πιο βαθύ (ο συγκεκριμένος είναι περισσότερο από 60 εκατοστά) και το νεαρό δένδρο να φυτέψουμε όσο το δυνατό πιο βαθιά.
Αυτό θα προστατέψει την νεαρή καρυδιά από όλους τους κινδύνους για το ξεκίνημα της ζωής της.

Τον αέρα, τον ήλιο, τυχόν παγωνιές η ανοιξιάτικες βροχοπτώσεις, παγετούς κ.τ.λ.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τον κανόνα που έπρεπε  να γνωρίζουμε από το σχολείο, ότι ένα μέτρο κάτω από την γη υπάρχουν οι ίδιες κλιματολογικές συνθήκες χειμώνα – καλοκαίρι.

Για παράδειγμα το νερό ένα+ μέτρο κάτω από την γη έχει θερμοκρασία περίπου 17 βαθμούς Κελσίου ανεξάρτητα αν στην επιφάνεια του εδάφους επικρατεί καύσωνας +50-60 βαθμούς η χιόνι στους -30.
(Προσπαθούμε εδώ και πολλά χρόνια να αναμεταδίδουμε τις άνωθεν πληροφορίες προς κάθε κατεύθυνση και ελπίζουμε ότι θα συμβάλετε στην προσπάθεια μας αυτή, αφού την επιβεβαιώσετε και διασταυρώσετε. Γιατί είναι σημαντική γνώση με εφαρμογή σε πολλά σημεία στην ζωή του ανθρώπου).

Έτσι αν ο λάκκος μας είναι βαθύς και το φυτό βαθιά θα προστατευτεί με τον καλύτερο και φυσικότερο τρόπο.

Πάτημα ελαφρά στο χώμα που θα συμπληρώσουμε (το οποίο καλύτερα να είναι λίγο φυτόχωμα όπως προαναφέραμε και όχι το χώμα που αφαιρέσαμε από τον λάκκο που ανοίξαμε. Σφάλμα που κάνουν οι περισσότεροι που φυτεύουν ένα δένδρο).

Ένα ελαφρύ και προσεκτικό πότισμα είναι απαραίτητο για να ξαναριζώσει το νεαρό μας δένδρο.

Καλό είναι επίσης να κόψουμε τις άκρες των μικρών κλαδιών του νεαρού δένδρου μας ώστε να το προστατέψουμε από την υπεράντλιση συστατικών από την ρίζα που έχει υποστεί σοκ λόγο της μεταφύτευσης και θέλει λίγο χρόνο για να ριζώσει ξανά και ν αρχίσει να τροφοδοτεί απρόσκοπτα ξανά με θρεπτικά συστατικά την νεαρή καρυδιά μας.

Συνήθως μάλιστα σε κάποια δένδρα συνηθίζεται να κόβουν τα εναπομείναντα φύλλα στην μέση μειώνοντας και το μέγεθος τους για τον ίδιο λόγο που προαναφέραμε.

Το ότι το δένδρο για λίγους μήνες θα είναι βαθιά μέσα στην γη, δεν σημαίνει ότι ο λάκκος αυτός θα παραμείνει για πολύ. Μετά από μερικούς μήνες που το δένδρο θα έχει δυναμώσει και θα έχει βγει πάνω από την επιφάνεια του εδάφους, μπορούμε να γεμίσουμε, μέχρι την επιφάνεια του εδάφους, τον λάκκο με ότι χώμα θέλουμε. (πάντα όμως προτιμάμε το φυτόχωμά όπως προαναφέραμε γιατί είναι δωρεάν και θρεπτικό για το φυτό μας).


Πότε βλέπουμε ότι η καρυδιά διψάει

Η καρυδιά γενικά είναι δένδρο ανθεκτικό τόσο στην έλλειψη νερού όσο και στην υπερβάλλουσα ποσότητα του.

Όταν η υγρασία στις ρίζες του δένδρου δεν είναι αρκετή τότε το δένδρο παίρνει μια σειρά από μέτρα για να ελαχιστοποιήσει την κατανάλωση του.

Τα νεαρά φύλα, νεαροί βλαστοί και οι καρποί είναι τα πρώτα που θα δείξουν το πρόβλημα της έλλειψης νερού.

Έτσι αν προσέξουμε τα φύλα στις άκριες ενός διψασμένου δένδρου, κλείνουν και διπλώνουν προς το κέντρο τους. Οι νεαροί βλαστοί διπλώνουν και γυρίζουν προς τα κάτω οι άκρες τους.

Αυτά είναι τα πρώτα σημάδια ενός διψασμένου δένδρου.

Αργότερα θ ανεβάσουμε φωτογραφίες από διψασμένα δένδρα.

Στην παρακάτω φωτογραφία βλέπουμε τα νεαρά βλαστάρια σωστά ποτισμένου δένδρου.



Σε μια σωστά ποτισμένη καρυδιά
οι νεαροί βλαστοί κοιτούν προς τα πάνω
και τα φύλα είναι πλήρως ανοικτά

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να μας κεράστε ένα καφέ, παρακαλούμε χρησιμοποιήστε το κάτωθι button η απευθυνθείτε στο μαιλ: index@otenet.gr