Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Ποικιλίες καρυδιών Καυκάσου




Ποικιλία καρυδιού: Π5 Κριαρά
Μέγεθος καρυδιού: Πολύ Μεγάλο.
Βάρος καρυδιού: 20-35 γραμμάρια
Υφή φλούδας καρυδιού: Ανάγλυφη, τραχειά
Σχήμα καρυδιού: Ωοειδές



 
Ποικιλία καρυδιού: Π1 Κριαρά
Μέγεθος καρυδιού: Μικρό.
Βάρος καρυδιού: 10-13 γραμμάρια
Υφή φλούδας καρυδιού: Λεία
Σχήμα καρυδιού:Στρογγυλό
Το καρύδι αυτό είναι ιδιαίτερα εύκολο στο άνοιγμα απλά με το χέρι
η με ένα μαχαιράκι. Για το λόγο αυτό είναι περιζήτητο και εκεί.
Είναι ιδιαίτερα λείο και στρογγυλό και γεμάτο ψίχα.



Ποικιλία καρυδιού: Π2 Κριαρά
Μέγεθος καρυδιού: Μεγάλο.
Βάρος καρυδιού: 15-25 γραμμάρια
Υφή φλούδας καρυδιού: Λεία
Σχήμα καρυδιού: Σφαιρικό



Ποικιλία καρυδιού: Π4 Κριαρά
Μέγεθος καρυδιού: Μέτριο.
Βάρος καρυδιού: 12-15 γραμμάρια
Υφή φλούδας καρυδιού: Ανάγλυφη, τραχειά
 Σχήμα καρυδιού: Στενόμακρο.
Ειναι ενα εντυπωσιακό και λίγο σπάνιο καρύδι.







9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δαριέα,
Διευκρίνισε σε παρακαλώ πολλές φορές, ότι η μη εμβολιασμένη καρυδιά είναι πιθανόν να μη είναι ίδια ποικιλία με αυτήν από την οποία προήλθε ο σπόρος.
Συνεπώς, γιατί να αγοράσω σπόρους ή και καρυδιές (μη εμβολιασμένες) και μετά 5-6 χρόνια να διαπιστώσω ότι δεν είναι η ποικιλία (π.χ του Καυκάσου) που μου προτείνεις.
Μπορεί από τους δέκα σπόρους (καρύδια) τα μισά να δέχθηκαν γύρη κατά την επικονίαση από γειτονική καρυδιά άλλου είδους και συνεπώς να μην "βγει" η ποικιλία η μητρική.
Ζάρια θα παίζουμε;;;;;
Εκτός και αν έχεις μεγάλο κτήμα με καρυδιές και είσαι περίπου σίγουρη ότι γύρω δεν υπάρχουν άλλα είδη καρυδιάς, ούτε και έχεις άλλο είδος επικονιαστή, ούτως ώστε αν η ποικιλία είναι αυτογόνιμη, να παραχθεί η ίδια ποικιλία.
Αν κάνω λάθος διόρθωσέ με...

Με εκτίμηση

dariea-afina είπε...

Η ελεύθερη επικονίαση είναι η μόνη φυσική διαδικασία για την αναπαραγωγή της καρυδιάς και όχι μόνο.

Ο εμβολιασμός είναι κάτι σαν την κλονοποίηση. (Ουσιαστικά είναι κλονοποίηση).

Αν δεν ήταν ο τελειότερος τρόπος της φύσης ο φυσιολογικός πολλαπλασιασμός με σπόρο, ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΡΥΔΙΕΣ ΟΥΤΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΦΥΤΟ Η ΔΕΝΔΡΟ.

Με τον φυσιολογικό πολλαπλασιασμό από σπόρο πετυχαίνουμε ένα σωρό ωφέλημα πράγματα για την νέα καρυδιά όπως για παράδειγμα την προσαρμογή της στο νέο περιβάλλον κ.α.

Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που τα εμβολιασμένα δένδρα δεν ευδοκίμησαν εκεί που τα φυσιολογικά αναπαραγόμενα δένδρα προσαμόστικαν και αναπτύχθηκαν άριστα.

Για κάποιον που δεν ξέρει, πολύ απλά ο φυσιολογικός πολλαπλασιασμός της καρυδιάς είναι η ίδια διαδικασία με την γέννηση ενός παιδιού.

Δεν μπορούμε εκ των προτέρων να ξέρουμε τα χαρακτηριστικά του. π.χ. τον χαρακτήρα του.
Κάποια πράγματα θα πάρει από το περιβάλλον του και κάποια από τα γονίδια του.

ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΤΡΟΜΑΖΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΗΜΑΝΕΙ ΟΤΙ ΕΠΕΙΔΗ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΓΕΝΝΙΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΑ ΠΑΙΔΙΑ...

Το ίδιο ισχύει και για την αναπαραγωγή της καρυδιάς.

Επειδή πολλαπλασιάζεται ελεύθερα δεν σημαίνει ότι θα προκύψουν κακές καρυδιές αλλά καλύτερες και πιο προσαρμοσμένες στο νέο περιβάλλον.

ΕΤΣΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ ΗΡΘΕ Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ.

Επίσης στην καρυδιά ισχύει κάτι περισσότερο.

Ότι είναι αυτογόνυμη.

Έτσι ακόμα και αν υπάρχουν άλλες καρυδιές δίπλα δεν σημαίνει υποχρεωτικά ότι θα επηρεαστεί από αυτές. Αλλά και να επηρεαστεί δεν σημαίνει ότι θα κάνει άλλα φρούτα. Πάλι καρύδια θα προκύψουν απλά ίσως ελαφρά διαφοροποιημένα.

Στην διαδικασία της κλονοποίησης είναι πολλοί, ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΙ.

Γι αυτό δημιουργήθηκε αυτός ο χώρος για να μαζέψει αυτούς που δεν βλέπουν ζαριά την φυσιολογική αναπαραγωγή της καρυδιάς.

Σέβονται και αγαπούν την φύση και συνυπάρχουν ήπια μαζί της, χωρίς να βάζουν σε πρώτη προτεραιότητα την δίψα για άκρατο πλουτισμό.

Οι υπόλοιποι ας κάνουν ένα κόπο να διαβάσουν για την Μοσάντ και την απαγόρευση στο μέλλον της φυσιολογικής αναπαραγωγής δένδρων και φυτών. Ενώ ΑΥΤΑ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΦΥΣΗ Η Τους ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ Όπως ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΕΝΤΑΤΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ Η ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ.
Δείτε αυτό το βίντεο είναι πολύ κατατοπιστικό
http://www.youtube.com/watch?v=sIiTh52HtsQ
και λάβετε υπ όψιν σας ότι στις περισσότερες παραγωγικές χώρες οι καρυδιές πολαπαλσιάζονται ελεύθερα με φυσικό τρόπο από σπόρο (ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ…).
Π.χ. Ρώσικες χώρες (17), Ινδίες, Κίνα, Ιράν και πολλές Ευρωπαϊκές χώρες.
Σ όλες αυτές τις χώρες οι άνθρωποι με ελάχιστη έως καθόλου φροντίδα μαζεύουν κάθε χρόνο υψηλής ποιότητας καρύδια για εσωτερική κατανάλωση η εξαγωγές.

Αυτό συνέβαινε από την Αρχαιότητα μέχρι χθες και στην Ελλάδα
http:// el.wikipedia.org/wiki/Καρυδιά_(φυτό)

Σήμερα η Ελλάδα κατακλύζεται από Αμερικάνικες και Γαλλικές εμβολιασμένες ποικιλίες και το χθες έχει σβήσει από την μνήμη των περισσότερων φυτωρίων με την δικαιολογία που προαναφέρατε.

Ανώνυμος είπε...

Δαριέα, (ο ίδιος ανώνυμος)
χαίρομαι γιά τό ενδιαφέρον που έχεις για τις καρυδιές αλλά επιμένω να διευκρινίσεις τις εξής σοβαρές απορίες μου, γιατί είμαι νέος και θέλω να ασχοληθώ με την παραγωγή καρυδιών επαγγελματικά:

1ον: Εσύ προτείνεις τις καρυδιές για χόμπυ ή για επαγγελματισμό;;;

2ον: Αγοράζω 100 σπόρους από αυτούς που προτείνεις (πχ. Καυκάσου Π5 Κριαρά). Ακολουθώ διαδικασίες φύτευσης-ανάπτυξης. Έπειτα καλλιέργειας σε χωράφι 10 στρεμμάτων. Φροντίζω 5-6 χρόνια τα δένδρα αυτά.

ΜΟΥ ΕΓΓΥΑΣΑΙ ΟΤΙ ΘΑ "ΒΓΟΥΝ" ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΟΙ 90 ΚΑΡΥΔΙΕΣ ΚΑΥΚΑΣΙΕΣ Π5 Κριαρά;;;

Δεν διαφωνώ καθόλου τα περί εμβολιασμού... Τα δέχομαι όλα όσα σχολιάζεις περί κλωνοποίησης και τα περί νέας τάξης πραγμάτων....

ΕΠΙΜΕΝΩ:
Θα φυτεύσω 100 δενδράκια (ή 100 σπόρους) θα τα μεγαλώσω για 5-6-7 χρόνια. Και μου λές, ας βγουν ό,τι νά'ναι. Πόσες θα βγουν Π5_Κριαρά;;;;;;.

Μη μου απαντήσεις ας βγουν οι 60, οι 70, οι 80 και οι υπόλοιπες ό,τι βγουν!!!!

Και αν θέλω να καλλιεργήσω 30 στρέμματα;;;; Τι γίνεται. Ας βγουν τα 5-7-ή 10 στρέμματα ό,τι να΄ ναι;;;;
Ένας θείος μου, παινεύει μία καρυδιά του και μου λέει πως την έφερε ο πατέρας του από τον Πόντο. Έβαλε σπόρους από αυτήν την καρυδιά 2-3 και λέει ότι και αυτοί βγήκαν σαν και την μητρική. Βλέπω όμως μία από αυτήν ο ίδιος και δεν έχει ίχνος καρύδι. Τον ρωτάω: μόνο φέτος δεν έβγαλε; Απάντηση: όχι!!!! αυτή σπάνια μου βγάζει, και όχι ίδια ποικιλία.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:
ΑΝ ΣΤΟΥΣ 2-3 άντε στους 4, σπόρους ο ένας βγήκε ό,τι νά΄ναι,
ΤΟΤΕ: ΣΤΟΥΣ 100 ΟΙ 25 ΘΑ ΒΓΟΥΝ Ο,ΤΙ ΝΑ'ΝΑΙ. ΜΕΙΩΝΩ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΚΑΙ ΣΟΥ ΛΕΩ 10 ΣΤΙΣ ΕΚΑΤΟ.
ΟΠΟΤΕ ΣΤΙΣ 300 ΟΙ 30 ΟΤΙ ΝΑ΄ΝΑΙ!!!!

3ον: Σε αυτήν την καρυδιά την "στείρα" του θείου μου, αν πάρω Π5_ΚΡΙΑΡΑ και την εμβολιάσω με επιτυχία, τι βλάβη θα προκαλέσω στη φυσιολογία του οικοσυστήματος;;;;;

Με εκτίμηση,
ένας υποψήφιος νέος αγρότης
Καρυδοπαραγωγός......

Παύλος Κριαράς είπε...

Απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα
1)
Ασφαλώς το σιτε http://karydies.blogspot.com είναι για τους ρομαντικούς ερασιτέχνες καλλιεργητές της καρυδιάς η τους επαγγελματίες που ακολουθούν τις παραδοσιακές καλλιεργητικές τεχνικές του χθες.

Υπήρχαν μέχρι χθες στην Ελλάδα οι παραδοσιακοί καλλιεργητές της καρυδιάς και που συνεχίζουν να υπάρχουν ακόμα και σήμερα στα περισσότερα μέρη που ευδοκιμεί η καρυδιά αλλά εκλείπουν όλο και περισσότερο από την Ελλάδα.

Αντίστοιχα σε πολλά επαγγέλματα έχει έρθει αυτή η μεταστροφή π.χ. μιλάγαμε κάποτε με ένα παραδοσιακό φουρνάρη και μας εξήγησε εντυπωσιακά πράγματα. Την τεχνική του χθες φυσικού ψωμιού -κατα την άποψη του- και την τεχνική του σημερινού "ψωμιού" με την συνεργασία της βιομηχανίας και της χημείας φτιάχνουν αυτά τα σφουγκάρια από αλεύρι με τις καταπληκτικές γεύσεις. Όλα αυτά θα ήταν καλά αν δεν υπήρχε και η άλλη σκέψη που στηρίζεται στην αλματώδη αύξηση των ασθενειών...οι οποίες κατακλύζουν -σύμφωνα με την άποψη αυτή που εκφράζεται από γιατρούς που εργάζονται στα νοσοκομεία της επαρχίας- πρωτίστως τους καλλιεργητές και δευτερευόντων τους καταναλωτές...
Δείτε επίσης το άρθρο: Το «Κουτοφαγητό» ίσως «βλάπτει σοβαρά την υγεία»
http://se.gr/health/?p=1456

Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια μεταστροφή προς τις Αμερικάνικες και τις Γαλλικές καρυδιές από τους φυτωριούχους. Με σημαία το κέρδος...

Το περίεργο εδώ είναι που ενώ υπάρχουν και στην Ελλάδα καλές ποικιλίες καρυδιάς που έχουν προκύψει ασφαλώς με την ελεύθερη επικονίαση και θα μπορούσανε τα μεγάλα φυτώρια τουλάχιστον να κλονοποιούνε αυτές (δηλαδή να εμβολιάζουμε παίρνοντας κλαδιά από αυτές τις καλύτερες ντόπιες καρυδιές).
Με μια επίσκεψη σε ένα φυτώριο στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας θα διαπιστώσετε ότι οι περισσότερες καρυδιές που πωλούνται στα φυτώρια είναι Αμερικάνικες και Γαλλικές.

Εγώ το εξηγώ στο γεγονός ότι δεν μπαίνουμε καν στον κόπο να δούμε τους θησαυρούς του τόπου μας αλλά κάνουμε δουλειά φαστ φουντ η γινόμαστε dealer κάποιων που ελέγχουν την ενημέρωση και εμφανίζουν δημόσια μια λύση που τελικά ίσως να μην είναι για το δικό μας συμφέρον αλλά για το συμφέρον της βιομηχανίας φαρμάκων η όποιων άλλων χρηματοδοτούν αυτά τα δημοσιεύματα.
(ανατρέξτε στο καλαμπόκι, σιτάρι κτλ και θα δείτε πολλά ενδιαφέροντα πράγματα όπως σιτάρια που θέλουν τα δικά τους ζιζανιοκτόνα κ.τ.λ.)

Το αν οι καρυδιές που θα πάρετε από ένα φυτώριο μπορεί να θέλουν φάρμακα και καλλιεργητικές τεχνικές ίσως και να το αγνοεί και το ίδιο το φυτώριο που σας το πουλάει εκθειάζοντας σας τα πλεονεκτήματα κρύβοντας πολλές φορές εν αγνοία του ο φυτωριούχος τα αρνητικά.
Αυτό συμβαίνει σε πλίστα φυτά και δένδρα σήμερα.
Αυτό συμβαίνει γιατί όπως έχουμε καταλάβει είναι θύματα και αυτοί της προβολής που έχει πάρει αυτό που σας πουλάνε.
Αλλά όπου υπάρχει προβολή υπάρχουν πίσω και μεγάλα συμφέροντα πολλές φορές ίσως διαφορετικά από τα δικά μας, αυτό ξέφυγε από την σκέψη μας όταν εμπιστευόμαστε τυφλά τα ΜΜΕ σε τόσα πολλά πράγματα της σημερινής μας ζωής. π.χ. πριν μερικά χρόνια στις 5.000 μονάδες του Γ.Δ. του χρηματιστηρίου ακούγαμε τα ΜΜΕ και τοποθετήσαμε τις οικονομίες μας στο χρηματιστήριο και την morgan stanley και άλλων Αμερικάνικων οίκων που μας βαθμολογούσαν θετικά... και σήμερα μας θεωρούν junk (σκουπίδια).
Το σχόλιο συνεχίζεται

Παύλος Κριαράς είπε...

Συνέχεια προηγούμενου σχολίου
Στην Ρωσία, στις Ινδίες, στις Αραβικές χώρες που είναι και μεγάλοι παραγωγοί σε καρύδια δεν λειτουργούν οι καλλιεργητές όπως λειτουργούν σήμερα οι νέοι καλλιεργητές της Ελλάδας...(τουλάχιστον αυτών που ακολουθούν την γραμμή των φυτωριούχων και των γεωπόνων) λέτε να ξέρουμε εμείς περισσότερα από την ίδια την φύση;;;

Οσοι γράφουμε στο http://karydies.blogspot.com ούτε γεωπόνοι είμαστε ούτε φυτώρια έχουμε. Είμαστε απλοί παρατηρητές που ζούμε σε διάφορες χώρες και βλέπουμε τις καλλιεργητικές τεχνικές π.χ. σε μια τεράστια χώρα στην Ρωσία και τις Ρωσόφωνες χώρες όπου τα πράγματα ακόμα είναι απλά, δεν υπάρχουν φυτώρια και ο κόσμος ακόμα αναπαράγει τα δένδρα με τον κλασικό τρόπο του χθες. Δηλαδή επιλέγει καρπούς από την καρυδιά που του αρέσει και κάνει φυσική αναπαραγωγή.
Ποτίζει την καρυδιά του, ασπρίζει τον κορμό της και απλά μαζεύει τους καρπούς του.
Αυτό όπως διαπιστώνουμε τείνει να εκλείψει από την Ελλάδα η οποία ακολουθεί μια γραμμή θαμπωμένη από το κέρδος χωρίς να ερευνά τα ενδεχόμενα αρνητικά.
ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΚΑΡΥΔΙΑ ΑΛΛΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ.

2)
Στο δεύτερο που αναφέρετε –μην σας προκύψει κάποιο δένδρο άσπερμο- υπάρχουν πολλές απαντήσεις. π.χ. τι σας εμποδίζει να βάλετε 200 σπόρους από το δένδρο της αρεσκείας σας -και έχουμε γράψει επανελειμένως οτι στην Ελλάδα υπάρχουν καταπληκτικές καρυδιές- ώστε φυτεύοντας διπλά το κάθε σημείο φύτευσης να βγουν περισσότερα δένδρα στο ίδιο σημείο και να κόψετε τελικά όποιο δεν σας αρέσει.
Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και πυκνοφυτεύοντας το κτήμα σας.
Αλώστε είναι και σύνηθες το αραίωμα στις καρυδιές όσο μεγαλώνουν. π.χ. τα πρώτα 5-15 χρόνια μπορούν να υπάρχουν οι διπλές καρυδιές στο χωράφι.
Αυτό θα σας γλίτωνε και από το ποσοστό αστοχίας που επίσης υπάρχει στην φυσική αναπαραγωγή του κάθε δένδρου.
Έχουμε όμως κατ επανάληψη επαναλάβει ότι η καρυδιά είναι δένδρο αυτογόνημο και αυτό που έχει δείξει η φύση με την αναπαραγωγή της καρυδιάς έχει δώσει ένα καταπληκτικό δένδρο μέχρι τώρα που δημιουργήθηκε και αναπαράχθηκε φυσικά και με ελάχιστη καλλιεργητική φροντίδα δίνει μεγάλη ποσότητα άριστων και θρεπτικών καρπών.

Τελειώνοντας αυτό που θέλουμε να πούμε για μια ακόμα φορά.
ΣΩΣΤΕ ΤΙΣ ΩΦΕΛΙΜΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ. ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΦΤΑΣΑΜΕ ΜΕΧΡΙ ΕΔΩ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ

Αλέξανδρος είπε...

Καλημέρα

διαβάζοντας το http://karydies.blogspot.gr/2011/10/5.html συμφωνό με τις απόψεις σας.

Σκέφτομαι σε ένα κτημα 15 στρεμ.στην περιοχή της Ξάνθης να καλλιεργήσω Καρυδιες, μετα απο ανάληση του εδάφους μου είπαν οτι ειναι κατάληλο

Στην περιοχή μας φυτέυουν συνεχεια ότι λένε οι γεωπόνοι...

Είμαι φάν των τοπικών ποικοιλιών και βιολογικής καλλιέργειας, αλλα οι γεωπόνοι ειναι αλλού........

Δεν θέλω να γινω πλούσιος απο αυτό, αλλά να μην πάει χαμενος τοσο κόπος,χρόνος,.και τα έξοδα είναι αρκετά

Παρακαλώ να μου προτείνετε ποιόν δρόμο να ακολουθήσω σχετικά με ποικιλίες καρυδιων

Σας ευχαριστώ

Φιλικά
Αλέξανδρος

dariea-afina είπε...

Σε ότι αναφορά την ανάλυση του εδάφους ακούγεται λίγο αστείο αφού η καρυδιά ευδοκιμεί παντού (ποικίλα εδάφη) και επιπλέον φτιάχνει μόνη της το έδαφος της με τα φύλα που ρίχνει και σαπίζουν στο έδαφος, καθώς και την ουσία που μονη της συγκεντρώνει γύρω από την ρίζα η οποία είναι και η τροφή της. Παράληλλα η ρίζα θα κατέβει τόσο βαθιά που είναι αδύνατο να κάνετε ανάλυση. Περισσότερο θα επηρεάσουν κλιματολογικές συνθήκες π.χ. δυνατός αέρας, παγετοί την άνοιξη κ.τ.λ. παρά το έδαφος.

Σε ότι αφορά τα πολλά έξοδα που αναφέρετε εμεις εδώ δεν σας λέμε να κάνετε καθόλου έξοδα.

Σας λέμε πώς να φτιάξετε μόνος σας τις καρυδιές σας με ελάχιστα χρήματα η δωρεάν.

Πώς να φτιάξετε μόνος σας δωρεάν την καλύτερη φυσική τροφή για τις καρυδιές σας (βλέπε σχετικό άρθρο: Φτιάξτε φυσικά λιπάσματα (χούμο) δωρεάν.).

Και μόνο το καλοκαίρι πρέπει να φροντίσετε για λίγο συχνό πότισμα σε μια τρύπα μέσα στο έδαφος 50 εκ περίπου από την ρίζα της καρυδιάς σας ώστε να μην εξατμίζεται, όπως γίνεται με το επιφανειακό νερό που ρίχνουν συχνά οι περισσότεροι καλλιεργητές.

Δεν φυτεύομε εμβολιασμένες καρυδιές, δεν ψεκάζουμε με δηλητήρια η φυτοφάρμακα, δεν σκάβουμε, δεν ρίχνουμε χημικά λιπάσματα…οπότε δεν βλέπω που είναι τα πολλά έξοδα που γράφετε; Αφού η σωστή κατά την γνώμη μας καλλιέργεια είναι σχεδόν δωρεάν.

Εμείς δεν ασχολούμαστε ακριβώς με ποικιλίες γιατί δεν γνωρίζουμε ούτε θέλουμε να μάθουμε από εμβολιασμούς, υποκείμενα κ.τ.λ. που υπόσχονται πολλά αλλά στην πράξη δεν είδαμε να κάνουν αυτά που λένε γιατί υπάρχουν πίσω πολλά πράγματα που δεν μας λένε αυτοί που τα φτιάχνουν. Π..χ. ευαισθησία σε ασθένειες, κοντά δένδρα που τελικά δεν δίνουν περισσότερη παραγωγή. (αφού τελικά για να υπεραποδώσουν για επαγγελματική εκμετάλλευση οι καρυδιές κατά την γνώμη μας πρέπει να τραφούν σωστά με χούμο. Είτε είναι φυσικές είτε εμβολιασμένες συγκεκριμένες ποικιλίες)

Φυτεύουμε νέες καρυδιές μόνοι μας, με τον παραδοσιακό τρόπο απο δένδρα που μας αρέσουν οι καρποί τους η τα χαρακτηριστικά τους.

Απλά βάζουμε καρπούς στο φυτόχωμα όπως κάνανε πάντα οι αγρότες μέχρι σήμερα και την άνοιξη εχουμε τις νεες καρυδιές.
Μπορούν να μεταφυτευτούν και την άνοιξη αν τις πάρουμε μαζί με το χώμα τους αλλιώς το φθινόπωρο μεταφυτεύομε και γυμνόριζες.
(σχετικές οδηγίες για να φτιάξετε νέες καρυδιές από καρπούς θα βρείτε στα σχετικά άρθρα του bolg karydies).

Συνήθως το φθινόπωρο μεταφυτεύουμε τις νέες μας καρυδιές, στο κτήμα στην οριστική τους θέση. Αυτό το κάνει ο καθένας από εμάς μόνος του και εμείς απλά συλλέγουμε πληροφορίες σ αυτό το σίτε και τις αναμεταδίδουμε, δεν πουλάμε έτοιμα δένδρα. Σας δίνουμε μόνο την πληροφορία του πόσο απλό είναι να φτιάξετε μόνος σας τις καρυδιές σας από τα καρύδια που θα επιλέξετε, αλλά αυτό δεν σας εξασφαλίζει ότι θα εχετε τα ιδια ακριβώς χαρακτηριστικά με το μητρικό δένδρο.


Αυτό δεν εγγυάται το νέο δένδρο. Δηλαδή δεν είναι εγγυημένο ότι θα έχουν οι νέες καρυδιές που φτιάξατε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά όπως έχουν οι ποικιλίες.

Είναι φυσιολογική αναπαραγωγή των δένδρων.

Ότι και αν επιλέξετε (φυσικά δένδρα καρυδιάς η εμβολιασμένα) να λάβετε υπ οψιν σας ότι πρωτεύοντα ρόλο θα εχει η διατροφή του δένδρου, οι συνθήκες στις οποίες θέλετε να μεγαλώσει και σ αναπτυχθεί και λίγο αλλα συχνό πότισμα το καλοκαίρι. (καλύτερα με υγρό χούμο που έχετε φτιάξει μόνος σας. Δείτε σχετικές οδηγίες στο άρθρο: Φτιάξτε φυσικά λιπάσματα (χούμο) δωρεάν)

xampos είπε...

Pos tha epikinoniso mazi sas me endiaferoun ta karydia kaykasou

xampos είπε...

Pos tha epikinoniso mazi sas me diaferoun ta karydia kaukasou

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να μας κεράστε ένα καφέ, παρακαλούμε χρησιμοποιήστε το κάτωθι button η απευθυνθείτε στο μαιλ: index@otenet.gr