Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Mηχανές αποφλοίωσης καρυδιών. (Καρυοθραύστες- Nutcrackers)

Mηχανές αποφλοίωσης καρυδιών. (Καρυοθραύστες- Nutcrackers) Οι μηχανές που αποφλοιώνουν τα καρύδια ονομάζονται στα αγγλικά Nutcrackers η hazelnats crackers.

Οι μηχανές αποφλοίωσης καρυδιών (Καρυοθραύστες) υπάρχουν σε πολλούς τύπους.

Ασφαλώς ξεκινάμε από τα μικρά εργαλεία χειρός τα οποία έχουν την δυνατότητα να σπάνε ένα –ένα τα καρύδια χειροκίνητα. Είναι απλές μηχανές καρυοθραύστες και λειτουργούν μηχανικά. Δηλαδή σαν μια δαγκάνα που βάζουμε μέσα το καρύδι και κλείνοντας τις δυο λαβές το καρύδι θρυμματίζεται.




Υπάρχουν επίσης μηχανές Καρυοθραύστες αυτόματες και ημιαυτόματες.

Παρακάτω βλέπουμε μια μηχανή καρυοθραύστη όπου βάζουμε τα καρύδια στην χοάνη και βγαίνουν από την έξοδο θρυμματισμένα καρύδια. Η μηχανή ουσιαστικά τσακίζει το κέλυφος του καρυδιού και σε κάποιες περιπτώσεις η καρυδόψιχα διαχωρίζεται αυτόματα από το κέλυφος του καρυδιού, σε άλλες ανοιγμένο όπως είναι πλέον το καρύδι είναι ευκολότερο να αφαιρέσουμε την καρυδόψιχα από το εσωτερικό του.



Η μηχανή Universal Καρυοθραύστης είναι ένα υψηλού όγκου υψηλής ποιότητας μηχανή θρυμματισμού του κελύφους του καρυδιού που μπορεί να ραγίσει οποιαδήποτε ποικιλία καρπών με κέλυφος συμπεριλαμβανομένου φουντουκιών, Καρυδιά, Macadamia Nut, και πολλά άλλα.

Από την χοάνη, ρίχνουμε τα καρύδια με τον φλοιό τους και στο κάτω μέρος πέφτουν σπασμένα τα καρύδια.

Το σπάσιμο του κελύφους του καρυδιού είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση, λόγο του ότι το καρύδι στο εσωτερικό του είναι διαιρεμένο σε 4-6 τεταρτημόρια και αυτά πλέκουν με το κέλυφος του καρυδιού μέσω μιας μεμβράνης που συνδέει τον καρπό του καρυδιού (καρυδόψυχα) με το σκληρό του κέλυφος.

Υπάρχουν μηχανές αυτόματες για την αυτόματη θραύση του καρυδιού σε πολλές διαφορετικές ταχύτητες. Έχουν φτιαχτεί τέτοιες και για μικρές μονάδες καθώς και για οικιακή χρήση.

Η ιστορία του καρυοθραύστη
Οι καρυοθραύστες που ξέρουμε σήμερα –κυρίως οι κοινοί μηχανικοί καρυοθραύστες- είναι προϊόν λαϊκής τέχνης που ξεκίνησε στην γερμανική επαρχία στα 1700. Προφανώς γιατί το καρύδι είναι ένα από τα προϊόντα που εκτιμούν οι Γερμανοί εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Καρυοθραύστης και βιομηχανία
Στην εμπορική παραγωγή υπολογίζεται ότι μπήκε ο καρυοθραύστης γύρω στο 1872 όπου σύμφωνα με την ιστορία, ένας τεχνίτης με το όνομα Wilhelm Friedrich Fochtner ξεκίνησε να φτιάχνει μηχανικούς χειροκίνητους καρυοθραύστες από ντόπια ξυλεία.

Είναι ενδιαφέρον ότι η οικογένεια του συνέχισε και εξέλιξε την παραγωγή καρυοθραυστών και οι διάδοχοι του συνεχίζουν να φτιάχνουν καρυοθραύστες στο Seiffen μέχρι σήμερα.

Και ασφαλώς το θέμα της κατασκευής καρυοθραυστών εξαπλώθηκε με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί και άλλα 12 εργαστήρια στην ίδια πόλη.

Ο καρυοθραύστης εξελίχθηκε περισσότερο ως προς την διακόσμηση του με αποτέλεσμα να αναπαριστούνται φιγούρες διάσημων προσώπων σ αυτή την συμπαθητική μικρή μηχανή.

Οι πιο συνηθισμένοι καρυοθραύστες είναι αυτοί που αναπαριστούν βασιλείς και φιγούρες που συμβολίζουν την εξουσία. Το να σπάει ο βασιλιάς τα καρύδια στο στόμα του, θεωρείτο κωμικό και προκαλούσε πάντα το γέλιο.

Ενδεικτικά εδω μπορείτε να δείτε  μερικούς παράξενους καρυοθραύστες.













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να μας κεράστε ένα καφέ, παρακαλούμε χρησιμοποιήστε το κάτωθι button η απευθυνθείτε στο μαιλ: index@otenet.gr