Παρασκευή, 3 Σεπτεμβρίου 2010

Καρύδια και υγεία

Έρευνες στη δεκαετία του '90 έδειξαν ότι τα καρύδια ήταν ωφέλημα σε παθήσεις
σχετικά με την καρδιά. Οι ερευνητές όμως δεν μπορούσαν να καταλάβουν τον λόγο
και ποια η σχέση της υγείας του οργανισμού με τα καρύδια. Από τις γενικές
μελέτες είχε προκύψει ότι όσοι κατανάλωναν μικρές ποσότητες από καρύδια συχνά
είχαν καλύτερη υγεία και η συγκεκριμένη έρευνα είχε σχέση με τις καρδιοπάθειες.

Αργότερα νεότεροι μελετητές εστίασαν στο θέμα του πως επηρεάζουν τα καρύδια
την υγεία μας κα ανακάλυψαν πολλά ακόμα οφέλη από την λελογισμένη και συχνή
κατανάλωση καρυδιών. Η προαναφερόμενη έρευνα της δεκαετίας του '90, ήταν μια
μεγάλη μελέτη πληθυσμών από την οποία προέκυπτε τότε ότι η κατανάλωση μιας
μερίδας καρυδιών περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα προσφέρει προστασία
ενάντια στα καρδιαγγειακά, και όσο πιο συχνά καταναλώνονται τα καρύδια τόσο
μεγαλύτερη είναι η προστασία και τα οφέλη για την υγεία μας.

Ενδεχομένως βέβαια αυτή να μην είναι η πρώτη έρευνα που γνωρίζει ο άνθρωπος
για την επίδραση των καρυδιών στην υγεία του. Αν λάβουμε υπ όψιν μας ότι στην
τέλεση του μυστηρίου του γάμου ένα πολύ σοβαρός σταθμός στην ιστορία του κάθε
ανθρώπου δίνει ο παπάς στο ζευγάρι καρύδια με μέλι. Ως σύμβολο καλής υγείας
και μακροζωίας για το νεόνυμφο ζευγάρι ίσως μας παραπέμπει ότι ξανακαλύπτουμε
τα πράγματα που ήδη γνωρίζουμε. Απλά ενδεχομένως στην πορεία του χρόνου ξεχάσθηκε
η παρατήρηση και έμεινε στις λαϊκές συνήθειες ξεκρέμαστο το συμπέρασμα. Έτσι
λοιπόν από αυτό και από πολλές άλλες διαφορετικές συνήθειες που έχει ο κάθε
λαός σχετικά με την κατανάλωση καρυδιών μπορούμε να υποθέσουμε ότι τα καρύδια
δεν ήταν ένα οποιοδήποτε τρόφιμο. Αλλά είχε παρατηρήσει ο άνθρωπος ότι η κατανάλωση
καρυδιών ήταν βασικό στοιχείο δύναμης και υγείας για τον οργανισμό.

Στις λαϊκές συνήθειες τίποτα δεν ήταν τυχαίο και αυτό είναι το μόνο βέβαιο.

Αλλά ας επανέλθουμε στις μέρες μας για να κάνουμε μια ακόμα σημαντική παρατήρηση.
Ο άνθρωπος σήμερα παρασυρμένος σε ένα πρωτεϊνικό τρόπο διατροφής έχει παραμερίσει
από την διατροφή του την κατανάλωση καρυδιών. Και ενώ κατά το παρελθόν ο άνθρωπος
ζούσε κυρίως στην επαρχία όπου κάθε σπίτι σχεδόν είχε στην αυλή του και μια
καρυδιά, ενώ αντιθέτως η κατανάλωση κρέατος ήταν μόνο σε εορτές, σήμερα ο άνθρωπος
που στοιβάζεται κατά χιλιάδες στις πόλεις κουτιά, έβγαλε από την καθημερινή
διατροφή του τους καρπούς όπως τα καρύδια και έβαλε σε μεγάλη συχνότητα την
κατανάλωση κρέατος, λιπαρών ουσιών και παραγώγων ζάχαρης. Κρέας αντί για καρύδια
λοιπόν σήμερα. Καρύδια αντί για κρέας στο παρελθόν. Καλύτερη υγεία λοιπόν –παρά
τις αντίξοες συνθήκες, από τους πολέμους και τον αδυσώπητο αγώνα με την φύση
– στο παρελθόν. Ευαίσθητη και εξασθενημένη υγεία σήμερα, υποστηριζόμενη σε
όλη την ζωή του ατόμου από φαρμακευτική αγωγή… Μήπως τελικά υπάρχει κάποια
σχέση στα καρύδια και την υγεία;

Μήπως οι άνθρωποι το ανακάλυψαν πολύ νωρίς αυτό –γι ατό αλώστε στα χωριά συναντάμε
ακόμα στους κήπους μια τουλάχιστον καρυδιά;

Αφού όμως δεν μπορούμε να αποκρυπτογραφήσουμε με βεβαιότητα την γνώση του χθες
για τα καρύδια. Ας δούμε τι ανακάλυψαν οι πρόσφατες έρευνες για τον πολύτιμο
αυτόν καρπό με το σκούρο χρυσαφί χρώμα… Το χρυσάφι της υγείας όπως μου περιέγραψαν
τα καρύδια κάποιοι ηλικιωμένοι στο χωριό μου.
Σημειωτέον ότι το καρύδι πριν ξεραθεί και ωριμάσει στην μορφή που το γνωρίζουμε
οι περισσότεροι από εμάς, έχει ακριβώς το χρώμα του χρυσού.

Ίσως και να εννοούσαν αυτό οι συνομιλητές μου, μια και το καρύδι επίσης τρώγεται
θαυμάσια και έχει μια πλούσια γεύση πριν ωριμάσει και ξεραθεί.

Οι σύγχρονοι ερευνητές λοιπόν με νεότερες έρευνες πιο στοχευόμενες γύρω από
τα καρύδια,  επιβεβαίωσαν τα προηγούμενα συμπεράσματα και διαπίστωσαν ότι τα
καρύδια είχαν μια θετική επίδραση στην υγεία της καρδιάς στους άνδρες, τις
γυναίκες και τους ηλικιωμένους με υπέρταση. Δεδομένου ότι τα καρύδια αποτελούν
τρόφιμα πλούσια σε λίπος (περίπου 80% των θερμίδων στα καρύδια προέρχονται
από το λίπος), οι επιστήμονες έτσι μπήκαν στον πειρασμό και άρχισαν να διερευνούν
ποιο αναλυτικά τα καρύδια ώστε να προσπαθήσουν ν ανακαλύψουν ποια συστατικά
των καρυδιών είναι υπεύθυνα για τα ευεργετικά αποτελέσματά τους.

Ο λόγος είναι προφανείς.
Η βιομηχανία φαρμάκων δεν ενδιαφέρετε για τα ευεργετικά αποτελέσματα που έχουν τρόφιμα όπως τα καρύδια στον οργανισμό μας, μια και
δεν μπορεί να πατεντάρει τους καρπούς τις καρυδιάς και να μας τους χορηγήσει
σαν φάρμακο, προσπαθεί ν απομονώσει τα συστατικά και να τα συνδέσει με συγκεκριμένα
ευεργετικά για την υγεία αποτελέσματα, ώστε στην συνέχεια να μας τα χορηγήσει
καλυμμένα πίσω από μια ακαταλαβίστικη ονομασία που τους αποφέρει πολλά – πολλά
κέρδη. Και αυτό δεν συμβαίνει μόνο με τα καρύδια αλλά με όλα ανεξαιρέτως τα
βασικά τρόφιμα.
Οι περισσότερες έρευνες πλέον αποδεικνύουν ολοένα και περισσότερο ότι η προστατευτική
δράση των καρυδιών στην καρδιά, οφείλεται στην υψηλή τους περιεκτικότητα σε
μονοακόρεστα και πολυακόρεστα (ω-3) λιπαρά οξέα, που μειώνουν την κακή χοληστερόλη
και τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα.
Επιπρόσθετα, τα καρύδια περιέχουν ένα ιδιαίτερο μίγμα βιταμινών και μετάλλων.
Συγκεκριμένα, χαρακτηρίζονται από υψηλές ποσότητες βιταμίνης Ε, ένα ισχυρό
αντιοξειδωτικό, που εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες και τους αποτρέπει από
το να επιτίθενται στα υγιή κύτταρα. Επιπλέον, η περιεκτικότητα των καρυδιών
σε φυλλικό οξύ, παρεμποδίζει την αύξηση των επιπέδων ομοκυστεΐνης, που αποτελεί
έναν άλλο παράγοντα κινδύνου για τις καρδιακές παθήσεις. Τέλος, ένα από τα
μικροθρεπτικά συστατικά των καρυδιών, το μαγνήσιο, βοηθάει στον έλεγχο της
πίεσης αίματος, ενώ η παρουσία των φυτοοιστρογόνων, των στερολών μπορούν να
συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς.

Ο προστατευτικός για την καρδιά ρόλος των καρυδιών οφείλεται επίσης και στην
αντιφλεγμονώδη δράση τους, χάρη σε μια ακόμα ουσία, την αργινίνη που περιέχουν.
Η αργινίνη αποτελεί αμινοξύ, το οποίο παράγει νιτρικά οξείδια, τα οποία προάγουν
τη σωστή λειτουργία των αγγείων και των αρτηριών, διευκολύνοντας έτσι την αιματική
ροή. Επιπρόσθετα οφέλη από την αντιφλεγμονώδη δράση των καρυδιών αποτελεί και
η συμβολή τους στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2
και διάφορων μορφών καρκίνου (π.χ. παχέως εντέρου).
Όπως γίνεται αντιληπτό από τα παραπάνω, η κατανάλωση μιας χούφτα καρυδιών
συχνά μέσα στην εβδομάδα, η υγεία της καρδιάς ενδυναμώνετε, αλλά και όπως αποδεικνύεται
από τις προαναφερόμενες έρευνες αυτό είναι ένα μόνο μέρος του οφέλους που εισπράττει
ο οργανισμός από τα καρύδια. Με την λελογισμένη και συχνή κατανάλωση καρυδιών
ολόκληρος ο οργανισμός ενδυναμώνετε και ωφελείται με αποτέλεσμα και η υγεία
να θεμελιώνεται. Από την άλλη πλευρά όμως πρέπει να καταλάβουμε καλά ότι ουδέν
καλό αμιγές κακού. Και ειδικά από την υπερκατανάλωση. Δεδομένου ότι τα καρύδια
είναι υψηλά σε θερμίδες πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο. Είναι επίσης καλύτερο
να καταναλωθούν τα καρύδια στη φυσική ακατέργαστη μορφή τους. Το ψήσιμο σε
μεγάλες θερμοκρασίες ή το καβούρντισμα των καρυδιών καθώς και η προσθήκη αλατιού
μπορούν να μειώσουν την ευεργετική τους δράση. Τέλος, τα άτομα τα οποία είναι
αλλεργικά στα καρύδια θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση τους, δεδομένου
ότι μπορεί να οδηγήσουν σε αναφυλακτικό κλονισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να μας κεράστε ένα καφέ, παρακαλούμε χρησιμοποιήστε το κάτωθι button η απευθυνθείτε στο μαιλ: index@otenet.gr