Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Κατα την φύτευση των σπόρων καρυδιάς πρεπει να ξέρουμε τα εξής:


Κατα την φύτευση των σπόρων καρυδιάς

Όχι υγρασία (μόνο η φυσική), Όχι ήλιο (καθόλου), Όχι αέρα

Γενικά μπορούμε να ξεχάσουμε τους σπόρους σε μια αποθήκη και να τους φυτέψουμε την άνοιξη αφού μέχρι την άνοιξη θα βρίσκονται σε λήθαργο ούτως η άλλως.

Αυτό που πρέπει να κατανοήσουμε είναι ότι το καλύτερο περιβάλλον είναι μέσα σε φυσικό, δωρεάν, φυτόχωμα. (Είναι αυτό που έχει δημιουργηθεί απο ξερά φύλα των δένδρων και οι άκρες των επαρχιακών δρόμων είναι γεμάτες απο αυτό).

Τα καρύδια δεν χρειάζονται λίπανση η πότισμα τον χειμώνα για ν ανοίξουν. Καταλαβαίνουν μόνα τους την άνοιξη και τα νεαρά φυτά  ξεπροβάλουν. Δεν έχει σημασία με ποια φορά θα τα βάλουμε στο φυτόχωμα. αλλά καλό είναι να ξέρουμε ότι απο εκεί που τροφοδοτούνται οι περισσότεροι καρποί κατεβάζουν και την ρίζα. Αν ρίξουμε νερό η τα βιάσουμε μπορούμε μόνο να τα σαπίσουμε. Θέλει ηρεμία και φυσικές συνθήκες.

Δεν πρέπει να μπαίνουν μέσα σε χώμα αλλά σε δωρεάν φυτόχωμα που μαζεύουμε κάτω απο φυλλοβόλα δένδρα η απο την άκρη του δρόμου γιατί το χώμα σφίγγει, κρατά υγρασία και σαπίζει τους καρπούς, ενω το φυτόχωμα αντιθέτως όταν βραχεί στεγνώνει αμέσως και φροντίζει να υπάρχουν σταθερές συνθήκες υγρασίας-θερμοκρασίας στο εσωτερικό του.

Τα βάζουμε γύρω στους 4-5 πόντους μέσα στο φυτόχωμα για να προστατεύονται απο τις καιρικές συνθήκες και όταν ανοίξουν την άνοιξη κατεβάζουν αμέσως ρίζα και βρίσκουν το χώμα. Κάθε καρπό πριν την ώρα του ν ανοίξει, δεν το πειράζει το κρύο αλλα η υγρασία και ο ήλιος. Ετσι μπορούμε να τα βάλουμε και τον πρώτο χρόνο όλα μαζί σε ζαρντινιέρες η σε κάποιο κήπο και να τα μεταφυτεύουμε το φθινόπωρο όταν έχουν ρίξει τα φύλα τους, στην τελική τους θέση στο κτήμα.  

Προτιμάτε να κάνετε συγκαλιέργεια. Δηλαδή ανάμεσα στις καρυδιές να φυτεύετε αλλα καρποφόρα δένδρα. Στο σιτε θα βρείτε πολλές πληροφορίες για τα αμοιβαία οφέλη της συγκκαλιέργειας των δένδρων.

Όταν μεγαλώσουν οι καρυδιές δεν χρειάζονται λιπάσματα, σκαψίματα η άλλη φροντίδα. (το σκάψιμο για παράδειγμα κάνει περισσότερο κακό παρά καλό, γιατί οι φυσικές καρυδιές έχουν επιφανειακές ρίζες που δεν αφήνουν πολλά αγριόχορτα να αναπτύσσονται)

Αν θέλουμε να λιπάνουμε για καλύτερη ανάπτυξη και παραγωγή, να ποτίζουμε με υγρό χούμο. Δηλαδή ξερά φύλλα μέσα σε νερό που είναι και η φυσική τροφή όλων των φυτών και δένδρων.

Η ανάπτυξη και η παραγωγή των καρυδιών σας θα εξαρτηθεί κυρίως απο τις συνθήκες και το υπέδαφος (η διάφορα είναι μεγάλη).

Λάβετε υπ όψιν σας ότι στις χώρες γύρω απο την μαύρη θάλασσα που είναι -όπως και εδώ- γεμάτες καρυδιές, δεν έχει ιδιαίτερη διαφορά το κλίμα απο το Ελληνικό, αφού είναι η επέκταση του αιγαίου προς τα πάνω. Η μόνη σοβαρή διαφορά είναι ότι το καλοκαίρι έχουν περισσότερες βροχοπτώσεις και λιγότερους καύσωνες.
Στην Ελλάδα όμως που επίσης ευδοκιμεί η καρυδιά επίσης παράγει ικανοποιητικά, με ελάχιστη εως καθόλου φροντίδα σε υψόμετρα απο 1μ εως 1000μ που την συναντώ.

Η καρυδιά είναι ενα σκληρό δασικό δένδρο που προσαρμόζεται μεγαλώνοντας στις συνθήκες που θα βρει. Κανένα δένδρο δεν μπορεί να υπεραποδώσει αν δεν βρει αντίστοιχα ευνοϊκές συνθήκες.

Αν θέλουμε η καρυδιά να αποδώσει τα μέγιστα, πρέπει να φροντίσουμε κάποια βασικά πράγματα, όπως την σχετική υγρασία το καλοκαίρι η οποία πρέπει να είναι σε σταγόνες η να ρίχνουμε το νερό σε μια τρύπα στην γή και όχι επιφανειακά, ώστε να μην εξατμίζεται. Αυτό θα την βοηθήσει να τραφεί, να κατεβάσει ρίζα βαθιά και ν αναπτυχθεί γρήγορα.

Γενικά αυτό που πρέπει να ξέρουμε για τα δένδρα είναι ότι τα περισσότερα από αυτά θέλουν ηλιοφάνεια και όχι τον καυτό ήλιο του καλοκαιριού. Ετσι η πυκνή φύτευση, η συγκαλιέργεια βαθύρριζων με επιπολαιόριζων, ψηλών με κοντών δένδρων,  συνήθως βοηθάει στο να μην βλέπει ο ήλιος το έδαφος κάτω από αυτά και να μην το ξεραίνει.
Επίσης δεν ευνοεί ετσι να φυτρώνουν αγριοχωρτα κάτω από τα δένδρα μας.

Οι γιγαντόκαρπες καρυδιές πλεονεκτούν έναντι των άλλων κυρίως στο ότι έχουν μεγαλύτερη παραγωγή, είναι ευκολότερες και οικονομικότερες στην περισυλλογή των καρπών και ότι δεν εχουμε απώλειες απο τα διάφορα πουλιά που παίρνουν τα καρύδια.

Σε περίπτωση που δεν μπορούμε να ποτίζουμε το καλοκαίρι και η παραγωγή μας δεν είναι καλή, τότε συνίσταται να κλαδεύουμε την καρυδιά. Συνήθως ένας απλός - γρήγορος τρόπος κλαδέματος είναι να κόβουμε τον χειμώνα τον κεντρικό κορμό στο ύψος που θέλουμε. Ετσι τα καρύδια που θα τραφούν θα έχουν το μέγιστο των διαστάσεων που τους δίνει το μητρικό φυτό.

Παρακαλούμε δείτε στο σιτε τα σχετικά άρθρα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να μας κεράστε ένα καφέ, παρακαλούμε χρησιμοποιήστε το κάτωθι button η απευθυνθείτε στο μαιλ: index@otenet.gr