Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

Καρύδια για την καταπολέμηση της αθηροσκλήρωσης


Αθηροσκλήρωση και Καρύδια. 
Αλλη μια έρευνα για την σχέση που έχουν τα καρύδια με την καλή υγεία του οργανισμού μας, πήρε το φως της δημοσιότητας. αυτή τη φορά από την γειτονική μας Ισπανία.

Καρύδια κατά της αθηροσκλήρωσης

Καρύδια για την καταπολέμηση της αθηροσκλήρωσης.

Η νέα έρευνα αυτή βρίσκει ότι τα καρύδια μπορούν να συμβάλουν στην μείωση της αθηροσκλήρωσης και όσο πιο νωρίς βάλουμε λελογισμένα τα καρύδια με συχνότητα στην διατροφή μας τόσο καθαρότερες αρτηρίες θα έχουμε αλλά και πιο ελαστικές.

Σύμφωνα με την ισπανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American College of Cardiology η κατανάλωση καρυδιών στο τέλος ενός γεύματος μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της βλάβης που προκαλούν οι λιπαρές τροφές στις αρτηρίες.

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή πιστεύεται ότι οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε συστατικά που μειώνουν την σκλήρυνση των αρτηριών.

Οι ερευνητές της Πανεπιστημιακής Κλινικής της Βαρκελώνης συστήνουν την κατανάλωση οκτώ περίπου καρυδιών ημερησίως, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι έχουν περισσότερα οφέλη ακόμα και από το ελαιόλαδο.

Οι επιστήμονες ζήτησαν από 24 ενηλίκους, οι μισοί εκ των οποίων είχαν φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης και οι άλλοι με μετρίως αυξημένα, να καταναλώσουν δύο γεύματα με σαλάμι με πολλά λιπαρά και τυρί με διαφορά μιας εβδομάδας.

Στο ένα γεύμα προστέθηκαν επιπλέον πέντε μικρές κουταλιές ελαιόλαδο (κουταλάκι του γλυκού). Στο άλλο γεύμα προσέθεσαν οκτώ καρύδια.

Οι εξετάσεις αυτών που συμμετείχαν στην έρευνα έδειξαν ότι το ελαιόλαδο και τα καρύδια συντέλεσαν σε μείωση της επιβλαβούς φλεγμονής και οξείδωσης στις αρτηρίες που συνήθως ακολουθεί μετά από ένα γεύμα με αυξημένη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά.

Με την πάροδο του χρόνου πιστεύεται ότι το γεγονός αυτό προκαλεί σκλήρυνση των αρτηριών ενώ ταυτόχρονα αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ωστόσο, εν αντιθέσει με το ελαιόλαδο, η προσθήκη καρυδιών στο γεύμα συντελούσε στη διατήρηση της ελαστικότητας και ευκαμψίας των αρτηριών, ανεξαρτήτως των επιπέδων της χοληστερόλης.

Οι αρτηρίες που διατηρούν την ελαστικότητά τους μπορούν να διευρυνθούν όταν απαιτείται αύξηση της αιματικής ροής, πράγμα πολύ σημαντικό για την καθημερινή λειτουργία του οργανισμού που αλλάζει από στιγμή σε στιγμή λόγο των συνθηκών που επηρεάζουν την καθημερινότητα του ατόμου.

Ο Δρ Εμίλιο Ρος εξηγεί ότι τα γεύματα με πολλά λιπαρά διαταράσσουν την παραγωγή νιτρικού οξειδίου από το εσωτερικό τοίχωμα των αρτηριών, χημικό συστατικό απαραίτητο για τη διατήρηση της ευλυγισίας των αρτηριών.

Τα καρύδια περιέχουν αργινίνη, ένα αμινοξύ που χρησιμοποιεί ο οργανισμός για να παράγει νιτρικό οξείδιο.

Οι ξηροί καρποί περιέχουν επίσης αντιοξειδωτικά και α-λινολεϊκό οξύ, φυτικό ω-3 λιπαρό οξύ.

Ερευνώντας πιο επισταμένα τα καρύδια
Ο Δρ Ρος ξεκινά άμεσα μια νέα μελέτη για να διερευνήσει κατά πόσο το α-λινολεϊκό οξύ των καρυδιών μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με μη φυσιολογικό καρδιακό παλμό.

Διευκρινίζει πάντως ότι δεν πρέπει να καταναλώνουν ανεξέλεγκτα λιπαρά σκεπτόμενοι ότι μερικά καρύδια στο τέλος του γεύματος, είναι αρκετά για να εξισορροπούν την φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού, ενώ παράλληλα έχουν πολλά θρεπτικά συστατικά. Όπως όλοι οι ξυροί καρποί θα μπορούσε κάποιος να πει ότι είναι άριστα συμπληρώματα διατροφής.

Τα καρύδια πρέπει να είναι μέρος ενός γενικότερου υγιεινού διατροφικού σχήματος που περιορίζει τα κορεσμένα λίπη.

Ο Δρ Ρότζερ Βότζελ του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ σχολιάζει ότι «η μελέτη αποδεικνύει τα φυτικά λιπαρά μπορούν να ακυρώνουν μερικά εκ των αρνητικών χαρακτηριστικών της διατροφής με αυξημένη περιεκτικότητα σε λιπαρά, ενώ τα ουδέτερα λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο, δεν έχουν ανάλογη προστατευτική επίδραση.

Ανακύπτει λοιπόν ένα ενδιαφέρον ζήτημα διότι πολλά άτομα ακολουθούν το μεσογειακό πρότυπο διατροφής λόγω των πλεονεκτημάτων του ελαιολάδου.

Η παρούσα μελέτη βέβαια, αμφισβητεί την πρακτική αυτή.

Πιθανόν άλλοι παράγοντες της συγκεκριμένης διατροφής να συντελούν σ’ αυτό.

Πάντως, το ελαιόλαδο δεν είναι επιβαρυντικό, αλλά ταυτόχρονα δεν είναι ο βασικός προστατευτικός παράγοντας στην μεσογειακή διατροφή».

Οι επιστήμονες συνεχίζουν να ερευνούν το θέμα και θα επανέλθουν όταν έχουν περισσότερα συμπεράσματα για τους όντως θρεπτικούς και γευστικούς ξυρούς καρπούς. Τα καρύδια.

Για την ώρα αυτό που συστήνουμε ανεπιφύλακτα είναι να φυτέψετε μια καρυδιά στην αυλή σας, δεν θέλει κόπο ούτε χρόνο, για την συντήρηση της και αυτή θα σας ανταμείψει όχι μόνο με τους καρπούς της αλλά και με την θαυμάσια σκιά της το καλοκαίρι…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να μας κεράστε ένα καφέ, παρακαλούμε χρησιμοποιήστε το κάτωθι button η απευθυνθείτε στο μαιλ: index@otenet.gr