Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

Γιατί οι πόλεις "καίγονται" απο την ζέστη του καλοκαιριού;

Ένα μεγάλο πρόβλημα στις πόλεις είναι η άγνοια στους υπεύθυνους του δήμου σχετικά με την επιλογή τω σωστών δένδρων, εκτός και αν το σημαντικό για τους υπεύθυνους των δήμων είναι η κατασπατάληση των εσόδων του δήμου και η άσκοπη και πολυδάπανη συντήρηση του πρασίνου στις πόλεις τους, πράγμα που δεν το πιστεύουμε.
Το να υπάρχουν συμφέροντα πίσω από την επιλογή των δένδρων που συνήθως φυτεύουν οι δήμοι στις πλατείες, μπροστά σε πολυκατοικίες, κ.τ.λ. δεν το γνωρίζουμε.
Όπως και να έχει όμως εμείς έχουμε να καταθέσουμε μια άποψη που αν μη τι άλλο πρέπει να διαβαστεί προσεκτικά γιατί ενδέχεται να έχει πολλά οφέλη τόσο για τους πολίτες, όσο και για το περιβάλλον και την εξοικονόμηση για πάρα πολλά χρόνια φυσικών πόρων, χαμένων χρημάτων και σπατάλη ανθρωποωρών και μηχανημάτων.


Τα δένδρα που βλέπουμε εδω, σε μεγάλο πεζοδρόμιο της Αθήνας
Είναι μεγάλα σε ηλικία αλλά τα κλαδεύουν χαμηλά
για λόγους προφανώς ευκολίας
Στην ίδια ηλικία αν είχαν καρυδιές
και δεν τις κλάδευαν
θα είχαν βγει 10 μέτρα ύψος και
θα κάλυπταν με σκιά και δροσιά
το μεγάλο πεζοδρόμιο και τ αυτοκίνητα.

Πρέπει επίσης να γνωρίζει ο αναγνώστης ότι όχι μόνο η φύτευση μεγάλων δένδρων όπου αυτό είναι εφικτό μέσα στις πόλεις είναι σωτήρια για δροσιά, καλύτερη υγρασία και χαμηλότερη θερμοκρασία τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και ενδεχόμενη φύτευση σε υψόμετρα, (π.χ. λόφους) μέσα στις πόλεις η γύρω από αυτές.
Ο λόγος είναι ότι η δροσιά κινείται προς τα κάτω και επιφανειακά, οπότε και η ενδεχόμενη φύτευση δένδρων όπως καρυδιές σε κάποιο λόφο μέσα στην πόλη θα παράγει μεγάλες ποσότητες οξυγόνου για ν αναζωογονεί την πόλη καθώς και την σχετική υγρασία και δροσιά που έχει ανάγκη η πόλη για να εξισορροπεί την ημερήσια θέρμανση από τον ήλιο.
Γι αυτό τα πάρκα συνίσταται να κάνουν οι δήμοι σε ψηλά σημεία των πόλεων τους και όχι στα χαμηλότερα. Έτσι οι ευεργετικές για τον άνθρωπο συνθήκες που όλοι συνειδητοποιούμε όταν βρισκόμαστε σε ένα πάρκο δεν έχουν δράση μόνο σ αυτό αλλά κατεβαίνουν και στις γύρω κατοικημένες περιοχές.


Πιο συγκεκριμένα πολλές φορές συναντάμε μικρά δένδρα στις πόλεις συνήθως νεραντζιές (ένα δένδρο με μικρά χοντρά φύλλα και τα φύλλα του μοιάζουν με πορτοκάλια).

Αυτά τα δένδρα όσο και να σας φαίνεται παράξενο χρειάζονται πολύ συντήρηση.

Πρέπει να έρχεται συχνά συνεργείο να τα ποτίζει γιατί είναι πολύ ευαίσθητα στην έλλειψη του. Χρειάζονται λίπανση, κλάδεμα κ.τ.λ.
Πολλές φορές οι εργασίες αυτές έχουμε δει σε κάποιους δήμους να γίνονται βράδυ, πράγμα που σημαίνει και ενδεχόμενες πολύ υψηλότερες αμοιβές για τους εργαζόμενους εργάτες του δήμου.

Αν υπολογίσει κάποιος το κόστος σε ανθρώπινο δυναμικό και τα έξοδα σε μεταφορικά μέσα και αναλώσιμα στους δήμους θα δει ότι είναι δυσανάλογο των όποιων ωφελειών.

Δηλαδή αυτά τα μικρά δενδράκια που βγάζουν ελάχιστο οξυγόνο, παρέχουν ανύπαρκτη δροσιά και απαιτούν μεγάλα έξοδα για την συντήρηση τους.
Θα δει πολύ εύκολα όποιος ψάξει ότι σε πολλές περιπτώσεις μάλλον επιζήμια είναι παρά ωφελούν το περιβάλλον.

Και τι συμβαίνει εδώ; δεν πρέπει να έχουμε δένδρα στις πόλεις;
Ασφαλώς και χρειάζονται δένδρα στις πόλεις αλλά χρειάζεται και κάποιος έλεγχος από τους πολίτες στην διαχείριση του δήμου και να μην ασχολούνται με τους εκλεγμένους δημόσιους υπαλλήλους μόνο στις εκλογές.

Αν δεν γίνει ο πολίτης ενεργός και με γνώσεις και επιχειρήματα να συμμετέχει στις αποφάσεις και τις διαδικασίες του δήμου του τότε είναι χαμένος από μια κερδοσκοπική μηχανή που θα τον κατασπαράξει.

Η δική μας άποψη είναι να φυτεύει ο κάθε δήμος δένδρα τα οποία να χρειάζονται ελάχιστη συντήρηση, και να παράγουν μεγάλες ποσότητες οξυγόνου και δροσιάς στις πόλεις.

Τέτοιο είναι και το δένδρο της καρυδιάς που αν περάσει κάποιος τα σύνορα της Ελλάδας θα την δει παντού γύρω του.
Εκεί όπου ανοίγουν δρόμους φυτεύουν καρυδιές. (Και μάλιστα φυσικές γνήσιες καρυδιές από σπόρο, που είναι το ευκολότερο και το οικονομικότερο για την αναπαραγωγή της καρυδιάς. Δηλαδή βάζουμε ένα καρύδι σε μια γλάστρα και έχουμε μια καρυδιά την οποία από το φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη που θα ρίξει τα φύλλα της μπορούμε να την μεταφυτέψουμε πανεύκολα οπουδήποτε).

Εκεί θα δούμε μέσα στις πόλεις όπου αντίστοιχα εμείς έχουμε μικρά εσπεριδοειδή όπως περιγράψαμε, αυτοί να έχουν μεγάλα δένδρα όπως καρυδιές.

Αν θέλετε να καταλάβετε την διαφορά είναι εύκολο να σταθείτε λίγο κάτω από μια νεραντζιά και αντίστοιχα κάτω από μια καρυδιά.

Έχουμε αφεθεί τα τελευταία χρόνια σε ένα κατήφορο επιλογής ότι μη παραγωγικού, μη χρήσιμου και επιζήμιου μπορεί να δικαιολογηθεί σαν ωφέλιμο και να ταΐσει πίσω του πολλούς αντιπαραγωγικούς ανθρώπους.
Αυτοί οι άνθρωποι που απασχολούνται στις περιττές συντηρήσεις των δένδρων θα μπορούσαν να απασχοληθούν σε άλλους πιο παραγωγικούς και ωφέλιμους κλάδους του κάθε δήμου.

Η καρυδιά είναι γνωστή στην Ελλάδα από την αρχαιότητα, εν τούτης τα τελευταία χρόνια έχει ξεχαστεί, ειδικά από τις δημόσιες υπηρεσίες.

Το Ελληνικό; κράτος; μέχρι και ειδική υπηρεσία έχει συστήσει (ΕΙΘΑΓΕ) και κτήματα απασχολεί για την μελέτη της καρυδιάς. Εν τούτης σήμερα είναι τέτοια η αποστροφή προς την καρυδιά που ακόμα και το ΕΙΘΑΓΕ που ήρθαμε σ επαφή μας είπαν ότι δεν έχουν πλέον ούτε γεωπόνο...
Τότε γιατί συντηρείτε μια υπηρεσία που δεν λειτουργεί προς όφελος του πολίτη και απλά απασχολεί έξοδα χωρίς να παράγει κανένα επωφελές έργο;

Τα πράγματα είναι απλά και μπορούμε να παράσχουμε όσες συμπληρωματικές πληροφορίες και όποια βοήθεια χρειάζονται οι δήμοι για την βελτίωση του κλίματος στις πόλεις τους.

Θα πρέπει οι πολίτες να ενημερώνονται όχι μόνο για το έργο που απολογιστικά ο κάθε δήμος ανακοινώνει. Π.χ. φυτέψαμε τόσα δένδρα κ.τ.λ. αλλά να συμμετέχει στις αποφάσεις πριν αυτές ληφθούν ώστε να κατανοήσει σε τι κόστος φύτευσης θα προβεί ο δήμος του και τι κόστος συντήρησης θα του αφήσει γι αυτόν και τα παιδιά του στο μέλλον για να δει τι εναλλακτικές περιπτώσεις έχει, ώστε να καταθέτει τις απόψεις του έγκαιρα πριν την λήψη των αποφάσεων που τον αφορούν.

Σχετικά με τις γνήσιες, φυσικές καρυδιές οι δήμοι έχουν πάντα την δυνατότητα να βάζουν κατά το φθινόπωρο καρύδια σε γλάστρες, ζαρντινιέρες η στο έδαφος. Συνηθως ποτίζονται από τις φυσικές βροχές του χειμώνα και την άνοιξη έχουν ξεφυτρώσει οι νέες καρυδιές. Αυτές πλέον μπορούμε να μεταφυτέψουμε σε γλάστρες η στην θέση που θέλουμε. Με σχεδόν μηδενικό κόστος.

Η καρυδιά δεν χρειάζεται ιδιαίτερα κλαδέματα, λιπάσματα και άλλη φροντίδα πέρα από λίγο νερό, μέχρι να βοηθηθεί να ριζώσει βαθιά τον πρώτο χρόνο.
Εδώ θ ακούσετε πολλούς άσχετους να λένε ότι η καρυδιά θέλει πολύ νερό.
Αυτό είναι λάθος. Η καρυδιά θέλει λίγο νερό και για να το πούμε απλά δεν θέλει περισσότερο νερό από αυτό που ρίχνουν για να συντηρήσουν τα εσπεριδοειδή που προαναφέραμε και συνήθως είναι το αγαπημένο δένδρο των δήμων.
Εδώ πρέπει να επισημανθεί επίσης ότι η καρυδιά θέλει λίγο νερό τα πρώτα 1-3 χρόνια, γιατί σε σχέση με τα δένδρα που προαναφέραμε η καρυδιά έχει βαθύ ριζικό σύστημα και θα κατέβει βαθιά να ψάξει για υγρασία ώστε να συντηρηθεί. Τα εσπεριδοειδή έχουν επιφανειακό ριζικό σύστημα (λέγονται μάλιστα και επιπολαιόριζα) και γι αυτό θέλουν συχνή και επιμελημένη συντηριση για όλο το διάστημα της ζωής τους. Δηλαδή αν κάποιο καλοκαίρι τ αφήσεις απότιστα π.χ. γιατί υπάρχει πρόβλημα λειψυδρίας στο δήμο, αυτά θα ξεραθούν, ενω αντίστοιχα οι καρυδιές απλά δεν θ αναπτυχθούν με τον ίδιο ρυθμό και δεν θα βγάλουν καρύδια, αλλά δεν θα ξεραθούν.

Πάρκα, πλατείες, έξω από εκκλησίες και σχολεία συχνά υπάρχει χώρος και ανάγκη για δένδρα όπως την καρυδιά. Όπως γίνεται και στις βόρειες χώρες που προαναφέραμε.

Αρκεί να βρεθούν αναγνώστες αυτού του σιτε, ενεργοί πολίτες, που δεν λένε την γνώμη τους μόνο στους φίλους τους για το τι θα μπορούσε ν αλλάξει για να βελτιώσει την ζωή όλων, αλλά βρίσκουν τους ανθρώπους που έχουν την ευθύνη της δενδροφύτευσης στην πόλη τους. 


ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 
ΧΤΙΖΟΥΜΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΦΥΤΕΥΟΥΜΕ ΜΙΚΡΑ ΔΕΝΔΡΑ
ΕΝΩ
ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ
ΦΥΤΕΥΟΥΜΕ ΜΕΓΑΛΑ ΔΕΝΔΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΧΤΙΖΟΥΜΕ ΜΙΚΡΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ

ΣΕΜΝΑ ΚΑΙ ΤΑΠΕΙΝΑ ΛΟΙΠΟΝ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να μας κεράστε ένα καφέ, παρακαλούμε χρησιμοποιήστε το κάτωθι button η απευθυνθείτε στο μαιλ: index@otenet.gr