Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Μύθος ότι οι καρυδιές θέλουν μεγάλο υψόμετρο για ν αποδώσουν κανονικά.

Πολλοί άνθρωποι βλέπουν τις καρυδιές τους να μην έχουν την αναμενόμενη απόδοση και συμπεριφορά και νομίζουν ότι φταίει το υψόμετρο στο οποίο είναι φυτεμένες.

Αυτό είναι μια συνηθισμένη ατάκα την οποία ακούω συχνά όταν κάτι δεν πάει καλά με τις καρυδιές τους.

Λοιπόν να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα με την απόδοση της καρυδιάς.

Σε γενικές γραμμές η καρυδιά προσαρμόζεται εύκολα στο υψόμετρο γι αυτό την συναντάμε σε πολλά διαφορετικά υψόμετρα.

Π.χ. αν πάρουμε σαν παράδειγμα χώρες που οι άνθρωποι αγαπάνε πολύ το τεράστιο αυτό ευεργετικό φυλλοβόλο δένδρο θα δούμε ότι οι χώρες αυτές δεν έχουν ιδιαίτερο υψόμετρο.

Π.χ. στις χώρες που γνωρίζω καλά γύρω από τα παράλια της μαύρης θάλασσας είναι γεμάτες καρυδιές σε χαμηλά υψόμετρα από 50 εως 500 μέτρα.
Με μέσο όρο λοιπόν στις χώρες αυτές που είναι γεμάτες παραγωγικές καρυδιές στα 250 μέτρα από την στάθμη της θάλασσας, δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι φταίει το υψόμετρο για την συμπεριφορά της καρυδιάς μας, όταν κάτι δεν πάει καλά.

Στην Ελλάδα επίσης οι ίδιοι άνθρωποι δεν έκαναν τον κόπο να ψάξουν να δουν ότι η καρυδιά φύεται και αποδίδει επίσης σε πολύ μεγάλο εύρος από υψόμετρα.
Ετσι αποδεικνύεται ακόμα καλύτερα ότι δεν είναι το υψόμετρο που μετρά στην ανάπτυξη και παραγωγή της καρυδιάς. Ειδικά στην φυσιολογική καρυδιά που έχει φυτρώσει από σπόρο (σπορόφυτο) και δεν είναι εμβολιασμένη.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μετράνε και θ αναφερθούμε εδώ συνοπτικά μια και εχουμε αρκετά άρθρα αναλυτικά για κάθε περίπτωση.

Λοιπόν σε γενικές γραμμές τον πρώτο κανόνα που πρέπει να ξέρουμε είναι ότι η καρυδιά επηρεάζεται πολύ περισσότερο από το χειμερινό ψύχος παρά από το υψόμετρο.

Δηλαδή η καρυδιά θέλει κάποιες μέρες χαμηλές θερμοκρασίες τον χειμώνα.
Ετσι ολοκληρώνει ένα βιολογικό κύκλο και καταλαβαίνει καλύτερα το πότε ήρθε η άνοιξη.

Αν ο χειμώνας είναι ζεστός και η θερμοκρασία δεν πέσει κάτω από το 0 (πολύ συχνό φαινόμενο πλέον στην Ελλάδα) τότε εχουμε συχνά σαν αποτέλεσμα η καρυδιά να μην ανοίγει έγκαιρα την άνοιξη.

Δηλαδή μπορεί να πάει και Μάιος και η καρυδιά μας να μην έχει ανοίξει ακόμα τα φύλλα της αρκετά.

Αυτό όμως σπάνια θα δημιουργήσει άλλο πρόβλημα. Δηλαδή ακόμα και αν ανοίξει αργά η καρυδιά στην συνέχεια με λίγο πότισμα, που ούτως η άλλως είναι επιβεβλημένο, -αν θέλουμε ικανοποιητική καρποφορία-, θα αναπτυχθεί αρκετά καλά και θα καρποφορήσει. Τα δε καρύδια της θα ωριμάσουν και θα πέσουν στην ώρα τους η έστω με μικρή διαφορά.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα λοιπόν καθοριστικός παράγοντας για το πότε θ αρχίσουν να κυκλοφορούν οι χυμοί της καρυδιάς και το δένδρο να ολοκληρώσει τον λήθαργο του χειμώνα.

Και στην συνέχεια η δική μας μικρή περιποίηση με λίγο υγρασία που φροντίζουμε να της παρέχουμε θα βοηθήσουν στην καλή ανάπτυξη του δένδρου μας.

Άλλωστε πρέπει να λάβουμε υπ όψιν μας ότι η καρυδιά είναι ένα πανάρχαιο δένδρο που έρχεται από εποχές που είχαν περισσότερες βροχοπτώσεις, κρύους χειμώνες και λιγότερους καύσωνες.

Η καρυδιά –όπως και πολλά από τα ωφέλημα για τον άνθρωπο δένδρα- δεν αγαπά το φαινόμενο του θερμοκηπίου και αν δεν λάβουμε τα μέτρα μας με σωστή δενδροφύτευση στο μέλλον κινδυνεύουμε να τρώμε κάκτους αφού σιγά - σιγά τα ωφέλημα διατροφικά δένδρα που τάιζαν τον άνθρωπο για χιλιάδες χρόνια θα εξαφανιστούν.

Και πρέπει να τονίσουμε εδώ ότι η καρυδιά είναι από τα δένδρα που μπορούν να βοηθήσουν δραστικά στην αντιμετώπιση του φαινόμενου του θερμοκηπίου και την αναζωογόνηση της ατμόσφαιρας αρκεί και εμείς να ενημερωθούμε για τα οφέλη που έχουμε από το θαυματουργό αυτό δένδρο της καρυδιάς τα οποία δεν είναι μόνο οι καρποί της.

Βλέπε περισσότερα στο άρθρο:
Μπορούν οι καρυδιές να σώσουν τον πλανήτη;

http://karydies.blogspot.gr/2012/08/blog-post.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να μας κεράστε ένα καφέ, παρακαλούμε χρησιμοποιήστε το κάτωθι button η απευθυνθείτε στο μαιλ: index@otenet.gr