Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

Την καρυδιά έχουν απο τα πανάρχαια χρόνια οι Έλληνες...

Την καρυδιά έχουν απο τα πανάρχαια χρόνια οι Έλληνες στην ζωή, στην γλώσσα, σε πολλά έθιμα και σημαντικές στιγμές της ζωής τους.

Το πιο γνωστό είναι να δίνουμε στις σπουδαίες εκδηλώσεις της ζωής μας μέχρι σήμερα, μέλι με καρύδια, αυτό διατηρήθηκε απο το βάθος της ιστορίας αλλα δυστυχώς δεν διατηρήθηκε ο λόγος για τον οποίο έγινε και ετσι σιγά - σιγά αφού ξεχάσθηκαν τα ευεργετήματα των καρυδιών στην διατροφή και την υγεία των ανθρώπων, βγήκαν απο την διατροφή μας εις χάριν ξένων διατροφικών επιρροών.

Άλλες συμβολικές συνήθειες παραμένουν άγνωστες απο τους πολλούς μέχρι σήμερα.

Όταν γεννιόταν ενα παιδί οι παλιοί φύτευαν μια καρυδιά.

Αυτό είχε πολλές παραβολές και μηνύματα.
π.χ. επειδή η καρυδιά ζει πολλά χρόνια (250+) είχε συμβολικό μήνυμα για την μακροζωία του παιδιού
Επειδή η καρυδιά είναι βαθύρριζο δένδρο επίσης έχει μήνυμα να ριζώσει στην ζωή το παιδί και να είναι προσγειωμένο και δυνατό.
Επειδή η καρυδιά είναι παραγωγικό δένδρο έχει το μήνυμα να είναι και το παιδί δημιουργικό και παραγωγικό.

Επίσης άφηναν κληρονομιά στους απόγονους καρυδιές η έδιναν προίκα καρυδιές, για να έχουν εισόδημα απο τους καρπούς τους, σκιά και δροσιά για τις ζεστές μέρες.
Εδώ έχει ενα ενδιαφέρον παραμύθι με καρυδιές
http://spirosiliadis.blogspot.gr/2012/01/blog-post_1367.html

Όταν παντρευόντουσαν επίσης φύτευαν μια καρυδιά
http://users.uoa.gr/~nektar/arts/prose/dhmhtrios_kampoyrogloys_o_8anatos_toy_pappoy.htm
"...Είναι η καρυδιά που φύτεψε και αυτός την ημέρα που ευλογήθηκε με την ωραία κόρη του Σταμάτη Σαρρη, την Λέγκω..."

Σήμερα δυστυχώς ξεχάστηκε η καρυδιά στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδος, και μόνο κάποιες παλιές καρυδιές στις αυλές στα χωριά μας θυμίζει την αγάπη που είχε ο Έλληνας για την καρυδιά στο παρελθόν.

Μοιραία έτσι ξεχάστηκε και ο πολύ απλός τρόπος για τον πολλαπλασιασμό της καρυδιάς που ήταν πάντα με το να βάζουν απλά ενα - δυο καρύδια, το φθινόπωρο, στο έδαφος η σε μια γλάστρα.

Ένας παράγοντας που πλέον κάνει κάποιους σήμερα να ξαν' ανακαλύπτουν την καρυδιά και τους πολύτιμους καρπούς της δεν είναι τα έθιμα και η συμμετοχή της σε πολλά γνωμικά, μηνύματα και αποφθέγματα. Είναι το κόστος που έχουν πλέον στην αγορά τα καρύδια, όπου ξεπερνώντας τα 10 ευρω ανά κιλό κάνει κάποιους να ξανασκέφτονται το να φυτέψουν κάποιες καρυδιές, έχοντας πλέον χαθεί η γνώση του χθες για το σπουδαίο αυτό δένδρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να μας κεράστε ένα καφέ, παρακαλούμε χρησιμοποιήστε το κάτωθι button η απευθυνθείτε στο μαιλ: index@otenet.gr