Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

Το λάθος πότισμα των φυτών και των δένδρων


Εδω βάζουμε μετά απο έρευνες, ενα πολύ χρήσιμο άρθρο,  που δεν αφορά μόνο τις καρυδιές αλλά ολα μας τα δένδρα και φύτα και είναι καλό να το διαβάσουμε προσεκτικά.

Πολλές φορές φυτεύουμε δένδρα και ξεραίνονται η δεν αποδίδουν τ αναμενόμενα.

Τα δένδρα μας δεν αναπτύσσονται σωστά η δεν έχουν καν ανάπτυξη.

Εμείς ρίχνουμε κοπριές, λιπάσματα, σκάβουμε λάκκους ποτίσματος αλλά και πάλι τα δένδρα μας αρνούνται ν ανταποκριθούν.

Αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν καταλάβει ακόμα και σήμερα είναι ότι το νερό είναι το πρώτιστο εργαλείο που έχουμε για την καλή ανάπτυξη των φυτών και των δένδρων μας.

Στην φωτογραφία βλέπουμε δένδρο που μόλις εχει ποτιστεί επιφανειακά με ενα κουβά νερό
Το όργαν υγρασίας μας δείχνει οτι λίγα εκκατοστά κάτω απο την επιφάνεια του εδάφους το νερό δεν εχει φτάσει
με αποτέλεσμα η υγρασία να είναι στην κόκκινη περιοχή. (περίπου 10-20%)
Αυτό στην πράξη σημαίνει οτι το δένδρο μας δεν θ αναπτυχθεί
η ακόμα χειρότερα θα ξεραθεί.
 
Η λάθος χρήση του νερού έχει σαν αποτέλεσμα να μην μπορεί ν αναπτυχθεί το δένδρο μας.

Για παράδειγμα συχνά θα δούμε να φυτεύονται δένδρα και στην συνέχεια ν φτιάχνουν οι κηπουροί η οι αγρότες ενα λάκκο γύρω απο τον κορμό του.

Στην συνέχεια γεμίζουν αυτό το λάκκο με νερό και νομίζουν ότι το νερό θα κάνει αυτό που θέλουν, δηλαδή το νερό θα πάει κάτω να ποτίσει την ρίζα του δένδρου.

Εδώ είναι το λάθος μας στο πότισμα.

Δεν μπορούμε να περιμένουμε το σύμπαν να συνηγορήσει για να πετύχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε, πρέπει εμείς να κατανοήσουμε πως δουλεύει το σύμπαν και ενα - ενα χωριστά όσα πράγματα συμμετέχουν σ αυτό.

Ετσι το νερό λοιπόν που είναι και το εργαλείο μας θα κάνει ότι μπορεί αλλα απέναντι στο νόμο της βαρύτητας έχει ν αντιμετωπίσει δυο - τρεις άλλους παράγοντες.

Ο ένας είναι η εξάτμιση.
Δηλαδή όσο το νερό μένει στον λάκκο ποτίσματος είναι επιφανειακά και εξατμίζεται.
Όσο περισσότερο χρόνο το νερό μένει επιφανειακά τόσο περισσότερη εξάτμιση έχουμε.
Αν το χώμα μας είναι φυτόχωμα, τότε το νερό θα κινηθεί όπως θέλουμε. Φυτόχωμα είναι το μαύρο η γενικά σκούρο χώμα το οποίο έχει δημιουργηθεί απο ξερά φύλλα και άλλα φυτικά υπολείμματα. Αυτό το χώμα είναι το καλύτερο για τα φυτά μας γιατί ετσι λειτουργεί και ο κανόνας της φύσης. Το δένδρο μας δεν πίνει ακριβώς νερό όπως νομίζουν οι περισσότεροι. Το νερό και γενικότερα η υγρασία στην ρίζα του φυτού χρειάζεται για να μεταφέρει τα θρεπτικά συστατικά απο την αποσύνθεση των φυτικών υπολειμμάτων στην ρίζα του φυτού ώστε αυτά να μετατραπούν σε ενέργεια που θα δώσει δύναμη στο δένδρο η το φυτό μας ν αναπτυχθεί με υγεία και σε ικανοποιητικό χρόνο.

Το πότισμα μας λοιπόν είναι εξαρτώμενο απο το είδος του εδάφους στο οποίο είναι φυτεμένα τα δένδρα μας.

Άσπρα και κόκκινα χώματα έχουν συνήθως την τάση να λασπώνουν και να φράζουν την δίοδο της υγρασίας προς τα κάτω.

Πολλές φορές οι κηπουροί δεν ασχολούνται να δουν στην συνέχεια του ποτίσματος τ αποτελέσματα του νερού που ρίξανε.

Δεν χρειάζεται πολύ νερό, χρειάζεται να τοποθετηθεί σωστά για να πει στην ρίζα και να μην μείνει στην επιφάνεια.

Αν εχουμε φυτόχωμα απο την ρίζα μέχρι την επιφάνεια τότε το νερό λογικά θα κατέβει αμέσως προς την ρίζα και θα πράξει το σωστό.
Όμως αυτό σπάνια το συναντάμε απο μόνο του και ειδικά στην Ελλάδα που δεν εχουμε ευαισθητοποιηθεί να κρατάμε τα ξερά φύλλα και να κάνουμε κομπόστ (φυτόχωμα) για τα φυτά και τα δένδρα μας.

Στις άλλες περιπτώσεις όπως βλέπουμε και στην φωτογραφία είναι πολύ πιθανόν να εχουμε ρίξει ενα κουβά νερό στο κάθε δένδρο μας και όλο αυτό το νερό να έχει μείνει στην επιφάνεια και να έχει κάνει απλά μια στρογγυλή λάσπη γύρω απο το δένδρο μας.

Στην φωτογραφία φαίνεται ότι 20 εκατοστά κάτω απο τον λάκκο ποτίσματος η υγρασία είναι στο 10% ενω έπρεπε να είναι 100%.

Όσο νερό και να ρίξουμε σ αυτή την περίπτωση αυτό θα έχει την τάση να κρατιέται επιφανειακά η να κινείται πλάγια γιατί το χώμα μας λασπώνει και δεν αφήνει το νερό να κατευθυνθεί προς τα κάτω.

Ετσι λοιπόν στα ασπροχώματα και κοκκινοχώματα που έχουν την τάση να λασπώνουν, αν δεν μπορούμε να τ αντικαταστήσουμε με φυτόχωμα (δηλαδή απο την επιφάνεια μέχρι την ρίζα να έχει μαυρόχωμα, φυτόχωμα, κομπόστ) τότε είναι καλύτερο αντί λάκκου ποτίσματος γύρω απο τον κορμό του δένδρο να κάνουμε μια τρύπα στο έδαφος για να κατεβαίνει το νερό στην ρίζα του δένδρου και να μην μένει στην επιφάνεια.

Ετσι επιτυγχάνουμε με λίγο νερό να εχουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα απο το πολύ νερό που ρίχνουμε στους λάκκους ποτίσματος.

Το όργανο υγρασίας μας βοηθά πολύ στο να δούμε την συμπεριφορά της υγρασίας κάτω απο την επιφάνεια γιατί κάτω απο την επιφάνεια του εδάφους είναι και η ωφέλιμη υγρασία. Η επιφανειακή υγρασία πολύ συχνά εκτός του ότι εξατμίζεται όπως προαναφέραμε, γίνεται ζωογόνος πηγή για τ αγριόχορτα αντί να ποτίσει το δένδρο μας. Δηλαδή πηγαίνει στα πλάγια και ενεργοποιεί τους σπόρους με τα ζιζάνια που έχουν μεταφερθεί με τον αέρα στην επιφάνεια του εδάφους.

Ετσι λοιπόν θα βοηθήσει πολύ μια τρύπα μέσα στην οποία μπορούμε να ρίξουμε την μισή ποσότητα του νερού που θα ρίχναμε στην επιφάνεια.

Επειδή "το περίσσιο βλάπτει το ίσιο" δεν πρέπει να προσπαθήσουμε να ρίξουμε μεγάλες ποσότητες νερού στα δένδρα μας αλλά να εφαρμοστούν σωστά και να ποτίσουν την ρίζα του δένδρου και όχι τα αγριόχορτα όπως προαναφέραμε.

Το όργανο υγρασίας θα μας βοηθήσει να δούμε τι γίνεται κάτω απο την επιφάνεια του εδάφους και το πόσο γρήγορα φεύγει η υγρασία ώστε να ξαναποτίσουμε. Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι αναπληρώνουμε την υγρασία που χάθηκε με την εξάτμιση του δένδρου μας και δεν ρίχνουμε υπερβολικές ποσότητες νερού. Αν γίνουμε υπερβολικοί είναι περισσότερες οι πιθανότητες να μην μπορεί το δένδρο να τραφεί και ν αναπτυχθεί αυτή την φορά γιατί κολυμπάει στην υγρασία με αποτέλεσμα να μην μπορεί να φάει.
http://www.special-products.gr/gr/ygrasiometro.php

Όπως εμείς δεν μπορούμε να ζήσουμε μόνο με νερό και χωρίς τροφή ετσι είναι και τα δένδρα μας.

Και όταν λέμε τροφή δεν εννοούμε λιπάσματα αλλά την φυσική τροφή που απορροφούν τα φυτά μας απο το φυτόχωμα όπως είναι και ο κανόνας του βιολογικού κύκλου της φύσης.

Αν τώρα το νερό μας το εχουμε εμπλουτίσει με φυσική τροφή όπως στο παράδειγμα μας όπου αναμιγνύουμε ξερά φύλλα με νερό τότε εχουμε δώσει ενα πολύ σημαντικό βοήθημα στα δένδρα μας το οποίο μάλιστα εμπλουτίζει και βοηθάει την σύσταση του εδάφους να μην λασπώνει και να είναι πιο υδροπερατό.
http://karydies.blogspot.gr/2012/01/blog-post_27.html

Αν λοιπόν δεν εχουμε όργανο υγρασίας για να μπορούμε να ρίχνουμε το νερό με την σωστή συχνότητα τότε μπορούμε με το χέρι μας να σκάβουμε μια τρύπα στο έδαφος κοντά στην ρίζα του δένδρου για να βλέπουμε την πορεία της υγρασίας κάτω απο την επιφάνεια.

Ενδείξεις που μας δείχνουν ότι το έδαφος μας δεν βοηθάει στην γρήγορη τροφοδότηση της ρίζας του δένδρου με υγρασία και τροφή είναι τα εμφανή σκασίματα του εδάφους και οι λείες πλάκες που συχνά κάνει. Αυτά είναι αποτελέσματα λασπωμένου εδάφους το οποίο δεν είναι ωφέλιμο στις καλλιέργειες.

Το πότισμα σταγόνα - σταγόνα είναι ένας ακόμα τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος αυτού.
http://www.special-products.gr/gr/potisma.php

Αν τοποθετήσαμε αρδευτικό σύστημα και ποτίζουμε με σταλάκτες (μπέκ ποτίσματος) τότε επίσης είναι χρήσιμο να κάνουμε μια τρύπα στο έδαφος κάτω απο κάθε σταλάκτη, ώστε να πέφτει το νερό μερικά εκατοστά κάτω απο την επιφάνεια του εδάφους ώστε να διατηρείται και να μεταφέρει τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους στην ρίζα του φυτού, βοηθώντας την ν αναπτυχθεί.

Η απόσταση ανάμεσα στα ποτίσματα θέλει επίσης προσοχή.
Αν ποτίζουμε αραιά, π.χ. μια φορά την εβδομάδα η μια φορά στις 15 μέρες τότε μπορεί να εχουμε ενα ακόμα παράγοντα καθυστέρησης στην ανάπτυξη των δένδρων μας.

Απο την εμπειρία μας και όπως βλέπουμε με το σχετικό όργανο υγρασίας
http://www.special-products.gr/gr/ygrasiometro.php
τα δένδρα όπως και τα φυτά θέλουν συχνό πότισμα με μικρές ποσότητες νερού σε μια μικρή τρύπα κοντά στην ρίζα.

Αυτό είναι συνήθως απο κάθε μέρα μέχρι 2-3 φορές την εβδομάδα.

Δηλαδή το νερό που θα ρίχναμε στις 15 μέρες η μια φορά την εβδομάδα να το ρίχνουμε ουσιαστικά κάτω απο την επιφάνεια του εδάφους και σε πιο πολλές δόσεις.

Η ποσότητα του νερού εξαρτάται και απο το μέγεθος και το είδος του δένδρου μας.
Δηλαδή ενα μεγάλο δένδρο θα απορροφήσει και θα εξατμίσει όπως είναι λογικό πολύ περισσότερο νερό απο ενα μικρό.

Προσοχή στο πολύ νερό.
Το πολύ νερό εκτός απο το ότι δεν αφήνει το δένδρο να τραφεί -όπως προαναφέραμε- δημιουργεί, ασθένειες και προβλήματα στα δένδρα μας.
Όπως συψηριζίες. Δηλαδή η ρίζα μπορεί να σαπίσει απο την πολύ υγρασία η να εξαντληθούν και να ξεπλυθούν τα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν κοντά στην ρίζα του δένδρου μας για να τραφεί.

Αν δεν εχουμε όργανο υγρασίας για να παρακολουθούμε τις μεταβολές της υγρασίας ώστε να μην ρίχνουμε υπερβολικές ποσότητες αλλά και να μην αφήνουμε τα δένδρα μας απότιστα τότε πρέπει να θυμόμαστε ότι και τα ίδια τα δένδρα μας δείχνουν συχνά στην συμπεριφορά τους μηνύματα για την υγρασία και τα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στην ρίζα τους.

π.χ. τα φύλλα ενός ποτισμένου απο ενα διψασμένο δένδρο έχουν διαφορετική μορφή.

Ο ΣΩΣΤΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΠΟΤΙΣΜΑΤΟΣ

Ο σωστός τρόπος ποτίσματος δεν είναι με λάκκους ποτίσματος περιμετρικά του κορμού του δένδρου, όπως συνηθίζεται εσφαλμένα να κάνουν πολλοί άνθρωποι, αλλα με το να ρίχνουμε νερό σε μια τρύπα μέσα στην γη.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να τρυπάμε τα στεγανά συνήθως στρώματα του εδάφους και το νερό που ρίχνουμε γεμίζοντας την τρύπα να μην εξατμήζεται ούτε να ποτίζει τα επιφανειακά αγριόχορτα αλλα να απορροφάται εξ ολοκλήρου απο τις ρίζες του δένδρου.
Μην φοβάστε να το κάνετε αυτό. Το νερό δεν θα παει κάτω οπως νομίζετε αλλά στα πλάγια και θα ποτίσει πολύ περισσότερο υψος της ρίζας χωρίς απώλειες. Ετσι με πολύ λιγότερο νερό έχουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα.



Καρφώνοντας ενα πάσαλο στην γη και κινώντας τον περιμετρικά ανοίγουμε εύκολα μια τρύπα μέσα στην οποία ρίχνουμε πλέον πολύ λιγότερο νερό για τα δένδρα μας επιτυγχάνοντας πολύ καλύτερη απόδοση απο αυτά.


Το πότισμα του δένδρου κατευθείαν στο υπέδαφος
εκει δηλαδή που χρειάζεται το νερό για να μην εξατμίζεται



Προμηθευτείτε σήμερα ενα υγρασιόμετρο εδάφους για να ξέρετε κάθε πότε ξαναποτίζετε τα φυτά και τα δένδρα σας.


Παύλος Κριαράς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να μας κεράστε ένα καφέ, παρακαλούμε χρησιμοποιήστε το κάτωθι button η απευθυνθείτε στο μαιλ: index@otenet.gr