Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

Καρυδιά για βιοκλιματικό σχεδιασμό κατοικιών

Καρυδιά για βιοκλιματικό σχεδιασμό στο σπίτι μας η το εξοχικό μας

Η καρυδιά μπορεί να μας βοηθίσει σε πολλά στο να προστατευσουμε το σπίτι μας και να φτιάξουμε καλύτερο κλίμα γι αυτό και αυτούς που φιλοξενεί.


Μι καλή καρυδιά μπορεί να βοηθίσει στην ρύθμιση του ανέμου, στο καλύτερο και υγιεινότερο κλίμα και στην βελτίωση του εδάφους.

Η καρυδιά και ιδιαίτερα μεγάλες αυθεντικές καρυδιές όπως οι καρυδιές του Καυκάσου λειτουργούν σαν πολύ καλός ρυθμιστής της έντασης του ανέμου.

Λόγο της μεγάλης μάζας αδρανείας, το μεγάλο της φύλλωμα και το ύψος της είναι κατάλληλη σαν ρυθμιστής της έντασης του ανέμου όπου δημιουργεί μια ανεμοβαθμίδα. Δηλαδή φρενάρει την ένταση του ανέμου στα χαμηλά στρώματα.

Η ελαστικότητα του δένδρου έχει σαν πλεονέκτημα να μην παραμορφώνεται μόνιμα το δένδρο από τον αέρα. Πολλά δένδρα έχουν την κακή ιδιότητα να κρατούν την φόρμα που πήραν όταν ο αέρας τα κράτησε λυγισμένα για πολύ ώρα. Το πεύκο είναι ένα από αυτά. Το πεύκο είναι από τα χειρότερα δένδρα στον βιοκλιματικό σχεδιασμό. Η καρυδιά και ο ευκάλυπτος έχουν την ιδιότητα να επανέρχονται. Η  διαφορά στα δυο αυτά δένδρα είναι ότι η καρυδιά ρίχνει τα φύλλα της το χειμώνα, ο ευκάλυπτος γίνεται ακόμα πιο ψηλός από την καρυδιά και συναγωνίζεται τα κοντινά του κτήρια. π.χ. αν τον φυτέψετε δίπλα σε μια πολυκατοικία ο ευκάλυπτος θα προσπαθήσει να ξεπεράσει στο ύψος την πολυκατοικία.

Η παραγωγή οξυγόνου και ο καθαρισμός της ατμόσφαιρας είναι δυο ακόμα δυνατά στοιχεία της καρυδιάς.
Μια Καυκασιανή καρυδιά παράγει πολύ οξυγόνο -λόγο του ότι είναι δένδρο πλούσιο και πλατύφυλλο ακόμα και στο εσωτερικό του. Γι αυτό άλλωστε μπορεί να συμβιώνει αρμονικά παρά τον όγκο του σε μικρούς κήπους μαζί με άλλα δένδρα.

Στην περίπτωση του βιοκληματικού σχεδιασμού συνίσταται η αρχική πυκνή φύτευση στα 5 μέτρα απόσταση των δένδρων και αργότερα αραιώνουμε η κλαδεύουμε τις καρυδιές μας ανάλογα με το πως θέλουμε να διαμορφώσουμε τον χώρο μας.

Η καρυδιά μπορεί να μας κάνει σκιά στον κήπο μας για να μην βασανίζει πολλές ώρες ο ήλιος τα κηπευτικά ή τα δένδρα μας.
Τα περισσότερα φυτά και δένδρα θέλουν ηλιοφάνεια αλλά η απευθείας έκθεση στις ηλιακές ακτίνες συχνά προκαλεί αφυδάτωση και εγκαύματα.
Η καρυδιά βοηθάει πολλαπλάσια σ αυτό. Τόσο με την μεγάλη σκιά της καρυδιάς στο έδαφος το προστατεύει από την εξάτμιση και την νέκρωση, όσο και με το πλούσιο φύλλωμα που ρίχνει τον χειμώνα φτιάχνει ένα μαλακό έδαφος γύρω της ώστε να μπορεί να κρατήσει την κατάλληλη υγρασία το καλοκαίρι.

Τα δένδρα, τα λουλούδια και τα κηπευτικά μας θέλουν ηλιοφάνεια αλλά όχι και την απευθείας έκθεση στον ήλιο για πολλές ώρες γιατί αφιδατόνονται και επιτυγχάνουμε το αντίθετο αποτέλεσμα. Αντί να κυκλοφορούν οι χυμοί τους για να θρέψουν τους καρπούς τους εξατμίζονται και λειτουργούν υποστηρικτικά για να ζήσει το φυτό.

Συνίσταται πάντα να κλαδεύονται τα χαμηλά κλαδιά της καρυδιάς ώστε να αφήνει κάτω από αυτήν αρκετό χώρο για να περπατήσουμε η για να τοποθετήσουμε διάφορα αντικείμενα π.χ. παιδική χαρά η καθιστικό, αυτοκίνητα, μικρό σπιτάκι κήπου κ.α.

Ενδιαφέρον είναι επίσης το γεγονός ότι δεν καίγεται εύκολα από κάποια πυρκαγιά η Καρυδιά, μια και τόσο τα λεπτά δροσερά φύλλα της όσο και ο πλούσιος σε χυμούς κορμός και κλαδιά της δεν είναι εύφλεκτα. Όπως εν αντιθέσει το πεύκο που όχι μόνο καίγεται αλλά και μεταδίδει την φωτιά σε μεγάλη απόσταση.
Λόγο του ότι οι πευκοβελόνες είναι ελαφριές και ταξιδεύουν μαζί με την φωτιά αλλά και τα κουκουνάρια του που σπάζοντας εκσφεντονίζουν φωτιά και κάρβουνα σε μεγάλη απόσταση.

Η καρυδιά στον βιοκλιματικό σχεδιασμό είναι και χρήσιμη εργονομικά αφού με λίγα δένδρα καλύπτουμε μεγάλη έκταση. Έτσι έχουμε αρκετούς -ουσιαστικά ημιστεγασμένους χώρους, απαλλαγμένους πλήρως αν το θέλουμε από τις ακτίνες του ήλιου κυρίως κατά τις μεσημβρινές ώρες.
Η Καρυδιά είναι κάτι σαν φυσική δόμηση με μεγάλα ανοίγματα.
Για να δοιμιουργήοσυμε ένα χώρο φυλλοσκεπή συνήθως είναι αρκετά 4-6 δένδρα. Το ίδιο ισχύει και για το μικροκλίμα. Με ένα δένδρο δεν είναι εύκολη η δημιουργία μικροκλίματος αφ ενός γιατί το βάρος που επωμίζεται το δένδρο είναι πολύ αφ εταίρου ο χώρος που σκεπάζει συνεχώς αλλάζει επειδή γυρίζει ο ήλιος. Αν τα δένδρα είναι 4 υπάρχει πάντα χώρος κάτω από αυτά που δεν φτάνει ο ήλιος αλλά μόνο ο φωτισμός.

Το κλάδεμα των χαμηλών κλώνων μιας οικιακής καρυδιάς βοηθάει επιπλέον στην ασφάλεια των παιδιών που δυσκολεύονται ν ανέβουν στον κορμό της. Μια και οι περισσότερες ποικιλίες έχουν λείο κορμό και μόνο τα χαμηλά κλαδιά θα μπορούσαν να βοηθήσουν κάποιον ν ανέβει στο δένδρο. Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι η διαμόρφωση που κάνουμε κλαδεύοντας το κάτω μέρος της καρυδιάς συνήθως δεν χρειάζεται να επαναληφθεί.

Συνήθως αν τοποθετηθούν οι καρυδιές σε σημείο του σπιτιού που να εγκλωβίζουν λίγο τον αέρα μπορούν να δημιουργήσουν ένα ευχάριστο δροσερό μικροκλίμα στον χώρο εκείνο. Ο λόγος είναι γιατί αντλούν νερό μέσα από την γη όπου και βρίσκεται σε χαμηλή θερμοκρασία
και το εξατμίζουν παράγοντας οξυγόνο και δροσιά.

Η καρυδιές επίσης έχουν το πλεονέκτημα ότι ρίχνουν τα φύλα τους μια μόνο φορά τον χρόνο και όχι όλο το χρόνο με αποτέλεσμα να χρειάζεται ελάχιστη έως καθόλου φροντίδα όλο το καλοκαίρι που θέλουμε ν απολαύσουμε ξεκούραστα της σκιά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να μας κεράστε ένα καφέ, παρακαλούμε χρησιμοποιήστε το κάτωθι button η απευθυνθείτε στο μαιλ: index@otenet.gr