Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Συγκαλλιέργεια καρυδιάς με ελιά


Συγκαλλιέργεια καρυδιά με ελιάς στην κεντρική Κρήτη


Εδώ βλέπουμε καρυδιές μέσα σε ελαιώνα

Οι ελιές βγάζουν νέα δροσερά κλαδιά πηγαίνοντας προς την καρυδιά

Δεν υπάρχει κάποια ενόχληση στην βλάστηση

Σε αλλα μέρη τα δυο δένδρα συναντιόνται και βρίσκουν μόνα τους χώρο

Δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην συγκαλιέργεια ελιάς με καρυδιά.

Μάλιστα η καρυδιά μπορεί να είναι πάνω από την ελιά μια και λόγο του μεγέθους του δένδρου πάντα ανεβαίνει πολύ ψηλότερα από την ελιά.

Ο μεγάλος και δροσερός ίσκιος που φτιάχνει η καρυδιά μέσα στον ελαιώνα είναι κατάλληλος για την ανάπαυση ανθρώπων και ζώων.

Εναλλακτικά μπορείτε να κλαδέψετε τα κάτω κλαδιά της καρυδιάς για να σας αφήσουν περισσότερο χώρο και καλύτερη πρόσβαση στο κέντρο του δένδρου.

Δεν παρατηρήσαμε κάποιο πρόβλημα στην καρποφορία των δένδρων από την συγκαλλιέργεια
Η καρποφορία τόσο της καρυδιάς όσο και της ελιάς ήταν η ίδια τόσο στα κλαδιά που συναντιόνται όσο και σ αυτά που είναι μόνα τους.

Η καρυδιά είναι κατάλληλη για συγκαλλιέργεια με πολλά δένδρα και φυτά


Η παράλληλη καλλιέργεια (συγκαλλιέργεια) όχι μόνο επιτρέπετε αλλά και είναι πολλές φορές προτεινόμενη και εχει πολλά οφέλη.

Συχνά μάλιστα η συγκαλλιέργεια βοηθάει στη αντιμετώπιση ασθενειών και άλλων προσβολών δένδρων και φυτών.

Ειδικά στην συγκαλλιέργεια της καρυδιάς με την ελιά υπάρχει άλλος ενα παράγοντας που ευνοεί σημαντικά αυτή τη σχέση. Ο παράγοντας αυτός εχει να κάνει με το ριζικό σύστημα.
Η ελιά εχει ριζικό σύστημα που πηγαίνει περισσότερο πλάγια, ενω η καρυδιά κατεβάζει την ρίζα της κυριως κάθετα κάτω στο υπέδαφος. Αυτός ο λόγος ευνοεί τα δυο δένδρα στο να συνεργαστούν ομαλά και στο υπέδαφος συμπληρώνοντας το ενα το άλλο. Δηλαδή η ελιά επειδή δεν προσπαθεί να αξιοποιεί το υπέδαφος εχει σαν αποτέλεσμα αυτό να σκληραίνει, να μην κρατά πια νερά και ν αναγκάζει την ελιά να κινείται ολο και πιο επιφανειακά. Ετσι αν υπάρχουν δένδρα μέσα στον ελαιώνα, όπως την καρυδιά, που κατεβάζουν κάθετα ρίζα και τρυπούν το υπέδαφος, βοηθούν στο να κρατηθεί η πολύτιμη υγρασία αλλά και ευνοείται η ζωή κατω από το έδαφος.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ποιά απόσταση πρέπει να έχουν μεταξύ τους τα δέντρα δηλ.η καρυδιά με την ελιά και οι καρυδιές μεταξύ τους;

dariea-afina είπε...

Αν οι καρυδιές σας είναι γνήσιες τις βλέπουμε σε ελαιώνες σε απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρα από καρυδιά σε καρυδιά και ανάμεσα τους στα 5 μέτρα βλέπουμε άλλα δένδρα. Το παράδειγμα της ελιάς είναι τυχαίο. Έχουμε δει ανάμεσα σε καρυδιές και πολλά άλλα δένδρα. Πολλά επίσης εξαρτώνται από την γονιμότητα του εδάφους, αν ποτίζονται τα δένδρα κ.τ.λ. Π.χ. στα χωριά σε αυλές βρίσκουμε και πολύ πιο κοντά στην καρυδιά άλλα δένδρα και παρολ αυτά προφανώς καρποφορούν αμφότερα, λόγο περιποίησης. Πάντως στο συγκεκριμένο ερώτημα έχει σημασία και το τι ελιές έχετε διότι η φωτογραφίες από τις ελιές και τις καρυδιές παραπάνω είναι με ψιλολιά την οποία κλαδεύουν χαμηλά, οπότε και οι παραπάνω αποστάσεις έκρινε ο συγκεκριμένος αγρότης κατάλληλες.

Οι παραπάνω φωτογραφίες ειναι απο γνήσιες, αυθεντικές καρυδιές που αναπαράγονται απο καρπό, προσαρμοσμένες στον τόπο τους και οι οποίες χρειάζονται ελάχιστη φροντίδα.

Αν προκειται να βάλετε αμερικάνικες εμβολιασμένες καρυδιές (που δυστιχως συνίθως αυτές μονο βλεπουμε στους γεωπόνους, -με πρόφαση την εντατική καλλιέργεια και την κλωνοποίηση του δένδρου-, λες και χαθικαν οι ντόπιες και σταμάτισε η καρυδιά ν αναπαράγεται απο τον καρπό της) οι οποίες ενδέχεται να θέλουν και ψεκάσματα και πολύ φροντίδα τότε επίσης πρέπει να φροντίσεται να εχετε χώρο και γι αυτό. Αρα εξαρτάται η απόσταση των δένδρων και απο τις καρυδιές που θα επιλέξετε.

Ανώνυμος είπε...

Διαβασα σε περιοδικο οτι η συγκαλιεργεια καρυδιας με οποροφορα ειναι απαγορευτικη εξαιτιας μιας ουσιας που βγαζουν οι ριζες της καρυδιας.. και καταστελει την ανμαπτυξη των υπολοιπων.. ισχυει??

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να μας κεράστε ένα καφέ, παρακαλούμε χρησιμοποιήστε το κάτωθι button η απευθυνθείτε στο μαιλ: index@otenet.gr