Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Οι Χωρες της καρυδιάς - καταγωγή - ιστορία

Οι Χωρες της καρυδιάς - καταγωγή - ιστορία

Η καρυδιά είναι ένα μεγάλο και ωραίο δέντρο γνωστό από την αρχαία Ελλάδα για την ευεργετική συμβολή στην υγεία του ανθρώπου αλλά και στην διατροφή του.

Η καρυδιά (επιστ: Καρυά, Juglans) ανήκει στην οικογένεια των Καρυοειδών (Juglandaceae) με 20 είδη φυλλοβόλων δέντρων. Είναι αυτοφυές, αγγειόσπερμο, μονοχλαμυδικό φυτό.

Η καρυδιά δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα προσαρμογής και καλλιεργείται σε διάφορους τύπους κλιμάτων και περιβάλλοντος. Όμως αποδίδει περισσότερο σε περιοχές με θερμό και υγρό κλίμα, όπως της Ελλάδας.

Η καρυδιά παίρνει την ονομασία της στα λατινικά του γένους Juglans η οποία προέρχεται από τις λέξεις Jovis glans, που σημαίνουν Διος βάλανος.

Η καρυδιά είναι ιθαγενές δένδρο των Καυκασίων από τα νότια της Ρωσίας έως τα βόρεια της Ινδίας. (εκεί που συναντάμε αρχαίους Ελληνικής καταγωγής  πληθυσμούς όπως την φυλή των Καλάς).

Στην Γεωργία, Αρμενίας, Περσία, συναντάμε σήμερα άγριες καρυδιές.

Η καρυδιά απαντάται σήμερα ως αυτοφυές στην περιοχή του Νότιου Καυκάσου και της Κασπίας θάλασσας, στα βόρεια όρη της Ινδίας και στις χώρες της Βιρμανίας. Ακόμη, βρίσκουμε καρυδιές στην Ανατολική Μεσόγειο, πολλές ποικιλίες στην Κρήτη, στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στην Ελλάδα.

Η καρυδιά φυτρώνει μόνη της κυρίως στα ηπειρωτικά μέρη και στη Θεσσαλία.

Τα καρύδια είναι αγαπημένος καρπός σε μεγάλα πουλιά τα οποία παίρνοντας τον και προσπαθώντας να τον σπάσουν τον ταξιδεύουν μακρύτερα και έτσι μεταφυτεύουν το δένδρο συχνά με τους καρπούς που χάνουν.

Η καρυδιά καλλιεργείται παντού σήμερα για το ξύλο και τους καρπούς της.
Η καρυδιά είναι ένα δέντρο ύψους 10- 30 μέτρων, με φλούδα τεφρή, και κόμη μεγάλη και απλωτή.

Τα φύλλα της καρυδιάς είναι σύνθετα με μακριούς μίσχους.

Τα αρσενικά και τα θηλυκά άνθη της καρυδιάς βγαίνουν χωριστά πάνω στο ίδιο δέντρο (Η καρυδιά είναι φυτό μόνοικο με δίκλινα άνθη).

Ο καρπός της καρυδιάς είναι το γνωστό σε όλους μας καρύδι.

Η εποχή άνθησης της καρυδιάς είναι ο Μάιος, η εποχή της συλλογής η άνοιξη (για τα φύλλα), ο Μάιος (για τα άνθη και τα μπουμπούκια) και ο Ιούλιος (για την πράσινη εξωτερική φλούδα των καρυδιών).

Χρησιμοποιούμενα μέρη της καρυδιάς για θεραπευτικούς σκοπούς είναι τα φύλλα (Fol. juglandis), που πρέπει να φυλάγονται με προσοχή, για να διατηρήσουν τη μυρωδιά και τη γεύση και τις πολύτιμες ουσίες τους (100 μέρη φρέσκων φύλλων, πρέπει να δίνουν 47 μέρη ξερών), καθώς και η πράσινη εξωτερική φλούδα των καρπών (εξωκάρπιο).

Ιστορικά η καρυδιά αναφέρετε από τις γραφές της αρχαίας Ελλάδας

Φαίνεται ότι η καρυδιά είναι γνωστή από την αρχαιότητα ιδιαίτερα στην Ινδία όπου την ανέφεραν με τα σανσκριτικά ονόματα Akschoda, Α khoda ή Αkhota, κι απ' όπου μεταφέρθηκε στην Κίνα γύρω στο 150-140 π. Χ. Οι καρποί της καρυδιάς (κάρυα, κοινά καρύδια) πήραν κατά τον Πλούταρχο το όνομα τους από το «κάρος», γιατί εκείνοι που κοιμούνται κάτω από καρυδιά εισπνέουν τη βαριά μυρωδιά της και πέφτουν σε βαθύ ύπνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να μας κεράστε ένα καφέ, παρακαλούμε χρησιμοποιήστε το κάτωθι button η απευθυνθείτε στο μαιλ: index@otenet.gr