Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Η καρυδιά: Ένα φυσικό κλιματιστικό των πόλεων


Οι ανατολικές χώρες λιάζονται από τον ίδιο ήλιο που λιάζεται και η Ελλάδα. Όμως η δροσιά των πόλεων στις χώρες αυτές είναι εκπληκτική.

Ίσως το δροσερό καλοκαιρινό κλίμα να οφείλεται σε κάποιο βαθμό και στις καρυδιές που φυτεύουν οι άνθρωποι έξω από τα σπίτια τους.

"Το τερπνόν μετά του ωφελίμου" έλεγαν πολύ σωστά οι αρχαίοι Έλληνες, πράγμα που δείχνει σε μεγάλο βαθμό να ξεχνούν οι σημερινοί.

Τα περισσότερα δένδρα στις Ελληνικές πόλεις είναι περισσότερο διακοσμητικά και ωφέλημα. Γίνονται μάλλον επιβλαβή για το κλίμα των πόλεων αν συνυπολογίσουμε την σπατάλη σε καύσιμα, εργατικά, νερό, καθαριότητα και αλλά που απαιτούν χωρίς να προσφέρουν τίποτα.

Η σημερινή Ελληνική κοινωνία χαρακτηρίζεται από την εκπαίδευση της στην σπατάλη του κοινού χρήματος και το θέμα των δένδρων στις πόλεις είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα αυτής.

Στην φωτογραφία βλέπουμε μια τυπική πόλη της Μολδαβίας κοντά στην μαύρη θάλασσα σε υψόμετρο μόλις 100 μέτρων.

Όλοι οι δρόμοι αλλά και οι χώροι έξω από τις πολυκατοικίες είναι φυτεμένοι με καρυδιές.

Τα δένδρα αυτά δεν χρειάζονται φροντίδα αφού όλο το καλοκαίρι μέχρι το φθινόπωρο κρατούν τα φύλα τους.

Γίνονται ψηλά και κάνουν μια εκπληκτική σκιά και δροσιά στους περαστικούς που αντίστοιχα στην Αθήνα υποφέρουν από δύσπνοια και ηλίαση.

Παράγουν τεράστιες ποσότητες οξυγόνου προς όφελος της υγείας όλων των πολιτών.

Κατεβάζουν πολύ βαθιά το ριζικό τους σύστημα και δεν χρειάζεται να τα ποτίζουν.

Αν λοιπόν κάποιοι είναι ευεσθητοποιημένοι με το πράσινο της πόλης τους καλό είναι να θέσουν εις γνώση των υπευθύνων στον δήμο τους την ενδεχόμενη φύτευση καρυδιών που χωρίς κόστος θα δροσίσουν την πόλη τους.

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΑΙ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

Και ασφαλώς όλα τα δένδρα στις χώρες αυτές είναι φυσικά δένδρα (σπορόφυτα με μηδενικό κόστος) που δημιουργήθηκαν από καρπό, όπως γίνεται στην φύση, και καμία σχέση δεν έχουν με τις καρυδιές που βρίσκουμε στα περισσότερα φυτώρια οι οποίες συχνά είναι εμβολιασμένες πάνω σε νανα υποκείμενα για να μην ανεβαίνουν πολύ ψηλά κ.τ.λ.




Όποιοι λοιπόν ξέρει σε ποια οτα ν απευθυνθεί ας το πράξει άφοβα και οι επόμενες γενιές θα τον ευγνωμονούν.

Παύλος Κριαράς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να μας κεράστε ένα καφέ, παρακαλούμε χρησιμοποιήστε το κάτωθι button η απευθυνθείτε στο μαιλ: index@otenet.gr