Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

Συγκαλλιέργεια καρυδιάς με κερασιά

Συγκαλλιέργεια καρυδιάς με κερασιά και μάλιστα σε ιδιαίτερα μικρή απόσταση

Η συμβίωση στον ίδιο χώρο καρυδιάς με κερασιά είναι μάλλον εφικτή όπως αποδεικνύεται και από την φωτογραφία που βλέπουμε να απεικονίζει δυο μεγάλα δένδρα καρυδιάς και κερασιάς.

Είναι μάλιστα εντυπωσιακό ότι στις 22-7-2012 η κερασιά έχει ακόμα κεράσια ενω οι κερασιές που βρήκαμε στους γύρω κήπους δεν είχαν.

Τα φύλα τόσο στην κερασιά όσο και στην καρυδιά δεν δείχνουν κάποιο σημάδι ενόχλησης του ενός δένδρου από το άλλο.



Αν θέλετε να δείτε την φωτογραφία σε μεγένθυση
να την σείρετε πάνω στο URL του explorer σας

Είναι επίσης ενδιαφέρον η απόσταση των δυο δένδρων που δεν ξεπερνά το μισό μέτρο.!!! Αυτό σημαίνει ότι η κερασιά υπήρχε (αν κρίνουμε από το μέγεθος του κορμού) και η καρυδιά φύτρωσε μόνη της.


Σε τέτοια περίπτωση που είναι συχνή (να φυτρώνει μια καρυδιά μόνη της) συνίσταται η μεταφύτευση της κατά το φθινόπωρο που πέφτουν τα φύλα της και είναι ευκολότερη η μεταφύτευση των φυλλοβόλων δένδρων.

Η μεταφύτευση είναι πολύ απλή και δεν χρειάζεται περισσότερες οδηγίες από αυτές που γράφουμε παρακάτω (φροντίζουμε να είναι καλά μουσκεμένο το έδαφος και μαλακό. Τραβάμε προσεκτικά την καρυδιά από το έδαφος η οποία βγαίνει συνήθως με ευκολία. Στην συνέχεια στο μέρος που θέλουμε να την μεταφυτέψουμε αρκεί να έχουμε κάνει μια τρύπα στο έδαφος (δεν χρειάζεται λάκκος γιατί η κεντρική ρίζα της καρυδιάς είναι σαν πάσσαλος) και η μεταφύτευση τέλειωσε.

Τις παραπάνω απλές οδηγίες μεταφύτευσης της καρυδιάς παραθέσαμε εδώ για να δείξουμε πόσο απλό είναι να μεταφυτεύσουμε μια καρυδιά και το ποσοστό επιτυχίας είναι πάντα υψηλό.

Έχουμε δει καρυδιές σε λαχανόκηπους σε αμπέλια και κήπους να φυτρώνουν μόνες τους και οι καλλιεργητές συνήθως τις αφήνουν στον τόπο που φύτρωσαν. Σε μια τέτοια περίπτωση έχετε ένα το πολύ δυο χρόνια να σκεφτείτε αν θέλετε να μεταφυτέψετε την καρυδιά σας, αλλιώς θα έχει κατέβει βαθιά η ρίζα και η μεταφύτευση είναι δύσκολη.

Ναι στην συγκαλλιέργεια λοιπόν αλλά να τηρούμε κάποιες αποστάσεις ώστε να υπάρχει ευκολία στο ν αναπτύξουν τα δένδρα μας το περιμετρικό τους φύλλωμα και να είναι εύκολη και η συγκομιδή τόσο των καρυδιών όσο και των κερασιών.

Βέβαια όπως είδαμε στην πράξη τα δυο δένδρα μαζί σε μια τόσο μικρή απόσταση δεν είδαμε δυσκολία να συλλεχθούν τα κεράσια, που είναι και τα πιο δύσκολα στην περισυλλογή τους. Και όχι μόνο αυτό, επειδή ο κορμός και το φύλλωμα της καρυδιάς είναι πιο φιλόξενα για τον άνθρωπο είναι πιο εύκολο να ανέβεις στην καρυδιά και να τρως η να μαζεύεις κεράσια...


Εδω βλέπουμε δυο μεγάλα δένδρα κυριολεκτικά το ένα μέσα στο άλλο.
Αριστερά είναι μια καρυδιά και δεξιά μια κερασιά.
Η βλάστηση τους είναι ζωηρή και η καρποφορία τους καλή.
Απο το μέγεθος του κορμού υπολογίζουμε να είναι νεαρά δένδρα
(ειδικά η καρυδιά που μεγαλώνει και πιο γρήγορα).


Η επιλογή είναι δική σας...

Ντάρια-Αθηνά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να μας κεράστε ένα καφέ, παρακαλούμε χρησιμοποιήστε το κάτωθι button η απευθυνθείτε στο μαιλ: index@otenet.gr