Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Καρυδιές: Το ύψος της καρυδιάς

Οι καρυδιές είναι ψηλά δένδρα και το ύψος τους εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Το έδαφος στο οποίο πατά μια καρυδιά θα την τροφοδοτήσει σε ύψος ανάλογα με το πόσο διαπερατό είναι για τις ρίζες της που κατεβαίνουν κυρίως κάθετα.
Γενικά η καρυδιά είναι βαθύρριζο δένδρο.
Μην μπερδευόμαστε όμως εδώ στο αν υπάρχει νερό κάτω από το έδαφος η όχι.
Το πότισμα είναι απαραίτητο ακόμα και να υπάρχει νερό μέσα στο έδαφος (π.χ. ποτάμια) γιατί η φυσική κυκλοφορία της υγρασίας από πάνω προς τα κάτω θα την τροφοδοτήσει με θρεπτικά στοιχεία.


Τα δένδρα γύρω της επίσης συμβάλουν στο ύψος της καρυδιάς.
Η καρυδιά συναγωνίζεται τα δένδρα γύρω της. Δηλαδή αν υπάρχουν ψηλά δένδρα π.χ. ευκάλυπτοι, πλατάνια. Λεύκες και άλλα ψηλά δένδρα η καρυδιά θα τα συναγωνιστεί σε ύψος και έτσι θ ανέβει πολύ ψηλά γρήγορα.

Αριστερά βλέπουμε ενα ψηλό ευκάλυπτο και δεξιά μια καρυδιά
 
Η καρυδιά συναγωνίζεται κατά τον ίδιο τρόπο και τα ψηλά κτήρια.
Δηλαδή αν φυτέψουμε καρυδιές στον ακάλυπτο χώρο πολυκατοικίας η καρυδιές μας θα συναγωνιστούν σε ύψος το κτήριο, προσφέροντας σε όλους του ορόφους ένα όμορφο πλούσιο θέαμα και δροσιά.


Γι αυτό η καρυδιά είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στον βιοκλιματικό σχεδιασμό κατοικιών και συμβάλει βιοκληματικα βελτιόνοντας το κλίμα στα κτήρια από την αρχαιότητα.




Οι καιρικές συνθήκες όμως πρέπει να είναι ευνοϊκές για ν ανέβει ψηλά μια καρυδιά.
Δηλαδή αν επικρατούν ισχυροί άνεμοι συχνά δεν θα μπορέσει ν ανέβει ψηλά η καρυδιά μας και επειδή έχει πολύ δροσερό και μαλακό κορμό, είναι πολύ πιθανόν στην περίπτωση της επιρροής του ισχυρού ανέμου να πάρει φόρμα αντοίστοιχη.

Σε τέτοια περίπτωση ίσως ενδείκνυται η πολύ πυκνή φύτευση αρχικά, δηλαδή πολλές καρυδιές μαζί πολύ πυκνά φυτεμένες η διάφορα άλλα δένδρα ανάμεσα στις καρυδιές μας.

Με την μέθοδο αυτή τα πρώτα χρόνια όλα μαζί τα δένδρα ανέβουν σε κάποιο ύψος έχοντας τις λιγότερες δυνατές επιρροές από τους ανέμους, και στην συνέχεια μπορούμε να τα αραιώσουμε αντίστοιχα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να μας κεράστε ένα καφέ, παρακαλούμε χρησιμοποιήστε το κάτωθι button η απευθυνθείτε στο μαιλ: index@otenet.gr