Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Καρυδιές: Η καρυδιά στην πυρκαγιά

Είναι ενδιαφέρον να δούμε την συμπεριφορά της καρυδιάς μετά από φωτιά πράγμα που στην Ελλάδα έχει καταστρέψει πλέον μεγάλο μέρος της χώρας με τις φωτιές που ανάβουν κάθε χρόνο μεθοδικά εδώ και πολλά χρόνια, με αποτέλεσμα να λιγοστεύουν οι βροχοπτώσεις. Αυτό με την σειρά του φέρνει μια σειρά από επιβλαβείς αλλαγές σε όλη την Ελλάδα όπως να αυξάνονται οι ασθένειες στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις, αύξηση της θερμοκρασίας στις πόλεις, στερεύουν οι πηγές και τα ποτάμια κ.τ.λ.

Επειδή λοιπόν βλέπουμε το δασαρχείο να επιμένει στην φύτευση πεύκων και να τα εκθειάζουν σαν την λύση στην παραγωγή οξυγόνου, τα οποία έχουν ενεργό συμμετοχή στην διάδοση των πυρκαγιών και στην μετατροπή μιας απλή φωτιάς σε σοβαρό πρόβλημα για δασικές και καλλιεργήσιμες εκτάσεις παραθέτουμε εδώ κάποια στοιχεία που συγκεντρώσαμε για την συμπεριφορά της καρυδιάς στην πυρκαγιά.

Ψάξαμε και βρήκαμε μια καμένη έκταση που έχει μέσα καρυδιές και άλλα δένδρα ώστε να δούμε την συμπεριφορά της καρυδιάς μετά την καταστροφική φωτιά.

Έτσι όπως δείχνουν και οι φωτογραφίες, ενω τα υπόλοιπα δένδρα καικαν ολοσχερώς βλέπουμε η καρυδιά να έχει καμένα φύλλα αλλά τα κλαδιά της παραμένουν δροσερά.

Αξιόλογο είναι ότι το καμένο δένδρο που βρέθηκε στο κέντρο της καμένης έκτασης είναι νεαρό και κατ επέκταση ακόμα πιο ευαίσθητο στην φωτιά.

Οι καρυδιές δε που βρίσκονταν στο τέλος της καμένης έκτασης έχουν ελαφρά καεί στο σημείο που σταμάτησε η φωτιά (προφανώς από την ανθρώπινη επέμβαση).
Το ότι δεν έχουν καεί οι καρυδιές στο σημείο που τελειώνει η καμένη έκταση βγάζει πολλά συμπεράσματα επίσης που δείχνουν και την ευκολία κατάσβεσης όταν υπάρχουν καρυδιές ακόμα και όταν αυτές καίγονται.

Άλλο ένα στοιχείο πολύ σημαντικό είναι ότι αν υπάρχει δάσος με καρυδιές δεν υπάρχουν κάτω από αυτές μεγάλα αγριόχορτα αλλά συνήθως συναντάμε χαμηλού ύψους τρυφερή και συνήθως πράσινη χλόη η οποία επίσης δεν συμβάλει στην διάδοση της φωτιάς (τουλάχιστον με τον ρυθμό που η φωτιά μεταδίδεται από το στρώμα με τις πευκοβελόνες που βρίσκουμε κάτω από τα πεύκα). 

Επίσης πρέπει να σημειώσουμε εδώ ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που έχει σχέση και πάλι με την πολιτική φύτευσης νέων δένδρων από το δασαρχείο που υποτίθεται είναι γνώστης όλων αυτών των θεμάτων πολύ καλύτερα από εμάς που ερασιτεχνικά και με πενιχρά έσοδα κάνουμε έρευνες.

Το δασαρχείο έχει βρεθεί σε πολλές πυρκαγιές και γνωρίζουν καλλίτερα από εμάς την συμπεριφορά των πεύκων σ αυτές, από την άλλη μεριά έχουν δει και ευκαλύπτους και αλλά δένδρα τα οποία ακόμα και να καούν στην πυρκαγιά πολύ γρήγορα ξανανοίγουν ακόμα και να έχουν καεί σχεδόν μέχρι την ρίζα, σε αντίθεση με το πεύκο που αν καούν τα φύλλα του ακόμα και με μια μικρής έντασης φωτιά, ξεραίνεται.

Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα όταν πολιτιστικοί σύλλογοι, εκκλησίες και μοναστήρια προμηθεύονται από το δασαρχείο δένδρα για τον περιβάλλοντα χώρο τους.
π.χ. Για δενδροφύτευση σε χώρους που γίνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις και μαζεύεται πολύς κόσμος, στον περιβάλλοντα χώρο μνημείων, εκκλησιών, μοναστηριών κ.α.

Δυστυχώς σε έρευνα μας βρίσκουμε ότι ενω έχει την καρυδιά εντάξει σαν δασικό δένδρο και φαίνεται να διατίθεται στους καταλόγους των δένδρων του δασικού φυτωρίου, στα περισσότερα δασικά φυτώρια που ψάξαμε δεν είχαν καρυδιές και ακόμα χειρότερα δεν είχαν καν ευκαλύπτους (ένα επίσης πολύ ωφέλιμο και μεγάλο  δένδρο με καλή συμπεριφορά μετά την πυρκαγιά). Πεύκα, πεύκα, πεύκα... παντού...

Με αποτέλεσμα μετά από κάποια χρόνια να κλαίμε που καίγονται οι εκκλησίες μας και τα μοναστήρια, μαζί με την πλούσια κληρονομιά τους σε εικόνες και άλλα ιερά αντικείμενα, να κινδυνεύουν η να καίγονται άνθρωποι, απλά και μόνο γιατί κάποιοι δεν σκέφτονται ότι στον περιβάλλον χώρο κτηρίων και μνημείων είναι εγκληματικό να φυτεύουμε οτιδήποτε δένδρο αντί να φυτεύουμε καρυδιές.

Για τους παραπάνω λόγους προτείνουμε όσοι αναγνώστες του blog http://karydies.blogspot.com είσαστε πραγματικά ευαισθητοποιημένοι με την κοινή περιουσία μας και ενεργοί πολίτες, να συγκεντρώσετε περισσότερα στοιχεία και να παραθέσετε στους δήμους σας και σε οποίους υπεύθυνους πολιτιστικών συλλόγων και ιερείς, ώστε να συμπεριλάβουν την περίπτωση φύτευσης καρυδιών όπου αυτό είναι δυνατό.

Και πάντα θυμίζουμε ότι η φύτευση καρυδιάς είναι η απλούστερη φύτευση δένδρου γιατί συνήθως αρκεί ένα-δυο καρύδια τον Σεπτέμβριο να βάλουμε στα σημεία που θέλουμε στο μέλλον τα δένδρα μας και τα υπόλοιπα θα τα φροντίσει η φύση.






Δείτε προσεκτικά την μεγένθυση της φωτογραφίας
Τα φυλλα ειναι καμμένα αλλα τα κλαδιά παραμένουν πράσινα και σε λιγο θ ανοίξουν ξανά
 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να μας κεράστε ένα καφέ, παρακαλούμε χρησιμοποιήστε το κάτωθι button η απευθυνθείτε στο μαιλ: index@otenet.gr