Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Συγκαλιέργεια Καρυδιές και Σμέουρα (Μαλίνα, Raspberry)


Στην φωτογραφία βλέπουμε μια καρυδιά αρκετά μεγάλη (την υπολογίζω πάνω από 50 ετών) όπου κάτω από αυτήν βλέπω να έχουν φυτέψει μαλίνα (ρώσικη ονομασία του σμέουρου η στα αγγλικά Raspberry) ένα από τα πιο γευστικά και γνωστά βατόμουρα διεθνώς.


Αυτό αποδεικνύει ότι η μαλίνα (στην Ελλάδα γνωστή ως σμέουρο) ευδοκιμεί και βλαστάνει ζωηρά κάτω από την καρυδιά.

Εδω βλέπουμε φρούτα μαλίνας πάνω στο φυτό

Πολλοί κάνουν μια προσπάθεια να φυτέψουν κάποια κηπευτικά κάτω από τις καρυδιές τους, αν αυτά δεν πετύχουν συχνά απογοητεύονται και δεν προσπαθούν με κάτι άλλο ούτε ερευνούν επικοινωνώντας με άλλους για το ποια είδη ευδοκιμούν κάτω από καρυδιές.

Αλλά αν έτσι σκέφτονταν οι άνθρωποι από το παρελθόν δεν θα είχαμε σήμερα ούτε κρασί, ούτε μπύρα, ούτε γιαούρτι, τυριά και άλλα πολλά.

Οι άνθρωποι με έρευνες βρήκαν πολλά ανα τους αιώνες και μας άφησαν μια πλούσια κληρονομιά με θρεπτικά ωφέλημα τρόφιμα και τεχνικές καλλιέργειας.

Γι αυτό δεν πρέπει να απογοητευόμαστε στην πρώτη προσπάθεια που κάνουμε να συνδυάσουμε κάποια δένδρα η φυτά.


Και πάνω απο ολα την γνώση μας πρέπει να την κάνουμε κτήμα ολων, γιατί εμεις θα φύγουμες αλλά η γνώση μένει.


Το ίδιο είδα και σε άλλους κήπους εκεί κοντά όπως βλέπουμε παραπάνω με νεότερη καρυδιά περίπου 10-13 ετών.
(Η ώρα ήταν περασμένη για φωτογραφίες και ισως δεν φαίνεται καλά)

Ντάρια-Αθηνά

1 σχόλιο:

kostas είπε...

η καρυδια ειναι με λιγοστο φύλλωμα.Ο ηλιος ερχεται σε αμεση επαφη με το θαμνο .Σε ενα χωραφι με καρυδιες , δεν περναει ηλιαχτιδα φωτος .Οι αναγκες του σμεουρου σε φως ειναι γνωστες σε εσας ;

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να μας κεράστε ένα καφέ, παρακαλούμε χρησιμοποιήστε το κάτωθι button η απευθυνθείτε στο μαιλ: index@otenet.gr