Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Συγκαλλιέργεια καρυδιάς με φράουλες

Την συνύπαρξη της φραουλιάς με την καρυδιά βρίσκουμε αρκετά μακριά από την Ελλάδα.

Σε κήπο στην κεντρική Μολδαβία κοντά στο Φλορέστι, βλέπουμε φράουλες κάτω από καρυδιές
(Είναι ενδιαφερον ότι είδαμε αντίστοιχα πολλές και κάτω από μηλιές, αχλαδιές, κερασιές)

Τα δένδρα είναι αραιά μεταξύ τους και έτσι υπάρχει ηλιοφάνεια αρκετή αλλά οι ισχυρισμοί ότι οι φράουλες απαιτούν πολύ ήλιο η ότι δεν φυτρώνει  τίποτα κάτω από τις καρυδιές δεν ευσταθούν και το αποδεικνύουν οι φωτογραφίες που βλέπουμε.



Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι η καρυδιά -γενικότερα σαν δένδρο- έχει σχετικά αραιό φύλλωμα με αποτέλεσμα ν αφήνει το φως να φτάνει στην βάση της και δεν σκοτεινιάζει τελείως.

Και τα ίδια τα φύλλα της καρυδιάς συμβάλουν σ αυτό μια και παρ όλο που είναι πολύ πλατιά, δεν είναι χονδρά, έτσι η ηλιοφάνεια μπαίνει και στο εσωτερικό της καρυδιάς και ενεργοποιεί τους φωτοχημικούς μηχανισμούς και των φύλων της ίδιας της καρυδιάς που βρίσκονται στο εσωτερικό της.

Όλοι οι κήποι που βλέπουμε στην Μολδαβία είναι με μαυρόχωμα και σπάνια βλέπουμε να ποτίζονται, μια και οι βροχοπτώσεις εδώ είναι συνηθισμένες το καλοκαίρι.

Αυτό που παρατηρήσαμε επίσης είναι ότι οι φράουλες που βρίσκονται κάτω από τις καρυδιές (και τ αλλά δένδρα που προαναφέραμε) έχουν ζωηρή βλάστηση παρ όλο που δεν ποτίζονται συστηματικά και το καλοκαίρι είναι ζεστό και εδώ.

Οι φραουλιές που είναι κάτω από την καρυδιά της φωτογραφίας μας βγάζουν στολόνες και αναπαράγονται ζωηρά κάτω από την καρυδιά ενω οι φραουλιές που βρίσκονται έξω από την προστατευτική σκιά της καρυδιάς δείχνουν να υποφέρουν από τη ζέστη του καλοκαιριού.

Οι φράουλες που βρήκαμε εδώ στους περισσότερους κήπους είναι ποικιλίας που καρποφορούν μόνο την άνοιξη.
Τον Σεπτέμβριο θα φυτέψουμε κάτω από καρυδιές, φράουλες οι οποίες καρποφορούν ανοιξη, καλοκαίρι, φθινόπωρο και θα δούμε τ αποτελέσματα τόσο κάτω από τις καρυδιές όσο και στον περιβάλλοντα χώρο μακριά από αυτές.

Ο λόγος είναι για να δούμε και το φυτόχωμα που βρίσκεται κάτω από την καρυδιά για πόσο καιρό θα επαρκεί θρεπτικά για τις φράουλες που θα φυτέψουμε κάτω από τις καρυδιές.
Είναι μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση γιατί οι φραουλιές που καρποφορούν όλο το καλοκαίρι είναι ιδιαίτερα απαιτητικές σε τροφή. Έτσι θα δούμε αν εξαντλούνται τα θρεπτικά συστατικά κάτω από την καρυδιά και πόσο γρήγορα γίνεται αυτό.

Θα χρειαστεί όμως χρόνος για το ενδιαφέρον αυτό πείραμα και επισκέψεις στην Ελλάδα, ενδεχόμενα προβλήματα στα σύνορα γιατί δεν θα δέχονται να περάσουμε τις Ελληνικές φραουλιές, έτσι θα προσπαθήσουμε να πραγματοποιήσουμε το ίδιο πείραμα και στην Ελλάδα. (που όμως δεν βρίσκουμε εύκολα τα γόνιμα και πλούσια μαυροχώματα των χωρών της πρώην σοβιετικής ένωσης, (βόρειο ανατολικών χωρών)).

Αν κάποιος αναγνώστης έχει αντίστοιχες πληροφορίες σχετικά με την συμπεριφορά της φράουλας κάτω από την καρυδιά στους Ελληνικούς κήπους παρακαλείται να στείλει φωτογραφίες και πληροφορίες για την τοποθεσία και την σύσταση του εδάφους, ώστε ν αποφύγουμε τις χρονοβόρες και κοστοβόρες έρευνες.

Η φράουλα είναι ένα θρεπτικό φρούτο που υπάρχει σε πολλούς κήπους και αν τελικά ευνοείται από την συμβίωση της με την καρυδιά είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να επαληθευτεί και στην Ελλάδα.


2 σχόλια:

George State είπε...

Εγώ πάλι έχω ακούσει για αγρότη φυσικής καλλιέργειας που φυτεύει τις φράουλες κάτω από ελιές με καλά αποτελέσματα. Δυστυχώς δεν υπάρχουν φώτο. Θα πρέπει να το δοκιμάσω ο ίδιος για να το επιβεβαιώσω.

Γιώργος είπε...

Θα ήθελα να με ενημερώσετε για συγκαλιέργεια καρυδιάς με νανάκι φασόλι, μιας και λέτε πως αντί για ηλιοφάνεια αρκεί η φωτεινότητα. Αν γνωρίζετε κάποια ποικιλία που να ευδοκιμεί σε σκιερό μέρος γιατί θέλω να κάνω συνγκαλλιέργεια με ντόπια καρυδιά 50 ετών στην περιοχή της Καστοριάς, με υψόμετρο 850 μέτρα. Μπορείτε να μου απαντήσετε στο e-mail geotokat@gmail.com
Επικουρικά σας πληροφορώ ότι είναι βιολογική καλλιέργεια με ζεόλιθο 300 κιλά το στρέμμα και χωνεμένη κοπριά από αιγοπρόβατα ένα καρότσι το δέντρο. Την άποψη σας;

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να μας κεράστε ένα καφέ, παρακαλούμε χρησιμοποιήστε το κάτωθι button η απευθυνθείτε στο μαιλ: index@otenet.gr