Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Καρυδιά και καρδιά: Δυο καλοί φίλοι

Καρυδιά και καρδιά: Δυο καλοί φίλοι

Η ιατρική έρευνα στη δεκαετία του '90 έδειξε ότι τα καρύδια ήταν καλά για την υγεία της καρδιάς, αλλά η αιτία παρέμενε άγνωστη. Οι πρόσφατες μελέτες ρίχνουν το φως στο θέμα όπου αποκαλύπτονται διαρκώς πρόσθετα οφέλη της λελογισμένης κατανάλωσης καρυδιών… (όταν λέμε λελογισμένη εννοούμε αυτή που είδαμε να γίνεται στον Καύκασο, την Γεωργία και άλλες Ρώσικες χώρες όπου τα φρεσκοκαθαρισμένα καρύδια συμμετέχουν στην διατροφή, παίρνοντας την θέση τους σε σαλάτες, σούπες και άλλα φαγητά. Ποτέ δεν προσέξαμε να τρώνε καρύδια με το αλκοολ οι λαοί αυτοί. 

Στις αρχές της δεκαετίας του '90, μια μεγάλη μελέτη πληθυσμών απέδειξε ότι η κατανάλωση μιας μερίδα καρυδιών περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα προσφέρει προστασία ενάντια στα καρδιαγγειακά, και όσο πιο συχνά καταναλώνονται τα καρύδια τόσο μεγαλύτερη είναι η προστασία. (Βέβαια τα κίνητρα αυτών που χρηματοδοτούν τις έρευνες είναι επίσης προς διερεύνηση μια και οι περισσότερες έρευνες για τα οφέλη των καρυδιών έρχονται από την Αμερική που έχει επενδύσει σε τεράστια παραγωγή καρυδιών -εντατικής καλλιέργειας- και το καρύδι είναι για την Αμερική είδος προς εξαγωγή διεθνώς).

Άλλες μελέτες επίσης επιβεβαίωσαν τα προηγούμενα συμπεράσματα και διαπίστωσαν ότι τα καρύδια είχαν μια θετική επίδραση στην υγεία της καρδιάς στους άνδρες, τις γυναίκες και τους ηλικιωμένους με υπέρταση. Δεδομένου ότι τα καρύδια αποτελούν τρόφιμα πλούσια σε λίπος (περίπου 80% των θερμίδων στα καρύδια προέρχονται από το λίπος), οι επιστήμονες άρχισαν να διερευνούν ποια συστατικά των καρυδιών είναι υπεύθυνα για τα ευεργετικά αποτελέσματά τους.

Οι περισσότερες έρευνες αποδεικνύουν ολοένα και περισσότερο ότι η καρδιοπροστατευτική δράση των καρυδιών οφείλεται στην υψηλή τους περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα (ω-3) λιπαρά οξέα, που μειώνουν την κακή χοληστερόλη και τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα.

Επιπρόσθετα, τα καρύδια περιέχουν σε μεγάλη ποσότητα ένα ιδιαίτερο μίγμα βιταμινών και μετάλλων. Συγκεκριμένα,  χαρακτηρίζονται από υψηλές ποσότητες βιταμίνης Ε, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, που εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες και τους αποτρέπει από το να επιτίθενται στα υγιή κύτταρα. Επιπλέον, η περιεκτικότητα των καρυδιών σε φυλλικό οξύ, παρεμποδίζει την αύξηση των επιπέδων ομοκυστεΐνης, που αποτελεί έναν άλλο παράγοντας κινδύνου για τις καρδιακές παθήσεις. Τέλος, το μαγνήσιο των καρυδιών βοηθάει στον έλεγχο της πίεσης αίματος, ενώ η παρουσία των φυτοοιστρογόνων, των στερολών μπορούν να συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς.

Ο καρδιοπροστατευτικός ρόλος των καρυδιών οφείλεται επίσης και στην αντιφλεγμονώδη δράση τους, χάρη στην αργινίνη που περιέχουν. Η αργινίνη αποτελεί αμινοξύ, το οποίο παράγει νιτρικά οξείδια, τα οποία προάγουν τη σωστή λειτουργία των αγγείων και των αρτηριών, διευκολύνοντας έτσι την αιματική ροή. Επιπρόσθετα οφέλη από την αντιφλεγμονώδη δράση των καρυδιών αποτελεί και η συμβολή τους στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 και διάφορων μορφών καρκίνου (π.χ. παχέως εντέρου).

Όπως γίνεται αντιληπτό από τα παραπάνω, η κατανάλωση μιας χούφτα καρυδιών συχνά μέσα στην εβδομάδα, η υγεία της καρδιάς ενδυναμώνετε.
Εντούτοις, δεδομένου ότι τα καρύδια είναι υψηλά σε θερμίδες πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο. Θα λέγαμε κάτι σαν φυσικά συμπληρώματα διατροφής.

Είναι επίσης καλύτερο να καταναλωθούν τα καρύδια στη φυσική ακατέργαστη μορφή τους, να τα έχουμε αποθηκευμένα με το κέλυφος το οποίο να θρυμματίζουμε όταν πρόκειται να τα καταναλώσουμε.

Το ψήσιμο ή το καβούρντισμα ή η προσθήκη αλατιού μπορεί να μειώσει την ευεργετική δράση των καρυδιών, καθώς και η επι μακρών αποθήκευση του αποφλοιωμένου καρυδιού (καρυδόψιχα).

Προτιμάτε την αγορά καρυδιών από παραγωγούς που γνωρίζετε ότι δεν κάνουν εντατική καλλιέργεια και δεν χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα και λιπάσματα για την υπερπαραγωγή σε καρπούς του δένδρου γιατί αμφιβάλουμε για την ευεργετική δράση αυτών των καρπών σε σχέση με τα καρύδια που μπορεί να προμηθευτεί κάποιος ως αποτέλεσμα της φυσικής παραγωγής του πολύτιμου αυτού δένδρου.

Η Ελλάδα είναι γεμάτη από τέτοιους παραγωγούς αλλά και από επιλεγμένα σημεία μπορείτε να προμηθευτείτε καρύδια από χώρες που κάνουν φυσική παραγωγή και η βιολογική καλλιέργεια είναι γι αυτούς η κλασική καλλιέργεια.

Τέλος, προσοχή χρειάζεται από τα άτομα τα οποία είναι αλλεργικά στα καρύδια θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση τους, δεδομένου ότι μπορεί να οδηγήσουν σε αναφυλακτικό κλονισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να μας κεράστε ένα καφέ, παρακαλούμε χρησιμοποιήστε το κάτωθι button η απευθυνθείτε στο μαιλ: index@otenet.gr