Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Λίγα καρύδια την εβδομάδα ενισχύουν την άμυνα μας κατά του καρκίνου του προστάτη

Λίγα καρύδια την εβδομάδα ενισχύουν την άμυνα μας κατά του καρκίνου του προστάτη

Όπως το πατροπαράδοτο δικό μας ρητό "ένα μήλο την ημέρα", λίγα καρύδια την ημέρα τον καρκίνο κάνουν πέρα.

Τα καρύδια είναι μια πλούσια σε συστατικά τροφή. Οι επιστήμονες σήμερα αρχίζουν ν ανακαλύπτουν την θρεπτική τους αξία αλλά και την ενίσχυση του οργανισμού εναντίων των ασθενειών.
Δεν είναι τυχαίο στο Καύκασο που οι άνθρωποι καταναλώνουν τα καρύδια με το φαγητό η την σαλάτα τους, έχουν καλή υγεία και μακροζωία μέχρι τα βαθιά γεράματα (παρά τις δύσκολες συνθήκες ζωής.) Είναι επίσης πολύ σημαντικό ν αναφερθεί ότι στον Καύκασο, όπως και στις περισσότερες Ρώσικες περιοχές δεν καλλιεργούν τα καρύδια ούτε τα τροποποιούν γενετικά για να αποκτήσουν υπερπαραγωγή σύμφωνα με τις ανάγκες της σημερινής εντατικής καλλιέργειας, που σύμφωνα με κάποιους επιστήμονες οδηγεί τους καταναλωτές στην εντατική του νοσοκομείου, από τις βλάβες και την εξασθένηση των δυτικών λαών, από την πλεονεξία τους αυτή για υπερβάλλον πλούτο εις βάρος της φύσης.

Οι επιστήμονες λοιπόν στην Αμερική ανακάλυψαν πρόσφατα ότι τα καρύδια είναι πλούσια πηγή ουσιών που προάγουν την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των ω-3 λιπαρών οξέων, μιας μορφής βιταμίνης Ε με αντιφλεγμονώδη δράση, πολυφαινολών και άλλων αντιοξειδωτικών ουσιών.

Πιο συγκεκριμένα τα καρύδια ίσως αποτελούν ένα σημαντικό προληπτικό «όπλο» ενάντια στον καρκίνο του προστάτη. Αυτό τουλάχιστον έδειξαν πειράματα σε ποντίκια τα οποία ταΐστηκαν με καρύδια και διεξήχθησαν από ειδικούς του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Ντέιβις.
Είναι γνωστό ότι τα ποντίκια μερικές φορές γίνονται πρόβλημα για τους αγρότες που καλλιεργούν καρυδιές γιατί κλέβουν τα καρύδια ανεβαίνοντας μάλιστα και πάνω στο δένδρο.  Οι ερευνητές ανακάλυψαν, όπως ανέφεραν κατά τη διάρκεια συνεδρίου της Αμερικανικής Εταιρείας Χημικών στο Σαν Φρανσίσκο, ότι η υιοθέτηση διατροφής πλούσιας σε καρύδια μείωσε το μέγεθος και τον ρυθμό ανάπτυξης όγκων στον προστάτη των πειραματόζωων. Εκτιμούν ότι το μυστικό κρύβεται στο ότι τα καρύδια μειώνουν τα επίπεδα της ενδοθηλίνης, μιας ουσίας που προάγει τις φλεγμονές στα αιμοφόρα αγγεία.

Βέβαια είναι ενδιαφέρον ότι οι Αμερικάνοι είναι πλέον από τους μεγαλύτερους παραγωγούς καρυδιών -λόγο της εντατικής καλλιέργειας που προαναφέραμε- αλλά όπως και να έχει το άρθρο είναι ενδιαφέρον να διαδοθεί.

Δεν ξέρουμε αν οι έρευνες είναι κατευθυνόμενες η τυχαίες αλλά το σίγουρο είναι ότι οι αμερικανοί επιστήμονες αποφάσισαν να μελετήσουν την επίδραση των καρυδιών στον προστάτη καθώς έχει φανεί ότι οι ασθενείς με καρκίνο του συγκεκριμένου αδένα εμφανίζουν υψηλά επίπεδα ενδοθηλίνης. Είδαν ότι ποντίκια που έτρωγαν καρύδια ανέπτυξαν όγκους στον προστάτη κατά 50% μικρότερους σε σύγκριση με άλλα πειραματόζωα που κατανάλωναν έλαιο σόγιας. Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο ότι οι ερευνητές επέλεξαν να δίνουν στα ζώα μια χούφτα καρύδια. «Αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε ολόκληρα τα καρύδια στη μελέτη καθώς κάθε φορά που δοκιμάζεται ένα μόνο συστατικό μιας τροφής σε μορφή συμπληρώματος ενάντια στον καρκίνοτα οφέλη εξαφανίζονται στις περισσότερες περιπτώσεις» ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης δρ Πολ Ντέιβις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να μας κεράστε ένα καφέ, παρακαλούμε χρησιμοποιήστε το κάτωθι button η απευθυνθείτε στο μαιλ: index@otenet.gr