Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

ΑΝΘΡΑΚΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΡΥΔΙΑΣ


ΑΝΘΡΑΚΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΡΥΔΙΑΣ
 
Στην εικόνα βλέπουμε φύλλα καρυδιάς
με εκτεταμένες τις νεκρωτικές κηλίδες
της ανθράκωσης

Γνωριμία με την καρυδιά
Η συμβολή της καρυδιάς (Juglans regia L. - Καρυδιά η βασιλική) στην ανάπτυξη της ορεινής οικονομίας της Ελλάδας είναι σημαντική. Παράγει καρπούς σε ετήσια βάση και πολύτιμο ξύλο σε διάστημα 30-40 χρόνων.

Η έκταση που καταλαμβάνουν στην Ελλάδα τα κτήματα που φιλοξενούν καρυδιές ανέρχεται σε 700.000 στρέμματα περίπου.

Η ετήσια παραγωγή καρυδιών ανέρχεται σε 20.000 τόνους περίπου και υπολείπεται κατά πολύ της ζήτησης. Ενδεικτικό μάλιστα είναι ότι ενώ δεν υπάρχει μεγάλη τάση αύξησης της φύτευσης των δένδρων καρυδιάς εν τούτης η ζήτηση βαίνει διαρκώς αυξανόμενη μια και οι "επιστήμονες" ανακαλύπτουν διαρκώς και περισσότερα οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό από την κατανάλωση καρυδιών.

Η ανθράκωση της καρυδιάς είναι η πιο συνιθισμένη καταστρεπτική ασθένεια του δένδρου.

Η ανθράκωση είναι διαδεδομένη σε όλη την Ελλάδα και χρειάζεται μια απλή προλυπτική φροντίδα του δένδρου π.χ. ασβέστωμα του κορμού την αρχή της άνοιξης π.χ. Μάρτιο - Απρίλιο.

Η ανθράκωση προκαλείται από τον μύκητα (κάμπια) Marssonina juglandis (Lib) Magn. με ασκογενή μορφή Gnomonia leptostyla. Η ανθράκωση προσβάλλει τα φύλλα της καρυδιάς, τα καρύδια και τους ετήσιους βλαστούς.

Συμπτώματα της ανθράκωσης
Η προσβολή της ανθράκωσης εκδηλώνεται στα φύλλα της καρυδιάς με νεκρωτικές σκούρο καφέ κηλίδες 2-3 χιλ. που συχνά ενώνονται και σχηματίζουν μεγαλύτερες νεκρωτικές (ξερές) επιφάνειες στα φύλα του δένδρου. Τέλος τα προσβεβλημένα φύλλα κιτρινίζουν και πέφτουν πρόωρα.

Η υγρασία ευνοεί την εξέλιξη της ανθράκωσης και την διασπορά της. 'Έτσι, όταν ο Μάιος και ο Ιούνιος είναι βροχεροί, τότε είναι δυνατόν η ασθένεια να πάρει επιδημικές διαστάσεις και να προκληθεί έντονη φυλόπτωση τον Ιούλιο - αρχές Αυγούστου, με το αντίστοιχο τίμημα για την παραγωγή.

Η πρώιμη φυλλόπτωση έχει ως αποτέλεσμα την εξασθένηση των δένδρων και τη φτωχή καρποφορία ποσοτικά και ποιοτικά.

Σε ακραίες περιπτώσεις είναι δυνατό να επέλθει και νέκρωση ολόκληρου του δένδρου της καρυδιάς.

Οι νεκρωτικές κηλίδες που εμφανίζονται στους καρπούς είναι μικρότερες εκείνων που προκαλούνται στα φύλλα. Εάν η προσβολή της ανθράκωσης αρχίσει ενώ τα καρύδια είναι ακόμη πολύ μικρά, τότε αυτά δεν αναπτύσσονται κανονικά και πέφτουν πρόωρα.

Ο μύκητας Marssonina juglandis στην συνέχεια ξεχειμωνιάζει στα πεσμένα στο έδαφος φύλλα, όπου αναπτύσσει την ασκογόνο μορφή του Gnomonia leptostyla.

Γι αυτό στις βόρειες χώρες που έχουν και περισσότερες βροχοπτώσεις ασβεστώνουν πατροπαράδοτα τους κορμούς των δένδρων για να τα προστατέψουν  από την ανθράκωση αλλά και από άλλες ασθένειες.

Η απελευθέρωση των ασκοσπορίων συμπίπτει χρονικά με την έκπτυξη των φύλλων δηλαδή περί τον Μάιο. Τα ασκοσπόρια μεταφέρονται συνήθως με τον αέρα και το υδρονέφος μετά από βροχές και προκαλούν στα φύλλα και τους βλαστούς την αρχική προσβολή. (Άρα περισσότερη προσοχή θέλουν οι πρώιμες ποικιλίες π.χ. τύπου Καλιφόρνιας, Γαλλίας κ.τ.λ.).
Επάνω στις κηλίδες που δημιουργούνται σύντομα εμφανίζονται καρποφορίες της κονιδιακής μορφής του μύκητα Marssonina juglandis. Τα κονιδιοσπόρια μεταδίδουν την ασθένεια ταχύτατα, ιδιαίτερα όταν ο καιρός είναι βροχερός.

Φυσικό αποτέλεσμα αυτού του ατέρμονου κύκλου είναι η απώλεια φωτοσυνθέτουσας φιλικής επιφάνειας καθώς και η πρόωρη φυλλόπτωση μειώνει την απόδοση των δένδρων σε καρπό αλλά υποβαθμίζει και την ποιότητά τους.

Καρύδια που προέρχονται από προσβεβλημένα δένδρα έχουν μικρότερο ειδικό βάρος και μικρότερο ποσοστό ψίχας. Η ψίχα είναι συρρικνωμένη με σκοτεινό χρώμα.

Γενικά με την ανθράκωση η παραγωγή είναι υποβαθμισμένη, με αποτέλεσμα ο παραγωγός να έχει σημαντική οικονομική απώλεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να μας κεράστε ένα καφέ, παρακαλούμε χρησιμοποιήστε το κάτωθι button η απευθυνθείτε στο μαιλ: index@otenet.gr