Τετάρτη, 25 Μαΐου 2011

Καρυδιές Ελλάδος, ΠΟΙΚΙΛΙΑ: VΙΝΑ (Βίνα)

Καρυδιές Ελλάδος, ΠΟΙΚΙΛΙΑ: VΙΝΑ (Βίνα)

ΚΑΤΑΓΩΓΗ: Καλιφόρνια.
Διασταύρωση Franquette. x Payne
ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ:    Πανεπιστημιο DAVIS Καλιφόρνια.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΔΕΝΔΡΟΥ Καρυδιάς VΙΝΑ
Καρποφορία Καρυδιάς VΙΝΑ: Πλαγιόκαρπη με μεγάλο βαθμό πλαγιοκαρπίας 80% Μορφη κόμης: Πλαγιόκλαδη έως ημιπλαγιόκλαδη

Ζωηρότητα βλάστησης: αδύνατη έως σχετικά αδύνατη

Έναρξη βλάστησης: Μεσοπρώιμη, 31 Μαρτίου

Εποχη ανθοφορίας θηλέων (έναρξη-ληξη): 22/4 - 3/5

Εποχη ανθοφορίας ιούλων (έναρξη-ληξη): 15/4 - 25/4

Χαρακτηρισμός ανθοφορίας: πρώτανδρη

Εποχη ωρίμανσης καρπού: 19/9 - 27/9
Ταχύτητα εισόδου στην καρποφορία της  Καρυδιάς VΙΝΑ: Πολύ γρηγορη, εμφάνιση καρπών από το πρώτο έτος φύτευσης

Ταχύτητα εμφάνισης Ιούλων: γρηγορη (συνηθως στον 3ο και οπωσδηποτε στο 4ο χρόνο)

Είσοδος στην πληρη καρποφορία της  Καρυδιάς VΙΝΑ: 9 έτος

Παραγωγικότητα Καρυδιάς VΙΝΑ: Καλη έως πολύ καλη

Ευαισθησία στη βακτηρίωση: Μέση. θεωρείται ευαίσθητη στη βακτη-ρίωση.

Ευαισθησία στην ανθράκωση: Μικρη έως μέση.

Προσβολές από καρπόκαψα: Απαιτείται καταπολέμηση

Επικονιαστές: Chandler, Pedro, Hartley
Σχάση περικαρπίου: πολύ καλη
Αντοχη καρπού στο ηλιόκαυμα: ευαίσθητη.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΡΠΟΥ της Καρυδιάς VΙΝΑ
Σχημα καρυδιού με κέλυφος: Κολουροκωνικό επίμηκες με αιχμηρη άκρη
Εμφάνιση καρυδιού με κέλυφος: Καλη, ελκυστικη
Μέσο βάρος καρυδιού με κέλυφος: 11 - 12,5 g
Συγκόλληση βαλβίδων κελύφους: σχετικά αδύνατη
Ποσοστό ψίχας: 47% - 51%
Χρωματισμός ψίχας: Κιτρινόλευκος, μικρό ποσοστό (15%) κατηγορία Extra, μεγαλύτερο ποσοστό (55%) κατηγορία I και αρκετό ποσοστό (30%) κατηγορία II
Ποιότητα ψίχας: Μέτρια έως αρκετά καλη
Αποχωρισμός ψίχας από το κέλυφος: Εύκολος

ΑΓΡΟΝΟΜΙΚΗ ΑΞΙΑ της Καρυδιάς VΙΝΑ
Πολύ παραγωγικη ποικιλία, ευαίσθητη στη βακτηρίωση και στο ηλιόκαυμα. Στις ημιορεινές περιοχές η Καρυδιά VΙΝΑ έχει καλύτερο χρωματισμό ψίχας από τις πεδινές.
Η Καρυδιά VΙΝΑ είναι Κατάλληλη σαν κύρια ποικιλία για ημιορεινές περιοχές όπου ο τελευταίος εαρινός παγετός σημειώνεται έως τις 5 Απριλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να μας κεράστε ένα καφέ, παρακαλούμε χρησιμοποιήστε το κάτωθι button η απευθυνθείτε στο μαιλ: index@otenet.gr