Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Οι καρυδιές μπορούν να παράγουν φυσική ασπιρίνη

Οι καρυδιές μπορούν να παράγουν φυσική ασπιρίνη

Τα δένδρα και τα φυτά εκκρίνουν χημικές ουσίες όταν στέλνουν μηνύματα σε γειτονικά δένδρα η φυτά. Η καρυδιά είναι ένα χαρακτηριστικό δένδρο της κατηγορίας αυτής. Π.χ. όταν κάποιο άλλο δένδρο πλησιάζει κατα την ανάπτυξη του τα φύλα της καρυδιάς μέσω των χημικών αυτών ουσιών η καρυδιά επικοινωνεί με το δένδρο αυτό. Έχει περάσει μια εσφαλμένη άποψη σε πολλούς καλλιεργητές καρυδιάς ότι η καρυδιά δεν μπορεί να συνυπάρχει με άλλα δένδρα. Η αλήθεια είναι ότι η καρυδιά θα συνεννοηθεί μαζί τους για να βρεθεί χώρος για όλους. Έχω δει σε απίστευτα μικρούς κήπους και μποστάνια, τεράστιες καρυδιές και κάτω από αυτές να υπάρχουν κερασιές, μηλιές, αχλαδιές μέχρι και ένα μικρό χώρο από κηπευτικά μου έδειξε ο 80χρονός κ. Γιώργος από το χωριό Σάρχος της όμορφης Κρήτης.

Οι επιστήμονες στην Καλιφόρνια ανακάλυψαν πρόσφατα ότι σε κάποιες περιπτώσεις η καρυδιά παράγει το βασικό συστατικό της ασπιρίνης.

Οι επιστήμονες του NCAR (National Center for Atmospheric Research) χρησιμοποίησαν ειδικά εξοπλισμένους πύργους για να μετρήσουν τις εκκρίσεις των δένδρων πάνω από το ψηλότερο τους σημείο, και συγκεκριμένα τον θόλο των φυλλωμάτων της κορυφής του δάσους σε μία φυτεία από καρυδιές στην Καλιφόρνια της Αμερικής.
(σημειωτέον ότι οι καρυδιές Καλιφόρνιας δεν είναι τόσο ψηλές όσο οι γνήσιες καρυδιές που υπάρχουν στα βουνά της Ρωσίας και της Ασίας. Ο λόγος γι αυτή την μετάλλαξη είναι ότι οι καλλιεργητές στην Καλιφόρνια θέλουν το δένδρο να είναι χαμηλό για να μαζεύουν τα καρύδια χωρίς ιδιαίτερο κόπο και έτσι έχουν περάσει στην γεωπονία σαν υβρίδια καρυδιάς Καλιφόρνιας).


Η ανακάλυψη ήταν τυχαία. Όταν η ερευνητική ομάδα του Εθνικού Κέντρου Ατμοσφαιρικών Ερευνών (NCAR) στο Κολοράντο των ΗΠΑ, απομόνωσαν από τη φλούδα δένδρου το σαλικυλικόμεθύλιο, τη γνωστή σε εμάς χημική ουσία με το όνομα «ασπιρίνη», για να μελετήσουν την αιτία της έκκρισής του.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως η ξηρασία, ενεργοποιούν στα φυτά τη χημική ουσία, ώστε να αντισταθούν σε πιθανή βλάβη από τις εξωτερικές ανεπιθύμητες συνθήκες.

«Αντίθετα με τους ανθρώπους που παίρνουν ασπιρίνη σαν αντιπυρετικό, τα φυτά έχουν την ικανότητα να παράγουν το δικό τους μίγμα από χημικά τύπου ασπιρίνης, τα οποία ενεργοποιούν τη δημιουργία πρωτεϊνών που τονώνουν τις βιοχημικές τους άμυνες και μειώνουν τις βλάβες», δήλωσε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Τόμας Καρλ.

Επιπλέον, οι ερευνητές βάσει των διαπιστώσεών τους έχουν θέσει το ερώτημα, κατά πόσο μπορεί η αμυντική αυτή λειτουργία της καρυδιάς να σημαίνει και ένα είδος επικοινωνίας μεταξύ των δένδρων;. Όταν για παράδειγμα δένδρο καρυδιάς αισθανθεί πρώτο τον επικείμενο κίνδυνο;. «Οι μετρήσεις στο πλαίσιο της έρευνας διαπίστωσαν σημαντικές ποσότητες σαλικυλικόμεθύλιο, στην ατμόσφαιρα, καθώς τα δένδρα αντιδρούσαν στις στρεσογόνες συνθήκες του περιβάλλοντος», υποστηρίζει ο Τ. Καρλ.

Στα συμπεράσματα της έρευνας των βιοεπιστημόνων αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Η νέα ανακάλυψη ενισχύει την πεποίθηση ότι η επικοινωνία μεταξύ των δένδρων και δη της καρυδιάς λαμβάνει χώρα σε επίπεδο οικοσυστήματος. Τα φυτά και τα δένδρα μπορούν να επικοινωνούν μέσω της ατμόσφαιρας».

Οι επιστήμονες φιλοδοξούν να μπορέσουν στο μέλλον να προσθέσουν τον κώδικα τη αμυντικής συμπεριφοράς της καρυδιάς, που ανακάλυψαν, στη φαρέτρα των όπλων των αγροτών και των δασολόγων, αφού «θα μπορούν να παρακολουθούν το επίπεδο του σαλικυλικού μεθυλίου για να παίρνουν έγκαιρα τα μηνύματα κάποιας ασθένειας στα φυτά, μόλυνσης από έντομα ή άλλων μορφών στρες, πριν καν τα φύλλα αρχίσουν να μαραίνονται και να πέφτουν», όπως δήλωσαν, «αναλαμβάνοντας έτσι πιο γρήγορα την αναγκαία προληπτική δράση».

Η εν λόγω έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Biogeosciences (Βιογεωεπιστήμες).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να μας κεράστε ένα καφέ, παρακαλούμε χρησιμοποιήστε το κάτωθι button η απευθυνθείτε στο μαιλ: index@otenet.gr