Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Κλάδεμα Καρυδιάς

Το Κλάδεμα της Καρυδιάς είναι εύκολο και σε κάποιες περιπτώσεις οχι απαρέτητο.

Το κλάδεμα εξασφαλίζει την καρποφορία και την αύξηση της παραγωγής στα περισσότερα δένδρα, το ιδιο και στην καρυδιά.

Το κλάδεμα της καρυδιάς δεν πρέπει να γίνεται μέχρι το κλάδεμα των ανθέων καθόσον αυτά σχηματίζονται στους βλαστούς του προηγουμένου έτους και όχι στη νέα βλάστηση.

Όλα τα φυλλοβόλα δένδρα κλαδεύονται το χειμώνα το ίδιο και η καρυδιά.
Είναι σημαντικό να έχουν σταματήσει να κυκλοφορούν έντονα οι χυμοί της καρυδιάς για να κλαδευτεί διαφορετικά το δένδρο πληγώνεται. Έτσι επιλέγουμε τους μήνες Νοέμβριο, Δεκέμβριο για το κλάδεμα της καρυδιάς ώστε να έχουμε πάρει τους καρπούς της και να έχουν πέσει τα φύλα της.

Στην καρυδιά οι σκελετικοί κλάδοι κλαδεύονται στο μισό του μήκους τους, όταν αυτό κυμαίνεται από 1,3-3,3 μέτρα.

Οι ποικιλίες καρυδιάς που φέρουν μεγάλη παραγωγή, κλαδεύονται πιο αυστηρά, για να μην μεταβληθεί η γωνία πρόσφυσης των σκελετικών κλάδων, λόγω του βάρους του φορτίου των καρυδιών που θα ωριμάσουν πάνω στο δένδρο.

Λάβετε υπ όψιν σας ότι όσο σκληρό και αν είναι το ξύλο της καρυδιάς όταν ξεραθεί και υλοτομηθεί, τόσο αντίθετα μαλακό είναι όλα τα χρόνια της ζωής του δένδρου.

Στις ορθόκλαδες ποικιλίες, οι βλαστοί του προηγούμενου έτους αποφεύγεται να κλαδεύονται, ενώ στις ημιορθόκλαδες συντέμνονται στο 1/4 του μήκους και στις πλαγιόκλαδες στο 1/3 έως το 1/2 του μήκους τους.

Οι γερασμένες καρυδιές ανανεώνονται κλαδεύοντας τους κύριους βραχύωνες στα 60-100 εκατοστά από τη βάση τους.
Από τα κλαδιά που θα σχηματιστούν τον επόμενο χρόνο, διατηρούμε μόνο όσα χρειάζονται για την επαναδιαμόρφωση του σκελετού των δένδρων.

ΚΛΑΔΕΜΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΚΑΡΥΔΙΑΣ
*Κυπελλοειδές κλάδεμα καρυδιάς: 3-4 βραχίονες με 2 σκελετικούς κλάδους ανά βραχίονα
*κλάδεμα καρυδιάς τύπου Πυραμίδα: 4-5 βραχίονες κατανέμονται κάθετα και με οριζόντια κατεύθυνση

ΚΛΑΔΕΜΑ ΚΑΡΠΟΦΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΚΑΡΥΔΙΑΣ
Δεν διενεργείται συστηματικό κλάδεμα αλλά καθαρισμός.
Στις Mayette, Fraquette και Hartley αφαιρείται το 1/4 της νέας βλάστησης αν είναι ζωηρή.

Πηγή: Ειδική δενδροκομία, ακρόδρυα, πυρηνόκαρπα, λοιπά καρποφόρα.
Συγγραφέας: Κώστας Ποντίκης.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η καρυδιά και χωρίς να κλαδευτεί αποδίδει αρκετά.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στις Ρώσικες χώρες που κάνουν μόνο ένα ασβέστωμα στις πωλλών ποικιλιών καρυδιές τους έχουν κάθε χρόνο μια αξιόλογη παραγωγή σε καρύδια. Σύμφωνα με τους Ρωσόφωνους καλιεργητές δεν έχει σημασία αν η καρυδιά σας κάνει λεπτόφλουδα καρύδια η σκληρόφλουδα. Δεν έχει σημασία αν οι καρποί της είναι μικροί η μεγάλοι. Το ίδιο προσβάλλονται από τα έρποντα ζωύφια όλες οι ποικιλίες της καρυδιάς. Η φυσική πρόληψη μπορεί να επιτελεστεί με πολλές παραδοσιακές συνταγές. Το κλάδεμα της καρυδιάς θα δώσει περισσότερη παραγωγή σε καρπούς αλλά κυρίως πρέπει να φροντίσετε μια τυπική περιποίηση του δένδρου. Γενικά η καρυδιά είναι σκληρό δένδρο και δεν χρειάζεται πολλά. Η αξιοποίηση των εκτάσεων με καλλιέργειες όπως της κρανιάς, της τρούφας, της καστανιάς και της καρυδιάς, μπορεί να εξασφαλίσει ικανοποιητικό εισόδημα. Επιπλέον, οι καλλιέργειες αυτές δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον με φυτοφάρμακα και λιπάσματα, συμβάλλουν στη συγκράτηση των νέων στον τόπο καταγωγής τους, κοντά στους δικούς τους και δυναμώνουν την περιφέρεια, όπου αναμφισβήτητα το επίπεδο διαβίωσης είναι πολύ υψηλότερο σε σχέση με τα βεβαρημένα αστικά κέντρα.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αν υπήρχε και κάποιο σχέδιο για μας που έχουμε μιά καρυδιά στην αυλή μας θάταν ακόμη πιο κατατοπιστικό το άρθρο σας. Αλλα και χωρίς αυτό το σχέδιο οι πληροφορίες σας είναι πολύτιμες.

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να μας κεράστε ένα καφέ, παρακαλούμε χρησιμοποιήστε το κάτωθι button η απευθυνθείτε στο μαιλ: index@otenet.gr