Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Τι ευδοκιμεί κάτω από μια καρυδιά

Έγινε γνωστό λόγο της δύναμής του, την αντοχής στη φθορά  και την ευελιξία του ξύλου της το οποίο χρησιμοποιείτε ακόμα και σήμερα στην κατασκευή επίπλων από  αλλά και οι πρώτοι έλικες αεροπλάνου ήταν από ξύλο καρυδιάς, Έτσι οι ξυλοκόποι που είχαν ξύλα από τα δέντρα καρύδια τα πουλούσαν σε πολύ υψηλή τιμή. Για  τους κηπουρούς και τους αγρότες, ωστόσο, τα δέντρα καρυδιάς μπορεί να αποδειχθούν μια δύσκολη πρόκληση συγκαλειέργειας.

Κατανόηση Alleopathy
Τα δέντρα Καρυδιάς (Juglans nigra) είναι alleopathic, ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα είδη φυτών που έχουν ευεργετικές ή επιζήμιες επιδράσεις σε άλλα φυτά. Στην περίπτωση της καρυδιάς, η allelopathic αλληλεπίδραση είναι επιβλαβής σε ορισμένα φυτά. Σε αυτό είναι υπεύθυνη μια ουσία που ονομάζεται juglone, και κατοικεί σε μεγάλες ποσότητες στις ρίζες του δέντρου μιας καρυδιάς. Το Juglone είναι γνωστό ότι αναστέλλει την αναπνοή του εδάφους, αυτό όμως μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα την καχεκτική ανάπτυξη ή παραμορφωμένο, ακόμα και θάνατο, σε φυτά τα οποία είναι ευαίσθητα στην ουσία juglone. Σχετικά είδη όπως η αγγλική καρυδιάς (Juglans regia) και η Ελληνική (Juglans cinerea) είναι επίσης alleopathic, παράγουν δηλαδή την ουσία juglone αλλά σε μικρότερο βαθμό σε σχέση με την Αμερικάνικη μαύρη καρυδιά.

Allelopathic αλληλεπιδράσεις είναι πολύπλοκες και οι επιστήμονες εξακολουθούν να διεξάγουν μελέτες για να κατανοήσουμε πλήρως τη λειτουργία τους.

Σημάδια & συμπτώματα
Φυτά που δεν έχουν ευεργετικές ή επιζήμιες επιδράσεις από την ουσία juglone παρουσιάζουν μια ποικιλία συμπτωμάτων. Το μέγεθος της ασθένειας που παρουσιάζουν εξαρτάται από την απόσταση που έχει από το δέντρο της καρυδιάς. Πιστεύεται ότι τα ευπαθή φυτά δεν θα πρέπει να έρθουν κατά 1/4 - 1/2 κοντά στις ρίζες της καρυδιάς για πάθουν κάποια σοβαρή βλάβη, αλλά ακόμη και αν έρθουν επαφή με αποσυντιθειμένος φύλλα της καρυδιάς, με φλούδες από τους καρπούς της, με το κέλυφος το κέλυφος του καρπού, ακόμα και με τη βροχή, αν το νερό που βρέχει την καρυδιά μετά καταλήγει στις ρίζες κάποιου φυτού σας. Τα συμπτόματα για τα ευπαθεί φυτά μπορεί να είναι ο μαρασμός, πεσμένα φύλλα, puckering, συστροφή ή φύλλα που φαίνονται κίτρινα ή αποχρωματισμένα, οι εσωτερικοί ιστοί σε ξυλώδη φυτά ή θάμνους μπορεί να έχουν σκουραίνει ή να παρουσιάζουν αποχρωματισμούς.

Φύτευση Στρατηγικές
Αποφύγετε την κοπή του Δέντρο: Κόβοντας μια καρυδιά δεν είναι η καλύτερη λύση στο πρόβλημα σας, τουλάχιστον όχι αν το δέντρο σας είναι υγιής. Η ουσία Juglone δεν διαλύεται εύκολα στο νερό και θα παραμείνει στο έδαφος ακόμα και μετά την κοπή του δέντρου (με τις μικροσκοπικές ρίζες του τις οποίες δεν αφαιρείται άμεσα). Στο έδαφος η ουσία juglone διασπάτε προοδευτικά σε 6 με 12 μήνες. Ένα δέντρο καρυδιάς παρέχει μια υπέροχη σκιά, μειώνει τις εκπομπές ρίπων (CO2) στο περιβάλλον, παρέχοντας παράλληλα καθαρό οξυγόνο, τροφή και καταφύγιο για την άγρια ζωή όπως τα πουλιά, και ¨κόβεί¨ τον αέρα λόγω της μεγάλης αντοχής του ξύλου της.

Δημιουργήστε κάποια απόσταση: Οι ρίζες ενός μεγάλου δέντρου καρυδιάς μπορεί να επεκταθούν πολύ πιο πέρα από τα όρια του του δέντρου που βλέπουμε. Δεν υπάρχει μαγική-ασφαλή απόσταση για τη φύτευσης, αλλά αρκεί να σημειώσουμε, όσο πιο μακριά τόσο το καλύτερο για τα φυτά που δεν είναι φιλικά στη ουσία juglone. Σε περίπτωση αμφιβολίας, μπορείτε να πειραματιστείτε με το ποια φυτά είναι ανθεκτικά με την καρυδιά.

Καλλιέργεια σε δοχεία: Οι περισσότεροι κηπουροί αναπτύσσουν με  επιτυχία τα ευπαθή φυτά πάνω από το έδαφος σε γλάστρες ώστε να μην επιρεάζονται από την καρυδιά. Μπορείτε να κάνετε το αντίθετο όμως για να πειραματιστείτε, δηλαδή να βάλετε σε μια γλάστρα χώμα που να έχετε μαζέψει κάτω από μία καρυδιά να το βάλετε σε μια γλάστρα και να φυτέψετε ένα φυτό και να δείτε πως αυτό θα αντιδράση με την ουσία juglone.

Καθαρίστε τα απορρίμματα της καρυδιάς: πεσμένα φύλλα και φλοιοί καρπών περιέχουν πολύ μικρές συγκεντρώσεις juglone, έτσι είναι καλύτερα να τα κρατίσετε μακριά από τα ευπαθή φυτά που μπορεί να έχετε. Όμως τα κομμένα κλαδιά, φλοιοί από τους καρπούς αποτελούν οργανική λίπανση, αν τα χρησιμοποιήσουμε σε juglone ανθεκτικά φυτά.

Ευαίσθητα Φυτά σε καρυδιές

Φυτά από την οικογένεια Solanaceae φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις επιδράσεις της ουσίας juglone. Μερικά από αυτά είναι οι μελιτζάνες, λάχανα, πιπεριές, πατάτες, ντομάτες και.

Άλλα ευπαθή φυτά περιλαμβάνουν: αζαλέα, ροδοδάφνη, Cotoneaster, Potentilla, μήλο, βατόμουρο, βατόμουρου, αγγούρι, τα σταφύλια (εγχώρια), κρόκος, παιωνία, μαύρο σκλήθρα (Alnus), Basswood, Λευκό σημύδες, Hopa crabapple, Hackberry, Αμούρ από αγιόκλημα, Ιαπωνικά Πεύκα, lespedeza, λιλά, πιατάκι Magnolia, ασημένια σφενδάμου, δάφνη βουνού, πεύκο Loblolly, κόκκινο πεύκο, πεύκο ουίσκι, λευκό πεύκο, αγριομύρτια, Νορβηγική ερυθρελάτης,.

Φυτά να αναπτύσσεται κάτω από ή κοντά σε καρυδιές

Υπάρχουν πολλές αντικρουόμενες πληροφορίες από τις οποίες τα φυτά μπορούν να καλλιεργούνται κάτω από καρυδιές. Φυτά σε αυτόν τον κατάλογο που απαιτούν άμεση επαφή με τον ήλιο και μπορούν να καλλιεργηθούν κοντά σε μια καρυδιά αλλά όχι κάτω από αυτή. Αυτή η λίστα σε καμία περίπτωση δεν είναι πλήρης (ούτε είναι ο κατάλογος των πιο πάνω φυτών για την αποφυγή). Όπως προαναφέραμε, το allelopathic έχει πολύπλοκες αλληλεπιδράσεις και τη δική σας εμπειρία μπορεί να αποδείξει διαφορετικά αποτελέσματα ανάλογα με τις επιμέρους συνθήκες του εδάφους, το κλίμα, κ.λ.π. Φυτά σε αυτόν τον κατάλογο είτε έχουν μελετηθεί ειδικά για την αντοχή τους σε juglone ή έχουν καλλιεργηθεί με επιτυχία υπό ή κοντά σε δέντρα καρυδιάς από τους συναδέλφους κηπουρούς. Όπως πάντα, μην διστάσετε να σχολιάσει τις επιτυχίες ή τις αποτυχίες σας έτσι ώστε να μπορούμε όλοι να μάθουμε!

Λαχανικά

Φασόλια, Φασόλια snap, Τεύτλα, Καρότα, Καλαμπόκι, Κρεμμύδια, Πεπόνια, Παστινάκες και σκουός.

Φυτά Τοπίο

Κόκκινο κέδρος, Crabapple, Φτελιάς, Φτερωτό Euonymus, Forsythia, Hawthorn, Κώνειο, Hickories, Μαύρη ακρίδα, Σφεντάμια (περισσότερα είδη), Βελανιδιές, Ελιά, Pachysandra, Paw Paw, Λωτός, Άγριο τριαντάφυλλο, Πλατάνια, viburnums και αναρριχητικό φυτό Βιρτζίνια.

Φρούτα

Κεράσια και μαύρα σμέουρα

Λουλούδια και φυτά ποώδη

Astilbe, Μέλισσα βάλσαμο, Μπιγκόνια κερί, Καμπανούλα, Bloodroot, Bluebells, Κεντάκυ bluegrass, Κοραλλιογενείς καμπάνες, Cranesbill, Νάρκισσος, Shasta μαργαρίτα, Daylily, Britches Ολλανδός του, Φτέρες, Φεστούκας, Hollyhock, Δόξα-of-the-χιόνι, Hosta, ίριδα, Jack-in-the-άμβωνα, αυτί του αρνιού, Λειριώπης, lungwort, πανσέδες, καλέντουλα, δόξα πρωί, νάρκισσος, phlox, Sedum, σκιλοκρόμμυδο Σιβηρία, λευκόιο, spiderwort, ομορφιά άνοιξη, sundrops, γλυκιά Woodruff, Trillium, βιολέτες και Zinnia.

* Αντικρουόμενες πληροφορίες έτσι ώστε να εμφανίζεται και στις δύο λίστες.

Πηγή:
http://www.thriftyfun.com/tf74947570.tip.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να μας κεράστε ένα καφέ, παρακαλούμε χρησιμοποιήστε το κάτωθι button η απευθυνθείτε στο μαιλ: index@otenet.gr