Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Καρυδιά συγκαλλιέργεια με Ντομάτα

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, η καρυδιά περιέχει (στις ρίζες, στα φύλλα, στα κλαδιά και στα φλούδια, κέλυφος του καρπού) μια ουσία, με όνομα juglone, η οποία δεν είναι φιλική με κάποια κηπευτικά αλλά με κάποια άλλα μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά.

Σε αυτό το άρθρο θα αναφέρουμε πως αντέδρασε η ντοματιά σε αυτήν την ουσία.
Αρχικά βάλαμε σε ένα βαρέλι μια ποσότητα από φύλλα καρυδιάς, το οποίο γέμισε με βρόχινο νερό (καθαρό νερό χωρίς χλώριο).  Το νερό αυτό περιέχει την ουσία juglone και το χρησιμοποιήσαμε στο πότισμα των λαχανικών που είχαμε φυτέψει στον κήπο. Βεβαιώνουμε ότι το νερό αυτό της βροχής που είχε πέσει στο βαρέλι ήταν αρκετά καφέ από τα φύλλα καρυδιάς. Έτσι, οι ντομάτες που ποτίστηκαν από αυτό το νερό δεν είχαν αίσιο τέλος, γιατί σίγουρα ντομάτες δεν αγαπούν τα καρύδια.

Όμως ότι ισχύει για την ντομάτα δεν σημαίνει ότι ισχύει για όλα τα κηπευτικά
Μπορείτε να δείτε στο φάκελο "Συγκαλλιέργεια καρυδιάς" ποια κηπευτικά και ποια δένδρα ωφελούνται και ποια βλάπτονται.

Η ουσία Juglone, αποτελεί ένα ενδιαφέρον φαινόμενο γιατί δεν επηρεάζει εξίσου όλα τα φυτά. Η ουσία Juglone όχι μόνο δεν είναι επιβλαβής σε άλλα κηπευτικά αλλά μπορεί να λειτουργήσει και ευεργετικά όπως το λίπασμα. Μερικά κηπευτικά όπως   το σκόρδο, τα καρότα, τα παντζάρια, τα κρεμμύδια, σγουρές κράμβες, τα ραδίκια και το σπανάκι που υπήρχαν στον κήπο δεν επηρεάσθηκαν από την ουσία και σε μερικά από αυτά λειτούργησε σαν λίπασμα. Έτσι τα παραπάνω λαχανικά είναι γνωστό ότι ανέχονται juglone, όπως είναι διάφορα άλλα φυτά που δεν γνωρίζουμε ακόμα γιατί δεν έχουν δοκιμαστεί με την ουσία juglone.

Η ουσία Juglone υπάρχει κυρίως σε δέντρα από ξηρούς καρπούς, στης ρίζες και στα φύλλα της καρυδιάς.

Πολλές απόψεις γιατί συμβαίνει αυτό. Η μία άποψη είναι ότι οι σπόροι της καρυδιάς για να βλαστήσουν και να επεκτείνουν το σύστημα των ριζών και προσπαθούν να σκοτώσουν τους ανταγωνιστές τους, διατηρώντας περισσότερους πόρους για τον εαυτό τους. Η άλλη άποψη είναι ότι η ουσία αυτή συγκεντρώνεται στο ριζικό σύστημα της για να τρέφεται με αυτή, στην ουσία φτιάχνει το φαγητό της. Χρησιμοποιεί το επιφανειακό έδαφος σαν αποθήκη τροφής (φυσικού λιπάσματος).
Επειδή όμως η ουσία juglone δεν υπάρχει μόνο στις ρίζες της καρυδιάς αλλά την συναντούμε στα φύλλα, στα κλαδιά και στα φλούδια, (κέλυφος του καρπού) καταλαβαίνουμε οτι η καρυδιά τρέφεται με την ουσία Juglone και γι αυτό την συναντούμε  παντού. (αλλά σε σαφώς μεγαλύτερη ποσότητα στις ρίζες). Αυτή είναι και η άποψη που υποστηρίζουμε εμείς σαν πιο λογική.

Η ουσία Juglone είναι λιγότερο επιβλαβής καθιερωμένα δέντρα και θάμνους, όταν το συστήματα της ρίζα τους είναι ήδη εκτεταμένη.

Επίσης το έδαφος που έχει φρέσκο το ριζικό σύστημα της καρυδιάς είναι εμπλουτισμένο με την ουσία juglone (η οποία είναι το συμπυκνωμένο φαγητό της ίδιας της καρυδιάς) όταν αραιωθεί με άλλο φυτόχωμα ή "χωνέψει" όπως ακριβώς κάνουμε με την κοπριά των ζώων, τότε γίνεται και αυτό φυτικό, δωρεάν, λίπασμα για όλα τα κηπευτικά.

Πηγή:
https://sharepoint.cahnrs.wsu.edu/blogs/urbanhort/archive/2010/07/12/tomato-takedown.aspx

*Έχει μεγάλη σημασία κλείνοντας το άρθρο, να τονίσουμε ότι τα πειράματα έχουν γίνει στο εξωτερικό χωρίς ν αναφέρουν ποσότιτα φύλων και νερού που αναμείξανε.
και όπως είναι γνωστό η μεγάλη ποσότητα θρεπτικών συστατικών ενδέχεται να βλάπτει ευαίσθητα φυτά όπως είναι η τομάτα.
Γι αυτό θα προσπαθήσουμε να επαναλάβουμε το πείραμα με βαθμιδωτές δόσεις του υγρού χούμου που χρησιμοποιήθηκε στο πείραμα, ώστε να δούμε την συμπεριφορά της τομάτας σε μικρές και μεγάλες δόσεις.
Διότι μπορεί σε μικρές δόσεις όχι μόνο να μην βλάπτει την τοματατια αλλά και να την τρέφει.
Θα επανέλθουμε σύντομα.
Ίσως και μέσα σ αυτό το καλοκαίρι.

Ντάρια - Αθηνά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να μας κεράστε ένα καφέ, παρακαλούμε χρησιμοποιήστε το κάτωθι button η απευθυνθείτε στο μαιλ: index@otenet.gr