Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Καρυδέλαιο: Τα άγνωστα οφέλη του καρυδέλαιο και οι χρήσεις του

Στο τοπικό μανάβικο της γειτονίας σας στο ράφι με το μαγειρικό λάδι μπορείτε να βρείτε μια συγκλονιστική σειρά από επιλογές: το ελαιόλαδο, το φυστικέλαιο, το φυτικό έλαιο. Ένας τύπος που μπορεί να μην έχετε δει ακόμα είναι το λάδι από καρύδια. Το λάδι από καρύδια δεν το βρίσκεις εύκολα όπως τα πιο γνωστά μαγειρικών ελαίων, κυρίως επειδή είναι πιο ακριβό αλλά έχει και μικρότερη διάρκεια ζωής πριν σαπίσει. Άλλοι λόγοι για την έλλειψη ευρείας δημοτικότητα του λαδιού από καρύδια είναι ότι μπορεί να εκπέμπουν μια γεύση από φυστικέλαιο δεν προορίζεται για χρήση στο μαγείρεμα καθώς δεν αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες. Στην πραγματικότητα, το λάδι καρυδιάς δεν μπορεί να χρησιμοποιείτε σαν μαγειρικό λάδι? Θα πρέπει να χρησιμοποιείται σχεδόν αποκλειστικά για προσθήκη στα ήδη μαγειρεμένα φαγητά προσφέροντας μια πλούσια γεύση σε αυτά. Καρυδέλαιο προτιμάται από πολλούς ακριβώς λόγω της πλούσιας γεύση του.

Καρυδέλαιο: Πώς παράγεται το καρυδέλαιο

Το λάδι καρυδιάς είναι σχεδόν τόσο σημαντική όσο η προτίμηση προς το γαλλικό κρασί ή το ελληνικό ελαιόλαδο. Στην πραγματικότητα, το καλύτερο λάδι καρυδιάς θεωρείται ότι είναι αυτό που εισάγονται από ορισμένες περιοχές της Γαλλίας, αν και άλλοι προτιμούν το καρυδέλαιο που προέρχεται από την Αυστραλία ή την Καλιφόρνια. Η παραδοσιακή άποψη των ευρωπαϊκών χωρών για το καρυδέλαιο είναι ότι αφού χρησιμοποιείται δεν μας ενδιαφέρει από πού προέρχεται. Η διαδικασία αρχίζει με τη σάρκα του καρπού η οποία συμπιέζεται με δύο τροχούς από πέτρα. Η πάστα στη συνέχεια περνάει μέσα από μια διαδικασία ψησίματος η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική για την παραγωγή καρυδέλαιου. Όπως είναι η διαδικασία της υδραυλικής συμπίεσης μετά το ψήσιμο. Η ποιότητα του τελικού προϊόντος μπορεί να ποικίλει σημαντικά ανάλογα με το χρόνο διάρκεια του ψησίματος και τις συνθήκες που εμπλέκονται στην πίεση αυτή. Όσο λιγότερο καρυδέλαιο εξάγεται τόσο πιο λεπτή η γεύση είχαν τα καρύδια πριν. Όσο πιο λεπτή η τελική γεύση τόσο πιο ακριβό θα είναι το καρυδέλαιο. Ένας τρόπος για να μειωθεί η τιμή είναι οι αρμόδιοι για τη χάραξη του καρυδέλαιο να χρησιμοποιούν ολόκληρους τους ξηρούς καρπούς. Αυτό έχει σαν αποτελέσματα να παράγετε χαμηλότερης ποιότητας λάδι καρυδιάς γιατί δεν γίνετε σωστό ψήσιμο στην πάστα που παράγετε. Το βασικό συστατικό του λαδιού από καρυδιά είναι η λεπτή αλλά αναγνωρίσιμη ποιότητα καρυδιού έτσι η γεύση του χάνετε μόνο όταν παρακάμπτετε η διαδικασία του ή αλλιώς δεν γίνεται σωστά. Έτσι ένας σίγουρος τρόπος για να εξασφαλιστεί η ποιότητα του λαδιού από καρύδια είναι να ελέγξετε την ετικέτα για την επιβεβαίωση ότι οι ξηροί καρποί έχουν περάσει από τη διαδικασία του ψησίματος. Μπορείτε επίσης να ελέγξετε την ποιότητα του από το χρώμα του, το καλής ποιότητας καρυδέλαιο έχει χρώμα τοπάζι.

Καρυδέλαιο: Αποθήκευση και μαγείρεμα, χρήσεις καρυδέλαιου

Το καρυδέλαιο δεν συνιστάται για χρήση σε μαγείρεμα που γίνετε σε υψηλή θερμοκρασία, διότι η υψηλή θερμότητα τείνει να το εμποτίσει με μια πικρή ποιότητας γεύση που μειώνει ή ακόμη εξαφανίζει την ποιότητα, γεύση του καρυδέλαιου. Αυτό άλλωστε συμβαίνει και με τα περισσότερα λάδια, όπου τα καλύτερα χαρακτηριστικά τους και οφέλη για τον οργανισμό μας, τα δίνουν όταν είναι ωμά. Άρα ο χρυσός κανόνας της διατροφής του να τρώμε τις τροφές μας όσο το δυνατό λιγότερο επεξεργασμένες, ισχύει και για το καρυδέλαιο. Οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν το λάδι από καρύδια ως υποκατάστατο για τη σάλτσα που βάζουν στη σαλάτα ή το περιχύνουν στα ζυμαρικά. Πολλοί άνθρωποι προτιμούν καρυδέλαιο από το ελαιόλαδο για τη δημιουργία των δικών τους σπιτικό βινεγκρέτ, όχι μόνο για τη σαλάτες, αλλά και ως σάλτσα στο ψωμί ή στο τυρί. Μια άλλη δημιουργική χρήση του λαδιού της καρυδιάς είναι για το λάδωμα των ταψιών όταν ψήνετε γλυκά. Μια εξίσου νόστιμη χρήση του καρυδέλαιου είναι η χρήση του στο φρέσκο-ψημένο ψωμί, λαχανικά, τρόφιμα και ψητά. Αν και δεν είναι πραγματικά χρήσιμο αν έχεις σκοπό να το χρησιμοποιήσεις στο μαγείρεμα, με μια μικρή ποσότητα στα ψάρια ή στο κοτόπουλο πριν από το ψήσιμο στη σχάρα ή στο τηγάνι μπορεί να τους δώσει μια φανταστική γεύση από τα καρύδια, την οποία δεν πρέπει να χάσετε. Ενώ ένα κλειστό μπουκάλι λάδι από καρύδια μπορεί να διατηρήσει τη φρεσκάδα του έως και τρία χρόνια, όταν ανοιχτεί η διάρκεια ζωής του μειώνεται σημαντικά. Ένα ανοιγμένο μπουκάλι με λάδι καρυδιάς στο ψυγείο μπορεί να διαρκέσει για διάστημα ενός χρόνου, αν και κατά κανόνα θα αρχίσει να χάνει την ποιότητά του μετά από μισό χρόνο.

Πάνω από όλα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο καλύτερος και πιο φυσικός τρόπος πρόσληψης του καρυδέλαιου είναι όταν τρώμε ωμά καρύδια όπου μαζί με το καρυδέλαιο παίρνουμε και πολλά άλλα συστατικά. Τέλος αξίζει επίσης να επισημάνουμε ακόμα ένα γεγονός, ότι ενώ το καρυδέλαιο χαλάει όταν διαχωριστεί από τα καρύδια και εμφιαλωθεί, όσο βρίσκεται μέσα σ αυτά μπορεί να μείνει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμα και χρόνια, χωρίς να χρειάζεται συντήρηση (άσπαστα καρύδια).

Καρυδέλαιο: Οι άγνωστες χρήσεις του καρυδέλαιου

Μαγειρική χρήση του λαδιού από καρυδιά είναι μία μόνο από τις χρήσεις του. Καρυδέλαιο έγινε δημοφιλής λόγο της χρήσης του στο μασάζ. Συνήθως, το καρυδέλαιο χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλα αρωματικά έλαια και παραμένει δημοφιλής λόγω του ότι είναι καταπραϋντικό. Επειδή στεγνώνει γρήγορα, το καρυδέλαιο χρησιμοποιείτε ευρέως στην τέχνη του μασάζ, επειδή μπορεί να αφήσει μια αίσθηση στο δέρμα ότι αναζωογονείται χωρίς καμία αίσθηση πόνου. Δεδομένου ότι είναι ένα ακόρεστο λίπος, είναι πολύ χρήσιμο για τις ενυδάτωση και τη θεραπεία των ρυτίδων. Άλλοι προτιμούν το λάδι από καρύδια, διότι έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στην καταπολέμηση διαφόρων τύπων δερματικών προβλημάτων, όπως μυκητιάσεις, κονδυλώματα, έκζεμα και η ψωρίαση. Ταυτόχρονα, βέβαια, τα άτομα με ευαίσθητο δέρμα μπορεί να είναι αλλεργικοί στα καρύδια και τους ξυρούς καρπούς γι’ αυτό πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση καρυδέλαιο για τη θεραπεία μασάζ και οποιαδήποτε άλλη χρήση του. Παράλληλα δεν πρέπει να ξεχνάμε το άλλο επίσης έλαιο πλούσιο σε βιταμίνη Ε, το ελαιόλαδο, που είναι γνωστά τα οφέλη του στο δέρμα μας από την αρχαία Ελλάδα και το οποίο στην Ελλάδα βρίσκουμε σε αφθονία.
Στα περισσότερα Ελληνικά χωριά και νησιά, σε πολύ υψηλή ποιότητα, καλή τιμή και χωρίς συντηρητικά.

Καρυδέλαιο (Walnut Oil): Τα οφέλη για την υγεία μας

Τα οφέλη του λαδιού από καρυδιά για την υγεία μας, γίνονται όλο και πιο εμφανείς με πέρας των χρόνων. Πολλές ιατρικές μελέτες έχουν διεξαχθεί, ερευνώντας το λάδι από καρύδια, ανακάλυψαν ότι το καρυδέλαιο αποτελεί μια πλούσια πηγή από αντιοξειδωτικά, ειδικά ellagic οξύ. Αυτό το αντιοξειδωτικό έχει βρεθεί ότι καταπολεμά την ανάπτυξη ορισμένων μορφών καρκίνου. Επιπλέον, το ellagic οξύ εμποδίζει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Καρυδέλαιο είναι επίσης πλούσιο σε μαγγάνιο, καθώς και η μελατονίνη, μια ορμόνη που βοηθά στη ρύθμιση του εσωτερικού ρολογιού του σώματος. Σαν να μην έφτανε αυτό, οι μελέτες έχουν αποκαλύψει ότι το λάδι από καρύδια βοηθά στη μείωση των επιπέδων της ενδοθηλίνης. Η ενδοθηλίνη είναι μια χημική ουσία που προκαλεί κακή λειτουργία των αρτηριών. Με τη μείωση των επιπέδων της ενδοθηλίνης, η πλάκα δεν μπορεί να συσσωρεύεται αποτελεσματικά στα αιμοφόρα αγγεία. Με άλλα λόγια, η κατανάλωση καρυδέλαιου μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψηκαι στη μείωση των πιθανότητων εκδήλωσης καρδιακής νόσου. Εκτός από αυτά τα οφέλη, η υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 έλαια παρέχει προστασία στην καρδιά, καθώς και κατά του καρκίνου.

Το κόστος του λαδιού από καρυδιά είναι υψηλότερο από αυτό των περισσότερων άλλων ελαίων, αλλά η πληρωμή αξίζει τον κόπο. Εκτός από την πλούσια λεπτή γεύση που ενισχύει πολλά τρόφιμα, το καρυδέλαιο έχει θεραπευτικές ιδιότητες όταν εφαρμόζεται στο δέρμα, επίσης μπορεί ακόμη και να ενεργήσει αμυντικά θωρακίζοντας τον οργανισμό μας τόσο από τον καρκίνο αλλά και από άλλες καρδιακές παθήσεις.

Αντί επιλόγου επαναλαμβάνουμε ακόμα μια φορά ότι πάνω από όλα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο καλύτερος και πιο φυσικός τρόπος πρόσληψης του καρυδέλαιου είναι όταν τρώμε ωμά καρύδια όπου προσλαμβάνουμε και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά, ισορροπημένα και χωρίς επιβλαβή συντηρητικά.

Πηγή:
http://walnutsweb.com/walnuts/Walnut+Oil

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να μας κεράστε ένα καφέ, παρακαλούμε χρησιμοποιήστε το κάτωθι button η απευθυνθείτε στο μαιλ: index@otenet.gr