Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Καρύδια: Μια μικτή ευλογία. Που ωφελεί και που βλάπτει.

Μετάφραση από ξένο κείμενο.
Το άρθρο αυτό είχε πολλές σημαντικές πληροφορίες που μας άρεσαν και πιστεύουμε ότι πρέπει να λάβει υπ οψιν του ο Έλληνας καλλιεργητής μια και πολύ λίγοι έλληνες καλλιεργητές γνωρίζουν ότι φυτά όπως τα τεύτλα μπορούν να ωφεληθούν τα μέγιστα από τις καρυδιές γύρω τους.

Οι κηπουροί που ζουν κάτω από το ανάλαφρο, πλούσιο φύλλωμα μιας καρυδιάς συνήθως βρίσκουν μια μικτή ευλογία στην δροσιά της και το καλό της κλίμα, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες που δημιουργεί δροσιά και παράγει μεγάλες ποσότητες οξυγόνου, ρυθμίζοντας της υγρασία της ατμόσφαιρας και προστατεύοντας την ζωή στο έδαφος, ιδιαίτερα χρήσιμα στην ζέστη.

Οι καρυδιές είναι όμορφα δέντρα, αλλά οι ρίζες τους –ιδιαίτερα το ανώτερο μικρό επιφανειακό ριζικό σύστημα- καταλαμβάνει το επιφανειακό έδαφος σε μικρή ακτίνα γύρω της και δεν αφήνει αγριόχορτα και ζιζάνια ν αναπτυχθούν. Αυτό επίσης είναι πολύ καλό για τον καλλιεργητή ή κηπουρό αλλά δυσκολεύει και τα ενδεχόμενα κηπευτικά που ίσως θέλουμε να καλλιεργούμε ακριβώς κάτω από την καρυδιά. Έτσι στην περίπτωση αυτή που θέλουμε να καλλιεργήσουμε μικρά φυτά (κηπευτικά) κάτω από τις καρυδιές  μας αυτά καλό θα είναι να βρίσκονται μέσα σε γλάστρες, ζαρντινιέρες κ.α. .
Οι Αζαλέες, τα ροδόδεντρα και οι δάφνες του βουνού είναι από τα πιο ευαίσθητα φυτά στην ουσία juglone που έχει η ρίζα της καρυδιάς και η οποία επίσης δεν τα αφήνει εύκολα ν αναπτυχθούν κάτω από αυτήν.

Οι κηπουροί λαχανικών δεν θα δουν ίσως εντυπωσιακές ντομάτες και οι άλλες καλλιέργειες αν τα βάλουν κατευθείαν στο χώμα ακριβώς κάτω από την καρυδιά.

Παραδοσιακά, μια συμβουλή για τους κηπουρούς που έχουν καρυδιές πάνω ή κοντά στο ακίνητό τους, είναι να έχουν επιλέξει υπότροφα φυτά που μπορούν να ανεχτούν juglone. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν, ωστόσο, ότι ακόμη και ντομάτες μπορούν να καλλιεργηθούν αποτελεσματικά κοντά στις καρυδιές, αν το έδαφος είναι γενναιόδωρο σε οργανική ύλη, πράγμα εύκολο αν κρατάμε τα φύλλα της καρυδιάς που πέφτουν κάθε φθινόπωρο και δεν τα παίρνει ο αέρας μακριά. Αυτά κάνουν ένα καλό στρώμα χούμο (οργανική ύλη) κάτω από την καρυδιά.
Βλέπετε περισσότερα στο πώς να φτιάξετε δικά σας λιπάσματα (χούμο) από την καρυδιά σας και μάλιστα δωρεάν.!
http://karydies.blogspot.com/2012/01/blog-post_27.html

Η πρόσφατη έρευνα φαίνεται να υποδεικνύει ότι όσο περισσότερο είναι βελτιωμένο  το χώμα κάτω από την καρυδιά, τόσο λιγότερο επιθετικές μπορούν να γίνουν οι ρίζες της προς άλλα μικρά κηπευτικά" λέει ο Jerry Van Sambeek, φυσιολόγος USDA της Δασικής Υπηρεσίας. Η έρευνα Van Sambeek θα πρέπει να βοηθήσει ν αλλάξουν τη στάση τους οι κηπουροί για τις καρυδιές.
Ορισμένα μάλιστα είδη κηπευτικών δείχνει να οφελούνται τα μέγιστα από την φύτευση τους κοντά σε καρυδιά η τον εμπλουτισμό στο χώμα τους με φυτόχωμα καρυδιάς (μαλακό σκούρο χωμα που έχουμε πάρει κάτω απο καρυδιές). 

Η έρευνα σύμφωνα με τον Βαν Sambeek αποδεικνύει ότι τα βακτήρια, που διασπούν την juglone ουσία που βρίσκεται στις ρίζες της καρυδιάς, ευδοκιμούν σε πορώδη εδάφη, και αν υπάρχει κομπόστ η χούμος στο έδαφος αυτό βοηθάει να απενεργοποιείται η επιθετική δράση των ριζών της καρυδιάς προς τα κηπευτικά.

Η ύπαρξη χούμο η κομπόστ στο έδαφος του κήπου η στο κτήμα μας δεν είναι ωφέλιμο μόνο για τις καρυδιές αλλά και για τα κηπευτικά που πρόκειται να καλλιεργήσουμε. Η καρυδιά συμβάλει στο να κρατά το έδαφος σας μεγάλο ποσοστό οργανικής ουσίας (χούμο) οφέλημη τόσο σ αυτην όσο και στα φυτά που θελετε να καλλιεργήσετε μαζί της.

"Όταν βλέπουμε την τοξικότητα, ψάχνουμε στο χώμα, που τείνει να αερίζεται καλά και κατέχει πολύ υγρασία, και δεν υπάρχει τάση να υπάρχει πρόβλημα σ αυτό."

Μαύρη καρυδιά (Juglans nigra) είναι μεγάλα, κομψά δέντρα, εγγενή από τις νότιες πολιτείες της Αμερικής. Μασαχουσέτη, Φλώριδα και τη δύση, Μινεσότα και το Τέξας. Τα μεγαλύτερα δείγματα καρυδιάς μπορεί να ανέβουν πολύ ψηλά, αλλά επειδή οι καρυδιές είναι πολύτιμες για το πυκνό, σκούρο ξύλο τους, αυτές οι παλαιές γίγαντες είναι σπάνιες πλέον στη φύση η τους παλιούς κήπους. Στα σπίτια στους κήπους, οι γνήσιες παραδοσιακές καρυδιές αυξάνονται στα 25 έως 30 μέτρα ύψος.

Αγγλικά και τα Καρπάθια καρύδια (Juglans regia), που καλλιεργούνται σε μεγάλο βαθμό για τους καρπούς με κέλυφος, είναι πιο συχνή στη Δυτική Ακτή. Butternuts, hickories και τα πεκάν - όλα τα μέλη της οικογένειας καρυδιάς, ή Juglandaceae - παράγουν επίσης juglone ουσία στην ρίζα τους. Επειδή παράγουν λιγότερο της ουσίας από τα καρύδια, ωστόσο, είναι λιγότερο τοξικά για τα φυτά που αναπτύσσονται στην περιοχή των ριζών τους.

Οι καρυδιές ανοίγουν την νεαρή τους βλάστηση από την άνοιξη και είναι μεταξύ των πρώτων φυλλοβόλων δέντρων να χάνουν τα φύλλα τους το φθινόπωρο.

Τα φύλλα της καρυδιάς είναι λεπτά, αρωματικά και παρέχουν καλή σκιά γιατί είναι αρκετά πυκνά.

Είναι επίσης καταγεγραμμένο ότι τα αποξηραμένα φύλλα της καρυδιάς μπορούν να αναμιχθούν με άχυρο για στρωμνές ζώων (flearepellant).

Τα καρύδια ωριμάζουν στα τέλη του φθινοπώρου όπου και αρχίζουν να πέφτουν από τα δέντρα. Τα καρύδια με τις φλούδες τους μπορεί να είναι στο μέγεθος των μικρών πορτοκαλιών.
Οι καρποί της καρυδιάς πέφτουν με ορμή και δεν παρκάρουμε αυτοκίνητα η μοτοσικλέτες κάτω από μια καρυδιά όταν τα καρύδια είναι ώριμα για συγκομιδή. Σεπτέμβριο - Οκτώβριο.

Η ενοχλητική ουσία για άλλα μικρά φυτά Juglone παράγεται κυρίως από ξυλώδεις ρίζες της καρυδιάς. Το παραγόμενο ποσό ποικίλλει όχι μόνο ανάλογα με το έδαφος αλλά και με τα είδη της καρυδιάς. Μερικά μεμονωμένα δέντρα παράγουν περισσότερη juglone από άλλα.
Η επίδρασή της χημικής ουσίας εντείνεται κατά τη διάρκεια μιας ξηρασίας, και αντίθετα είναι μειωμένη σε υγρά εδάφη που στραγγίζουν καλά. Η Juglone είναι επίσης παρούσα σε φύλλα καρυδιάς.

Με μια τσουγκράνα μπορείτε να μαζεύετε τα φυτά κάτω από καρυδιές και ανακατέψτε τα με σωρό κομπόστ, ώστε να ενισχύσετε το έδαφος σε οργανική ουσία.

Μια ενεργός και ζεστή, σωρός οργανικής ύλης θα διασπάσει το juglone σε ωφέλιμο θρεπτικό συστατικό σε μερικούς μήνες.

Σε σωρούς τα φύλλα της καρυδιάς αποσυντίθενται σε περίπου ένα  χρόνο.

Επίσης αν αφαιρέσετε ένα δέντρο καρυδιάς, η juglone πρέπει να διασπαστεί και να εξαφανιστεί από το έδαφος μέσα σε ένα χρόνο.

Προτού κατηγορήσετε τις καρυδιές για τη θανάτωση των φυτών σας, εξετάστε τις συνθήκες γύρω από τον κήπο σας.

Φως και υγρασία επηρεάζουν την ανάπτυξη και την απόδοση οποιουδήποτε φυτού.

Οι σκίουροι, τα ποντίκια και μεγάλα πουλιά γνωρίζουν πολύ καλά πόσο εύγευστα και θρεπτικά είναι τα καρύδια σας και ενδιαφέρονται για αυτά επίσης.
Έτσι σε όποιες περιοχές υπάρχουν σκίουροι έχουν μια κακή συνήθεια να σκάβουν τα  νεαρά φυτά σας καθώς αναζητούν καρπούς κάτω από την καρυδιά σας.

Αν δεν έχετε καρυδιές στην αυλή σας, αλλά χαλάνε τα φυτά σας μυστηριωδώς κοιτάξτε γύρω από τη γειτονιά. Μια καρυδιά στην αυλή του γείτονα μπορεί να είναι αρκετά κοντά ώστε να προκαλέσει προβλήματα στον δικό σας κήπο (αυτά βέβαια είναι ακραία και δεν πρέπει να σας τρομάζουν αλλά μπορούν και να συμβούν).

Τα καρύδια είναι βαθύρριζα δέντρα, αλλά οι πλάγιες ρίζες τους μπορούν και να εξαπλωθούν ευρέως μέχρι και μιάμιση φορά όσο το ύψος του δέντρου. Μια καρυδιά 20-25 μέτρα στο ύψος  μπορεί να επηρεάσει τα μικρά φυτά σε διάφορους κήπους γύρω από αυτό.

Αντίθετα μερικά φυτά ευδοκιμούν στην πραγματικότητα κάτω από τις καρυδιές. Παράδειγμα κάποιοι τύποι γκαζόν γίνονται πάντα πολύ πιο πλούσιοι κάτω από ψηλές καρυδιές και πολλά άλλα. Χρειάζονται αρκετές έρευνες για να βρούμε και να καταγράψουμε τα φυτά που οφελούνται πολύ απο την καλλιέργεια τους κοντά σε καρυδιές.

Oaks, κόκκινο κέδρο, σφεντάμια και τα περισσότερα δέντρα σκληρού ξύλου μπορούν να ζουν δίπλα-δίπλα με καρύδια.

Daffodils δεν αντιδρούν αρνητικά στην παρουσία της juglone. Τα τεύτλα, snan, φασόλια lima, κρεμμύδια και forsythia έχουν δείξει κανονική ανάπτυξη έως και  βελτίωση της ανάπτυξης κάτω ή κοντά σε καρυδιές, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο δελτίο καλλιεργητές της Β.N.Σ.

(Σχόλια της μετάφρασης: Θυμάμαι σε ένα κήπο που είχαμε μια μεγάλη καρυδιά, τα τεύτλα και τα κρεμμύδια ήταν τεράστια και πολύ γευστικά. Αδυνατούσαμε να πείσουμε τους φίλους μας ότι ήταν βιολογικά. Τώρα ξέρω τι συνέβη. Απίστευτο: Ωφελήθηκαν σε υπερβολικά μεγάλο βαθμό από την καρυδιά που εμπλούτιζε το έδαφος με ωφέλημα γι αυτά συστατικά. Πόσοι άραγε καλλιεργητές το γνωρίζουν αυτό;)

Κηπουροί που σκέφτονται να προχωρήσουν σε κάποια φύτευση, καρυδιάς με άλλα είδη, ο Βαν Sambeek προτείνει. Εμπλουτίστε το έδαφος με αφθονία οργανικής ύλης, το κομπόστ και το χούμο είναι εύκολα και μπορείτε να τα φτιάχνετε μόνοι σας. Χρειάζεται για ν αναπτυχθούν με τον καλύτερο και πιο υγιεινό τρόπο τα φυτά σας.

Μπορείτε να φτιάχνετε κομπόστ και χούμο κάθε χρόνο από τα απορρίμματα της κουζίνας σας και τα σάπια φύλλα του φθινοπώρου που υπάρχουν παντού γύρω σας.

Σχετικό άρθρο: Juglone-ανεκτικές εγκαταστάσεις

Ορισμένα από τα μικρά φυτά είναι σε καλύτερη θέση για να αντισταθούν στο ριζικό σύστημα της καρυδιάς και την ουσία που παράγετε στο έδαφος (juglone) από καρυδιές.

Για τα περισσότερα δένδρα δεν γεννάται θέμα αφού όχι μόνο δεν δείχνει να υποφέρουν αλλά αντίθετα ωφελούνται -όπως έχουμε πολλά παραδείγματα- και σ αυτό το σιτε, από τις καρυδιές.

 Κηπευτικά ο Dave Robson, με το Πανεπιστήμιο του Illinois. Επέκταση Servicehas comDfled τη λίστα followina των φυτών που δεν δείχνουν να επηρεάζονται αρνητικά.

Ετήσια φυτά

Begonia (Begonuax semperflorenscultor um)

Καλέντουλα (Calendula της ficinalis)

Πρωινή δόξα (Ipomoea τρίχρωμος)

Μοσχιοί βιολετί (Viola cornuta)

Πανσές (Viola x wittrockiana)

Perennials

Ajuga (Ajuga replans)

Astilbe (Astilbe)

Beebalm (Monarda Δίδυμα, Μ. fistulosa)

Καμπανούλα (Campanula latifolia)

Bloodroot (Sanguinaria canadensis)

Χρυσάνθεμο (Dend ranthema)

Κανέλα φτέρη (Osmunda cinnamomea)

Coral καμπάνες (Heuchera brizoides x)

Cranesbill (Γεράνι robertianum, Γ. sanguineum)

Crested ξύλο φτέρη (Dryopteris)

Daylily (Hemerocallis)

Ευρωπαϊκή άγριο τζίντζερ (Asarum europaeum)

Χιεράτσιο (Hieracium aurantiacum)

Hollyhock (Alcea rosea)

Hosta (Hosta fortunei Η. lancifolia)

Σκάλα του Ιακώβ (replans Polemonium)

Ηλιάνθου (Helianthus tuberosus)

Αυτιά του Αρνίου (Stachys ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ)

Όλεθρος του Leopard (Doronicum)

Lungwort (Pulmonaria)

Merrybells (Uvularia grandiflora)

Phlox (Phlox paniculata)

Primrose (Primula polyantha x)

Σιβηρίας ίριδας (Iris sibirica)

Σφραγίδα του Σολομώντα (Polygonatum commutatum)

Spiderwort (Tradescantia virginiana)

Stonecrop (Sedum στρεμμάτων, Σ. spectabile)

Sundrops (Oenothera. fruticosa)

Γλυκό Woodruff (Galium odoratum)

Trillium (Trillium grandiflorum, Τ. cernuum)

Βιολέτα (Viola canadensis, Β. sororia)

Βιρτζίνια waterleaf (Hydrophyllum virginuanum)

Βολβοί Κρόκος (Crocus)

Ασφόδελος (Narcissus)

Δόξα-of-the-χιονιού (Chionodoxa luciluae)

Σταφυλιού υάκινθος (Muscari)

Υάκινθος (Hyacin έτσι orientalis)

Snowdrop (Galanthus)

Ισπανικά καμπανούλες (Ενδυμίων)

Σκιλοκρόμμυδο (Scilla)

Τουλίπα (Tulipa)

Χειμώνας ακονίτο (Eranthis)

Δέντρα

Καναδική κώνειο (Tsuga canadensis)

Catalpa (Catalpa bignonioides)

Ιαπωνικά σφενδάμου (Acer palmatum)

Αμπέλια και θάμνων

Clematis (Clematis)

Δάφνη (Δάφνη)

Forsythia (Forsythia)

Ιβίσκος (Hibiscus)

Αγιόκλημα (Lonicera tatarica)

Rhododendron υβρίδια Exbury

Αναρριχητικό φυτό (Parthenocissus)

Πηγή: Πρωτότυπο ξένο κείμενο:
http://findarticles.com/p/articles/mi_m1082/is_n4_v40/ai_18629649/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να μας κεράστε ένα καφέ, παρακαλούμε χρησιμοποιήστε το κάτωθι button η απευθυνθείτε στο μαιλ: index@otenet.gr