Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Τα καρύδια μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού?

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου, 2011 από: Michelle Bosmier

Πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν τα καρύδια στην διατροφή τους και γενικά τους ξυρούς καρπούς με την εσφαλμένη δικαιολογία ότι τα καρύδια παχαίνουν.
Αυτό που πρέπει να ξέρουμε είναι ότι έχει σημασία η ποσότητα των καρυδιών που καταναλώνουμε καθώς και το πόσο συχνά τρώμε καρύδια ή αν αυτά συνοδεύουν το ποτό η το φαγητό μας. Πάμε λοιπόν να δούμε πώς καρύδια βελτιώνουν την υγεία μας.

Μια νέα μελέτη που διεξήχθη από ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο του Μάρσαλ, και δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Nutrition and Cancer, έδειξε ότι με την κατανάλωση μιας μικρής ποσότητα καρυδιών καθημερινά είναι επαρκής για να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε ποντίκια.

Για να ελεγχθούν οι αντικαρκινικές ιδιότητες τις οποίες έχουν τα καρύδια, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ποντίκια που είχαν τροποποιηθεί γενετικά να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού με επιταχυνόμενο ρυθμό. Στη μελέτη έγινε σύγκριση των αποτελεσμάτων που είχαν από ποντίκια που τρέφονταν με καρύδια και αυτών που δεν έτρωγαν καθόλου καρύδια. Οι επιστήμονες είχαν δύο ομάδες ποντικιών, η μια ομάδα τρέφονταν με καρύδια από τη σύλληψη τους και τον θηλασμό τους (μέσω της μητέρας τους) ενώ μετά τρέφονταν καθημερινά με καρύδια. Η άλλη ομάδα ποντικιών τρέφονταν με κανονική διατροφή, χωρίς καθόλου καρύδια.  

Elaine Hardman είναι αναπληρωτής καθηγητής βιοχημείας στην Ιατρική Σχολή Joan C. Marshall Edwards, ο οποίος ηγήθηκε της παραπάνω έρευνας, πιστεύει ακράδαντα στα πιθανά οφέλη που έχουν για την υγεία κάποια τρόφιμα όπως τα καρύδια, αναφέροντας χαρακτηρίστηκα ότι "food is important medicine in our diet" δηλαδή ότι "τα τρόφιμα είναι σημαντικό φάρμακο στη διατροφή μας». Ότι δηλαδή είπε ο Ιπποκράτης 2400 χρόνια πρίν. Όπως καταλαβαίνετε δεν άλλαξε τίποτα από τοτε.

Αυτά που ταΐζουμε τον οργανισμό μας κάνουν τη μεγάλη διαφορά γιατί καθορίζουν τις λειτουργίες του σώματος, τον βοηθάνε να αντιδράσει σε μια πιθανή ασθένεια και ενισχύουν την υγεία. Τα απλά πραγματικά είναι αυτά που λειτουργούν σωστά: τρώτε σωστά (οι ξηροί καρποί και τα καρύδια είναι απαραίτητα στην σωστή διατροφή), σηκωθείτε από τον καναπέ και κλείστε την τηλεόραση, ζήστε την πραγματική ζωή όχι αυτή που σας προσφέρει ένα τετράγωνο κουτί (περπατήστε η ακόμα καλύτερα τρέξτε, τρέξτε, τρέξτε…). Περισσότερα για την σωστή διατροφή και τους σωστούς συνδυασμούς των τροφών μπορείτε να δείτε στο http://diaita-express.com

Τα αποτελέσματα της μελέτης απέδειξαν τους ισχυρισμούς του γιατί τα ποντίκια που ταΐστηκαν με μικρές ποσότητες από καρύδια καθυστέρησαν να αναπτύξουν καρκίνο κατά λιγότερο του μισού χρόνου που χρειάσθηκαν τα ποντικιών που είχαν τραφεί μια κανονική διατροφή χωρίς καρύδια.

Επιπλέον, ακόμα και τα ποντίκια που συμμετείχαν στο τεστ και τρέφονταν με καρύδια ανέπτυξαν καρκίνο τελικά, έχοντας όμως σαφώς λιγότερα και πολύ μικρότερες εμφανίσεις καρκινικού όγκου. Έτσι οι επιστήμονες οδηγήθηκαν στο αποτέλεσμα ότι τα καρύδια επιβράδυναν την εξέλιξη του καρκίνου, ακόμη και όταν υπάρχει γενετική προδιάθεση εμφάνισης του. Hardman πιστεύει ότι αυτό οφείλετε στην υψηλή περιεκτικότητα των καρυδιών σε πολλά σημαντικά θρεπτικά συστατικά μεταξύ αυτών σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά που προκαλούν πιο συγκεκριμένα, τη μείωση της χοληστερόλης και στις φυτοστερόλες, πράγμα που προκάλεσε αυτά τα καταπληκτικά αποτελέσματα κατά του καρκίνου.

Επιπλέον, η βιταμίνη Ε που περιέχουν τα καρύδια έπαιξε σημαντικό ρόλο, καθώς όπως φαίνεται όσο περισσότερη βιταμίνη Ε καταναλώνουμε τόσο περισσότερο καθυστερείτε η ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού. Δηλαδή η βιταμίνη Ε φαίνεται να είναι αντιστρόφως ανάλογη με την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού.

Υπενθιμίζουμε ότι η έρευνα γίνεται στην Αμερική που δεν παράγει ελαιόλαδο –όπως η Ελλάδα- και ισως πρέπει να συμπεριλάβουμε εδώ ότι το άριστο Ελληνικό ελαιόλαδο. Μάλιστα αυτό που παίρνουμε κάθε χρόνο φρέσκο κατευθείαν από τον παραγωγό και το οποίο δεν εχει υποστεί βιομηχανική επεξεργασία, είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνη Ε, αρκεί πάντα και αυτό να το καταναλώνουμε σε ελάχιστες ποσότητες καθημερινά .

Στο τεστ που πραγματοποίησαν παρατήρησαν ότι περισσότερη βιταμίνη Ε στα ποντίκια από τα καρύδια προκαλεί πιο αργή ανάπτυξη καρκινικών όγκων. Hardman πρόσθεσε επίσης ότι τα ποσά που καρυδιών που δόθηκαν στην μια ομάδα ποντικιών, θα ισοδυναμούν με περίπου 29 γραμμάρια καρύδια την ημέρα για τον μέσο κανονικό άνθρωπο.

Επίσης επιστημονικές μελέτες, όπως αυτή, δεν μπορούν να καθορίσουν με ακρίβεια τα οφέλη που έχει στην υγείας μια διατροφική συνήθεια, απλά έχουν τα αποτέλεσμα για κάτι που προστίθενται στη διατροφή, παρά για κάτι που έχει αφαιρεθεί από αυτή. Ο Hardman μας θυμίζει ότι οι πρόσθετες μελέτες που έγιναν στο παρελθόν την υποστηρίζουν την ίδια υπόθεση.

Τα καρύδια, ειδικά τα ακατέργαστα, έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες σε σχέση με όλα τα γνωστά καρύδια, πέραν των άλλων ουσιών που καταπολεμούν τον καρκίνο. Σε μια πιο προσεκτική ματιά, η ερευνητική ομάδα Hardman ανακάλυψε ότι η δραστηριότητα του γονιδίου που είχαν τα ποντίκια, ακόμα και αυτά που είχαν τραφεί καθημερινά με καρύδια, είχε αλλάξει σημαντικά σε διάφορους τομείς, πιστεύεται ότι αυτό οφείλετε στην ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού.

Αν και οι πληροφορίες που αποκάλυψε η μελέτη Hardman είναι, χωρίς αμφιβολία, ευχάριστες άσχετα αν άλλα μέλη της επιστημονικής κοινότητας εξακολουθούν να είναι δύσπιστοι όσον αφορά στο βαθμό στον οποίο τα δεδομένα αυτά είναι σχετικά με τον άνθρωπο.

Εδώ πρέπει να συμπεριλάβουμε επιδημιολογικές μελέτες οι οποίες είναι αδιάψευστες και μιλούν για την ελάχιστη εμφάνιση τόσο του καρκίνου όσο και πολλών άλλων σύγχρονων ασθενειών που βασανίζουν την Αμερική και την Ευρώπη ενώ στην Ασία και την επαρχία της Ρωσίας είναι άγνωστες, στις οποίες χώρες οι άνθρωποι καταναλώνουν στην καθημερινή τους διατροφή ξηρούς καρπούς και κυρίως καρύδια (μαζί με το φαγητό τους).


Έτσι λοιπόν για να είμαστε πιο σίγουροι για την σπουδαιότητα των τροφών στην υγεία μας και στην αντιμετώπιση των ασθενειών δεν πρέπει να βασιζόμαστε μόνο στις έρευνες και τον τρόπο που αυτές παρουσιάζονται από τους δημοσιογράφους αλλά να μελετάμε και άλλες σχετικές πληροφορίες. Όπως την γνώση του χθες και τις επιδημιολογικές μελέτες. Ακόμα και γνωμικά του λαού τα οποία κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας δείχνουν τον δρόμο και την αλήθεια.

ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΟ ΝΑ ΤΡΩΜΕ ΛΙΓΑ ΚΑΡΥΔΙΑ ΜΕ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΜΑΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ Η ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΜΑΣ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ, ΣΙΓΟΥΡΑ:

ΚΑΛΟ ΚΑΝΕΙ - ΚΑΚΟ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ....

ΟΠΩΣ ΕΛΕΓΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΜΑΣ

Πηγές για το άρθρο αυτό περιλαμβάνει:

http://www.webmd.com/breast-cancer/news/20090421/walnuts-fight-breast-cancer
http://www.emaxhealth.com/1275/walnuts-reduce-breast-cancer-risk-mice
http://www.naturalnews.com/033841_walnuts_breast_cancer.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να μας κεράστε ένα καφέ, παρακαλούμε χρησιμοποιήστε το κάτωθι button η απευθυνθείτε στο μαιλ: index@otenet.gr