Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Καρυδιά συγκαλιέργεια γενικές πληροφορίες

Στην φύση είναι συνηθισμένο κάποια φυτά και δένδρα να συνδυάζονται μεταξύ τους και να αλληλοβοηθούνται και άλλα όχι.

Το καλαμπόκι είναι ενα απο τα φυτά
που μεγαλώνουν κοντά σε καρυδιά
και βοηθούνται από αυτή.
 Από το παρελθόν υπάρχει μια φημολογία ότι η καρυδιά καταστρέφει τα οπωροκηπευτικά που έχουμε στους κήπους μας. Αυτά τα δέντρα παράγουν και τρέφονται από μια ουσία που ονομάζεται juglone η οποία βρίσκεται σε όλα τα μέρη του δέντρου, αλλά κυρίως στις ρίζες και στο έδαφος γύρω από αυτές.

Η αλήθεια είναι ότι αυτή η ουσία προκαλεί σε διάφορα φυτά δυσάρεστα αποτελέσματα όπως να ζαρώνουν, κιτρινίζουν και τελικά μαραίνονται και για άλλα είναι τροφή. (Δες περισσότερα στο: http://karydies.blogspot.com/search/label/Συγκαλλιέργεια καρυδιάς)

Σε ένα υποθετικό κύκλο που σχεδιάζουμε με κέντρο τον κορμό της καρυδιάς για να προσδιορίσουμε ποια είναι η ζώνη που υπάρχει η ουσία Juglone γύρο από την καρυδιά. Η ακτίνα αυτού του κύκλου μπορεί να είναι μέχρι και 24 δηλαδή να υπάρχει η ουσία Juglone μέχρι και 20 μέτρα από τον κορμό, τα μέτρα αυτά ποικίλουν ανάλογα και από το μέγεθος του δέντρου της καρυδιάς. Αυτό μας λέει ότι αν υπάρχει μια καρυδιά σε ένα κήπο πολύ πιθανόν να υπάρχει παντού στον κήπο αυτή η ουσία.

Είναι εύκολο όμως να αναπτυχθεί ένας κήπος κάτω από μια καρυδιά εάν μεριμνήσουμε για τη μείωση της επαφής με όλα τα μέρη του δέντρου, και τις ρίζες του.

Σε περίπτωση που θέλουμε να καλλιεργούμε φυτά που δεν ευδοκιμούν κοντά στην καρυδιά η αλλα φυτά και δένδρα που ταιριάζουν με την καρυδιά, μπορούμε εύκολα να φτιάξουμε μια μεγάλη ζαρντινιέρα (δηλαδή ένα χώρο υπερυψωμένο και υπόγειο εμπόδιο, όπου μέσα σ αυτό φυτεύουμε τα φυτά αυτά).

Αυτός ο δεύτερος μικρός περιορισμένος κήπος είναι και πιο εντυπωσιακός για το συνολικό μας περιβάλλον.

Αυτό ελαχιστοποιεί την επαφή με τις ρίζες της καρυδιάς και την επακόλουθη juglone τοξικότητα που σχετίζεται με αυτές τις ρίζες.

Δημιουργήστε ένα φράγμα ανάμεσα στο δέντρο και τον κήπο. Τόπος όσο διάστημα μεταξύ της καρυδιάς και το χώρο στον κήπο σας όσο το δυνατόν.

Γεμίστε τον υπερυψωμένο δεύτερο μικρό κήπο με ελαφρύ χώμα πλούσιο σε οργανική ύλη.

Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι λαχανικά ανθεκτικά στην juglone είναι. Φασόλια, Τεύτλα, καλαμπόκι, κρεμμύδια και παστινάκες. Πανεπιστήμιο του Οχάιο επισημαίνει ότι επίσης τα καρότα και κολοκυθάκια έχουν κάποιο βαθμό ανοχής για την καλλιέργεια κοντά σε καρυδιές.

Αφαιρέστε τυχόν μαύρα φύλλα καρυδιάς, ξηρούς καρπούς ή κλαδιά που έχουν βρει το δρόμο τους στον υπερυψωμένο η απομονωμένο αυτό κήπο.
Σε μεγάλες ποσότητες αυτά ίσως μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στα ευαίσθητα φυτά σας. Δεδομένου ότι η οργανική ύλη (φυτόχωμα) διασπά τις περισσότερες τοξίνες που τυχών υπάρχουν στο έδαφος του υπερυψωμένου κήπου φύτευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να μας κεράστε ένα καφέ, παρακαλούμε χρησιμοποιήστε το κάτωθι button η απευθυνθείτε στο μαιλ: index@otenet.gr