Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Τα καρύδια βελτιώνουν την κριτική σκέψη στους ανθρώπους

Το ότι τα καρύδια είναι ωφέλιμη τροφή για τον ανθρώπινο οργανισμό είναι από την αρχαιότητα γνωστό στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Αλλά το ότι επηρεάζουν θετικά τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε και επεξεργαζόμαστε τα γεγονότα δεν ήταν πολύ γνωστό ούτε στους επιστημονικούς κύκλους.

Τα καρύδια εδώ και καιρό είναι πλέον γνωστό ότι επηρεάζουν θετικά τον εγκέφαλο και στο φυσικό κόσμο της υγείας, όπου στις μέρες μας τα καρύδια θεωρούνται πλέον βασική τροφή του εγκεφάλου.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο British Journal of Nutrition, ένας άνθρωπος που τρώει τακτικά καρύδια μπορεί να αυξήσει σημαντικά την κριτική του σκέψη και κυρίως ότι λέγεται επαγωγικής συλλογιστικής.

Επαγωγική συλλογιστική είναι η δυνατότητα να συναχθεί αλήθεια από άλλες γνωστές πηγές που έχει αποδειχθεί ότι είναι αληθείς και είναι επίσης η δυνατότητα να συναγάγει πληροφορίες βασιζόμενες σε κάποιες εμπειρίες από το παρελθόν. Γι’ αυτό μερικές φορές θεωρείται ότι υπάρχουν δύο βασικά είδη λογικής. Έτσι θα βελτιωθεί δραστικά κάνοντας ένα τεράστιο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, και είναι ωραίο ότι μπορεί να γίνει με μια εύκολη διατροφή προσθήκη όπως είναι να τρόμε καθημερινά μια μικτή ποσότητα από καρύδια περίπου 29 γραμμάρια.

Η συγκεκριμένη έρευνα έγινε στο Πανεπιστήμιο Andrews με επικεφαλής τον Peter Pribis (αναπληρωτής καθηγητής της διατροφής και της ευεξίας) συμμετείχαν δύο ομάδες των μαθητών από το Πανεπιστήμιο Andrews. Οι μαθητές έτρωγαν ψωμί, μπανάνα με τριμμένο καρύδι σε αυτό ή κάτι παρόμοιο με γεύση μπανάνα και με ψωμί χωρίς καρύδια. Στη συνέχεια, με το πέρας οκτώ εβδομάδων οι μαθητές αυτοί είτε έτρωγαν καρύδια ή είτε όχι  εξετάστηκαν για επαγωγικής λογικής και άλλων γνωστικών ικανοτήτων. Τα αποτελέσματα ειδικά για την επαγωγικής λογικής ήταν εντυπωσιακά.

Σύμφωνα με Pribis, «Ανακαλύψαμε ότι οι μαθητές που κατανάλωναν καρύδια παρουσίασαν βελτίωση της κριτικής σκέψης, ειδικά επαγωγικής λογικής». Στην πραγματικότητα διαπίστωσε ότι τρώγοντας μισό φλιτζάνι καρύδια την ημέρα για οκτώ εβδομάδες οδήγησε σε μια αύξηση 11,2 τοις εκατό των δεξιοτήτων επαγωγικής λογικής, η οποία είναι η διαφορά μεταξύ του βαθμού Α και Β ή Β και Γ.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα καρύδια περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά μεταξύ αυτών είναι: ένας μεγάλος αριθμός νευροπροστατευτικών ενώσεων, βιταμίνης Ε, φυλλικό οξύ, μελατονίνη, πολυφαινολικών συστατικών, καθώς και σημαντικές ποσότητες από α-λινολενικό οξύ και ALA. Επειδή η ουσία ALA είναι ο πρόδρομος για EPA και DHA, έτσι όταν διαθέτουμε άφθονο ALA στο σώμα μας μπορεί να αυξηθεί κατά συνέπεια το EPA και το DHA πάρα πολύ.

Οι ερευνητές μας λένε επίσης ότι το DHA είναι σημαντικό για τη σταθερότητα της μεμβράνης του εγκεφάλου, την πλαστικότητα του εγκεφάλου, και της καλύτερης έκφραση των γονιδίων. Επιπλέον, το DHA αυξάνει την ταχύτητα μετάδοσης των σημάτων του εγκεφάλου, ενώ επιτρέπει την αύξηση της σεροτονίνης και της συγκεντρώσεις ντοπαμίνης. Η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη είναι απαραίτητα για την υγεία του εγκεφάλου και αυτό μπορούμε να το καταλάβουμε εύκολα γιατί πολλά φάρμακα για τον εγκεφάλου περιέχουν αυτά τα φυσικά συστατικά.

Τα καρύδια αποτελούν επίσης βασικές πηγές των ωμέγα τρία λιπαρών οξέών που στις μέρες μας οι περισσότερες δίαιτες στερούνται αυτά τα σημαντικά λιπαρά οξέα. Στην πραγματικότητα, το 60 τοις εκατό περίπου του εγκέφαλου αποτελείται από τα διαρθρωτικά λίπη που βρίσκονται στα καρύδια, αυτό από μόνο λέει πολλά και θα πρέπει να μας παρακινήσει όλους στο να βάλουμε τα καρύδια στην καθημερινή διατροφή μας.

Καρύδια, όπως και πολλοί άλλοι ξηροί καρποί, είναι οι καλές πηγές πρωτεΐνης, και μπορούν να αποτελέσουν το κλειδί για ν αλλάξουμε διατροφικές συνήθειες όπως για παράδειγμα του να τρώμε το κρέας διάφορων ζώων πολλές φορές την εβδομάδα. Με αυτά τα οφέλη όπως και άλλες πρόσφατες ειδήσεις ότι τα καρύδια με βάση χορτοφαγικές δίαιτες μπορούν να αποτρέψουν ή ακόμα και να αντιστρέψει μια σειρά από σοβαρές ασθένειες. Τώρα φαίνεται πραγματικά πιο «δρόμο» πρέπει να ακολουθήσουμε και πως πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά λίγα καρύδια και ξηρούς καρπούς με το φαγητό μας.

Σχετικά άρθρα:
http://journals.cambridge.org/walnuts
http://newhope360.com/news/walnuts-boost-cognitive-function-reports-briti ...
http://www.thebrainhealth.com/walnut-benefits-brain.html~~V
http://www.personal.rdg.ac.uk/ ~ lds05bs/InferentialReasoning.pdf
http://www.medicalnewstoday.com/articles/234628.php
http://www.naturalnews.com/033721_walnuts_brain_function.html~~V # ixzz1lyZj2uBP

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να μας κεράστε ένα καφέ, παρακαλούμε χρησιμοποιήστε το κάτωθι button η απευθυνθείτε στο μαιλ: index@otenet.gr