Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Πολλαπλασιασμός καρυδιάς με κλαδί



Ο πολλαπλασιασμός των δένδρων γενικότερα γίνεται με πολλούς τρόπους:

Α)
Πολλαπλασιασμός με καρπό και ο οποίος είναι ο πιο φυσικός τρόπος αναπαραγωγής των φυτών.
(βλέπε στο σχετικό άρθρο περισσότερα για τον πολλαπλασιασμό με καρπό:

Β)
Πολλαπλασιασμός με καταβολάδες
Στην αναπαραγωγή με καταβολάδα έχουμε ένα μέρος από τα κλαδιά του υφιστάμενου φυτού η δένδρου που θέλουμε να αναπαράγουμε μέσα στο χώμα για κάποιο διάστημα ΧΩΡΙΣ αυτά να εχουν αποχωριστεί από το μητρικό. Οταν ριζώσουν  τα αφαιρέσουμε από το μητρικό. (6 μήνες με 1 χρόνο). Στο μέλλον θα είναι ενδιαφέρον να προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε εναέρια καταβολάδα στην καρυδιά.

Γ)
Πολλαπλασιασμός με εμβολιασμό
Η περίπτωση αυτή αφορά την προσθήκη σε άλλο δένδρο ένα κομμάτι από αυτό που θέλουμε ν πολλαπλασιάσουμε. (αναπαράγουμε).
Αυτή η περίπτωση θεωρείται πολύ δύσκολη γιατί το εμβόλιο μπορεί να φύγει ακόμα και ένα η δυο χρόνια μετά τον εμβολιασμό.
Θα αποφύγουμε ν αναπτύξουμε την μέθοδο αυτή πρώτων γιατί αφορά ειδικούς δεύτερον γιατί διαφωνούμε με αυτή την μέθοδο όσων αφορά την καρυδιά. Έχοντας μέχρι τώρα μεγάλη εμπειρία από τον φυσικό πολλαπλασιασμό με καρπό και τα πολύ καλά αποτελέσματα της, δεν βλέπουμε –η δεν θέλουμε να δούμε- τι καλύτερο για τον καταναλωτή έφεραν οι ειδικοί με την μέθοδο αυτή.

Δ)
Πολλαπλασιασμός με κλαδιά, ρίζες.
Αυτός ο τρόπος περιλαμβάνει την αναπαραγωγή των δένδρων με ένα κομμάτι του μητρικού. Συνήθως ένα κλαδί, ένα κομμάτι ρίζας η μια παραφυάδα, ένα κομμάτι από τον φλοιό του μητρικού η σε κάποιες περιπτώσει και με ένα μόνο φύλλο.

Ειδικότερα για την καρυδιά ο πιο απλός και συνηθισμένος σ όλο τον κόσμο είναι ο πολλαπλασιασμός με καρπό, εναλλακτικά σ αυτό το άρθρο θα συγκεντρώσουμε πληροφορίες και πειράματα για το πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός με κλαδιά.
Παράλληλα θα κάνουμε κάποια πειράματα ώστε να σας παρουσιάσουμε στο μέλλον πιο συγκεκριμένες πληροφορίες. Τα πειράματα και τα αποτελέσματα τους θα αναρτώνται στο τέλος αυτού του άρθρου. Αν κάποιος αναγνώστης έχει πληροφορίες και ακόμα καλύτερα πατροπαράδοτες καλό θα είναι να τις προσθέσει για να εμπλουτιστεί το πολύ ενδιαφέρον αυτό θέμα, μια και ο πολλαπλασιασμός της καρυδιάς με κλαδί είναι μια δύσκολη διαδικασία.

Οι παρακάτω οδηγίες είναι μεταγλωττισμένες από ξένες πηγές και δικές μας δοκιμές θα αναρτηθούν στο τέλος αυτού του άρθρου:

Για τους κηπουρούς που είναι διατεθειμένοι να περιμένουν για τα αποτελέσματα, ριζοβολίας από κομμένα κλαδιά καρυδιάς είναι ένας οικονομικός και καλός τρόπος για να πολλαπλασιάσουν τις καρυδιές τους.

Η ριζοβολία του ξύλου της καρυδιάς είναι δύσκολη, γι αυτό μην απελπίζεστε αν τα κλαδιά της καρυδιάς που κόψατε δεν ριζοβολήσουν από την πρώτη προσπάθεια.

Γενικά αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε όταν θέλουμε να πολλαπλασιάσουμε δένδρα με την ριζοβολία κλαδιών είναι ότι όσο πιο σκληρό είναι ένα είδος δένδρου τόσο δυσκολότερο είναι η ριζοβολία του από κλαδιά. 

Ένας καλός τρόπος για μεγαλύτερα αποτελέσματα επιτυχίας είναι να δοκιμάστε από την αρχή ριζοβολία περισσότερα από ένα εργαστήρια ταυτόχρονα ώστε να ενισχύσετε τις πιθανότητές επιτυχίας σας.

Αλώστε δεν υπάρχει κόστος αφού μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε από τα εκατοντάδες κλαδιά της καρυδιάς, τα οποία γρήγορα αναπληρώνει καθώς επίσης μπορείτε να επαναλάβετε το πείραμα όσες φορές θέλετε.

Η υπομονή και η ιδιαίτερη φροντίδα των εργαστηρίων (φυτωρίων) σας ενώ περιμένετε για να ριζοβολήσουν τελικά θα σας αποζημιώσει με τον καλύτερο τρόπο σε βάθος χρόνου με το αποτέλεσμα.

Οδηγίες

Ριζοβολία φρεσκοκομμένου κλαδιού καρυδιάς.
         1

         Πάρτε κοπής σας το φθινόπωρο πριν από την πρώτη παγωνιά. Συνήθως το κομμένο κλαδί δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερο σε διάμετρο από ένα με δυο εκατοστά και μπορεί να είναι μέχρι ένα μέτρο σε μήκος. (Όμως εμείς θα επιχειρήσουμε να κάνουμε πειράματα με μεγαλύτερα κλαδιά και θα σας ανακοινώσουμε τα αποτελέσματα στο μέλλον στο τέλος αυτού του άρθρου).
Επιλέξτε ένα κλαδί που έχει πολλά μπουμπούκια, και κόψτε σε γωνία το κλαδί που επιλέξατε.

         2

         Γεμίστε ένα μεγάλο κάδο με χοντρή άμμο. Θάψτε τα κλαδιά της καρυδιάς βαθιά στην άμμο. Κρατήστε το δοχείο σε δροσερό, ξηρό μέρος σε όλη τη διάρκεια του χειμώνα και χωρίς νερό.

      
         3

         Κατάργηση μοσχεύματα την άνοιξη. Να είστε προσεκτικοί όταν τοποθετείτε τα θαμμένα μοσχεύματα. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε τα χέρια σας για να εντοπίσετε τα μοσχεύματα παρά τον κίνδυνο να καταστραφούν με ένα φτυάρι.
         4

         Τοποθετήστε τα κλαδιά της καρυδιάς (μοσχεύματα) σε μεγάλες γλάστρες γεμάτες με μέσο ριζοβολία και όχι στον κήπο του εδάφους. Για την αποστράγγιση, προσθέστε θραύσματα δοχείων ή μικρό χαλίκι στον πάτο της κατσαρόλας πριν από την προσθήκη ειδικό υγρό ριζοβολίας. Χρησιμοποιήστε χοντρή άμμο ή εμπορικό μέσο ριζοβολίας αγοραστεί από ένα κατάστημα με είδη κήπου.
         5

         Λίγο νερό στα μοσχεύματα ομοιόμορφα σχεδόν κάθε μέρα. Ποτέ μην αφήνετε το μέσο ριζοβολίας να στεγνώσει τελείως. Μια επιτυχημένη ριζοβολία μπορεί να διαρκέσει μέχρι δύο μήνες, μετά την οποία μπορούν να μεταμοσχευτούν.


Διαβάστε το πρωτότυπο άρθρο για περισσότερες πληροφορίες: Πώς να ξεκινήσετε μια καρυδιά Από κοπής | http://www.ehow.co.uk/how_6383532_start-walnut-tree-cutting.html eHow.co.uk # ixzz1mfYjYSNK

Πειράματα:
Σ αυτό το στάδιο θα πραγματοποιήσουμε τα εξής πειράματα.
Να βάλουμε τα επιλεγμένα για αναπαραγωγή κλαδιά κατευθείαν σε γλάστρες αλλά και στο χώμα στην τελική τους θέση.



Τα πειράματα ξεκινάνε 18-2-12 όπου τα νέα κλαδιά μένουν λίγες ώρες μέσα σε δοχεία με νερό όπου μέσα έχουμε και σάπια ξερά φύλα καρυδιάς (υγρό χούμο).

Στην συνέχεια κόβονται τα κλαδιά σε διάφορα μεγέθη και καρφώνονται σε γλάστρες που έχουν άλλα φυτά τα οποία ποτίζουμε τακτικά. Έτσι δεν θα χάσουμε καθόλου χρόνο ν ασχοληθούμε ειδικά με την ριζοβολία των κλαδιών της καρυδιάς ούτε καμιά ιδιαίτερη φροντίδα θα κάνουμε σ αυτά. Την επόμενη χρονιά θα επαναλάβουμε το ίδιο πείραμα στην αρχή του φθινοπώρου, αμέσως μόλις θα ρίξει τα φύλα της η καρυδιά.
Είναι επίσης σημαντικό να επισημάνουμε κάποιες λεπτομέρειες όπως το ότι δεν θα χρησιμοποιήσουμε ορμόνη ριζοβολίας απλά θα ποτίζουμε μερικές φορές τον μήνα με υγρό χούμο που φτιάξαμε με τα φύλα της καρυδιάς αφού ούτως η άλλως –όπως έχει αποδειχτεί- είναι ευεργετικός για τα άλλα φυτά και δένδρα μας και στις γλάστρες υπάρχει φυτόχωμα που έχουμε πάρει κάτω από καρυδιές.



Το δεύτερο σκέλος αφορά την φύτευση κλαδιών διαφόρων μεγεθών, μέσα στο έδαφος.
Εδώ θα κάνουμε μια τρύπα στο έδαφος με τον λοστό και θα ρίξουμε μέσα υγρό χούμο από φύλα καρυδιάς και θα βάλουμε τα κλαδιά που θέλουμε να δοκιμάσουμε την δυνατότητα ριζοβολίας τους. Η μέθοδος τους ανοίγματος τρύπας στο έδαφος με τον λοστό είναι μια μέθοδο που εμείς έχουμε επινοήσει και δεν θέλει χρόνο ούτε κόπο όταν το έδαφος είναι υγρό. Αυτό που γνωρίζουμε από τους παλιούς είναι ότι βάζοντας κλαδιά μέσα στην γη αφήνεις έξω από αυτή να προεξέχει μόνο ένα με δύο «μάτια» του κλαδιού. Αυτό συμβαίνει για να μην ζορίζουν τα φύλα που θα ανοίξουν σε λίγους μήνες το κομμάτι του κλαδιού που βρίσκεται μέσα στην γη. Έτσι το πείραμα μας αυτό θα βασιστεί στο να βάλουμε όσο το δυνατό μεγαλύτερο μέρος του κλαδιού μέσα στην γη. Την τρύπα στην συνέχεια θα γεμίσουμε με φυτόχωμα καρυδιάς. Έχουμε την δυνατότητα να βάλουμε όσα κλαδιά θέλουμε σε κάθε τρύπα και αν ανοίξουν περισσότερα από ένα ν αφήσουμε όποιο από αυτά θέλουμε.

Αν αποτύχουν τα παραπάνω πειράματα θα επανέλθουμε με πολλές διαφοροποιήσεις.

Δείτε επίσης και τον φυσικό πολαπλασιασμό καρυδιάς, στο σχετικό άρθρο "πολλαπλασιασμός με καρπό": http://karydies.blogspot.com/2011/12/blog-post.html



2 σχόλια:

Mageirissa είπε...

Πολύ ενδιαφέρον άρθρο!

δημήτρης είπε...

υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα από τα μοσχεύματα θα ήθελα τη βοήθεια σας....

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να μας κεράστε ένα καφέ, παρακαλούμε χρησιμοποιήστε το κάτωθι button η απευθυνθείτε στο μαιλ: index@otenet.gr